ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΑΡΙΖΕΙ 50 ΕΔΡΕΣ ΣΤΗ ΝΔ»

Posted: 24/11/2011 by Β.Χ. in ΜΕΤΩΠΟ
Ετικέτες: , ,

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – Δελτίο Τύπου

 

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΑΡΙΖΕΙ 50 ΕΔΡΕΣ ΣΤΗ ΝΔ»

Συνέντευξη στο Κανάλι 10, (Γεωργιάδης και Κοκορίκος)

 

«Με την επιστολή υποταγής Σαμαρά κατέρρευσε όλη η φιλολογία περί αναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων με την τρόικα από τη ΝΔ. 

Σήμερα ο δικομματισμός είναι ένα κόμμα, το κόμμα της τρόικα. 

Για πρώτη φορά ο αριστερός χώρος μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση. Κόμματα και οργανώσεις του ριζοσπαστικού χώρου πρέπει να βρεθούν σε ένα τραπέζι για ένα κοινό πρόγραμμα με βάση την παύση πληρωμών. 

Όχι όμως μόνο αυτό. Σε περίπτωση διαίρεσης του ριζοσπαστικού χώρου, μια αναμενόμενη πρώτη σε ψήφους ΝΔ στις εκλογές – που μπορεί να γίνουν σε λίγες βδομάδες – θα έχει το πριμ των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. Σε περίπτωση ενότητάς του, ένα ενωμένο λαϊκό Μέτωπο έχει μεγάλη πια δυνατότητα να κατακτήσει την πρώτη θέση και να αφαιρέσει τις 50 έδρες από τη ΝΔ, ανεξάρτητα αν δεν τις πάρει και το ίδιο επειδή μπορεί να θεωρηθεί συνασπισμός κομμάτων. 

Από τις δυνάμεις της αριστεράς εξαρτάται αν εκ  των προτέρων θα χαρίσουν ή θα αφαιρέσουν από τη ΝΔ 50 έδρες, που μπορεί να κρίνουν την πορεία του τόπου. 

Οι ευθύνες είναι ιστορικές. 

Ελπίζω ότι καμία αριστερή δύναμη δεν θα θελήσει τελικά να έχει ένα τέτοιο στίγμα στήριξης της δεξιάς, σε μια στιγμή μάλιστα πρωτοφανούς κρίσης» 

Αθήνα 24.11.2011

Σχόλια
 1. Ο/Η Μιχάλης Καράπας λέει:

  Είναι όχι μόνο επιτακτική ανάγκη αλλά και προσδοκία και απαίτηση του λαού μας μια ενωμένη αριστερά που θα δώσει νέα ώθηση στο λαΐκό κίνημα.Οι στιγμές είναι πιο κρίσιμες παρά ποτέ…Δεν θέλουν να μας πάρουν λίγα,δεν θέλουν να μας πάρουν πολλά,ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ….Όποιος λιποτακτήσει τούτη τη κρίσιμη ώρα θα’ναι για πάντα λιποτάκτης και προδότης των λαΐκών συμφερόντων.Οποιος γαντζωθεί στη γωνίτσα του (που του δίνει το σύστημα για να κρατάει τις ισορροπίες του) θα καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα από το λαό.Δεν είναι ώρα για ευχολόγια είναι ώρα για δράση,δεν είναι ώρα για αγκυλώσεις και ηγεμονισμούς είναι ώρα για ενότητα και κοινούς δυναμικούς αγώνες.Δεν πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσει κι άλλο το φρούτο για να πέσει,πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το ρίξουμε…

  • Ο/Η ΕΟΣ λέει:

   1. Στις εκλογές δεν κρίνονται τα ζητήματα. Και πρώτη δύναμη να ήταν η Αριστερά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τον κόσμο της εργασίας ή ότι αυτό θα ήταν μια πολιτική ανατροπή σε βάρος του αστισμού και του κεφάλαιου. Χωρίς την υπάρξη μαζικού κινήματος και αυτόνομων θεσμών πολιτικής του συγκρότησης έξω από το κράτος και το κεφάλαιο κοινωνική αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί.

   2. Το ΚΚΕ είναι αντιδραστική δύναμη και μακάρι να μην ανάβει ΠΟΤΕ στην εξουσία, γιατί η εξουσία που θα επιβάλει θα είναι μια ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ανάλογη με αυτή που επικρατούσε την εποχή του Στάλιν στην ΕΣΣΔ. Με αυτή την αριστερά του ΚΚΕ και των συνοδοιπόρων της δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική συμμαχία.

   3. Το κίνημα της 25ης Μάη είναι ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ από τους πολιτικούς μηχανισμούς της Αριστεράς. Όποιος σήμερα αναζητάει την πολιτική λύση ανάμεσα στους χρεοκοπημένους μηχανισμούς της Αριστεράς και αγνοεί αυτό το κίνημα και την δυναμική του, απλά παίζει το παιχνίδι αυτών των μηχανισμών.

   4. Η έκκληση για «ενότητα της Αριστεράς» όταν αναδεικνύεται ως ο πολιτικός στόχος στην συγκυρία δηλώνει απλά την πολιτική αμηχανία και την αδυναμία παρέμβασης τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στο μαζικό κίνημα.

