Μετρημένες οι μέρες της Ρώμης στο ευρώ

Posted: 11/11/2011 by Β.Χ. in Κρίση-Οικονομία
Ετικέτες: , ,

Nouriel Roubini

Με τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα να εκτινάσσονται αισθητά πάνω από το 7%, υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία σύντομα να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές. Δεδομένου ότι είναι «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» αλλά και «πολύ μεγάλη για να διασωθεί», θα υποχρεωθεί να κάνει αναδιάρθρωση στο δημόσιο χρέος των 1.900 δισ. ευρώ.

Με αυτή την κίνηση, θα αντιμετωπιστεί εν μέρει το «πάγιο» πρόβλημα του ογκώδους και αβάσταχτου χρέους, αλλά δεν θα λυθεί το πρόβλημα του ρευστού, του μεγάλου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η έλλειψη εξωτερικής ανταγωνιστικότητας και η επιδείνωση της βουτιάς στο ΑΕΠ και την οικονομική δραστηριότητα.

Για να επιλυθεί αυτό το τελευταίο, η Ιταλία, ίσως υποχρεωθεί, όπως άλλες περιφερειακές χώρες, να εξέλθει από την νομισματική ένωση και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, προκαλώντας ουσιαστικά την διάλυση της ευρωζώνης.

Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε το επιχείρημα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, σε αντίθεση με την εμφανώς χρεοκοπημένη Ελλάδα, είχαν πρόβλημα ρευστότητας αλλά όχι πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένης της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. Όταν όμως μια χώρα με πρόβλημα ρευστότητας χάσει την αξιοπιστία της στην αγορά, χρειάζεται χρόνος –συνήθως ένα χρόνο και πάνω– για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία με τις κατάλληλες στρατηγικές. Οπότε, αν δεν υπάρχει πιστωτής εσχάτης ανάγκης που να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα έως ότου αποκατασταθεί η αξιοπιστία, μια χώρα με πρόβλημα ρευστότητας αλλά όχι επιβίωσης, αποκτά πρόβλημα επιβίωσης.

Από:http://www.euro2day.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s