ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΠ. ΜΑΡΚΕΤΟΥ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΛΙΟ ΚΑΙ ΛΑΣΚΟ

Posted: 23/12/2011 by Β.Χ. in Πολιτική
Ετικέτες: , ,

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία ενάντια στο Ευρώ και την Ε.Ε.
ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Μαρκέτος, έκανε ευθεία επίθεση και ονομαστική κριτική στα κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς και ονομάτισε τους οικονομολόγους και στελέχη του ΣΥΝ κ. Μηλιό και Λάσκο που είναι σύμβουλοι του Αλ. Τσίπρα ότι έχουν εγλωβίσει ολόκληρο το κίνημα στην αδιέξοδη πολιτική που λέει ότι μπορεί η κρίση να λυθεί μέσα στο ευρώ και την ΕΕ.

Από: http://xronika05.blogspot.com

Σχόλια
 1. Ο/Η Π.Κ. λέει:

  ΠΑΜΕ ΚΚΕ (μια εκδοχή για τη λαϊκή εξουσία)

  Αυτή η επιστολή δεν είναι ούτε για να καλοπιάσει, ούτε να παρακαλέσει. Και δεν υπάρχει χρόνος ούτε για περισπούδαστες κριτικές και διερευνητικές επαφές, ούτε και για πιστοποιητικά ή φιλοφρονήσεις.
  Η πρόταση δεν θέλει να είναι «βερμπαλιστική πρόταση», ούτε «κινείται το δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας». Δεν «κρίνει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τα λάθη που έγιναν με το ίδιο μέτρο και κριτήριο που την πολεμά η αστική ιδεολογία και προπαγάνδα». Δεν «συσκευάζει το συμβιβασμό και την υποχώρηση με το χρυσόχαρτο της «ανανέωσης» και του εκσυγχρονισμού».
  Αντίθετα, η πρόταση αφορά «στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, στην πρόταση συμμαχίας και κοινής δράσης» με το ΚΚΕ. Αποσκοπεί σε «μαζικές λαϊκές συσπειρώσεις και ταξικές οργανώσεις που κινούνται σήμερα σε συνεπή αντίθεση με τα μονοπώλια. Πάνω απ’ όλα πρέπει να εκφραστεί με ενωτική ριζοσπαστική αντιμονοπωλιακή δράση σε κάθε τόπο». «Με δράση που οδηγεί στην αλλαγή συσχετισμού δύναμης». Για «να μην υπάρξει εκλογική μάχη που η μαζική ψήφος να μην οδηγεί στον παραμερισμό των εξαγορασμένων, των συμβιβασμένων με την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία». Για «να μην επιτρέψουμε η κυβέρνηση, γενικότερα το πολιτικό σύστημα, να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο ως συγκατάθεση ή ηττοπάθεια απέναντι στη βάρβαρη πολιτική. Το οφείλουμε πριν απ’ όλα στη νεολαία, γιατί σίγουρα θα μας ζητήσει το λόγο, αν εμείς σήμερα ολιγωρήσουμε.»

