Η Συρία στο δρόμο της Λιβύης!

Posted: 03/12/2011 by Β.Χ. in Εξεγέρσεις αραβικού κόσμου, Κόσμος
Ετικέτες: ,

Η Συρία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου με χιλιάδες νεκρούς και αυξανόμενο αριθμό λιποτακτών να παίρνουν τα όπλα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Το κεντρικό μέτωπο της συριακής αντιπολίτευσης συμφώνησε να συντονίσει τη δράση του με τους αποστάτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατόπιν συνάντησης στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί στη Λιβύη. Στο τέλος, οι «δυνάμεις της ελευθερίας» που καβαλάνε στο σβέρκο του εξεγερμένου λαού, δηλαδή οι δυνάμεις που θα παραδώσουν τη χώρα στον ιμπεριαλισμό, πιθανόν χωρίς να ρίξει τουφεκιά, θα νικήσουν και στη Συρία. Θα νικήσουν έναν εθνικιστικό ημιδικτατορικό καθεστώς παλιά κοπής που μένει σαν φάντασμα ακόμη θυμίζοντας εποχές «ισορροπίας τρόμου» του ψυχρού πολέμου.

Το θέμα δεν είναι να κλάψεις για ένα αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Το θέμα είναι ότι άλλος ένας λαός, άλλη μια χώρα θα περάσει δια μέσου μιας λαϊκής εξέγερσης στο στρατόπεδο του δυτικού ιμπεριαλισμού, θύμα της νέας αναδιανομής του κόσμου με τους ανερχόμενους ιμπεριαλισμούς της Κίνας, της Ρωσίας και προσεχώς της Ινδίας.

Αντί δηλαδή ο λαός να γίνει κυρίαρχος της χώρας του, τελικά κυρίαρχοι θα είναι οι ξένοι ιμπεριαλιστές.

Δεν είναι πρόβλεψη Κασσάνδρας. Αυτό έγινε στην Λιβύη, αυτό γίνεται στην Αίγυπτο αυτό θα γίνει σε κάθε χώρα που δεν υπάρχει αριστερή εναλλακτική λύση εξουσίας του λαού. Η μονοπωλιακή αστική τάξη επανέρχεται με άλλο πρόσωπο, αναβαπτισμένη και εντελώς ξεπουλημένη, δίνοντας στον λαό «δημοκρατία» και «ελευθερία» και στους ιμπεριαλιστές τη χώρα.

Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ας δει τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία» στη Λιβύη για να καταλάβει, για να μη πούμε για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο ιμπεριαλισμός δεν άλλαξε σε τίποτα από γεννησιμιού του, είτε λέει ότι υποστηρίζει τις λαϊκές εξεγέρσεις είτε τις τοπικές δικτατορίες. Ο σκοπός του πάντα ήταν η υποδούλωση των λαών και η αρπαγή του πλούτου.

Οι εξεγερμένοι της Συρίας είτε το ξέρουν είτε όχι, αν δεν έχουν ένα δικό τους κέντρο εξουσίας, με δικό τους πρόγραμμα και δικές τους δυνάμεις να στηριχθούν και να υπερασπίσουν τη χώρα και τον λαό από τη ντόπια δικατατορία και τον ιμπεριαλισμό, αργά ή γρήγορα η εξουσία της ίδιας τάξης θα επανέλθει μεταλλαγμένη και όπως είναι τα πράγματα, θα πέσουν στα νύχια του ιμπεριαλισμού. Πολύ δε περισσότερο αυτό γίνεται φανερό όταν δέχονται οι καθοδηγητές τους «στήριξη» από τους ιμπεριαλιστές και συνομολογούν συμφωνίες με τη στήριξή τους είτε στην Τουρκία είτε αλλού, ακόμη και στα, γνωστά πλέον για τον ρόλο τους, κέντρα του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Απο : PRAXIS

Σχόλια
 1. Ο/Η δεν μασάμε στο χουντοαριστερό αντιιμπεριαλισμό! λέει:

  Κάποιοι δήθεν αριστεροί έχουν αντικαταστήσει την θρησκευτική αξία του «θεού» με τον «ιμπεριαλισμό» και πιστεύουν ότι ο «ιμπεριαλισμός» είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών» κατά την ρήση του ευαγγελίου και όλα γίνονται σύμφωνα με το θέλημα του.

  Το τι λέει ένας λαός και πως αυτοπροσδιορίζεται μέσα σε κάθε συγκυρία ουδόλως τους απασχολεί. Το γεγονός ότι σήμερα οι Λύβιοι αισθάνονται ελεύθεροι και καλύτερα απ’ ότι πριν την εποχή του Καντάφι δεν τους λέει απολύτως τίποτα! Και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την διαφορά ανάμεσα στην Λιβύη και το Ιράκ…

  • Ο/Η Β.Χ. λέει:

   Σκοπός του » ιμπεριαλισμού» ήταν και είναι η υποδούλωση των λαών και η αρπαγή του πλούτου.
   Είτε τον έχουν θεοποιήσει είτε όχι .
   Αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπολογίζεται, χωρίς να υποτιμάται το τί λέει και πως αυτοπροσδιορίζεται ένας λαός.

