Ξεκίνησε να τρέχει ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Προκήρυξη των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 15/09/2011 by Β.Χ. in Περιβάλλον
Ετικέτες: , , ,

από Γ. Ασημακοπούλου

(Η μουδιασμένη – από την συνεχή υποβάθμιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών – συνείδηση θα έλεγε ότι, δεν είναι ώρα για τέτοια – όμως, η ώρα τα φέρνει … Ο λύκος δημιουργεί και χαίρεται την αναμπουμπούλα).

Στις 8/9/2011 ανακοινώθηκε η δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά τεχνικά κείμενα προκειμένου όπως δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεκινήσει η Δημόσια Διαβούλευση.
Σε μια περίοδο που ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται και ποια πρέπει να είναι η στάση μας και επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως το έχουμε ξαναπεί, είναι θέμα εθνικής εμβέλειας είναι χρήσιμο να δούμε από κοντά και την περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ας θυμηθούμε ότι στις 25 Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την δημοσίευση από μέρους της Περιφέρειας Αττικής της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την επεξεργασία των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωνε ότι, η Αττική και η Αχαϊα ακουλουθούν τον δρόμο που έχει χαράξει.
Οι συνάδελφοι που θέλουν να ενημερωθούν μπορούν να ακολουθήσουν τους σχετικούς συνδέσμους που δίνονται στη συνέχεια.
Σημειώνω μερικές γρήγορες παρατηρήσεις, που έχουν ειδικότερο ενδιαφέρον για εμάς ως εργαζόμενους του ΕΣΔΚΝΑ, ιδιαίτερα τη στιγμή που παρουσιάζεται ως διαδικασία Οδηγός, για την Αττική

1. Για να προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης προηγήθηκε η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΜΠΕ) και Αναθεώρηση -Επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτό δεν έχει γίνει μεχρι σήμερα στην περίπτωση της Αττικής .

2. Η Περιφέρεια Πελοπονήσσου όπως και η Περιφέρεια Αττικής παραπλανούν τους κοινωνικούς εταίρους όταν χαρακτηρίζουν δημόσια διαβούλευση μία εκδήλωση πρόθεσης επιλογής αναδόχου από την οποία περιμένουν να υποβληθούν προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν, πείτε μου τις ιδέες σας και ότι μου αρέσει το κρατάω. Αυτό δεν είναι δημόσια διαβούλευση, αυτό είναι ανοικτός διαγωνισμός ανάθεσης μελέτης -κατασκευής έργων με την διαδικασία Προεπιλογής.

Πρόκειται για κλασσική περίπτωση καταστρατήγησης του νομικού πλαισίου (ευρωπαικού και ελληνικού) με την καλογερίστικη τακτική να βαπτίζουν το κρέας ψάρι. Πώς μπορεί να γίνει δημόσια διαβούλευση, δηλαδή να εκφραστούν γνώμες επί ενός συγκεκριμένου προτεινόμενου σχεδίου, χωρίς να υπάρχει(και αναζητείται) το προτεινόμενο σχέδιο -αντικείμενο της διαβούλευσης;

3. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συγκροτημένο όργανο, σε εφαρμογή του Καλλικράτη για τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, κάτι που δεν προκύπτει ότι έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής.

4. Στην Πελοπόννησο ο ιδιώτης ανάδοχος αναλαμβάνει το σύνολο της διαχείρισης από το στάδιο της αποκομιδής των απορριμμάτων και μετά. Συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, η επιλογή χώρων, οι αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων και όλες οι δράσεις από τους σταθμούς μεταφόρτωσης έως τις όποιες επί μέρους δράσεις ανακύκλωσης στη πηγή, τους χώρους διάθεσης και τις μονάδες επεξεργασίας. Αυτό το μέλλον επιφυλλάσσουν και στην Αττική;

5. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά στο ΦοΔΣΑ, ο οποίος, για την περίπτωση της Πελοποννήσου, δεν γνωρίζουμε αν υφίσταται σήμερα ως στελεχωμένη υπηρεσία. Για τον ΦοΔΣΑ Αττικής τα πράγματα μπερδεύονται.

6. Η ανάλογη διαδικασία για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αττική μόνο τυπικά ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου με την δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης γιατί κανονικά θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση των τεχνικών κειμένων που συνοδεύουν την προκήρυξη. Και έχει μεγάλη σημασία ποια είναι τελικά τα τεχνικά στοιχεία που θα δοθούν.