  ¨Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω αποσπάσματα, αυτή η πρόταση τιμά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ της 15 ΜΑΗ 2010. Στο Παράρτημα περιλαμβάνεται αυτούσιο το τμήμα της ομιλίας σχετικά με τη λαϊκή εξουσία.
  Η πρόταση συμφωνεί με όλες τις περιγραφές της Αλ. Παπαρήγα για τη λαϊκή εξουσία, και προσθέτει τις παρακάτω 5 συμπληρώσεις, που συνδράμουν το γράμμα και το πνεύμα των περιγραφών της Γ.Γ. Ο βασικός σκοπός των συμπληρώσεων είναι να τονιστεί η ενσωμάτωση της εμπειρίας από το σοσιαλιστικό εγχείρημα του περασμένου αιώνα και η ενσωμάτωση της επιστημονικής εξέλιξης. Ήδη στο κείμενο της Γ.Γ. είναι σαφής η διατύπωση για την «από τα κάτω προς τα πάνω» εξουσία, για την αποτροπή της γραφειοκρατίας και της αυθαιρεσίας που πρέπει να καταγγέλλονται, και για «μη μόνιμους και ανακλητούς εκπροσώπους, που δεν πρέπει να ξεκόβονται από την παραγωγή».
  Ωστόσο, η γενική εντύπωση που επικρατεί έξω από τον συνδικαλιστικό κορμό (ΠΑΜΕ) και τον κομματικό κορμό (ΚΚΕ) είναι ότι αντί για την “νέα έφοδο στον ουρανό” το κόμμα “επαναφέρει το παρελθόν”, και υιοθετεί τη μονιμότητα της εξουσίας, τη γραφειοκρατία, ακόμη και τη “νομενκλατούρα”. Η εντύπωση αυτή δεν μπορεί ποτέ να πολεμηθεί μόνο με την καταγγελία της αστικής προπαγάνδας, ή με αμυντισμό.
  Αντίθετα, χρειάζεται να διατυπωθούν με πλήρη σαφήνεια προτάσεις παρόμοιες με τις παρακάτω και να ενσωματωθούν στην περιγραφή της λαϊκής εξουσίας. Παράλληλα, χρειάζεται να δοθούν πειστικά και απτά δείγματα αυτών των περιγραφών της λαϊκής εξουσίας στον σημερινό τρόπο δομής και λειτουργίας του κινήματος, και εντός του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.
  Δεν είναι δηλαδή δυνατό να συγκροτηθούν οι «νέοι θεσμοί που θα γεννήσει η πάλη και η πρωτοβουλία του εργατικού – λαϊκού κινήματος», χωρίς το (ατελές έστω) παράδειγμα της πρωτοπορίας. Το παράδειγμα της πρωτοπορίας.
  Εάν αυτές οι ενέργειες δρομολογηθούν έγκαιρα, τότε δεν θα απομένει αρκετός χώρος, ούτε κίνητρο, για βερμπαλιστικές και πολύγλωσσες προτάσεις «παράξενων μορφωμάτων», που αρκετές φορές αποτελούν «φρένο στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος». Χωρίς δίκες προθέσεων, αυτά τα “παράξενα μορφώματα” και αυτές οι πολύγλωσσες προτάσεις δημιουργούνται αντικειμενικά, όταν “το κίνημα” και “το κόμμα” δεν έχει καταδείξει συγκεκριμένα και προς κάθε κατεύθυνση, τι ακριβώς έχει πράγματι διδαχθεί από τα λάθη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και από την επιστημονική εξέλιξη. Ακολουθούν οι συμπληρωματικές προτάσεις:

