Κίνημα για φθηνά τρόφιμα σε όλη την Ελλάδα

Posted: 01/03/2012 by Β.Χ. in Κινήματα
Ετικέτες: ,

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα παίρνει το κίνημα για την εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά φθηνών τροφίμων. Ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε δεινή θέση

  Το «κίνημα της πατάτας» και η προσπάθεια για το κτύπημα των μεσαζόντων που ξεκίνησε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας και διευρύνεται με τη διάθεση και άλλων προϊόντων.

Ενώ η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 (!) πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Παλιές και νέες ομάδες εθελοντών που στήνονται τώρα αναλαμβάνουν δράση και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας της Πιερίας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πανελλαδική πρωτοβουλία-κίνηση που θα συντονίζει τη δράση.

Εκτός από τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές της Πιερίας με ποσοστό 52%, παίρνοντας μέρος σε ψηφοφορία στη σελίδα της Ομάδας στο διαδίκτυο καθώς και φασόλια από τις Πρέσπες.

Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.

Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Ανωση – Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όριά του και βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση.«Στόχος μας είναι να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας στη Βέροια, Ν. Ασλάνογλου

Πολίτες, δήμοι ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες, ενώ πολλοί φορείς όπως η Ενωση Κταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου κ.ά. συμπαρίστανται και στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Στήριξη

Οπως λέει η πρόεδρος του σωματείου Γαρυφαλλιά Τσιώμου, που είναι και η ψυχή της προσπάθειας των εθελοντών, στόχος τους είναι σε μια περίοδο που μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι τελευταίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση να προμηθευτούν αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και στηρίζοντας συγχρόνως τους ίδιους τους παραγωγούς

Ετσι ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και δέχονται μέχρι αύριο Παρασκευή παραγγελίες για μια πρώτη ποσότητα 30 τόνων με πατάτες που θα παραδοθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Οπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό.

Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι καθώς και με αγρότες της Καστοριάς για την προμήθεια φασολιών και περιμένουν τις προσφορές τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Συμμετοχή 1.100 πολιτών

«Το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα», τονίζει ο Γιώργος Ντισπυράκης

Η κίνηση περισσότερων από 1.100 πολιτών στην Πιερία που δήλωσαν συμμετοχή για την προμήθεια πατάτας από το δεύτερο φορτίο (70 τόνοι), μετά τους 533 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρώτο φορτίο που διατέθηκε το περασμένο Σάββατο, δείχνει το εύρος της απήχησης που είχε στο κοινό το όλο εγχείρημα και ότι παίρνει διαστάσεις κινήματος.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δηλώσουν συμβολικά συμμετοχή και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης στη σημερινή κρίση ζητώντας να γίνει πράξη το χτύπημα των μεσαζόντων.

Σύμφωνα με το μέλος της Ομάδας Κώστα Τζομίδη, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την προμήθεια απευθείας από παραγωγούς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, ποσοτήτων λαδιού που θα διατεθούν σε χαμηλές τιμές.

25 ΤΟΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ

Σπάει και στη Βέροια το κύκλωμα διακίνησης

Στην Ημαθία τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας γνωρίζουν από πρώτο χέρι πολύ καλά όλο το κύκλωμα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, αφού η περιοχή τους είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και οι αγρότες δίνουν συνεχώς μάχη με τους μεσάζοντες, όπως λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας Νίκος Ασλάνογλου.

Στην περιοχή παράγονται ροδάκινα, μήλα, αχλάδια και πολλά άλλα προϊόντα, και οι αγρότες βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση ακόμη και να αφήσουν να σαπίσει η παραγωγή τους στο χωράφι αφού οι τιμές των μεσαζόντων είναι εξευτελιστικές, όπως αναφέρει.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κατερίνης και με πυρήνα τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας, δημιουργήθηκε και στη Βέροια μια διευρυμένη ομάδα εθελοντών που ως κίνηση πρωτοβουλίας ανέλαβε να βοηθήσει ώστε να διοχετευτούν και στην περιοχή απευθείας από τους παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές μια σειρά προϊόντων.

«Ακολουθούμε την »τεχνογνωσία» της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας και στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε ώστε να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» λέει ο Ν. Ασλάνογλου.

