Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής

Posted: 08/05/2012 by ΔΟ in Αριστερά, Εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας:

Η λαϊκή ετυμηγορία της 6ης Μαΐου δε χωράει πολλές αναγνώσεις. Οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων.

Τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα του μνημονίου, δίνοντας τέλος στα σχέδια 79 νέων μέτρων από τον Ιούνιο, στα σχέδια για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο και στα πρόσθετα μέτρα 11 δις από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Παρ’ όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να ερμηνεύσουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα. Μιλούν για συναισθηματική ψήφο, για ψήφο οργής. Κάνουν λάθος. Πρόκειται για μία ώριμη, συνειδητή πολιτική επιλογή.

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε, ούτε 151 βουλευτές, ούτε 51% στα κόμματα που στηρίζουν τα μνημόνια.

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους δικούς μας βασικούς εκλογικούς στόχους που επιτεύχθηκε.

Τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας για τον ελληνικό λαό.

Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αυτό είναι μια πολύ σημαντική νίκη για την κοινωνία μας.

Από την άλλη, όμως, μόλις μερικές χιλιάδες ψήφοι αλλά και ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, μας στερούν τη δυνατότητα να έχουμε οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις τη δεδηλωμένη.

Παρ’ όλα αυτά η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο, καθιστά με σαφήνεια άκυρες τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά στην Ευρώπη, στο ΔΝΤ και καθιστά πλέον ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρακολουθούμε μία απόλυτη ευθυγράμμιση των κομμάτων του μνημονίου και μερίδας μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη γραμμή που χάραξε χθες ο ΣΕΒ, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη, φυσικά, και των κομμάτων του μνημονίου.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε την Κυριακή ο λαός μας από την πόρτα.

Ας σταματήσουν λοιπόν –πάλι στο όνομα της εθνικής σωτηρίας– ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Αυτό δε θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου. Δε μας αφορά κάτι τέτοιο.

Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, τους καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν ήδη στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, που θα αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους, ότι θα εφαρμόσουν πιστά τις επιταγές των αγορών και του ΔΝΤ και θα εφαρμόσουν πιστά το βάρβαρο πρόγραμμα του δεύτερου μνημονίου.

Αν δε το πράξουν τους καλώ, έστω και τώρα, να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί δεν πείθουν πια ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους.

Εμείς λαμβάνοντας σήμερα την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά. Θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το πρόγραμμά μας και οι θέσεις μας είναι σε όλους γνωστά σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως είναι η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο οικολογικός επανασχεδιασμός της ανάπτυξης.

Όλες αυτές οι θέσεις και προτάσεις μας είναι στο τραπέζι του διαλόγου, ως βάση μιας συζήτησης που θέλουμε να ανοίξει με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις του τόπου αλλά και μια συζήτηση που θα επιδιώξουμε να ανοίξει και μέσα στο λαό.

Επίσης στο τραπέζι του διαλόγου θεωρούμε ότι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως π.χ. οι προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, καθώς και προτάσεις άλλων δυνάμεων που είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις.

Για τις ανάγκες αυτής της διαδικασίας διαλόγου που θα ξεκινήσουμε σήμερα, θα ήθελα να ξεχωρίσω και να επιμείνω στους παρακάτω ελάχιστους άξονες για τη συζήτηση:

1. Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.

2. Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.

3.
Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4.
Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ’ ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και τέλος πέμπτος άξονας διαλόγου,

5. Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

Η κρίση δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι κρίση ευρωπαϊκή και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί λύση.

Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε μια συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή τόσο με τις προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές δυνάμεις όσο και με τον ελληνικό λαό και αυτοί οι άξονες που αποτελούν τη δική μας κατάθεση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την εξεύρεση κυβερνητικής λύσης.

Και θέλω να τονίσω ότι εμάς δε μας αφήνει αδιάφορους εάν θα κυβερνηθεί η χώρα, όμως, εμάς πρωτίστως μας απασχολεί το σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και αν η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση και όχι σε πλήρη δυσαρμονία όπως βρίσκονταν τα δύο τελευταία χρόνια.

Σας ευχαριστώ.

Σχόλια
 1. Ο/Η ΔΟ λέει:

  Μου ρθε απόψε να δω την Ελλάδα απόξω… και μπήκα σε ιστοσελίδες διάφορων εφημερίδων.

  Και βλέποντας τα άρθρα και τις εικόνες αναρωτήθηκα. Τι να σημαίνει για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο , οι οποίοι αυτό που ήξεραν μέχρι το 2008 για την Ελλάδα ήταν « συρτάκι, σουβλάκι, Παρθενώνας, νησιά, φιλοσοφία και θεοί του Ολύμπου». Άντε και λίγο χούντα. Και ξάφνου: Δεκέμβρης του 08, χρέος, Σύνταγμα και το 2012 ένα αριστερό κόμμα ( που για πολλούς θεωρείται ακρο-αριστερό ) παίρνει εντολή.

