ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Posted: 21/03/2012 by Β.Χ. in Πολιτική
Ετικέτες: , , , ,

-ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΛΕΥΤΕΡΙΑ 

ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ -ΑΘΕΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ -ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ -ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

Των: Αντωνίου Βαγγέλη, Γαλάνη Νίκου,  Παπουλή Κώστα 

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, γίνεται όλο και πιο έντονο και αισθητό το πολιτικό κενό, η απουσία μιας  αξιόπιστης δύναμης, που να έχει  μια συγκροτημένη και ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προς όφελος των δυνάμεων της δημοκρατίας και της εργασίας. Η απουσία μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης, που θα εμπνέει αξιόπιστα, που θα δίνει νικηφόρα αυτοπεποίθηση στην αντίσταση, με  στόχο να φύγουν η τρόικα και το χρέος, που θα ενισχύει την άρνηση του  λαού στις όλο και πιο θανατηφόρες «δόσεις», που θα βάζει τίτλους τέλους  σ’ αυτό  το πολιτικό σύστημα, που σε τελική ανάλυση, θα  απαντάει με επιχειρήματα καθαρά και πειστικά, με αποδείξεις και αλήθειες, για την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει όταν συγκρουστούμε με το ευρωπαϊκό κέντρο; Με την ΕΚΤ, τις Βρυξέλες και το Βερολίνο; Πως συγκροτημένα η κοινωνία θα αντιμετωπίσει τον πανικό και το «δόγμα του σοκ», με τα οποία την τρομοκρατούν οι ίδιοι οι θύτες της; Πως θα κάνουμε οικονομική πολιτική και ποια ανάπτυξη, προς όφελος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού; Πως θα πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο η δημοκρατία, πως θα συγκροτηθεί ένα άλλο κράτος;  

Όσο μια  τέτοια πρόταση απουσιάζει, τόσο το παράλληλο σύμπαν που έχουν δημιουργήσει, θα φαντάζει ως αληθινό. Σ’ αυτό το παράλληλο σύμπαν, η καταστροφή παρουσιάζεται ως σωτηρία, ενώ η σωτηρία, δηλαδή η αθέτηση πληρωμών και η αποχώρηση από την ευρωζώνη ως καταστροφή. Σ’ αυτό το παράλληλο σύμπαν, το πολιτικό κενό μετατρέπεται σε μαύρη τρύπα, όπου αργά ή γρήγορα θα καταπιεί και την αριστερά. Ήδη, σήμερα, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ευκρινείς διαφορές και ουσιαστικές απαντήσεις, ανάμεσα στα αντιμνημονιακά κόμματα. Τελευταία, η κατάρρευση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης του ευρώ, με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη «νυμφίο» των αγορών Παπαδήμο, «απελευθέρωσε» χώρους και δυνατότητες, για πλήθος «αντιμνημονιακών» δυνάμεων, που όμως όλες ανεξαιρέτως ορκίζονται πίστη στο μέτωπο του ευρώ και στο  μονόδρομο του ευρωπαϊσμού. Το ρεύμα της σύγχυσης αυξάνεται, οι εφεδρείες ετοιμάζονται, το σύστημα επιχειρεί να μεταμφιεστεί, με «νέα πρόσωπα» και κοστούμια, ο κόσμος ακουμπά – χωρίς όμως να πείθεται – στην αριστερά, αλλά  σιγά –σιγά, όσο μάλιστα η τελευταία παραμένει εγκλωβισμένη στους δισταγμούς και τις «φοβίες» της, θ’ αρχίσει να προσβλέπει και προς μια «νέα» «πατριωτική» δεξιά, που υπερθεματίζει μάλιστα σε συνθήματα ανεξαρτησίας, χωρίς βέβαια συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η ταπεινωμένη εθνική ταυτότητα, η έκπτωση των κοινοβουλευτικών θεσμών, η απελπισία των ανέργων, μετατρέπεται σε εκρηκτικό μείγμα, θυμίζοντας τις μέρες της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, – χωρίς ευτυχώς, το πρελούδιο του Α’ παγκοσμίου πολέμου – αλλά, με σκοτεινό ορίζοντα αυταρχικών εκτροπών, ή ακόμη ίσως και τυχοδιωκτισμών, στην   κρίσιμη γεωστρατηγική περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Η κρίση στην Ελλάδα, είναι πρόκληση και ευκαιρία για την αριστερά, είναι όμως ευκαιρία και για μια «ριζοσπαστική δεξιά», ακόμα και για την ακροδεξιά. Αποτελεί πεδίο πάλης και δοκιμασίας για την αριστερά, ανοίγει όμως και  καινούργιο δρόμο για το σύστημα, προς μια νέα, ευρωκίνητη δικτατορία, με «τεχνοκράτες» τραπεζίτες, στη θέση των συνταγματαρχών.

