Χρεοκοπία και …«κούρεμα» πάνω από 60% τον Μάρτιο

Posted: 21/01/2012 by Β.Χ. in Κρίση-Οικονομία
Ετικέτες: , , , , ,

Απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στη sofokleous10.gr.

 Σχολιάζει ο Πόλυς Τακόπουλος

….Είναι χαρακτηριστικό ότι η HUBS, σε τελευταία ανάλυσή της για τις προοπτικές των αγορών το 2012, θεωρεί το «default» της Ελλάδας μέσα στον Μάρτιο ως την πιθανότερη εξέλιξη του PSI,κατατάσσοντας μάλιστα αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη σε μια από τις σοβαρότερες πηγές κινδύνων για τους επενδυτές μέσα στο 2012.

Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν βλέπουν με… κακό μάτι αυτές τις εξελίξεις, αφού θα διατηρήσουν την αξία τους τα CDS, ενώ η πίεση που θα εκδηλωθεί στις πολιτικές ηγεσίες και την ΕΚΤ για άμεσα μέτρα προστασίας των αγορών είναι πολύ πιθανό ότι θα «ξεκλειδώσει το σεντούκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποχρεώνοντάς την να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, κάτι που οι περισσότεροι τραπεζίτες διεθνώς βλέπουν ως μοναδική διέξοδο βραχυπρόθεσμα από την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για το PSI προβλέπει ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο και οι πιστωτές θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με το EFSF, κάτι που αποκλείει νέα «κουρέματα» στο μέλλον, ή μετατροπή του χρέους σε δραχμές. Για το επιτόκιο των νέων ομολόγων, που θα ανταλλαγούν με τα παλαιά, πέρασε τελικά η «γραμμή» του ΔΝΤ και αυτό δεν θα υπερβεί το 5%. Αυτό σημαίνει ότι, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, οι πιστωτές θα υποστούν απώλειες άνω του 60%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερες από το ονομαστικό «κούρεμα» κατά 50%, που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου.

Όμως, αυτή η συμφωνία δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει αυτόματα σε υψηλή συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία ανταλλαγής. Το ποσοστό των πιστωτών που αναμένεται να δεχθούν «κούρεμα» πάνω από 60% εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 60%, καθώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες πιστωτών, που θα θελήσουν να πληρωθούν στο ακέραιο (π.χ. οι κάτοχοι ομολόγων που λήγουν φέτος) ή να οδηγηθεί η Ελλάδα σε «default», για να αποζημιωθούν μέσω των CDS. Έτσι, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναγκαστικό «κούρεμα» με νομοθετική ρύθμιση για εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s), κάτι που οδηγεί σε «default», αφού η διαδικασία θα πάψει να είναι εθελοντική.

Το μεγάλο αίνιγμα, σε αυτή την περίπτωση, είναι πώς θα αντιμετωπισθεί η ΕΚΤ, που θα πρέπει να υποστεί «κούρεμα», όπως και οι ιδιώτες πιστωτές, για τα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, που έχει αγοράσει σε «χτυπημένες» τιμές, με έκπτωση της τάξεως του 35%. Η ζημιά για την ΕΚΤ δεν θα είναι μεγάλη, αφού απέκτησε τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές, όμως θα έχει σημαντικό συμβολισμό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για να «χρυσωθεί το χάπι» του «κουρέματος» της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να πληρωθεί στο ακέραιο το ομόλογο των 15 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου και το οποίο σε πολύ μεγάλο ποσοστό φέρεται να έχει συγκεντρωθεί από την κεντρική τράπεζα.”

Ολόκληρο το άρθρο  εδώ

Σχόλιο 1. Ωστε λοιπόν τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο και όχι το ελληνικό που μέχρι σήμερα βρίσκονταν. Κάτι που αποκλείει νέα «κουρέματα» στο μέλλον, ή μετατροπή του χρέους σε δραχμές.

