Υποχρεωτική Στράτευση, ένα τεράστιο βάρος που θα το κουβαλήσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Posted: 27/02/2012 by Β.Χ. in Παρεμβάσεις
Ετικέτες: , ,

Αδύνατη η Υποχρεωτική Στράτευση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Τους καλούν αλλά δεν εμφανίζονται στη στρατολογία! (24-02-2012)

Η παρακάτω είδηση από τοπικό site της Κρήτης είναι ενδεικτική των ακραίων προβλημάτων που προκαλεί η στρατιωτική θητεία στην λαϊκή οικογένεια: «Αγνοούν τις προσκλήσεις και δεν εμφανίζονται στη Στρατολογική Υπηρεσία, οι «18άρηδες», που το 2015 θα κληθούν να υπηρετήσουν τη μητέρα-πατρίδα. Παρά το ότι η προθεσμία λήγει σε έξι ημέρες, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν προσέλθει ακόμη στην Υπηρεσία, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Από τη Στρατολογική Υπηρεσία εκφράζεται ανησυχία, καθώς δεν είναι σαφές αν οι νέοι άνδρες δεν προσέρχονται στην Υπηρεσία επειδή δεν το γνωρίζουν, το αφήνουν για την τελευταία στιγμή ή επειδή επιλέγουν να μην εμφανιστούν! Η Στρατολογική Υπηρεσία και με νέα ανακοίνωση, ωστόσο, καλεί τους γεννηθέντες το 1994 από όλη την Κρήτη να προσέλθουν στη Στρατολογική Υπηρεσία Κρήτης»!

Ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα ισχυρίζεται το σχετικό άρθρο με τίτλο «Θητεία της φτώχειας! Οικογένειες δε μπορούν να συντηρήσουν τους στρατιώτες τους»! που δημοσιεύτηκε στο onalert.gr. Ας του ρίξουμε μια ματιά: «Μια νέα πραγματικότητα καλούνται να διαχειριστούν οι στρατιωτικοί και ειδικά οι διοικητές μονάδων πρώτης γραμμής. Η εικόνα του «ατσίγαρου φαντάρου» ,που σε κάθε έξοδό του μέτραγε τα κέρματα για να δει αν του έφθαναν για να «πάρει ένα σουβλάκι», ήταν εικόνα που ξέραμε από τις ελληνικές ταινίες, όπως η θρυλική «Λούφα και Παραλλαγή». Τώρα αναβιώνει με τη μόνη αλλά και σημαντική διαφορά ότι τότε τις δεκαετίες του 60,του 70 αλλά και του 80 τα κέρματα ήταν δραχμές και τώρα, είναι ευρώ! Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές για ΕΛΔΥΚ έχουν τριπλασιαστεί το τελευταίο χρόνο. Η αιτία είναι προφανής. Τα περίπου 500 ευρώ που λαμβάνουν οι στρατιώτες είναι για πολλούς νέους το μοναδικό εισόδημα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους γονείς τους»!

Το κείμενο σε αυτό το σημείο κάνει λάθος αφού η μηνιαία αποζημίωση για το φαντάρο που υπηρετεί στην Κύπρο είναι 251,26 ευρώ και όχι 500 ευρώ, καθώς έχει υποστεί μείωση κατά 30% από τον Πρώην ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλο όπως και τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, αλλά παραμένει το γεγονός ότι η εκάστοτε κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ αντιμετωπίζει τους Έλληνες Εφέδρους ως Μισθοφόρους που εξαγοράζει με το δέλεαρ των ευρώ είτε στέλνει υποχρεωτικά, παραβιάζοντας το δικαίωμα άρνησης τους, να συμμετάσχουν σε μια αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη, σε μια αποστολή εκτός συνόρων.

Συνεχίζει το άρθρο λέγοντας: «Η οικονομική κρίση έχει αρχίσει και προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε πάρα πολλούς στρατεύσιμους, που προέρχονται από οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι! Τα «κοινωνικά αιτήματα» στο ΓΕΣ για κάποια ευνοϊκή -δηλαδή φθηνή- μετάθεση κάθε μέρα πληθαίνουν. Αιτιολογία: «μακρόχρονη ανεργία και των δύο γονέων».

