Άσκηση «πολιτικής οικονομίας» για πρωτοετείς φοιτητές: Μπορούν να μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων και να αυξηθούν οι τιμές των εισαγόμενων χωρίς να βγούμε από το ευρώ;

Posted: 13/03/2012 by Β.Χ. in Κρίση-Οικονομία
Ετικέτες: , ,

Μερικοί γνωστοί αριστεροί οικονομολόγοι, επιστρατεύοντας όλο το κύρος της “επιστήμης” τους, διατείνονται με ύφος δέκα καρδιναλίων ότι εντός της ΟΝΕ οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει καμία πολιτική η οποία θα επιφέρει μείωση στις τιμές των εγχωρίων παραγόμενων προϊόντων και αύξηση σε αυτές των εισαγόμενων. Και αυτός ο ισχυρισμός τους συγκροτεί ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα τους για την επιστροφή στην δραχμή.
Ακριβώς τους ίδιους ισχυρισμούς προβάλουν και ορισμένοι δεξιοί οικονομολόγοι προτείνοντας και αυτοί την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ανακάμψει η οικονομία της. Για να δούμε τι λέει γιαυτό το θέμα ο Κώστας Βεργόπουλος σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα “εποχή”:
Αυτό εισηγούνται επίσης, και κυρίως, οι δεξιοί γερμανοί οικονομολόγοι, όπως ο Ζιν. Προτείνουν ανάκαμψη ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα, μέσω εξόδου από το ευρώ και υποτίμησης, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της. Αυτό σημαίνει στην ουσία προστατευτισμό, νομισματικό προστατευτισμό για την Ελλάδα ή τις άλλες προβληματικές χώρες της ΕΕ. Αυτό, όμως, θα το έκανε μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, που είναι μόνη της. Το έκανε η Αργεντινή, η Ισλανδία ή και άλλες χώρες. Μέσα στην ΕΕ υπάρχουν και άλλες μορφές που επιτρέπουν να μειώσουμε τις τιμές των εγχωρίων παραγόμενων προϊόντων και να ακριβύνουν αυτές των εισαγόμενων. Πρόσφατα, ο Εμανουελ Φαρι, από το Χάρβαρντ, υπενθυμίζει αυτό που έκανε ήδη η Γερμανία από το 2007, η ίδια η κ. Μέρκελ. Παρόμοιο μέτρο έλαβε, τελευταία, και ο Σαρκοζί στη Γαλλία. Γιατί να μην το κάνουν το ίδιο και οι χώρες της Ν. Ευρώπης;
Τι είναι ακριβώς αυτό;
Πρόκειται για αύξηση κατά 3-5% του Φ.Π.Α. και ταυτόχρονα μείωση των κοινωνικών εισφορών των γερμανικών επιχειρήσεων. Ακριβαίνουν έτσι οι τιμές των εισαγόμενων, αλλά των εγχώριων μειώνονται. Αυτό συνιστά οπωσδήποτε προστατευτισμό, αλλά εντός ευρώ. Το εξωφρενικό είναι ότι ενώ το έκανε ήδη αυτό η Γερμανία, κατηγορεί τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας για ροπή προς τον προστατευτισμό.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: Η γερμανική εμμονή παραδίδει την ευρωπαϊκή οικονομία στους δανειστές

Από: ΕΟΣ

Κείμενα που προτάθηκαν για ανάρτηση από μέλος της ΠΑΣΑ, μπορείτε να τα διαβάσετε στα  link που ακολουθούν:

1. Οι «πατάτες» του ΚΚΕ…

2. «Μικρότητες» και  «μεγαλεία» στην πολιτική του ΝΑΡ

3. Το άθροισμα 6 μηδενικών παραμένει στο ….μηδέν

Σχόλια
 1. Ο/Η Μπομπ ο τετραγωνόμυαλος λέει:

  Click to access IMFREP_id28477601.pdf

  Σελ.49

  Eνδεικτικά π.χ.:

  The experience of Argentina in 1998–2002 shows that an economy can get trapped in a downward spiral in which adjustment through internal devaluation eventually proves impossible, and the only way to an eventual recovery remains default and the abandoning of the exchange rate peg…
  …Argentina ended convertibility in January 2002, almost four years into a deep recession that saw a 20 percent cumulative loss in output, culminating in sharp increases in interest rates, bankruptcies, unemployment, and poverty; deep cuts in wages and pensions; deteriorating asset quality, and deposit runs. The banking system collapsed and economic activity came to a virtual standstill in the first quarter of 2002. Nevertheless, only one quarter later the economy embarked on a rapid and sustained recovery, achieving 8.5 percent average real GDP growth over the following six years. The pre-recession output peak was exceeded after three years. Interestingly, despite a large and permanent real depreciation of more than 50 percent and a significant price boom in Argentina’s agricultural export products during this period, net exports contributed positively to GDP growth only in 2002, before turning negative again in the following years.

  Aραμεγάλη και γρήγορη ανάκαμψη λόγω υποτίμησης, ωστόσο όχι μέσω εξαγωγών (!) αλλά μέσω ανάκτησης της εσωτερικής αγοράς…
  Υπάρχουν στοιχεια για το πότε είναι αποτελεσματική και πότε όχι η εσωτερική υποτίμηση. Η Ελλάδα είναι στην περίπτωση της Αργεντινής περίπου. (χειρότερα για την ακρίβεια!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s