7. Τέλος, αναφορικά με την αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αυτή στοιχειοθετείται ως αρμοδιότητα αφενός στον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και αφετέρου στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Το υλικό που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Η εκκίνηση του Διεθνούς Διαγωνισμού για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που σηματοδότησε η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προκαταρκτική Προκήρυξης, αποτέλεσε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην Τρίπολη (συνεντευξη Τατούλη).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση , κάνει λόγο για Δημόσια Διαβούλευση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων, ιστότοπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δημοσιοποιεί :
1. Την ανάρτηση του Σχεδίου Προκήρυξης στην Εφημερίδα της ΕΕ:

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:281219-2011:TEXT:EL:HTML&src=0

2.Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αναθεωρήθηκε ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

3. Την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ για την οποία εκδόθηκε η υπ’ αριθ. οικ. 132751/24-11-2010 (ΑΔΑ: 4I010-5/30-11-2010) Κοινή Υπουργική
Απόφαση έγκρισης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την ΚΥΑ αριθμ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/2006 (ΦΕΚ 1225Β), «Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2001/42//ΕΚ…».

4. Την Απόφαση Έγκρισης ΠΕΣΔΑ Απόφαση έγκρισης ΠΕΣΔΑ

Από:http://kinisi-esdkna.blogspot.com/

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η vagelio λέει:

  H προκήρυξη για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου ακολουθεί την ίδια αντιπεριβαλλοντική, αντιοικονομική και φιλομεγαλοεργολαβική φιλοσοφία όλων των μέχρι σήμερα Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ). Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των ΠΕΣΔΑ είναι :
  – Πλήρης υποβάθμιση της Διαλογής στην Πηγή με τη συμμετοχή του πολίτη.
  – Σχεδιασμός φαραωνικών εγκαταστάσεων που λόγω του μεγέθους τους καταστρατηγούν στην πράξη τις βασικές αρχές διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι :
  α) Ιεραρχία των μεθόδων, δηλαδή πρώτα εξαντλούμε τις δυνατότητες πρόληψης – μείωσης, μετά επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης κομποστοποίησης και ότι υπόλειμμα μένει πηγαίνει σε εγκαταστάσεις περαιτέρω επεξεργασίας και τελικής διάθεσης (λίγοι μικροί ΧΥΤΥ για το 10%) .
  β) Αρχή της εγγύτητας, δηλαδή δεν μεταφέρουμε μακριά ότι μπορούμε να επεξεργαστούμε κοντά
  γ) Δεν αναμιγνύουμε οργανικά με συσκευασίες, δεν τα συμπιέζουμε σε σταθμούς μεταφόρτωσης, διότι έτσι καταστρέφουμε και τα οργανικά και τις συσκευασίες και υπονομεύουμε την προσπάθεια επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης .
  – Ανοίγουν το δρόμο για ενεργιακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (παραγωγή καυσίμου με βιοξήρανση ή άλλη μέθοδο, καύση δευτερογενούς καυσίμου ή απευθείας καύση). Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν απαγορευτικό κόστος για την Ελλάδα, είναι άχρηστες για χώρες με εύκρατο κλίμα και είναι πολύ επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία.
  Εκείνο που επιμελώς κρύβουν όσοι ανήκουν στο μεγαλοεργολαβικό-κυβερνητικό – μιζαδορικο- μαίμουδοπεριβαλλοντικό λόμπυ που εμπλέκεται στα απορρίμματα είναι η τεράστια σημασία που έχει το ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.
  Δηλαδή : όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που διαχειριζόμαστε τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος ανά τόνο και τόσο χειρότερη η ποιότητα , τόσο χειρότερες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  Άρα η λύση είναι μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης σε επίπεδο ενός Δήμου ή 2-3 συνεργαζόμενων δήμων και ενεργός συμμετοχή των πολιτών.
  Φυσικά η αποκέντρωση και το μικρό μέγεθος εγκαταστάσεων, δεν βολεύουν μεγαλοκατασκευαστές, τράπεζες κλπ που περιμένουν πως και πώς τα ΣΔΙΤ. Δεν βολεύει την γενικότερη πολιτική μετατροπής της Ελλάδας σε γερμανική αποικία που σημαίνει ότι η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα θα σκορπά καρκίνο και στη Γερμανία θα μεταφέρονται τα κέρδη. Δεν βολεύει πολλούς δημάρχους που δεν έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν οι ίδιοι με τα απορρίμματά τους και προτιμούν να τα στείλουν σε «καταραμένους γείτονες» ακόμα και εαν αυτό κοστίζει και θα το φορτωθούν οι πολίτες με υπέρογκα δημοτικά τέλη. Έρχεται σε σύγκρουση με την κατεστημένη νοοτροπία πολλών πολιτών διθνώς ονομαζόμενη ως «σύνδρομο ΝΙΜΥ» (Not In My Yard – όχι στην αυλή μου).
  Όμως εαν θέλουμε να προφυλάξουμε την υγεία, το περιβάλλον, να κάνουμε οικονομία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στο δίλημμα :
  Ποιός διαχειρίζεται τα σκουπίδια : Τα λόμπυ των ΣΔΙτ ή οι τοπικές κοινωνίες ; πρέπει να απαντήσουμε, οι τοπικές κοινωνίες.
  Δεν σας χαρίζουμε τα σκουπίδια !