  • Ο/Η ο Άσκοπος λέει:

   Η Λιβύη δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως απο την τυραννία της δικτατορίας.Μην ξεχναμε οτι προσφατα με ολα οσα συνέβησαν εκεί πριν απο την πτωση της τυραννίας οταν ζουσαν ακομα οι Λιβύοι στην υποταγη καποιοι ηταν ευνοημενοι.Σε εποχη δικτατορίας καποιοι είχαν την ευνοια των κυβερνήσεων και ενώ κάποιοι σκοτωνόντουσαν στις μάχες αυτοί ζούσαν στα πλούτη.

   Εξακολουθουν φυσικα στην Λιβυή να υπάρχουν οι Ανθρωποι που ηταν ευνοημένοι απο τις δικτατορικές κυβερνήσεις και τώρα βρισκουν τρόπους να συνεχίσουν αυτην την δικτατορία με την βία και με τους πολέμους ενάντια των αντικαθεστωτικών.Δεν τους συνέφερε στην Λιβύη που σκοτώθηκε ο εξαιρετικος και αγαπητός τους δικτάτορας και που εκανε τόσα αποτροπαια εγκλήματα σε βαρος εκατομμύριων άμαχων πολιτών,γιατι ήταν αυτός που τους εξασφάλιζε τον πλούτο και αυτο τον πλούτο δεν θέλουν να χάσουν για αυτο το λόγο οι καθεστωτικοι παιρνουν τα τανκς και αρχιζουν να σκοτωνουν και να τρομοκρατούν τον κοσμο.

   Για αυτο λόγο προσπαθούν με την βία και τον τρόπο προσπαθούν να διατηρούν στην χώρα την ανισότητα για να μπορουν να εξασφαλιζουν τα πλουτη τους.Επιπλέον θελουν να διορίζουν με τις μεθοδους τους άλλους νέους δικτάτορες ωστε οι νέοι δικτάτορες να εξασφαλίζουν τα πλούτη τους.Η αποπειρα αυτη απο την πλευρα των καθεστωτικων να εξασφαλίζουν τα πλουτη,τον τρόμο και την βία είναι η εικόνα της ανισότητας.

 2. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  δηλαδή τι λέει το άρθρο; Σε όποια χώρα δεν υπάρχει οργανωμένη αριστερά (είδαμε κι εκεί που υπάρχει πως σταμάτησε τους ιμπεριαλιστές και το ΔΝΤ), καλύτεροι είναι οι σφαγείς δικτάτορες και η μυστική αστυνομία, και τα βασανιστήρια, και τα πτώματα στους υπονόμους, και οι σφαίρες στο ψαχνό, για να μην έρθει ο ιμπεριαλισμός!!! Ωραία λογική! Δηλαδή τι χειρότερο θα κάνει ο ιμπεριαλισμός;Τους λαούς των χωρών αυτών τους ρωτήσατε; Και πως μάχεται καλύτερα ενας λαός τον ιμπεριαλισμό; Φυλακισμένος και φιμωμένος; (όπως στον υπαρκτό «σοσιαλισμό»);ή μέσα απο αγώνες και νίκες έστω και για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις; και ποιός αρνείται στο λαό της Συρίας το δικαίωμα να ζεί όπως αυτός ζεί στην δύση; Υποκρισία του αυτιστικού αντι-ιμπεριαλισμού.

  • Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

   Όντως καταπληκτική λογική (εντελώς ΚΚΕ!): «Αν είναι να μην υπάρξει σοσιαλιστική / αντιιμπεριαλιστική εναλλακτική, τι μας ενδιαφέρει αν έχουν χούντα ή αστική δημοκρατία, ασ’ τους να τους σφάζει ο -κάθε- Άσσαντ ή Καντάφι».
   Ανάλυση με όρους «γεωπολιτικής στρατηγικής» και η αλληλεγγύη (απλά ανθρώπινη, ας μη πω για εργατική, λαϊκή κλπ) απούσα ! Ωραία στάση (και μάλιστα πολύ διαδεδομένη σε αριστερούς χώρους) !

