Να αλλάξει ο συσχετισμός…

Posted: 25/11/2011 by Β.Χ. in ΚΚΕ, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,

Να αλλάξει ο συσχετισμός.Tο ΚΚΕ λέει ότι είναι κρισιμότατο και πρέπει να αλλάξει, πρέπει να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της εργατικής τάξης…

H συμμαχική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. έδειξε πολύ γρήγορα, όπως ήταν αναμενόμενο, το αποκρουστικό της πρόσωπο, αφήνοντας στο λαό την ίδια πικρή γεύση, καθώς τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται χωρίς την παραμικρή διακοπή και προαναγγέλλονται ακόμα χειρότερες θύελλες. Γεννιέται το ερώτημα: Θα μπορούσε να φέρει κάποια αλλαγή ή ανακούφιση για το λαό η αλλαγή κυβέρνησης; Κατηγορηματικά, όχι. Μήπως, αυτή η περιπόθητη ανακούφιση θα έρθει «αύριο», όταν μια νέα κυβέρνηση θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές; Και πάλι, όχι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι ο λαός πρέπει να αδιαφορήσει για τις εκλογές όταν αυτές γίνουν. Το αντίθετο, μάλιστα. Να τις χρησιμοποιήσει για αλλαγή συσχετισμού σε όφελός του. Ομως, δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει η εξουσία μέσα από μια εκλογική αναμέτρηση.
Οι εκλογές αποτελούν απλώς μια καταγραφή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Και μάλιστα ακόμα κι αυτή η καταγραφή γίνεται μέσα από τα «παραμορφωτικά φίλτρα» του εκλογικού νόμου, των εκβιασμών και των διλημμάτων με τα οποία οδηγείται ο λαός μπροστά στην κάλπη. Είναι κρίσιμο ζήτημα ο συσχετισμός δύναμης; Ναι, το ΚΚΕ λέει ότι είναι κρισιμότατο και πρέπει να αλλάξει, πρέπει να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της εργατικής τάξης. Πρέπει να δυναμώσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αγρότες, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, όλους αυτούς που έχουν κάθε συμφέρον να ξεμπερδεύουν με την εξουσία των αστών. Οσο δυναμώνει αυτή η συμμαχία τόσο θα αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης, τόσο θα δυναμώνει ο στρατός των εργατών που μπορεί να αντιπαρατεθεί και να γκρεμίσει το στρατό των αστών.
Γιατί έχουν και οι αστοί το στρατό τους, τη δική τους συμμαχία. Τη δημιούργησαν και τη συντηρούν ακριβώς επειδή έχουν την εξουσία. Είτε απευθείας οι κεφαλαιοκράτες, είτε μέσω του κράτους τους, εξαγοράζουν τμήματα ακόμα και της εργατικής τάξης, ενώ έχουν στο πλευρό τους τα ανώτερα μεσαία στρώματα και δεν τσιγκουνεύονται από την κλεμμένη απλήρωτη εργασία των εργατών που καρπώνονται, να δίνουν ένα μέρος για να εξαγοράζουν και να συντηρούν τη συμμαχία τους. Με τη σειρά της αυτή η συμμαχία συντηρεί την εξουσία των αστών και παπαγαλίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης πέρα από την ανάπτυξη για τα μονοπώλια.
Κόντρα σ’ αυτούς, λοιπόν, η συμμαχία της εργατικής τάξης βάζει στόχο και συγκροτείται στη βάση της ανάγκης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης: Ανάπτυξης με γνώμονα τις ανάγκες και την προκοπή του λαού, ανάπτυξης που θα είναι αλματώδης με την απελευθέρωση του πλούτου που σήμερα καρπώνονται οι καπιταλιστές. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος πρέπει η εργατική τάξη με τους δικούς της συμμάχους να κατακτήσει και να οικοδομήσει τη δική της εξουσία. Αυτός είναι για τους εργάτες ο σκοπός της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων κι όχι η εναλλαγή του ενός ή του άλλου κόμματος, της μιας ή της άλλης συμμαχίας αστικών (ή ακόμα και οπορτουνιστικών) κομμάτων στην κυβέρνηση. Και θεμελιακή προϋπόθεση γι’ αυτό, για το δρόμο ανάπτυξης σε όφελος του λαού είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η αποφασιστική ενίσχυσή του.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Από:http://kke4ever.blogspot.com

