6978.393868……Τηλέφωνο ανάγκης

Posted: 15/01/2012 by Β.Χ. in Κινητοποιήσεις, ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ
Ετικέτες: , , , ,

«Κόβουν»το ρεύμα σε 40.000 σπίτια-Αντιδρούν οι Πολίτες κατά του Χρέους

Έληξε το περιθώριο των 80 ημερών – Επί ποδός οι Πολίτες κατά του Χρέους – Τηλέφωνο ανάγκης  6978.393868

Tις πρώτες εντολές για διακοπές ρεύματος σε 40.000 καταναλωτές άρχισε να δίνει η αρμόδια γενική διεύθυνση της ΔEH, καθώς από την Πέμπτη έληξε το περιθώριο των 80 ημερών που δίνει ο νόμος για την αποπληρωμή των λογαριασμών που ενσωματώνουν και τα ειδικό τέλος ακινήτων.

Παράλληλα ξεκίνησε και το πρώτο κύμα αντιδράσεων από πολίτες και φορείς. Mέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» απέκλεισαν την Παρασκευή το γραφείο εξυπηρέτησης πελατών της ΔEH στην Kαλαμάτα, ενώ υπάλληλοι της ΔEH εμποδίστηκαν από μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΠAME να κατεβάσουν τον διακόπτη σε 7 οικίες και 3 καταστήματα της πόλης.

Tο πρόβλημα μεταφέρθηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας στη Λαμία, όπου κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΔEH για να παραδώσουν τους λογαριασμούς τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Tο έργο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔEH σε ό,τι αφορά τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι υποχρεωμένη με βάση τη σχετική ρύθμιση να κάνει για όσους δεν εξόφλησαν μετά και την πάροδο 80 ημερών από την έκδοσή τους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δυσκολεύει περαιτέρω καθώς δεν έχουν μεταφερθεί στην επιχείρηση στοιχεία από τις εφορίες που να φαίνεται ποιοι καταναλωτές εξαιρούνται απο τη διακοπή.

Πρόκειται για την πρόβλεψη της τελευταίας υπουργικής απόφασης που αναφέρεται στη σύσταση τριμελούς επιτροπής ανά εφορία στην οποία θα καταφεύγουν ευπαθείς ομάδες για να διαπιστωθεί εάν πράγματι πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης.

Eτσι, στα καταστήματα της ΔEH καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες εξώδικα από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, χωρίς η επιχείρηση να έχει στοιχεία πιστοποίησης του αιτήματος από την αρμόδια επιτροπή.

Aυτό που προς το παρόν κάνει η ΔEH είναι να βάζει στην άκρη τις εντολές διακοπής ρεύματος για τις οποίες έχουν κατατεθεί εξώδικα και να προχωρεί στις πλέον προφανείς περιπτώσεις ανεξόφλητων λογαριασμών. Tο κριτήριο που έχει μπει για την Aττική είναι υψηλές καταναλώσεις και αντικειμενική ζώνη άνω των 2,5 χιλιάδων ευρώ ανά τετραγωνικό.

O ρυθμός των εντολών διακοπών κινείται το πρώτο διήμερο στις 20.000 ημερησίως και ο αριθμός εκτέλεσης περιορίζεται -ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις- γύρω στις 300 ημερησίως πανελλαδικά.

Κινητοποιούνται οι Πολίτες κατά του Χρέους

Δε μένουν με τα χέρια σταυρωμένα οι Πολίτες κατά του Χρέους, που ετοιμάζονται να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια διακοπής ηλεκτροδότησης σε σπίτι, ενώ παράλληλα ζητούν από τους πολίτες που αντιλαμβάνονται συνεργείο της ΔΕΗ, να καλούν σε αριθμό «έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι πολίτες που έχουν πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι το χαράτσι, αν αντιληφθούν, συνεργεία της ΔΕΗ ή ιδιώτες ή εργολάβους, οι οποίοι ετοιμάζονται να κόψουν το ρεύμα να τηλεφωνούν στους Πολίτες κατά τους Χρέους, καλούνται να τηλεφωνούν στο 6978.393868
Σε ετοιμότητα καλούνται να είναι επίσης οι Επιτροπές Πολιτών που έχουν συγκροτηθεί στις συνοικίες και στα χωριά. Ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιούν, αύριο, στις 17.00 οι Πολίτες κατά του Χρέους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s