Είναι βέβαιο, ότι η έκταση και το βάθος της ελληνικής κρίσης, είναι τέτοιου βαθμού, που αφενός δεν προδιαγράφονται «κανονικές» λύσεις, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και αφετέρου, οι όποιες εξελίξεις θα είναι ταχύτατες. Δεν θα υπάρξει έλεος γι’ αυτούς που δαπανούν πολιτικό χρόνο, που διστάζουν να επιχειρήσουν με όλες τους τις δυνάμεις μια   επανεπιβεβαίωση  στη λαϊκή και κοινωνική συνείδηση, ότι η αριστερά, με την αυτοθυσία της και τα προτάγματά της, αποτελεί όχι μόνο την ηθική και ανιδιοτελή δύναμη έκφρασης της κοινωνικής διαμαρτυρίας, αλλά παράλληλα τον πραγματικό πολιτικό φορέα αλλαγής, το όχημα της σύγκρουσης. Κι εδώ απαιτείται να επανοηματοδοτήσουμε τις λέξεις: ρήξη, σύγκρουση, αυτοθυσία, ηθική, ανιδιοτέλεια, αλλαγή, δημοκρατία.

Σ’ αυτήν την κατάσταση, που όπως ακριβώς και το 1944, μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση και σε μια νέα ελληνική δημοκρατία, μπορεί όμως και να οδηγήσει σ’ ένα αυταρχικό κράτος, σε κάθε είδους δεξιά εκτροπή, υπάρχει, όπως και τότε, ο δρόμος της Βάρκιζας και το μονοπάτι του Άρη.

Είναι η στιγμή για μια τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία των δυνάμεων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Είναι η στιγμή για μια πολιτική πρωτοβουλία που θα σηκώσει το γάντι της σύγκρουσης με το σύστημα, με τον ξένο παράγοντα, με το «κοινό» νόμισμα, με την Ε.Ε..

Είναι η στιγμή, για ένα μεγάλο προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις, αριστερές, λαϊκές, που κατανοούν ότι ο δρόμος της Λευτεριάς περνάει μέσα από το κόψιμο του γόρδιου δεσμού του χρέους και του ευρώ, ότι ο δρόμος της Λευτεριάς, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της εργασίας και της  δικαιοσύνης, περνάει μέσα  από τη συνολική ρήξη με την ιμπεριαλιστική Ε.Ε., περνάει μέσα από την προσπάθεια  για μια άλλη οικονομία, ένα διαφορετικό κράτος. Ένα μεγάλο προσκλητήριο σε αυτές τις δυνάμεις, που  κατανοούν ότι δεν αναμένουμε μεσσίες και σωτήρες, αλλά αφουγκραζόμαστε και ενεργοποιούμε την κινητοποίηση του λαϊκού ενστίκτου, της λαϊκής αυτενέργειας, της λαϊκής αλληλεγγύης, συμμετοχής και συλλογικότητας.