Σχόλια
 1. Ο/Η RaindogNafplio λέει:

  «…Και θεμελιακή προϋπόθεση γι’ αυτό, για το δρόμο ανάπτυξης σε όφελος του λαού είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η αποφασιστική ενίσχυσή του.»

  Το συμπέρασμα αυτό ακυρώνει τα όποια θετικά σημεία αναφέρονται πιο πάνω. Τι διάολο, κασέτα έχουν καταπιεί…

  Όσον αφορά το ζήτημα της «ανάπτυξης», η συζήτηση πρέπει να είναι ανοιχτή, αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε στο μοντέλο «υπαρκτός σοσιασισμός» που θεωρώ ότι έχει φάει τα ψωμιά του και έχει καταδικαστεί από την εργατική τάξη.

  Θα πρέπει να τεθούν τα ζητήματα επί τάπητος: τι είδους ανάπτυξη, προς όφελος ποιου, ποιο καταναλωτικό πρότυπο, περιβάλλον, εργασιακές σχέσεις, σχέσεις ιδιοκτησίας, αυτοδιαχείριση, μαρασμός κράτους κ.λπ. κ.λπ.

  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι, εν τω μεταξύ, δεν επιδιώκουμε ενότητα στη δράση (και κοινή εκλογική κάθοδο στη βάση ενός προγράμματος υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Όμως it takes two to tango… και από σεχταρισμό το ΚΚΕ μας έχει χορτάσει. Ακόμα και τώρα που η ενότητα στη δράση και το αποφασιστικό χτύπημα της αστικής συμμορίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αυτό επιμένει στον αδιέξοδο μοναχισμό του. Δυστυχώς.

 2. Ο/Η βαγγέλης ζ λέει:

  Αυτό που έχει αξία να σημειωθεί όσον αφορά το κκε είναι τα δείγματα θετικών και ελπιδοφόρων μετατοπίσεων του τελευταίου διαστήματος:α)άνοιγμα στις λογικές κοινωνικής ανυπακοής.Ποιος θα είχε σοκαριστεί αν το κκε έλεγε «δεν λέμε να πληρώσει ο κόσμος,αλλά όλα αυτά τα δεν πληρώνω είναι παραπλανητικά, οπορτουνίστικα ,μικροαστικά κτλ»?β)η παρουσία του στο Σύνταγμα στο πανεργατικό ξέσπασμα της 20ης Οκτωβρίου(με φοβερά λάθος και σεχταριστικό τρόπο βέβαια αλλά ήταν τουλάχιστον εκεί).γ)οι αναφορές που κάνει στην ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση από το κίνημα.Για πολλούς (και για μένα) αυτό είναι αυτονόητο, όχι όμως και για το κκε.Όσοι ζήσαμε τον πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό του 2006-7 για άρθρο 16-νόμο πλαίσιο,ή την εξέγερση του δεκέμβρη του 08 σίγουρα θυμόμαστε την ΠΚΣ να λέει ότι είναι λάθος να λέμε «να πέσει ο καραμανλής επειδή και να γίνουν εκλογές πάλι αστική κυβέρνηση θα βγει».δ)η σοβαρότερη ιεράρχηση του θέματος του χρέους.Δεν πάει πολύς καιρός που το κκε έλεγε πως η κρίση είναι μια κανονική κυκλική κρίση και το χρέος κάτι σαν κόλπο νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.Σήμερα μιλάει για την ανάγκη διαγραφής του,από την λαική εξουσία-οικονομία.

