Έχουμε ήδη χρεωκοπήσει…Αν χρεωκοπούσαμε επίσημα τα ίδια μέτρα θα έπαιρναν!

Posted: 24/09/2011 by Β.Χ. in Κρίση-Οικονομία
Ετικέτες: ,

Τα τελευταία μέτρα αποτελούν ομολογία χρεωκοπίας. Στην ουσία οι περικοπές εισοδημάτων, οι απολύσεις, οι φόροι στα ακίνητα, αλλά κυρίως η δραματική μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισοδυναμούν ποσοτικά με μέτρα που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε μια κυβέρνηση σε περίπτωση πραγματικής χρεωκοπίας. Δηλαδή τι άλλο να συνέβαινε σε κάποιον, απο το, ας πούμε, να χάσει την δουλειά του και καπάκι να πληρώνει περίπου το 30-40% του επιδόματος ανεργίας σε φόρους; Τίποτα! Η μείωση 40% των μισθών θα συνέβαινε και σε μια επίσημη χρεωκοπία, με την προσθήκη της διακοπής μισθών και συντάξεων για ένα δυό μήνες. Ισοσταθμικά όμως, σε βάθος χρόνου, οι μειώσεις μισθών συντάξεων σε συνδυασμό και με τους φόρους ίσως να ήταν και μικρότερες σε περίπτωση επίσημης χρεωκοπίας από’τι τώρα! Έτσι οι εκβιασμοί περί χρεωκοπίας δεν ευσταθούν! Η μόνη διαφορά της τωρινής κατάστασης με μια κατάσταση επίσημης χρεωκοπίας είναι η πιθανή διακοπή ρευστότητας των τραπεζών. Δηλαδή απλά θα μπεί ένα πλαφόν αναλήψεων. Κανείς δεν θα μπορεί να σηκώνει απο τράπεζες, πάνω απο 200 ευρώ το μήνα για παράδειγμα. Με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η οικονομική δραστηριότητα θα παραλύσει για ένα δυό μήνες. Πάντως αν κανείς σκεφτεί την σημερινή κατάσταση, θα διαπιστώσει πως η συνθήκη επίσημης χρεωκοπίας δεν διαφέρει πολύ. Άν συνέβαινε, η αναταραχή θα διαρκούσε ένα τρίμηνο, εξάμηνο, ενώ τώρα σερνόμαστε υπο καθεστώς ημι-χρεωκοπίας για δυό χρόνια, και θα σερνόμαστε για άλλα πέντε έως οκτώ χρόνια!!

Οι τρείς βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν κυρήσσεται επίσημα πτώχευση είναι πρώτον το ευρώ και η ευρωπαϊκή σταθερότητα. Μια πτώχευση τώρα θα καταστήσει και το μνημονιακό δάνειο αδύνατο να εξυπηρετηθεί κι αυτό θα δημιουργήσει τσουνάμι στην ευρωζώνη, πολιτικό και οικονομικό. Δεύτερον είναι για να προλάβουν όσοι Έλληνες κεφαλαιούχοι δεν έχουν ακόμα προλάβει να βγάλουν τα λεφτά τους έξω, κι όσες δυτικές τράπεζες και ταμεία προλαβαίνουν να ξεφορτωθούν ακόμα κάμποσα ελληνικά ομόλογα. Και τρίτον είναι ο φόβος για πολιτική ανατροπή σε δρόμους ανεξέλεγκτους στην Ελλάδα. Δηλαδή η ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα αρνηθεί όλα τα χρέη και θα έρθει σε ρήξη με την ΕΕ.

Ουσιαστικά δηλαδή, η χρεωκοπία δεν απειλεί σε καμμιά περίπτωση τους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα αν διαγραφεί το χρέος δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιβιώσει. Μια αναταραχή και στάση πληρωμών θα διαρκέσει από έναν έως δύο μήνες και μια στενότητα ρευστότητας έως έξι μήνες, διάστημα που με κατάλληλη προετοιμασία και λαϊκή αλληλεγγύη ο κόσμος μπορεί να τα βγάλει πέρα. Κανείς δεν θα χάσει ούτε τις περιουσίες του, ούτε τις καταθέσεις του. Απλά για κάποιο διάστημα δεν θα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Η χρεωκοπία απειλεί κυρίως τα κομάτια του ελληνικού κεφαλαίου που ακόμα κερδοφορούν ή επιβιώνουν στην πλάτη των υπολοίπων, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κυβερνήσεις, και τέλος το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξουσίας! Γιατί λοιπόν μας εκβιάζουν με την χρεωκοπία; Χίλιες φορές να χρεωκοπήσουμε! Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Αυτοί έχουν!

Γιάννης Κ.

Από:http://antisomata.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s