Αυτό σημαίνει αντίστροφα ότι μέχρι σήμερα που τα ομόλογα υπάγονταν στο ελληνικό δίκαιο, οι άθλιοι που μας κυβερνούσαν, μπορούσαν αν ήθελαν και να “κουρέψουν” το χρέος ως τοκογλυφικό και ακραία αντικοινωνικό και επίσης να το μετατρέψουν σε δραχμές εφόσον επέλεγαν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Επιβεβαιώνεται έτσι πόσο ανόητη και καθαρά εκφοβιστική ήταν η “καταστροφολογία” όλων των καθεστωτικών δυνάμεων (αλλά και ενός τμήματος της αριστεράς) που επιχειρηματολογούσε κατά της επιστροφής στην δραχμή γιατί τάχα “που θα βρίσκαμε σκληρό συνάλλαγμα για να πληρώσουμε το χρέος”.

Θα μπορούσαμε κύριοι το τμήμα του χρέους που δεν θα κουρεύαμε, να το μετατρέψουμε σε δραχμές και να το εξοφλήσουμε. Χωρίς Μνημόνια και καταστροφή της κοινωνίας. Τελικά η καταστροφή συντελείται μέσα στο ευρώ, με Μνημόνια και δανειακές Συμβάσεις, χωρίς καμία ελπίδα για κανέναν.

Σχόλιο 2. Το ποσοστό των πιστωτών που αναμένεται να δεχθούν «κούρεμα» πάνω από 60% εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 60%. καθώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες πιστωτών, που θα θελήσουν να πληρωθούν στο ακέραιο ή να οδηγηθεί η Ελλάδα σε «default», για να αποζημιωθούν μέσω των CDS. Έτσι, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναγκαστικό «κούρεμα» με νομοθετική ρύθμιση κάτι που οδηγεί σε «default» (χρεωκοπία).

Κατ’αρχήν θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει τουλάχιστον το 60% των τοκογλύφων για να μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση ως αναγκαστική και την συμμετοχή του άλλου 40% των τοκογλύφων. Μάλιστα για πολλούς το ποσοστό φθάνει το 75% που πρέπει να συμμετάσχει οικειοθελώς για να μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση για το άλλο 25%. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα που κανένας δεν μπορεί προς στιγμήν να το απαντήσει με σιγουριά.

Σύντροφοι είναι μπροστά μας σε εξέλιξη μια επίθεση που θέλει στην κυριολεξία να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Δεν είναι ρητορικό σχήμα. Δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Για όλους μας. Δεν αφορά κάποιους άλλους γενικά και αόριστα. ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ.

Βάζοντας μπροστά τα τηλεοπτικά Δελτία Προπαγάνδας των 20.00 και με όλο τον υπόλοιπο επικοινωνιακό στόλο τους, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν πως το αντίτιμο για την αναδιάρθρωση του χρέους που δήθεν πέτυχαν, πρέπει να είναι ο εργασιακός μεσαίωνας (χωρίς συμβάσεις εργασίας, χωρίς ελάχιστο μισθό ή ημερομίσθιο, εργασία σε γκέτο που θα τα ονομάζουν “ειδικές ζώνες”, με 200 ή 300 ευρώ το μήνα, χωρίς ασφάλιση ή άλλες παροχές και άλλα τέτοια ωραία), οι δεκάδες χιλιάδες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ από το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οι και με επίσημο τρόπο μειώσεις μισθών και Συντάξεων, η βίαιη υπαλληλοποίηση των εκτεταμένων μεσαίων στρωμάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, η επιβολή Χαρατσιών πλέον των ακινήτων και σε ό.τι άλλο “αναπνέει” και κινείται. Με μια συνεχή υποβάθμιση κάθε έννοιας Δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Με γενικό ξεπούλημα και πλιάτσικο σε όλη την Δημόσια περιουσία. Και πέρα αυτών μια δημοκρατία σε “γύψο” με πλείστες όσες κατασταλτικές δυνάμεις κάθε είδους. Και ευρωπαϊκές αν χρειαστεί. Και το όνομα αυτής της καταστροφής ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

Πραγματικά αναλογίζομαι τι άλλο πρέπει να γίνει για να βγούμε στους δρόμους και να τους κυνηγήσουμε….

Πόλυς Τακόπουλος

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s