 2. Ο/Η βαγγέλης ζ λέει:

  συμφωνώ με τον/την εος όσον αφορά τα αντιεκλογικίστικα της παραγράφου 1.Εκτός όμως από τις προϋποθέσεις που αναφέρει (μαζικό κίνημα,θεσμοί ανεξάρτητοι από το κράτος) χρειάζονται και άλλα :η αριστερά θα κριθεί από την ικανότητα της να θεμελιώσει ένα εναλλακτικό υπόδειγμα για την κοινωνία α)με την συλλογική ευημερία πρωτεραιότητα και όχι τον καταναλωτισμό (απάντηση στις δυσκολίες από την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος κατόπιν μονομερούς αθέτησης πληρωμών στο χρέος/απαραίτητη προϋπόθεση ανακοπής της πορείας εξαθλίωσης-απώλειας κυριαρχίας)β)με θεσμούς της πιο πλατιάς λαϊκής δημοκρατίας αντί του χρεοκοπημένου κοινοβουλευτισμού(εδώ έγκειται η βαθύτερη σημασία των τάσεων ανυπακοής και αυτοοργάνωσης)γ)αξιοποιώντας τις δυνατότητες αυτού του τόπου προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας(εθνικοποιήσεις τραπεζών,μεγάλων επιχειρήσεων,σχεδιασμός της οικονομίας υπό κοινωνικό έλεγχο,έλεγχο κίνησης κεφαλαίων άρα ρήξη με βασικές αρχές της εε σε μια πορεία οριστικής αποδέσμευσης)

  Με λίγα λόγια η αριστερά πρέπει να προτείνει συνολικό ρεαλιστικό και πειστικό πρόγραμμα για το πως μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς.Η συμμετοχή της ΕΟΣ στην συναίνεση της εξίσωσης «έξοδος από το ευρώ=συνθήκες Μαντ Μαξ»,όπως και να επιχειρηματολογείτε δεν είναι πρόγραμμα(δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο σχόλιο της ΕΟΣ ,αλλά είναι γνωστό).Από την άλλη ένα σκέτο παύση πληρωμών που να μην εμβαθύνει σε όλο το βάθος της αναγκαίας ρήξης με το καθεστώς ευρωκρατίας-χρεοκρατίας είναι εξίσου πίσω από τις ανάγκες.Ειδικά όταν η κατάσταση στο ΜΑΑ είναι το λιγότερο ρευστή, με την ΚΟΕ να προσανατολίζεται σε μια πολιτική συμμαχιών σε στυλ Καζάκη(από την λαική δεξιά στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά με βασική γραμμή το όχι στον Παπαδήμο και την 26η Οκτωβρίου) ενώ άλλες δυνάμεις προτείνουν σαν δήθεν συνθετική γραμμή το «καμία θυσία για το ευρώ» ή λένε ότι «αφού μας διασπά άφησε το για αργότερα»(Νταβανέλλος,Βαλαβάνη)

  Μια από τις πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος ήταν τα δείγματα της οριζόντιας επικοινωνίας ανάμεσα σε μια σειρά από χώρους (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,αρ του συν μαα) περίπου στην λογική που ανέφερα.Μια γενναία πρωτοβουλία από αυτούς τους χώρους στη κατεύθυνση δημιουργίας του ευρύτερου δυνατού αριστερού μετώπου είναι υπερεπείγουσα .Ενός μετώπου που να στηρίζεται στον αγωνιζόμενο κόσμο και όχι σε διαδικασίες κορυφής,που να υπερβαίνει τα σημερινά όρια απήχησης της αριστεράς,χωρίς όμως να χάνει το ταξικό ιδεολογικό και στρατηγικό του χνάρι (η λογική της minimoum παλαικής ενότητας δεν είναι λύση).Σε αντίθετη περίπτωση τα ενδεχομένως διψήφια ποσοστά ορισμένων(και τα 1 με 1,5 % κάποιων άλλων) ίσως μοιάζουν κολακευτικά,δεν θα κρύβουν όμως για καιρό τον αφοπλισμό της αριστεράς και την διαιώνιση της καταστροφής του τόπου.

 3. Ο/Η TRASH λέει:

  Ρίξτε μια ματιά στον εκλογικό νόμο:
  Από το «μπόνους» των 50 εδρών εξαιρούνται(!) οι συνασπισμοί κομμάτων.

 4. Ο/Η βαγγέλης ζ λέει:

  αυτό με τους συνασπισμούς κομμάτων λογικά αφορά την συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ψηφοδελτίων, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία που υπήρχε πχ ψηφοδέλτιο κομμουνιστική επανίδρυση αλλά εντασσόταν στον κεντροαριστερό συνασπισμό.Αυτό επιτρεπόταν και εδώ από τον νόμο Σκανδαλίδη αλλά το κατάργησε ο Παυλόπουλος .Αν ένας συνασπισμός κομμάτων συγκροτήσει ενιαίο ψηφοδέλτιο, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον εκλογικό νόμο.Όχι βέβαια ότι βλέπω καμιά προοπτική σε όλα αυτά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s