  Α) Η περιορισμένη θητεία στα όργανα και η υποχρεωτική εναλλαγή (με πεπερασμένες εξαιρέσεις). Η κατά το δυνατόν σύνδεση της εκλογής με συγκεκριμένη εντολή, και η πρόκριση σωμάτων και οργάνων συγκεκριμένης αρμοδιότητας ή διάρκειας, και διαρκούς ανανέωσης.
  Β) Η αντιτοπικιστική-αντισυντεχνιακή και ταυτοχρόνως αντιγραφειοκρατική λειτουργία του κεντρικού σχεδιασμού: Ο εργατικός έλεγχος των τοπικών παραγωγικών μονάδων συνδυάζεται με τον κοινωνικό έλεγχό τους από τα τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά όργανα και σώματα. Σε αρμονία με την οργανωτική λειτουργία των θεσμικών σωμάτων και του ανώτερου οργάνου, λειτουργεί οριζόντια διασύνδεση των θεσμών βάσης (παραγωγικές-τοπικές μονάδες, περιφερειακά σώματα και όργανα κ.λ.π). Προβλέπεται η οριζόντια αλληλοενημέρωση και η συλλογική επεξεργασία προτάσεων του κεντρικού σχεδιασμού από τα κάτω προς τα πάνω, με βήμα ισότιμου διαλόγου. Προβλέπεται η εξειδίκευση μέρους του κεντρικού σχεδιασμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με ικανούς βαθμούς ελευθερίας.
  Γ) Η πρόληψη και αποκατάσταση αυθαιρεσιών από κάθε κατεύθυνση:
  Η επιβολή των καταστατικών μέτρων ή κυρώσεων αποφασίζεται θεσμικά στο επίπεδο οργάνωσης του “υποκειμένου προς κύρωση”, και επικυρώνεται από το αμέσως ανώτερο επίπεδο οργάνωσης (ή το αντίστροφο), μετά από πλήρη οριζόντια ενημέρωση.
  (Αν πρόκειται π.χ για διάλυση μονάδας βάσης, ή για μαζική επιβολή καταστατικών μέτρων σε μέλη της, αυτό αποφασίζεται με περιφερειακό ή κεντρικό δημοψήφισμα όλων των μονάδων. Αν πρόκειται για κύρωση σε μέλος αντιπροσωπευτικού οργάνου, αυτό αποφασίζεται από το όργανο. Η κύρωση διακρίνεται από την ανάκληση, που αποφασίζεται άμεσα από τη βάση εκλογής του οργάνου. Στην περίπτωση ομαδικής επιβολής μέτρων σε αντιπροσώπους του ανώτερου οργάνου, αυτή αποφασίζεται από το όργανο και επικυρώνεται από το αμέσως κατώτερο επίπεδο οργάνωσης, ή το αντίστροφο.)
  Δ) Η επιδίωξη γρήγορης διάχυσης, ενοποίησης και ταύτισης του κόμματος (και του κράτους) με τους θεσμούς και τα όργανα της λαϊκής εξουσίας.

  Οι συμπληρώσεις αυτές θα πρέπει να επεξηγηθούν περισσότερο, για να μην επιδέχονται παρερμηνεία ως προς το σκοπό τους. Οι επεξηγήσεις θα πρέπει να προσομοιωθούν και στην σημερινή δομή και λειτουργία του κινήματος και του συνδικαλιστικού και κομματικού κορμού, που θα πρέπει να εννοηθεί εργαλειακά ως πρόπλασμα και πρωτόλειο δείγμα της λαϊκής εξουσίας.
  Ο τόνος των διδαγμάτων της ιστορίας του κινήματος και της εξέλιξης της επιστήμης θα πρέπει να δοθεί και στην έννοια της ταξικής πάλης και του αγώνα: Σήμερα επιβεβαιώνεται η δημιουργία αναντίστρεπτων συνθηκών μόνιμης αποστέρησης της εργασίας για μεγάλο τμήμα του λαού. Παράλληλα, ενισχύεται με κάθε μέσο η τοπική και κλαδική πολυδιάσπαση της εργατικής τάξης.
  Στις συνθήκες αυτές, η ταξική πάλη δεν μπορεί να εξαντλείται εντός των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ούτε εντός του πολιτικού αγώνα, αλλά επειγόντως αφορά και την πάλη για άμεση δημιουργία συνεταιριστικών μονάδων παραγωγής και κατανομής κάθε είδους αγαθών και αξιών χρήσης.