Είναι η στιγμή, να καλέσουμε σ’ ένα εκλογικό μέτωπο και συνεργασία, των λαϊκών και αριστερών δυνάμεων, που προσφέρονται να μπουν στην πρώτη γραμμή,  αυτού του  δύσκολου αλλά και απαραίτητου πολέμου. Με υπομονή κι επιμονή, με ευρυχωρία, με ματιά που κοιτάζει  μακριά, να το  τολμήσουμε, βάζοντας σαν οδηγό μας την εκρηκτική αναγκαιότητα και όχι τους μικροϋπολογισμούς, ή τους δισταγμούς, που θέτουν οι σημερινοί ποσοτικοί «συσχετισμοί» δυνάμεων και οι σημερινές «οριοθετήσεις».

Είναι η στιγμή, για μια συμπαράταξη δυνάμεων, που δεν θα δειλιάσουν να δείξουν κατά πρόσωπο και να αντιμετωπίσουν στα ίσια, τον αντίπαλο, τον ελληνικό αστισμό, τους ξένους δανειστές, το ευρώ και την Ε.Ε.

Μ’ αυτές τις δυνάμεις, να δημιουργήσουμε την πρώτη, «μικρή» έστω συμπαράταξη, που θα είναι η σπορά για το    αυριανό πλειοψηφικό, κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, που θα οδηγήσει, θα εμπνεύσει, θα θεμελιώσει και θα στηρίξει, μια πραγματική ελληνική  δημοκρατία, δίνοντας περιεχόμενο και ουσία στη λαϊκή κυριαρχία.

Αυτή η προσπάθεια θα είναι η πρώτη μάχη του πολέμου, ενός πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει. Κι ενώ η κοινωνία και η αριστερά τον υφίσταται, πολλοί καθυστερούν και διστάζουν ακόμη, να ρίξουμε εμείς, τον πρώτο πυροβολισμό. Ταυτόχρονα,  θα είναι και μια πρώτη ευχάριστη έκπληξη για τους ανθρώπους της κοινωνικής αριστεράς, και θα συμβάλλει ακόμη στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης, σε πολλούς αγωνιστές της οργανωμένης αριστεράς,  ανοίγοντας δρόμους, διαλόγου, συνεργασίας και κοινής δράσης.

Ας τολμήσουμε, καταθέτοντας μια τέτοια πρόταση, της οποίας την παρέμβαση, θα οργανώσουμε με αμεσοδημοκρατικό τρόπο πανελλαδικά.

Πρώτο βήμα, η ανάδειξη των ψηφοδελτίων, από τις τοπικές συσπειρώσεις που θα συγκροτηθούν. 

Σχόλια
 1. Ο/Η Φωτιάδης Λεωνίδας λέει:

  Καλή είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει απουσία μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης.
  Δεν μπορείτε όμως να μένετε μόνον στις διαπιστώσεις και στα ερωτήματα που βάζετε όπως
  «Πως θα κάνουμε οικονομική πολιτική και ποια ανάπτυξη, προς όφελος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού; Πως θα πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο η δημοκρατία, πως θα συγκροτηθεί ένα άλλο κράτος;»
  Εσείς έχετε προτείνει μια συγκροτημένη, αναλυτική, ρεαλιστική και πειστική ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση-πρόγραμμα στα παραπάνω ερωτήματα που θέτετε ρητορικά ή μη;
  γιατί μόνο αθέτηση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ δεν απαντάνε από μόνα τους πειστικά στο τι και στο πως για το μετά.
  Παρεπιπτόντως τι σημαίνει ρήξη με την Ε.Ε ; Γιατί όχι έξοδο ; Μπορείς να ορίζεις την παραγωγή σου, την οικονομία σου, την τύχη σου μέσα στην Ε.Ε;
  Μήπως έξοδος από την Ε.Ε σημαίνει αυτόματα και ουσιαστικά έξοδο από το ευρώ ;
  Τέλος αφού διαπιστώνεται απουσία από την αριστερά ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης
  σε ποιές δυνάμεις της αριστεράς απευθύνεστε για εκλογική συμπαράταξη χωρίς μάλιστα να έχετε επεξεργαστεί ή να προτείνετε πως θα επεξεργαστείτε ένα ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμα ;

  Λεωνίδας Φωτιάδης

 2. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

  Συγνώμη αλλά πάνω κάτω αυτή η ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση διατυπώνεται εδώ και δύο χρόνια από την ανταρσύα…

