Kάθε τόπος να καταστεί αυτόνομος και αυτάρκης ενεργειακά

Posted: 31/10/2011 by Β.Χ. in Ανταποκρίσεις, Ενέργεια, Περιβάλλον
Ετικέτες: , , , , ,

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ*  

ΠΡΟΣ :Τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΥΠΕΚΑ γραφείο υφυπουργού κ. Μανιάτη, κ. Νέδα Κώστα. 

Αφορά στο αίτημα του Υπουργείου για διάθεση δημοτικών εκτάσεων για το πρόγραμμα HELIOS

Σχετικά με την επιστολή που στάλθηκε στους δημάρχους της χώρας στις 20 Οκτωβρίου από τον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Μανιάτη,  με την οποία τους ζητείται να ενημερώσουν το Υπουργείο για τις διαθέσιμες άνω των 500 στρεμμάτων εκτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος HELIOS,  θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι η δημόσια δημοτική περιουσία δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να θεωρείται ιδιοκτησία του/της Δημάρχου που δικαιούται και να την εκχωρεί κατά βούληση ή κατ’ εντολή.  Ανήκει αντιθέτως στις τοπικές κοινωνίες και καλούμε τη Δήμαρχο Φαιστού,  κα Ανυφαντάκη Πετρακογιώργη, να μη βιαστεί να απαντήσει στην επιστολή πριν διαβουλευτεί το αίτημα του υπουργείου σε μια ανοιχτή συνάντηση φορέων και πολιτών, όπου θα κληθεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας  να ενημερωθεί αλλά και να προτείνει τρόπους για την όποια αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του δήμου. 

Η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, όπως και κάθε περιβαλλοντική κίνηση, τοποθετείται θετικά στην αντικατάσταση του συνόλου της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας τοπικής κοινωνίας. Ξεκινώντας από την εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης και καταλήγοντας στο να μπορεί κάθε τόπος να καταστεί αυτόνομος και αυτάρκης ενεργειακά.

Ο κεντρικός ωστόσο σχεδιασμός στα πλαίσια μιας πολιτικής που κατ’ ευφημισμό αφορά στην «πράσινη ανάπτυξη»- όπως διαφαίνεται και από τις αρχικές παρουσιάσεις του σχεδίου HELIOS αλλά και από τις μέχρι σήμερα αδειοδοτήσεις εγκατάστασης Αιολικών ‘’Πάρκων’’ επιχειρηματικών συμφερόντων- δεν κινείται στην κατεύθυνση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, αλλά αντίθετα ρέπει προς τη βιομηχανική εκμετάλλευση και απομύζηση  των ενεργειακών πόρων του νησιού υπέρ τρίτων. 

Εκτιμώντας ότι η εκτεταμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι όχι απλά επικίνδυνη για το περιβάλλον, αλλά σε βάρος της αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, καλούμε τη δήμαρχο να απαντήσει καταρχήν στο ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός που προτείνεται από τη δημοτική αρχή για την Ανάπτυξη ΑΠΕ στα όρια ενός δήμου όπου δεν υπάρχει ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός και ορισμός χρήσεων γης, και στη συνέχεια να προσκαλέσει την τοπική κοινωνία να συμμετέχει και να συναποφασίσει το στόχο και τις πολιτικές που θα αφορούν στο ενεργειακό μέλλον του δήμου μας. 

Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης και μόνον αυτά νομιμοποιείται να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η δήμαρχός μας.

*(μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ)Σχόλια
  1. Ο/Η Α.Κ. λέει:

    Το HΛΙΟΣ «καίει» την κυβέρνηση – Δεύτερο κατοχικό δάνειο!
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=26478&Itemid=139

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s