  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
  (Απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ της 15 ΜΑΗ 2010, σχετικά με λαϊκή εξουσία.)
  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/5/2010&pageNo=8&direction=1
  «Η λαϊκή εξουσία θα στηριχθεί σε λαϊκούς θεσμούς που θα γεννήσει η πάλη και η πρωτοβουλία του εργατικού – λαϊκού κινήματος, θα αναδειχθούν, κατά συνέπεια, νέοι θεσμοί.
  Βάση της λαϊκής εξουσίας θα είναι οι παραγωγικές μονάδες, οι τόποι εργασίας, στους οποίους θα ασκείται και ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος της διεύθυνσης. Mέσα από τις παραγωγικές κοινότητες θα εκλέγονται και θα ανακαλούνται όταν πρέπει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα όργανα εξουσίας.
  Οι συνεταιρισμένοι μικροί εμπορευματοπαραγωγοί και αγρότες κατοχυρώνονται ως σύμμαχοι της εργατικής τάξης, εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους από τα κάτω προς τα πάνω με αντίστοιχα σώματα.
  Οι νέοι και οι νέες που δε βρίσκονται στην εργασία, δηλαδή σπουδαστές, φοιτητές, θα εκλέγουν τους αντιπροσώπους μέσα από τις εκπαιδευτικές μονάδες, ενώ θα αξιοποιούνται με ειδικό τρόπο οι μαζικές οργανώσεις και ειδικές υπηρεσίες, ώστε να αντιπροσωπεύονται οι μη εργαζόμενοι για ειδικούς λόγους και οι συνταξιούχοι.
  Η λαϊκή εξουσία θεσμοθετεί και παίρνει πρακτικά μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η άσκηση του εργατικού και γενικότερα κοινωνικού ελέγχου, η ανεμπόδιστη άσκηση κριτικής σε αποφάσεις και χειρισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της λαϊκής οικονομίας. Είναι ζωτική ανάγκη να καταγγέλλονται πάσης φύσεως και προέλευσης αυθαιρεσίες, γραφειοκρατία ή άλλα αρνητικά φαινόμενα.
  Εκλέγεται από τα κάτω προς τα πάνω το ανώτατο όργανο εξουσίας με μη μόνιμους και ανακλητούς εκπροσώπους, που δεν πρέπει να ξεκόβονται από την παραγωγή. Όπου χρειάζεται γίνεται απόσπαση κατά τη διάρκεια της θητείας τους ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες. Οι αντιπρόσωποι, όπως λένε σήμερα «βουλευτές», δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο οικονομικό προνόμιο από τη συμμετοχή τους στα όργανα εξουσίας. Από το ανώτατο όργανο ορίζονται η κυβέρνηση, οι επικεφαλής των διαφόρων εκτελεστικής αρμοδιότητας τομέων (υπουργεία, διευθύνσεις, επιτροπές, κλπ.).
  Διαμορφώνεται αντίστοιχο Σύνταγμα, εργατικό δίκαιο και οικογενειακό δίκαιο, που κατοχυρώνει τις νέες σχέσεις. Tο Δικαστικό Σώμα συγκροτείται από αιρετούς και ανακλητούς λαϊκούς δικαστές, καθώς και από μόνιμο δικαστικό προσωπικό, υπόλογους στους θεσμούς της εργατικής εξουσίας.»

 2. Ο/Η Φ. Μ. λέει:

  Μπράβο στο Σπύρο που τους τα λέει κατάμουτρα. Το ερώτημα για αυτους όλους και λοιπούς, (Δραγασάκη και σία), είναι αν είναι απλώς βλάκες. Νομίζω, οτι υπάρχουν άλλοι λόγοι που πουλάνε τρέλλα. Πρέπει να αναλυθεί με ψυχιατρικοψυχολογικούς λόγους, αλλά και λόγους συμφέροντος, γιατί ο κομματικός μηχανισμός αρνείται την πραγματικότητα, γιατί ο Μηλιός (αυτός ο μπουρδολόγος) που αρνείται να πει κάναμε λάθος, «πείθει» μες τον μηχανισμό κλπ
  Δεν είναι δυνατόν να είναι μόνο θέμα κουταμάρας, να μην καταλαβα’ινεις οτι η Ε.Ε. σήμερα δεν επανιδρύεται, οτι η σημερινή εποχή δεν μοιάζει με αυτήν που φαντάζονταν οι εσωτερικοί το 75,οτι το ευρώ δεν είναι απλώς ενα νόμισμα.
  Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στα κομματα της αριστεράς, και αν για τον Τσίπρα ισχύει η βλακεία, για τον Μηλιό η μπουρδολογία, όπως και για πολλούς άλλους η αγραμματοσύνη, για το σύνολο του μηχανισμού η ερμηνεία είναι πιο δύσκολη.

 3. Ο/Η Φ. Μ. λέει:

  Σε επιβεβαίωση αυτών που λέω, ακόμη και ο Πιτσιόρλας ο συνεργάτης του Κωνσταντόπουλου, εκτός μηχανισμού, μπορεί να σκεφτεί το προφανές.

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5983:eimaste-idi-meta-euro-epohi-pitsiorlas&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s