 3. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Κώστα
  το να φτιαχτεί ένα σχήμα για να έχουμε κάτι να ψηφίσουμε, δεν αποτελεί απάντηση στις ανάγκες…το ζητούμενο θα ήταν να υπάρξει μια συσπείρωση ικανή να διεμβολίσει το σύστημα, είτε τώρα, είτε στο εγγύς μέλλον…Αυτό όμως δεν γίνεται τώρα…θα πρεπε από καιρό να είχατε αποφασίσει στο Μέτωπο με ποιόν θα πάτε και ποιόν θα αφήσετε…Ή με τον Τσίπρα σε μια εθνικο-πατριωτική συμμαχία χωρίς την ΔΗΜΑΡ (με την αναγκαία διαπραγμάτευση του τύπου, παρατήστε τα παραμύθια περί αριστερού ευρωπαϊσμού και πάμε για πλατιά συμμαχία ακόμα και με πασοκογενείς, ακόμα και με δεξιούς, με σκοπό την ανατροπή της συγκυβέρνησης, και στην πορεία βλέπουμε για το ευρώ) ….Ή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι άλλους εξωκοινοβουλευτικούς για έναν ντούρο αντι-καπιταλισμό με πρόταγμα πάλι την ανατροπή της συγκυβέρνησης, αλλά και του αριστερού καθωσπρεπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ…Τελικά δεν κάνατε ούτε το ένα, ούτε το άλλο…Το και Εντός και Εκτός ΣΥΡΙΖΑ τώρα πληρώνεται…Τώρα είναι αργά για δάκρυα…

 4. Ο/Η geros λέει:

  εντάξει Γιάννη, σίγουρα αυτη την στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο που λες, το μέτωπο λειτούργησε αρκετά οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό το φρέναρε . Αντίθετα π.χ. ο Καζάκης που πήγε μόνος του στον κόσμο έφτειαξε ενα ρεύμα. Κάνουμε μια προσπάθεια και εκλογική. Καταθέτουμε μια πρόταση (τρεις προσωπικά, εκφράζοντας ίσως μια «τάση» σκέψης) ωστε να σηκώσουμε με κάποιους άλλους το γάντι που πετάει το σύστημα, Ναι κύριοι θέλουμε να κάνουμε αθέτηση πληρωμών και θέλουμε να βγούμε απο το κολονόμισμα της Ε>Ε αλλά πιθανότα και απο την Ε.Ε. και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει απο τα πάθη του ο ελληνικός λαός, για λευτεριά , ψωμί και τριαντάφυλα. Δεν είναι για να έχουμε κάτι να ψηφίσουμε, δεν μπορεί ολη η αριστερά να εχει ρίξει λευκή πετσ’ετα στις εκλογές. Ποτέ δεν είναι αργά!!!

 5. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Ναί ρε Κώστα, αλλά αυτά δεν τα λέει και η Ανταρσύα; Φτιάξτε μια διακριτή ομάδα και κάντε εκλογική συμμαχία με την Ανταρσύα (ή με τον Καζάκη αν δεν σας ενοχλεί ο πατριωτισμός)…και καλέστε μας να σας ψηφίσουμε…Είναι αργά για αυτοτελή εκλογική παρέμβαση με τα αρχικά προτάγματα…οι μηχανισμοί πάντα νικάνε στο τέλος…(όντως ποτέ δεν είναι αργά για να το δείτε αυτό…το έχετε όμως δεί;)

 6. Ο/Η ΕΟΣ (@enosi) λέει:

  Αρκεί η τελευταία πρόταση του κειμένου, για αποκαλυφθεί το μέγεθος της υποκρισίας

  «Ας τολμήσουμε, καταθέτοντας μια τέτοια πρόταση, της οποίας την παρέμβαση, θα οργανώσουμε με αμεσοδημοκρατικό τρόπο πανελλαδικά.»