  Εδώ έγκειται ένα από τα προβλήματα με το κκε.Δεν είναι λάθος ότι η ρήξη με το καθεστώς της χρεοκρατίας- ευρωκρατίας σημαίνει μια σειρά μεγάλων ρήξεων,οικονομικών,κοινωνικών και πολιτικών.Το πρόβλημα είναι ότι το κκε δεν ολοκληρώνει την γραμμή του (λαική εξουσία -οικονομία που θα διαγράψει…),λέγοντας κατά κάποιο τρόπο και το ανάποδο:συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μπλοκ που θα α) διαγράψει μονομερώς το χρέος,β)θα υιοθετήσει εθνικό νόμισμα για να ανακόψει την πορεία εξαθλίωσης και απώλειας κυριαρχίας,γ)θα θεμελιώσει μια κοινωνία συλλογικής ευημερίας κόντρα στον καταναλωτισμό(οι δυσκολίες από την έξοδο θα είναι υπαρκτές) δ)θα καθιερώσει θεσμούς πλατιάς λαϊκής δημοκρατίας αντί του χρεοκοπημένου κοινοβουλευτισμού ε)θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αυτού του τόπου προς όφελος της πλειοψηφίας (εθνικοποιήσεις τραπεζών-μεγάλων επιχειρήσεων-έλεγχος κίνησης κεφαλαίων/άρα μοιραία μια πορεία οριστικής ρήξης με εε).Μια πλατιά πρωτοβουλία από Ανταρσυα,αριστερό ρεύμα και μαα για την δημιουργία του πλατύτερου αριστερού μετώπου σε αυτή την λογική είναι αυτό που μπορεί και τις θετικές μετατοπίσεις του κκε να εντείνει,και,πάνω απ’ όλα να δώσει κατεύθυνση στον λαϊκό ριζοσπαστισμό.

 3. Ο/Η Μιχάλης λέει:

  Για ποιά συμμαχία της εργατικής τάξης μιλάτε «σύντροφοι»? Όταν ανοιχτά και απροκάλυπτα κάθε εργαζόμενος,άνεργος,συνταξιούχος που δεν είναι κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ,τον θεωρείτε οπορτουνιστή,ρεφορμιστή ή και προβοκάτορα ακόμα…Όταν στα καλέσματα του κόσμου για κοινό αγώνα,όχι απλά κωφεύετε,αλλά απαξιώνετε την αγωνία του και με «πλήρη αγωνιστικότητα» φεύγετε-οπισθοχωρώντας…Όταν η παρουσία σας στο Σύνταγμα στις 20 Οκτώβρη,δεν απέκλεισε τη βουλή από τους βολευτές αλλά από το λαό…Πήρατε βέβαια τα εύσημα και από το ΠΑΣΟΚ,τη ΝΔ και τον Καρατζάφερη,σας εκθείασε το Mega και το Σκάι!!! Από πότε βρε «σύντροφοι» η συμπόρευση με το ΚΚΕ και τα ευχολόγια της μουχλιασμένης του ηγεσίας αποτελεί μονόδρομο για το λαΐκό κίνημα…Από πότε ένα κόμμα, που τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική συγκυρία,επιλέγει με τη δράση του να ικανοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας μερίδας του κόσμου για να τους προσελκύσει εκλογικά,θέλει να ηγηθεί ενός εργατικού-λαΐκού κινήματος που εξεγείρεται,συγκρούεται και παλεύει για την ανατροπή ενός σάπιου συστήματος…Ίσως θα’πρεπε εσείς να «πείσετε» την ηγεσία σας ότι ο συνάδελφος σας που υποφέρει όσο και σεις,βγαίνει στους δρόμους και διεκδικεί έναν άλλο κόσμο γιατί χάνει τη δουλειά του,γιατί τον προορίζουν για σύγχρονο σκλάβο και αρνείται να το δεχτεί και δεν κρατάει τη σημαία του ΠΑΜΕ γιατί πολύ απλά δεν τον πείθετε με τις αγκυλώσεις σας και γιατί ακόμα πιο απλά ο στόχος δεν είναι τα κουκιά αλλά η ίδια μας η ζωή!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s