 3. Ο/Η βαγγέλης ζ λέει:

  Καλό πράγμα η σφαιρική ενημέρωση αλλά δεν σημαίνει να παρακολουθούμε μόνο BBC ,CNN, κτλ όπως κάνουν κάποιοι.
  Είναι οι ίδιοι που αδυνατούσαν να πουν «όχι στον πόλεμο στο Ιράκ» χωρίς να βιαστούν να συμπληρώσουν «όχι βέβαια ότι είμαστε με τον Σαντάμ» (πριν ερωτηθούν). Που ανακάλυψαν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τον Διαφωτισμό ο Μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν με την αρωγή των γερακιών των Μπους,Τσέινι και Ραμσφελντ.Που ανακάλυπταν συνεχώς ομαδικούς τάφους Κοσσοβάρων το 99 (για την ακρίβεια τους ανακάλυπτε η Μαντλίν Ολμπράιτ αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο για μένα μάλλον επειδή είμαι αριστεροχουντικός αντιιμπεριαλιστής.Λεπτομέρεια επίσης είναι οι όχι λίγες φορές που οι τάφοι αποδείχτηκαν σκηνοθετημένοι).
  Είναι οι ίδιοι που το 2004 αποφάσισαν σε συμμαχία με τον…Μπους(τακτική συμμαχία και όχι…στρατηγική) να σπάσουν (για λόγους ανθρωπισμού πάντα) την απομόνωση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος της β. Κύπρου και να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.Τότε μάλλον διάβαζαν Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου.Ίσως και Ανδρέα Ανδριανόπουλο.Ενδεχομένως και Ανανεωτική πτέρυγα του συν.Ίσως και κοκκινοπράσινο ή κανέναν Μηλιό, οπότε θα μας έλεγαν ότι η κυριαρχία της Κύπρου δεν έχει καμιά αξία, το θέμα είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις…
  Είναι οι ίδιοι που θεώρησαν «αντικειμενικά θετικές» ή έστω αδιάφορες τις καταρρεύσεις του 89-91.Που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της ήττας σε συμβολικό -ιδεολογικό επίπεδο για κάθε απόχρωση της αριστεράς.Τότε διάβαζαν Φράνσις Φουκουγιάμα (ίσως και Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ).
  Είναι παρόμοιοι(λόγω χρονικής απόστασης) με κάποιους που έλεγαν ότι η ήττα και το αλληλοφάγωμα (όλων?) των αστικών τάξεων στον Β Παγκόσμιο πόλεμο ανοίγει τον δρόμο για την παγκόσμια επανάσταση(επαναστατικός ντεφαιτισμός).Όποιος διαφωνούσε με αυτό ήταν με τον…Μεταξά.
  Σε τελευταία ανάλυση 9/10 φορές είναι οι ίδιοι που θα σου πούνε πως το σπάσιμο των δεσμών της χρεοκρατίας -ευρωκρατίας είναι εθνικισμός που θέλει να κάνει την Ελλάδα Αλβανία του Χότζα.Όραμα τους η σοσιαλιστική Ευρώπη. Δεν έχουν βέβαια ακόμα βρει πως θα πάνε προς τα εκεί.Με πανευρωπαϊκή επανάσταση?Με τις ευρωεκλογές του 2014? Όταν θα γίνει κυβέρνηση στην ελλάδα η συμμαχία συριζα-Κοτζιά ,στην Πορτογαλία το Μπλόκο και στην Γαλλία το Μέτωπο της αριστεράς ?Αφού βέβαια καταφέρει το άλμα η Κομμουνιστική Επανίδρυση και μπει στην Βουλή…Επειδή όμως όλα αυτά αργούν κομματάκι υπάρχει πάντα ο ιμπεριαλισμός να βάζει τους λαούς στον ίσιο δρόμο(«η εε και το ευρώ είναι τα όπλα μας» Αλ. Τσίπρας).Ρωτήστε και τους Λίβυους…

 4. Ο/Η βαγγέλης ζ λέει:

  αν θες να ρωτήσω τους Λίβυους να μου υποδείξεις ποια φυλή να διαλέξω,ποια φατρία πήρε τα πιο πολλά από το ΝΑΤΟ για να παριστάνει τους επαναστάτες και να πουλάς εσύ σήμερα φτηνό ανθρωπισμό.Η Λιβύη δικαιούται να είναι εθνικά ανεξάρτητη,με τον πλούτο της στην υπηρεσία του λαού της και με τον λαό της ελεύθερο να διαμορφώνει την μορφή της οικονομίας,των πολιτικών θεσμών και της κοινωνίας.Προφανώς εσύ διαφωνείς οπότε μάλλον δεν έχεις και πολλούς λόγους να πανηγυρίζεις για το τέλος του Καντάφι μιας και το καθεστώς του είχε χάσει εδώ και δεκαετίες κάθε σχέση με αυτά που εγώ θέλω για την Λιβύη,το Ιράκ το Αφγανιστάν,την Συρία,την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία που την κατάντησε ο ιμπεριαλισμός Βελιγράδι και περίχωρα.Αν ρωτήσω βέβαια τίποτε UCKάδες θα σου δώσουν δίκιο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s