  δηλαδή για όποιον δεν κατάλαβε:

  1)Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι μια στιγμιαία διαδικασία που μαζεύονται κάποιοι και αποφασίζουν «αμεσοδημοκρατικά». Ποιό θα είναι άραγε το «σώμα» αυτών που θα μαζευτούν και θα αποφασίσουν «αμεσοδημοκρατικά» την κάθοδο στις εκλογές; Δεν υπήρχε πριν από τις εκλογές και δεν θα υπάρχει μέτα; Δεν έχει νόημα να παρατεθούν και πολλά άλλα ερωτήματα που αποδεικνύουν πόσο αφελής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η πρόταση για «αμεσοδημοκρατικό τρόπο πανελλαδικά»

  2)Το ΜΑΑ δεν λειτουργεί όχι μόνον «αμεσοδημοκρατικα» αλλά ούτε καν με στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των διαφορετικών απόψεων. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς πιο μπροστα στα ζητήματα της δημοκρατίας απ’ ότι το ΜΑΑ. Υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο ζήτημα από τα μέλη της ΠΑΣΑ που συμμετέχουν στο ΜΑΑ, οι οποίοι κάνουν γαργάρα ζητήματα για τα οποία αν είχαν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν κηρύξει την «αμεσοδημοκρατική» επανάσταση. Τόσα στις εκλογές θυμήθηκαν την «αμεσοδημοκρατία»; Ποιόν δουλεύουν; Αναφέρω μερικά ενδεικτικά ζητήματα:

  α) Αν ο Τσίπρας είχε βγει και εξέφραζε σαφώς μια άλλη γραμμή απ’ αυτή που είχαν αποφασίζει τα σώματα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα γινόταν μεγάλος χαμός για τις αυθαιρεσίες της ηγεσίας και άλλα παρόμοια. Τώρα που βγήκε ο Α. Αλαβάνος και με δηλώσεις του άλλαξε την γραμμή του ΜΑΑ για το Ευρώ και τις συμμαχίες μύγα δεν κουνήθηκε! Μέχρι χθες το ΜΑΑ εμφανιζόταν να αποζητάει μέτωπα πιο πλατιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα καταλήγει με αυτή την κωλοτούμπα – η οποία έχει πρόσχημα το ευρώ – να γίνεται ο φτωχός συγγενής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι πασαδόροι του ΜΑΑ όχι μόνον δεν ενοχλήθηκαν αλλά είπαν και μπράβο! Ούτε καν ζήτησαν να γίνει επιτέλους ένα πανελλαδικό όργανο του ΜΑΑ να αποφασίσει την αλλαγή γραμμής, και μετά να προβάλλεται και να γίνονται διαπραγματεύεις για την εκλογική και ότι άλλο ήθελε προκύψει…

  β) Η ΠΑΣΑ είχε ζητήσει να υπάρχει διαφάνεια και να εκφράζονται όλες οι απόψεις στα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστοσελίδα του ΜΑΑ σήμερα δεν απηχεί τις θέσεις που έχουν αποφασιστεί από τα πανελλαδικά οργανα του ΜΑΑ ούτε τις θέσεις της πλειοψηφίας!Τώρα που επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια και αυθαιρεσία για το τι δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΜΑΑ, τα μέλη της ΠΑΣΑ που συμμετέχουν στο ΜΑΑ, όχι μόνον δεν εκφράζουν την κριτική τους,αλλά στηρίζουν αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις!…

  Και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους ο μεγάλος όγκος των δυνάμεων του ΜAΑ συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΑΠΟ είναι στο ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν και στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν βάζουμε τα ζητήματα με όρους πλειοψηφίας, τουλάχιστον για το θέμα των εκλογών είναι δεδομένη η θέση του ΜΑΑ για την συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ…

