Η «Επιβίωση» είναι οι άνθρωποι και η δυναμική τους

Posted: 15/12/2011 by Β.Χ. in Γεγονότα
Ετικέτες: , ,

Οι φωτογραφιες είναι απο το Facebook….

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Για την ιστορία

Ο σιωπηλός μάρτυρας εξαφάνισης εκατομμυρίων ευρώ

 Η είδηση της εκένωσης

απο enet.gr

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η καθολική μονή των «Αδελφών του Ελέους», με τη συνδρομή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, απομάκρυνε χθες 27 άπορους άστεγους, μεταξύ τους κι ένα κοριτσάκι 9 ετών, που είχαν βρει καταφύγιο στο ερειπωμένο κτήριο – σκάνδαλο του πρώην νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στην οδό Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη.

Την κοινωνική κατάληψη στο κτήριο, για το οποίο ξοδεύτηκαν περί τα 12 εκατ. ευρώ για να γίνει υγειονομική μονάδα αλλά έμεινε γιαπί, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο ο 70χρονος ημιπληγικός συνταξιούχος των 700 ευρώ Θανάσης Γεωργιάδης και ο 48χρονος Βούλγαρος σκηνοθέτης που επιβιώνει ως μπογιατζής, Λιούμπεν Αλέξιεφ. Της έδωσαν το όνομα «Επιβίωση» και κάλεσαν εκεί όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, άστεγους και άπορους, για να βρουν καταφύγιο.

Ομως οι «Αδελφές του Ελέους» προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά. Διατάχτηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη και στην περίπτωση που αυτό συνέβαινε, υπήρχε εντολή να εκκενωθεί. Η κατάληψη του κτηρίου ήταν ήδη γνωστή από τον Οκτώβριο στις αστυνομικές αρχές της πόλης.

Ετσι χθες, στις 7 το πρωί, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο κτήριο και απομάκρυναν τους 27 από τους 38 άστεγους και άπορους που είχαν βρει καταφύγιο σ’ αυτό, καθώς οι υπόλοιποι δεν βρίσκονταν εκεί. Ολοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της οδού Δωδεκανήσου, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να κινηθεί διαδικασία ακόμη και για όσους δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα.

«Στο κτήριο έμενε κι ένα ζευγάρι με το 9χρονο κοριτσάκι τους», λέει ο Λιούμπεν Αλέξιεφ. «Το σπίτι τους κάηκε πριν από λίγες μέρες και δεν είχαν πού να μείνουν. Γι’ αυτό και βρήκαν καταφύγιο στην “Επιβίωση”», τονίζει. Τους 27 καταληψίες προσφέρθηκε να φιλοξενήσει σε δύο ξενοδοχεία της πόλης η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Ομως μπορεί να παράσχει φιλοξενία μόνο για 3 μήνες. «Εμείς θα επιστρέψουμε», λέει ο Λ. Αλέξιεφ. «Στο κτήριο βρήκαν καταφύγιο άστεγοι άνθρωποι. Πού θα μείνουν; Στο δρόμο; Θα επιστρέψουμε κι ας μας ξαναβγάλουν οι καλόγριες», λέει.

Εδώ  όσα γράφουν αλληλέγγυοι και οι ίδιοι οι καταληψίες

Μας κάνανε να αντιληφθούμε, όμως, πως αυτούς τους μήνες αναπτύξαμε μια οικογενειακή σχέση που είναι πολύ δυνατότερη από αυτούς. Σήμερα στη συνέλευση που έγινε στο χώρο της “Βιοτεχνίας”, συνειδητοποιήσαμε πως η «Επιβίωση» δεν είναι το κτήριο αλλά οι άνθρωποι και η δυναμική τους. Απόφαση μας είναι η «Επιβίωση» να συνεχιστεί και έξω από τη Φράγκων 17. Αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν ως τώρα, στη διαχείριση και στον τρόπο λήψης αποφάσεων και με την απόφαση να μην επαναληφθούν, συνεχίζουμε δυναμικά.
Αντιμετωπίζουμε τα εξής θέματα και καλούμε όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας να μας βοηθήσει:

α. Τα προσωπικά μας είδη και άλλα αντικείμενα αξίας (δομικό, ηλεκτρολογικό και υδραυλικό υλικό, έπιπλα, σκεπάσματα, προσφορές δικές σας) βρίσκονται μέσα και απαιτούμε να μας δοθούν πίσω. Λίγες ώρες (8:00-15:00) και δυο-τρία φορτηγά δεν είναι αρκετά για να μεταφερθούν όσα τόσο καιρό καταφέραμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε.