Η θητεία ενός νέου ήταν ένα πολύ «ακριβό σπορ» για την ελληνική οικογένεια, πριν ξημερώσουν οι σκληρές μέρες του ΔΝΤ και της οικονομικής κατάρρευσης. Οι «συντηρητικοί» κόστιζαν στη μέση οικογένεια περίπου 3.000 ευρώ για τους εννέα μήνες θητείας! Σ΄ αυτό το ποσό συνυπολογιζόταν τα πάντα. Από τα απαραίτητα «ψώνια» πριν παρουσιαστεί ο νεοσύλλεκτος -εσώρουχα, λουκέτα και άλλα χρήσιμα και απαραίτητα- μέχρι το κόστος πληρωμής των κινητών τηλεφώνων, το «χαρτζιλίκι» και βέβαια οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των αδειών. Η οικονομική κλίμακα αυξανόταν ανάλογα με την «ευχέρεια» και το «ψώνιο» κάθε οικογένειας και το κόστος θητείας ενός νεαρού μπορούσε να προσεγγίσει ακόμη και τις 5.500 ευρώ! Όλα αυτά έχουν αλλάξει βιαίως λόγω της κρίσης και πλέον το πρόβλημα επιβίωσης ελληνικών οικογενειών «καθρεφτίζεται» και στον χώρο των ΕΔ.

Τα αιτήματα για μία μετάθεση κοντά «στο σπίτι» έχουν πολύ συχνά πλέον την δικαιολογία της ανεργίας των γονέων. Πολλά παιδιά που κατατάσσονται καταθέτουν σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν την δραματική οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους και ζητούν «κατ΄ εξαίρεση» μεταθέσεις κοντά στον τόπο συμφερόντων τους, ώστε «στις εξόδους και τις άδειες, να βοηθάνε κάνοντας κάποια μεροκάματα σε πρόχειρες και περιστασιακές δουλειές», όπως λένε στρατιωτικοί που ζουν πλέον το πρόβλημα εντός του στρατού.

Δυστυχώς τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν, τουλάχιστον προς το παρόν να γίνουν δεκτά και να ικανοποιηθούν. Κατανοητά μπορεί να γίνονται, αλλά τα ποσοστά ικανοποίησής τους είναι εξαιρετικά χαμηλά, λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό των στρατιωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα αυξάνεται ΕΣΣΟ με την ΕΣΣΟ. Η μετάθεση στον τόπο καταγωγής-μετά την παραμεθόριο- δεν ικανοποιείται κυρίως για όσους κατάγονται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη και παραμένουν αμετάθετοι στην παραμεθόριο .

Όπως αναφερόταν σε μελέτη της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Μελετών του Γ.Ε.Σ. η οποία πραγματοποίησε προσομοίωση που παρουσιάστηκε στο Α’ Σώμα Στρατού στο τέλος του 2008 και της οποίας έλαβε γνώση η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, η ικανοποίηση των μεταθέσεων-κυρίως του Πεζικού- σε σχέση με το 2004 μειώθηκε δραματικά αφού:

. από την προσομοίωση προκύπτει πως το 50% τουλάχιστον των στρατεύσιμων δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
. για την Αττική το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 41% γίνεται 22%
. για την Στερεά Ελλάδα το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 34% γίνεται 21%
. για την Θεσσαλία το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 33% γίνεται 21%
. για την Πελοπόννησο το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 52 % γίνεται 34%
. για την Κρήτη το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 43% γίνεται 27%

Τα ποσοστά αυτά που είναι και τα τελευταία που υπάρχουν, έχουν επιδεινωθεί, όπως λένε πηγές του ΥΕΘΑ.

Επιπλέον καταγράφονται πολλές περιπτώσεις νεαρών οι οποίοι προτιμούν να κηρυχθούν ανυπότακτοι και να μην παρουσιαστούν για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, μόνο και μόνο για να μην εγκαταλείψουν «τη δουλειά των 300 ή 400 ευρώ που έχουν», γιατί πολύ απλά είναι το μόνο εισόδημα που «μπαίνει» κάθε μήνα στο οικογενειακό ταμείο»!

Να συμπληρώσουμε και μια άλλη παράμετρο. Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων λάβαμε πρόσφατα επιστολή που θίγει ένα καυτό κοινωνικό πρόβλημα: αυτό της μετανάστευσης δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης από αυτή που τους απαγορεύει η ασκούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και των Μνημονίων, αλλά παράλληλα, για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες τους. Βλέπεις, οι όροι έχουν αντιστραφεί. Αν μέχρι πρόσφατα η ελληνική οικογένεια ήταν ο πολύτιμος συμπαραστάτης των παιδιών σε κάθε τους βήμα, αγωνιώντας και συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μόρφωση, της εργασία και αποκατάσταση τους, τώρα η βίαιη επίθεση στους μισθούς και στις συντάξεις, υποχρεώνουν τους νέους να μεριμνήσουν για τους γονείς τους. Και επειδή, η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί των 400-500 ευρώ είναι χαρτζιλίκι, οι νέοι παίρνουν το δρόμο για το εξωτερικό, επαναλαμβάνοντας τις σκηνές της δεκαετίας του 1950-60.