  Για μας σημαίνει … καλά, την τύφλα μας σημαίνει αλλά … λέμε τώρα. Κάπου ναρκισσευόμαστε πως ξέρουμε τι σημαίνουν όλα αυτά διότι είμεθα και επαναστάται-μαρξισται-λενινισταί. Αλλά όλοι αυτοί οι ευρωπαίοι και αμερικάνοι, που είναι «κουτόφραγκοι και αμερικανάκια» τι να νιώθουν; Τι να λένε; Τι να περιμένουν;

  Μήπως να συνυπολογίσουμε και αυτό στο λογαριασμό που άνοιξε ο λαός μας και η αριστερά στην «Τράπεζα της Ιστορίας»; Το διεθνιστικό μας χρέος.
  Και να βάλουμε κανα χεράκι αφήνοντας τις εύκολες ατάκες για.. όταν και εφόσον προκύψει διάλλειμα;

  El Pais
  http://internacional.elpais.com/internacional/2012/05/07/actualidad/1336392332_562794.html

  NYTimes
  http://www.nytimes.com/2012/05/09/world/europe/radical-left-leader-in-greece-rules-out-coalition-with-losing-incumbents.html?_r=1&ref=europe

  Independent
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/deadlock-pushes-greece-closer-to-euro-exit-7720676.html

  Corriere dela serra
  http://www.corriere.it/esteri/12_maggio_08/grecia-governo-syriza_ab64f4ce-98dd-11e1-a280-1e18500845d6.shtml

  Le Monde
  http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/05/08/grece-alexis-tsipras-le-deuxieme-homme_1698029_3214.html

  Die Zeit
  http://www.zeit.de/politik/ausland/2012-05/griechenland-regierungsbildung-linke

  Liberation
  http://www.liberation.fr/monde/2012/05/08/la-gauche-radicale-grecque-en-quete-d-un-gouvernement-de-coalition_817224

  The Guardian
  https://apps.facebook.com/theguardian/world/2012/may/08/erozone-crisis-greek-bailout-deal?fb_action_types=news.reads&fb_source=other_multiline&post_gdp=true

  Washington post
  http://www.washingtonpost.com/business/anti-bailout-party-to-try-to-form-greek-government-after-election-stalemate/2012/05/08/gIQAOU2z9T_story.html

  Suddeutsche Zeitung
  http://www.sueddeutsche.de/politik/wahlprofiteur-und-linken-chef-tsipras-der-wutfaenger-von-athen-1.1351342

  Le Figaro
  http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2012/05/08/97001-20120508FILWWW00386-grece-tsipras-recu-par-le-president.php

  • Ο/Η 3dio λέει:

   Τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων, όπως και των δικών μας, δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση των λαών. Μόνο τους σκοπούς των αφεντικών τους.

 2. Ο/Η ΔΟ λέει:

  @3dio

  το σχόλιό μου δεν λέει ότι τα πρωτοσέλιδα τι-καλά-που-τα-λένε αλλά το τι θα σκέφτεται ο κόσμος διαβάζοντας αυτά τα πρωτοσέλιδα ( που εννοείται αντικατοπτρίζουν κλπ κλπ ) .Ταυτόχρονα με αυτό που αντικατοπτρίζουν περνά και η είδηση « οι αριστεροί στην Ελλάδα έχουν 35%, κάτι γίνεται, είναι ..επικίνδυνοι … ». Κάτι θα κάνει στις καρδιές και τα μυαλά του κόσμου αυτό. Όπως πέρσυ με το Σύνταγμα. Την Puerta del Sol. Την Τυνησία.

  ΥΓ: Πρέπει κάθε φορά που γράφεται κάτι να κάνουμε και δηλώσεις νομιμοφροσύνης; ( πχ κοιτάχτε, βάζω συνδέσμους από πρωτοσέλιδα αλλά προσοχή είναι όργανα των αφεντικών :-((((

  • Ο/Η 3dio λέει:

   Δεν ζήτησα καμιά δήλωση νομιμοφροσύνης. Το δέυτερο σχόλιό σου με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τι εννοούσες με το πρώτο.

   Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Να διευκρινίσω και εγώ ότι το σχόλιό μου ήταν επισήμανση και όχι μομφή προς εσένα.

   Το όλο ζήτημά μας είναι νομίζω οι παρεξηγήσεις που δημιουργούνται από τον γραπτό λόγο τύπου chat και τίποτα περισσότερο

   • Ο/Η ΔΟ λέει:

    ΟΚ ολα καλά! Όντως ο λόγος τυπου chat δημιουργεί παρεξηγήσεις. Συγνώμη για την ένταση στο «περί νομιμοφροσυνης». Καλούς αγώνες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s