β. Η δωρεάν σίτιση για όλους όσους το χρειάζονται που παρείχε ο χώρος διακόπηκε βιαίως. Υπάρχει άμεση ανάγκη κάλυψης των αναγκών σίτισης όσων διαβιούσαν στην κατάληψη αλλά και όσων άλλων στερούνται ένα πιάτο φαί.

γ. Μας παρέχεται στέγαση μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτή η “φιλανθρωπική” κίνηση στόχο έχει να καλύψει το απάνθρωπο και βίαιο πρόσωπο της καταστολής της Επιβίωσης. Για μας η επιλογή ενός συλλογικού χώρου στέγασης και σίτισης δεν είναι μία λύση στο προσωπικό μας πρόβλημα, αλλά μία ευρύτερη απάντηση στα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια κρίση.

Αυτά είναι θέματα στα οποία καλούμαστε να τοποθετηθούμε στις επόμενες συνελεύσεις και να βρούμε λύσεις. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να διατηρήσουμε την συνέλευση της Επιβίωσης.

Αύριο Τετάρτη 14/12/2011 στις 16:30 στο αίθριο του πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση της κατάληψης επιβίωση.

Την Πέμπτη 15/12/2011 στις 18:00 αποφασίσαμε όλοι μαζί καταληψίες και αλληλέγγυοι να καλέσουμε όλες τις καταλήψεις και τους κοινωνικούς χώρους, συλλογικότητες της πόλης και μεμονωμένα άτομα στο Στέκι Μεταναστών*

Δεν μας αρκούν οι φιλανθρωπίες, δεν επαιτούμε, απαιτούμε.

Θέλουμε να αυτοδιαχειριστούμε τη ζωή μας και διεκδικούμε το δικαίωμα.

Τίποτα για μας, όλα για όλους!

*(μέχρι να στεγαστεί και πάλι η Επιβίωση, οι συνελεύσεις θα φιλοξενούνται σε αλληλέγγυους χώρους διαδοχικά)

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1362639

Από την ιστοσελίδα της κατάληψης στο facebook μαθαίνουμε ακόμη πως :

-Το τηλέφωνο επικοινωνίας με την κατάληψη είναι το 6943224960.

-H ακριβής διεύθυνση της κατάληψης είναι Φράγκων 17, Θεσσαλονίκη παλιό Β’ νοσοκομείο του Αγίου Παύλου (“Καλόγριες”)

-Η συμμετοχή στις συνελεύσεις τους είναι ελεύθερη για όλους

Επιτρέψτε ένα σχόλιο:

Απλά απορούμε, που θα βρει τα λεφτά για ξενοδοχείο η αδελφότητα-σύλλογος και τι θα το κάνουν οι καθολικοί. Για τους φουκαράδες ενοικους, είναι γνωστή η ένδοιά τους και δεδομένη η αλληλεγγύη μας.

===================================================================

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε και τη συγχρηματοδότηση του Έργου(;) ανάπλασης σε ποσοστό 75% από το ΕΣΠΑ, το Γ’ΚΠΣ, Ε.Π. Υγεία- Πρόνοια 2000-2006. Ο προϋπολογισμός, ήταν 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλλον δεν τα φάγαμε μαζί αυτά, και επειδή οι χρονιές πιάνουν και τις δύο κυβερνήσεις κι επειδή και κανείς άλλος δεν μιλούσε γι αυτό, ας έρθουν να μας πουν, σε ποιες τσέπες πήγαν αυτά τα χρήματα και με ποια αιτιολογία αφήνουν τόσα χρόνια ανθρώπους στην εξαθλίωση και χρησιμοποιούν χρήματα πολιτών για να πληρώνουν κάτι που δεν έγινε και δεν θα γίνει.

Είναι υποχρέσωη όλων να απαιτήσουν ο χώρος αυτός να εξυπηρετήσει επιτέλους τους ανθρώπους και να προσφέρει κάτι πίσω σε αυτούς που τόσα χρόνια το πλήρωναν. Ελάτε να δημιουργήσουμε, εκεί που οι “υπεύθυνοι” έχουν καταστρέψει τα πάντα.

Από:http://parallhlografos.wordpress.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s