«Με το που ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία συγκεντρώθηκαν παραγγελίες άνω των 10 τόνων πατάτας. Η πρώτη παραγγελία θα είναι για 25 τόνους και η παράδοση θα γίνει από έναν παραγωγό του Νευροκοπίου απευθείας στους καταναλωτές στο κέντρο της Βέροιας, το μεθεπόμενο Σάββατο στις 10 Μαρτίου».

Και οι εθελοντές της Βέροιας ετοιμάζουν τη σχετική φόρμα ώστε να δέχονται τις παραγγελίες για τις πατάτες μέσω του Διαδικτύου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Οργανώνονται και οι Κρητικοί

Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «Εθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πανελλαδική αντίδραση κατά των κερδοσκόπων και ότι οι ίδιοι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο για τον συντονισμό των δράσεων, που θα ακολουθήσουν.

«Υπάρχει στην Κρήτη μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι ανάλογο με το Νευροκόπι. Εξετάζουμε με ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα, ώστε ό,τι γίνει να είναι οργανωμένο και παράλληλα αποτελεσματικό και μόνιμο», δήλωσαν στο «Εθνος» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιώργος Τζωρτζάκης και Γιώργος Ντισπυράκης.

«Εγώ όπως και άλλοι παραγωγοί θέλουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας από το χωράφι. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας πίνουν το αίμα οι μεσάζοντες. Με σωστή οργάνωση και θέληση, αγρότες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών θα νικήσουμε. Εδώ από το Διαδίκτυο έπεσαν πρόσφατα αυταρχικά καθεστώτα στη βόρεια Αφρική, οι μεσάζοντες δεν θα πέσουν;», επισημαίνει ο αγροτοσυνεταιριστής Μιχάλης Χαιρέτης.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης, εκτιμά ότι το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα, που μπορούν να αποθηκευτούν.

«Η λύση είναι οι παραγωγοί με τη βοήθεια των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών να κλείνουν απευθείας μέσω Διαδικτύου παραγγελίες σε σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα να είναι τυποποιημένα. Τέρμα το χύμα λάδι. Τέρμα οι μεγάλες αγορές των χονδρεμπόρων», λέει με έμφαση ο Γ. Ντισπυράκης και προσθέτει «Είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή στα πολυκαταστήματα 10 ευρώ το λίτρο και ο ελαιοπαραγωγός να το πληρώνεται από τον έμπορο 1.70 το κιλό!».

Μανόλης Κοκολάκης

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Στο παιχνίδι και ο δήμος της Παλλήνης

«Πράξη αλληλεγγύης» προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή της Παλλήνης την πρωτοβουλία να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με παραγωγούς από το Νευροκόπι, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους πολίτες σε χαμηλές τιμές.

Χωρίς την παρέμβαση των μεσαζόντων, που οδηγεί τις τιμές στα ύψη, οι κάτοικοι του δήμου Παλλήνης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό, δηλαδή περίπου 50% φθηνότερα σε σχέση με το σούπερ μάρκετ.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές μέχρι τις 8 Μαρτίου είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο με τα στοιχεία και την ποσότητα που επιθυμούν να αγοράσουν ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν την ποσότητα του προϊόντος που θα μεταφέρουν στην Αθήνα.

Οπως λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής ήταν εντυπωσιακή από την πρώτη μέρα.

«Μόνο την πρώτη μέρα δεχτήκαμε 50 αιτήσεις. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πρωτοβουλία μας, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους Ελληνες αγρότες», λέει ο κ. Ζούτσος «ότι τους στηρίζουμε. Ηρθε η ώρα να καταλάβουν οι μεσάζοντες ότι ειδικά αυτή την περίοδο δεν μπορούν να κερδοσκοπούν σε βάρος όλων. Θεωρούμε απαράδεκτο να πωλούν πάμφθηνα οι αγρότες και το προϊόν να φτάνει πανάκριβο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, είναι κρίμα να εισάγουμε προϊόντα τα οποία μπορούμε να έχουμε σε πολύ καλές τιμές από Ελληνες παραγωγούς».

Από:http://www.alfavita.gr/

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Τen-Ten λέει:

  Ολοι οι μεσάζοντες στην πίστα.