 2. Ο/Η stavrosarg λέει:

  Ίσως να είναι μία απάντηση στα γραφόμενα. Μπάβο.
  Όλοι μας μπορούμε να να διαχωρίσουμε τα απορρίμματα μας

  ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Για συμμετοχή σε προεγγραφές προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου

  Η μοναδική εταιρεία λαϊκής βάσης στην Ελλάδα που επιχειρεί να διαχειρισθεί τα απορρίμματα μας και δίνει τη δυνατότητα αγοράς προνομιούχων μετοχών σε όλους μας.

  Η εταιρεία που ιδρύθηκε από 30 Λάκωνες.

  Η εταιρεία που αναλαμβάνει την διαχείριση των απορριμμάτων μας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, την υγεία μας και το δικό μας πορτοφόλι.

  Επενδύουμε στις πιο καθαρές, ήπιες και σύγχρονες μεθόδους που υπάρχουν.

  Γιατί να πάρω μετοχές;
  Επειδή:
  • Σαν παραγωγός των απορριμμάτων μου έχω ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στο κέρδος που η διαχείρισή τους θα μου αποφέρει.
  • Με τη συμμετοχή μου στο εργοστάσιο διαχείρισης ΚΑΙ γνωρίζω ΚΑΙ ενεργώ υπεύθυνα ΚΑΙ ελέγχω τον τρόπο λειτουργίας του για τα 25 τουλάχιστον επόμενα χρόνια.
  • Είμαι άμεσα εμπλεκόμενος/η και έτσι μπορώ να συμμετέχω στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που ΖΩ.
  • Αυτή η επένδυση είναι σίγουρα το μέλλον των παιδιών μου.
  • Στηρίζω τον τόπο μου, τη Λακωνία με τη πιο καθαρή, ήπια και σύγχρονη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Καμία εταιρεία και κανένας εργολάβος δεν έχει το δικαίωμα να με αποκλείσει σαν πολίτη από τη συμμετοχή στη διαχείριση αλλά και το κέρδος που θα προκύψει.

  Για όλους αυτούς τους λόγους ΠΡΕΠΕΙ να συμμετάσχω ενεργά στη προεγγραφή της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ αγοράζοντας μελλοντικά έστω και μία προνομιούχα μετοχή αξίας 50 €.

  Η προεγγραφή των προνομιούχων μετοχών αρχίζει την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011 και λήγει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011.
  ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.
  Απλά θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην μελλοντική επένδυση, ώστε να έχουν την προτεραιότητα στην πρώτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
  Αυτό θα συμβεί με τις πρώτες συμβάσεις έργων που θα υπογραφούν με τους ενδιαφερόμενους Δήμους και αφού εκδοθούν οι σχετικές και απαραίτητες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας.
  Για την προεγγραφή των δικαιωμάτων προτίμησης,
  οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα προσκομίζουν ή στους κάτωθι αναφερόμενους ιδρυτές της εταιρείας ή στο υποκατάστημα της Τράπεζας Probank Σπάρτης, την αστυνομική τους ταυτότητα και τον αριθμό του φορολογικού τους μητρώου.
  Θα δίνετε σχετική ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ, την οποία θα πρέπει να κρατήσουν έως ότου ανακοινωθεί από την εταιρεία το δικαίωμα Άσκησης του δικαιώματος προτίμησης με καταβολή χρημάτων στις αντίστοιχες μετοχές.
  Σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών, το Δ.Σ. θα εξαγγείλει τον τρόπο διάθεσης.
  Ο/Επώνυμο ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ** 2731081148
  ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ** 6344961034
  ΒΕΚΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2731028408
  ΒΛΑΧΟΛΙΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 2731077457
  ΒΛΑΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 6945584314
  ΒΡΑΤΣΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 6977077089
  ΓΕΩΡΓΑΝΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 6945707416
  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 2731026343
  ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 2731021262
  ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ** 2731036080
  ΘΕΩΔΟΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 2731082310
  ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2731022607
  ΚΑΚΚΟΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 6946794300
  ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2731027133
  ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2731081365
  ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ** 2731020250
  ΛΕΒΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 2731022322
  ΜΑΚΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 6978489818
  ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ 6937102043
  ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ 6945431629
  ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 6937147153
  ΡΗΓΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 6972221000
  ΡΗΓΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 2731022322
  ΚΑΝΕΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 6944711171
  ΣΤΕΛΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 6942250000
  ΤΡΑΓΓΑΝΝΙΔΑΣ ΣΠΥΡΟΣ 6944848361
  ΤΡΙΤΑΚΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ 6974338159
  ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 6946754874
  ΧΕΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 6972609168
  Probank Τράπεζα υποκ. Σπάρτης 27310 89524
  ** Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για περισσότερες διευκρινήσεις και πληροφορίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s