  Δεν θα επεκταθώ σε θέματα πολιτικής γραμμής, αλλά σε θέματα δημοκρατίας και πολιτικής δεοντολογίας που προσδιορίζουν πως γίνεται ο πολιτικός διάλογος και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις. Είναι σαφές ότι οι συντάκτες του κειμένου ότι δεν σέβονται καμία συλλογικότητα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα προπαγανδίσουν και εφαρμόσουν τα πολιτικά τους σχέδια. Δεν είναι διατεθιμένοι για κανέναν διάλογο και έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους. Γιαυτό δεν τους ενδιαφέρει το τι τελικά θα αποφασίσει το πανελλαδικό όργανο του ΜΜΑ, Αν δεν αποφασίσει τις δικές τους προτάσεις, αυτοί δεν δεσμεύονται να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του αλλά θα κάνουν τα δικά τους!…

  Υ.Γ. Είναι τυχαίο άραγε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΠΑΣΑ που συμμετέχουν στο ΜΑΑ είναι υπερ της διάλυσης της ΠΑΣΑ, γιατί πλέον αποτελεί εμπόδιο στις «καινούργιες» πολιτικές πρακτικές που έχουν ενστερνιστεί εντός του ΜΑΑ, οι οποίες σαφώς βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της ΠΑΣΑ;

 7. Ο/Η παράκληση στον Ιωάννου λέει:

  @Γιάννη Κ., η πρόταση δεν απευθύνεται μόνο εντος του μετώπου απλά, αλλά και εκτός και εχει κατατεθεί. Τέτοιες είναι φυσικά οι δυνάμεις που περιγράφεις, και περισσότερο η Ανταρσυα, νομίζω και ελπίζω οτι θα υπάρξει ευρύτερη συμπαράταξη, οπου η αρνηση του χρέους και η εναντίωση στο ευρώ και την Ε.Ε. θα είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά της εκλογικής παρέμβασης. Γιατί «κάπιοι» πρ’επει να σηκώσουν το γάντι απέναντι στο κόμμα του ευρώ και στο σύστημα. Γιατί δεν μπορεί ο κόσμος που είναι ενάντια στο ευρώ, γνωρίζοντας οτι είναι ο μόνος δρόμος για την λευτεριά, να νιώθει πάντα πολιτικά μόνος και απόλυτα «ορφανός». Πρέπει να γίνει μια αρχή. Η πρόταση φυσικά εντος του μετώπου απευθύνεται στους ανένταχτους (που στην τελευταία σύσκεψη φάνηκε οτι είναι κατα του ευρώ), στους αποχωρήσαντες απο την ΚΟΕ, στην ΑΡΣι, κλπ μια που η ΚΟΕ (τώρα μόλις στο συνέδριό της) και η ΔΕΑ εχουν αποφασίσει διακριτά για ΣΥΡΙΖΑ.
  ΔΕν διαφωνούμε καθόλου με αυτο που λες, οπως ακριβώς το λες το συνυπογράφω. Αν γίνει εσυ θαρθείς; Κάπου πρέπει πάλι να βρεθούμε……

 8. Ο/Η γερος λέει:

  Ο γέρος είμαι παραπάνω, το λάθος όνομα προκύπτει, απο μια παράκληση στον Ιωάννου που ειχα κάνει για να μας πει κάτι παραπάνω απο μια ιστορία για τον Πειραι’α, που εγραφε σε ενα σχολιό του.

 9. Ο/Η keratsiniwths λέει:

  Δύο απορίες….
  1. Οι τοπικές συσπειρώσεις υπάρχουν ήδη και λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά;;;; Υπάρχει δηλαδή επαφή με πλατείες, οργανωμένα κομμάτια της αριστεράς, χώρους εργασίας κτλ σε πανελλαδικό επίπεδο που θα αναδείξουν υποψηφίους; Οι εκλογές είναι σε 1 μήνα….
  2. Ποια η διαφορά με αυτά που λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Έχει ξεκάθαρα αντιΕΕ και αντιΕΥΡΩ χαρακτήρα.
  Αυτοί που αποχώρησαν από την ΚΟΕ μαζί με τους ανένταχτους του Μετώπου φιλοδοξούν να φτιάξουν τον τέταρτο πόλο της αριστεράς;;; (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι άλλοι τρεις)

 10. Ο/Η γερος λέει:

  οχι δεν φιλοφοξούμε να φτειάξουμε άλλο πόλο, παρά εναν αντι-ευρώ πόλο. Σαφώς επιθυμούμε μαζί με την Ανταρσυα, και με όποιον εχει στην αριστερά αντι-Ε.Ε προσανατολισμό.
  Το αμεσοδημοκρατικά αναφέρεται στον τρόπο τοπικών παρεμβάσεων και συγκρότησης ψηφοδελτίων, ενός κόσμου που εχει συμφωνία στο κύριο ζήτημα της αθέτησης πληρωμών και της εξόδου απο το ευρώ, στο βαθμό που συμφωνήσει σε μια ευρύτερη συνεργασία. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες συσπειρώσεις. Ισως εχει η Ανταρσύα μόνη της, ισως Αττική και το μέτωπο.

 11. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Κώστα. το ότι κάπου θα βρεθούμε ξανά είναι το μόνο σίγουρο…

 12. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

  …χρωστω μια μικρη εξηγηση για ενα σχολιο -προ μηνος περιπου , και μιας και ο «γερος» το υπενθυμιζει, ας το διευκρινισω:
  Το ΕΛΕΚ υπηρξε μια απο τις μικρες οργανωσεις της μεταπολιτευτικης «εξωκοινοβουλευτικης» αριστερας , η οποια διαλυθηκε πολυ συντομα , και για αυτην υπαρχουν ελαχιστες αναφορες τοσο στο διαδικτυο οσο και σε βιβλια π.χ. το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ , του Γ.ΑΛΕΞΑΤΟΥ…καποιες διαφωτιστικες λεπτομερειες αναφερει και ο εκ των ιδρυτικων στελεχων ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ (κειμενα στην ΕΠΟΧΗ -ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)…
  …Η αναφορα μου στην Ιωαννίδειο σχολη του Πειραιά , εχει σχεση με οσα λεγονται στο βιβλιο του Γιωργου ΓΑΤΟΥ , για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 73 ( στον δευτερο τομο , που παρουσιαζει τις ποικιλες αριστερες οργανωσεις της εποχης). Εκει αν θυμαμαι καλα αναφερεται η Ιωαννιδειος , ως ο χωρος που ξεκινησαν οι πυρηνες δυο οργανωσεων. Θυμαμαι σιγουρα τη μια , ηταν οι «ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ» , που το 1975 ΣΥΝΙΔΡΥΣΑΝ ΤΟ ΕΛΕΚ με τους «επαναστατες κομμουνιστες»( ΟΕΕΚ-Κοροβεσης)…
  ….Για μενα που πολιτικοποιηθηκα στην μακρινη επαρχια (ΑΡΤΑ) , το ΕΛΕΚ ηταν μια αγνωστη οργανωση ( ενω ειχα καλη εικονα των ισχυρων στην Αρτα ΚΚΕ (μ-λ) ΚΑΙ Μ-Λ ΚΚΕ)…
  …αργοτερα στη Φοιτητικη Εστια Πατρων , επεσε στα χερια μου τυχαια ενα παλιο τευχος των ΤΕΤΡΑΔΙΩΝ Μ-Λ ( μαλλον το τελευταιο που βγηκε απο την ΠΕΕΚ -ομαδα που διατηρηθηκε για λιγο και μαλλον προσχωρησε στη Β’ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ), κατα το 85 σε καποιο παλαιοβ/λειο στην ΑΘΗΝΑ , μια σειρα της εφ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ , εκδοση της ΠΕΕΚ …τα εντυπα αυτα καταστραφηκαν απο την υγρασια λιγο αργοτερα…και πριν απο πεντε χρονια περιπου «ανακαλυψα» παλι σε παλαιοβιβλιοπωλειο τα πρωτα τευχη των ΤΕΤΡΑΔΙΩΝ Μ-Λ , πολιτικου περιοδικου του ΕΛΕΚ , τα οποια τα αγορασα και τα φυλλομετρησα με ανεξηγητο ενδιαφερον για ενα δηλωμενο «μενσεβικο» ηδη απο τα πολωνικα του 81-82…