Και εδώ έρχεται ξανά η βίαιη ταξική πολιτική του Παπαδήμου, του Βενιζέλου και του Σαμαρά να δημιουργήσουν νεά δραματικά εμπόδια στη φιλότιμη αυτή προσπάθεια των νέων μεταναστών, θέτοντας τους το εκβιαστικό δίλημμα: ή υπηρετείς κανονικά την υποχρεωτική θητεία και χάνεις την εργασία σου στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να πεινάσεις εσύ και οι δικοί σου, ή συνεχίζεις να δουλεύεις κανονικά στο εξωτερικό αλλά επιβαρύνεσαι με ένα εξωφρενικό πρόστιμο 6000 ευρώ. Πρόστιμο που αδυνατεί να καταβάλλει ο μετανάστης και η οικογένεια του, χαράτσι που εισπράττει η εφορία και αν δε το καταβάλλεις έχεις σκληρές κυρώσεις. Είναι οι ολέθριοι ταξικοί όροι που επιβάλλουν στην εργατική οικογένεια οι πλούσιοι αστοί πολιτικοί των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που εξαγόρασαν τη θητεία τους και ήταν τα μεγαλύτερα βύσματα. Μεθόδευση που αποδεικνύει όλη τη φορομπηχτική και εισπρακτική λογική της κυβέρνησης, που νομοθετεί τη Λούφα των μοναχών και κλείνει πονηρά το μάτι στους γόνους των πλουσίων, σε όσους σπουδάζουν και κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, στους οποίους επιτρέπει έναντι ενός «λογικού για αυτούς ποσού» να απαλλαγούν ουσιαστικά της Στρατιωτικής θητείας.

Ο αρθρoγράφος του onalert.gr σημειώνει «Όλα αυτά είναι εις γνώση της στρατιωτικής ηγεσίας και ήταν καθοριστικά για να οδηγήσουν στην αναδίπλωση της πολιτικής ηγεσίας η οποία ήταν έτοιμη να ανακοινώσει τρίμηνη αύξηση της θητείας. Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι το σύστημα αναβολών θα μπορούσε να γίνει αρκετά πιο ευέλικτο και να συμπεριλάβει και τέτοιου είδους κοινωνικά κριτήρια, τουλάχιστον όσο διαρκεί αυτή η οικονομική κρίση.»!

Επί της ουσίας, η Υποχρεωτική Στράτευση αποκαλύπτεται ως ένα τεράστιο βάρος που θα το κουβαλήσουν τα παιδιά της εργατικής και αγροτικής οικογένειας, που καλούνται να μπουν ως Αναλώσιμοι στην πρώτη γραμμή του ελληνοτουρκικού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, να συνδράμουν ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, να αναλάβουν την Καταστολή των κοινωνικών αγώνων.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση και τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο να αναγνωρίσουν τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η πολιτική τους στους εργαζόμενους, στην λαϊκή οικογένεια και στην νεολαία, να ικανοποιήσουν άμεσα τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων στρατιωτών:
• Τη μείωση της θητείας.
• Την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των στρατιωτών, που κρίνεται ως αναγκαίο μέτρο ιδιαίτερα σήμερα που η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να αναλάβει το κόστος της θητείας.
• Την αναγνώριση των ενσήμων που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα της θητείας και την Ασφάλιση μας.
• Την εγγραφή όλων των στρατιωτών στο Ταμείο Ανεργίας μετά το τέλος της θητείας.
• Αναγνώριση του Ελεύθερου Συνδικαλισμού των Φαντάρων.
Θεωρούμε ότι αποτελούμε τμήμα του κόσμου της εργασίας, οργανικό κομμάτι του όποιου συντονισμού του εργατικού κινήματος και μαζί του πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τα κοινά μας συμφέροντα. Ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Ενάντια στους σχεδιασμούς που στρατιωτικοποιούν την αστυνομία και αναθέτουν κατασταλτικά καθήκοντα στον στρατό. Δεν στρέφουμε τα όπλα μας ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό μας. Για το μπλοκάρισμα των πολεμικών εξοπλισμών και της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΟΗΕ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Για να απελευθερωθούμε από την πραξικοπηματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, την Ε.Ε., το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, τους τοκογλύφους, Έλληνες και ξένους, που επιβάλλουν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, εξαφανίζουν τις λαϊκές ελευθερίες, ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν κάθε κοινωνικό αγαθό.
Η πάλη για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης ταξικής πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για τους αργαζόμενους και την νεολαία.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Από:http://www.alfavita.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s