  – Τα του ΚΚΕ τα διαβάσαμε στο άρθρο. Τι άλλο να πει κανείς;
  – Ο Ζούγκλας οργανώνει και αυτός αγορά πατάτας. Το διαφημίζει αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρει και το πιο σημαντικό της ιστορίας: την τιμή διάθεσης.
  – Ο ΣΥΝ ως συνήθως «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Αφού απέφυγε αιδημόνως την οποιαδήποτε σύγκρουση με το καρτέλ των λαχανέμπορων, σπεύδει εσχάτως να εκδόσει ανακοίνωση με την οποία «υποστηρίζει ηθικά» το κίνημα. Χωρίς βέβαια να συμβάλλει οργανωτικά ή πολιτικά, έστω και με παρέμβασή του στη Βουλή, ούτε κατ’ελάχιστον. Αν τελικά η προσπάθεια πετύχει και διευρυνθεί, είμαι σίγουρος ότι τα προεκλογικά του φυλλάδια θα βρίθουν κομπασμών του τύπου: «Μέλη του ΣΥΝ συμμετείχαν και οργάνωσαν το κίνημα…κλπ».
  – Διάφοροι συνοικιακοί δήμαρχοι εξαγγέλουν και αυτοί αδιαμεσολάβητες αγορές. Μα οι Δήμοι δεν είναι οι υπεύθυνοι για τις Λαϊκές Αγορές εδώ και 100 χρόνια; (οχι μόνο για να τις χωροθετούν και να εκδίδουν τις άδεις, αλλά κυρίως για να ελέγχουν την αισχροκέρδια;) Απορίας άξιον είναι το που βρίσκονταν τόσο καιρό. Λες και τώρα ανακάλυψαν ότι τα γεωργικά προϊόντα 5πλασιάζουν την τιμή τους από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή. εκτός αυτού, σε μια περίπτωση που διάβασα στα ΜΜΕ εκτός από το οργανωτικά αξιοθρήνητο στήσιμο και η τιμή είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των κινημάτων πολιτών. Κι αυτό χωρίς καμμιά εξήγηση.

  Τελικά αυτή η ιστορία φαίνεται ότι άρχισε να τους τζούζει όλους τους μεσολαβητές.
  Αυτό που με στενοχωρεί κάπως, είναι ότι στην Αθήνα των μαχητικών και μαζικών Κινημάτων Πολιτών, της περιόδου 2005-2010, δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα. Οι Λαϊκές Συνελεύσεις που έχουν στηθεί στις γειτονιές από τους εναπομείναντες ρομαντικούς ή τους νεοφώτιστους Ανταρσύες και Αναρχικούς ή απλούς νεοφώτιστους (και δεν υπάρχει ουτε ψήγμα ειρωνίας ή ελιτισμού σ’ αυτό) παραμένουν μόνο κατ’όνομα «λαικές συνελεύσεις». Ουτε λαϊκή συμμετοχή και μάλιστα αυξανόμενη παρατηρείται -όπως θα αναμενόταν από τα συμβάντα των καιρών- , ούτε φαντασία στις ακτιβίστικες δράσεις και στόχους, ούτε ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, ούτε χάραγμα νέων δρόμων και προοπτικών, αλλά αντίθετα μια δυσκοίλια εμμονή της «πεπατημένης» και μάλιστα της εδώ και 50 χρόνια πεπατημένης. Τρελένομαι όσο σκέφτομαι ότι αν και το πρόβλημα με τις τιμές τροφίμων στον καταναλωτή, είναι εντοπισμένο απ όλους, ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε εξανλείται σε οργάνωση «συμμετοχικών τραπεζιών» και σε «διάθεση βιολογικών προϊόντων» (τα τελευταία μάλιστα σε αρκετά τσουχτερές τιμές). Λες και αυτό θα λύσει το πρόβλημα ή θα ανακουφίσει εστω και ελάχιστα τον κόσμο ή θα του δόσει το ερέθισμα να αυτοοργανωθεί και να αγωνιστεί !

  Νομίζω λοιπόν ότι κάτι σοβαρό, αντίστοιχο της Κατερίνης, πρέπει να οργανωθεί και στην Αθήνα. Η επιτυχία του πειράματος τέτοιο δρόμομας δείχνει. Αλλά τίποτε δεν γίνεται από μόνο του. Χρειάζονται άνθρωποι να το οργανώσουν και να το υλοποιήσουν.
  Τελικά δεν είναι κακό να μοιράζεις πατάτες.
  Κανείς διαθέσιμος;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s