  Η μακρινη ομοιοτητα με την περιπτωση ΜΑΡΙΟΛΗ πιθανον βρισκεται στο οτι οπως ο Θ.Μ. ερχεται να προσφερει (;) μια επαναγνωση του ΜΑΡΞ με βαση την πολυ καλη γνωση του ΣΡΑΦΦΑ,
  καπως ετσι τα μελη του ΕΛΕΚ φιλοδοξουσαν να συμβαλλουν στην αναπτυξη του λενινισμου στην ΕΛΛΑΔΑ , με ετοιμη μια βασικη θεωρητικη συγκροτηση ( ΜΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΜΠΕΤΕΛΛΕΜ και του γαλλικου περιοδικου COMMUNISME)…σε ενα απο τα τευχη που εχω υπαρχει μαλιστα και μια εκτενης πολεμικη στην αλλη χαρακτηριστικη «λενινιστικη » οργανωση της εποχης( την ΚΟ ΜΑΧΗΤΗΣ) για το αν η «επαναστατικη θεωρία» ειναι ετοιμη και εισαγεται απο τη πρωτοπορια ή αν διαμορφωνεται στη πορεια μεσα στους μαζικους αγωνες …

  …Η σχετικη συζητηση δεν ειναι αδιαφορη και σημερα , καθως η αποψη του «κομματος/Οργανωσης-πρωτοπορια» εξακολουθει να ειναι ισχυρη -και οχι μονο στο χωρο του ΚΚΕ…

  υ.γ. …για την πολυημερη καθυστερηση της διευκρινισης , αιτια ειναι ενα προβλημα υγειας που εμφανιστηκε τελευταια και οι εξετασεις που εγιναν στα καπως μακρινα για το κεντρο Γιαννενα (ΠΓΝΙ) , που οδηγουν σε μια μαλλον ασχημη διαγνωση και στην αναγκη αμεσης χημειοθεραπειας και ακτινοθεραπειας …και με οση αισθηση χιουμορ διαθετω ακομη , θα μπορουσα να σας γραψω και μερικες γραμμες ακομη , καποια στιγμη, για μια στρατηγικη»καρκινικου σοσιαλισμου» , οπου ο αυτοδιαχειριζομενος σοσιαλισμος θα μπορουσε να προκυψει μεσα απο εναν πολλαπλασιασμο των μικρων συνεταιρισμων (παραγωγικων-καταναλωτικων) σε συνδυασμο με την αποκεντρωση και τη δημιουργια μικρων κοινοτητων οργανωμενων σε συνομοσπονδιακη βαση -ΜΙΑ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗ («συστημικη»)ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ της κατα τα αλλα «αντισυστημικης » προτασης του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ …

  • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

   Γιάννη περαστικά… αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, μιας και μένουμε σχετικά κοντά, ειδοποίησε!

  • Ο/Η Δήμητρα Φωτίδου λέει:

   Γιάννη είμαι ομοιοπαθής.Με μια ιστορία καρκίνου από το 1998. Να ξέρεις πως από εμάς εξαρτάται η επιβίωσή μας.Η ιστορία του καρκίνου είναι περίπλοκη και μη προβλέψιμη. Εμένα μου είχαν δώσει προσδόκιμο ζωής ένα χρόνο άντε βια δύο.Ο χειρουργός μου, μου δήλωσε πως αν ζήσω 20 χρόνια θα μας βάλουνε και μένα και αυτόν στο βιβλίο Guinness.Από εμάς εξαρτάται η επιβίωσή μας όπως και η επιβίωση της κοινωνίας εξαρτάται από την αυτοοργάνωση της.Στείλε σε παρακαλώ σύντροφε, εμαιλ και τηλέφωνό στο εμαιλ επικοινωνίας της ΠΑΣΑς για να μιλήσουμε γιατί ξέρω πολύ καλά το σοκ που περνάς τώρα. Το έχω περάσει.Σε σκέφτομαι και είμαι κοντά σου.Θα σου πω και τι πράγματα και συνήθειες άλλαξα στη ζωή μου.

   Δήμητρα Φωτίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s