Η αριστερά μπορεί ταυτόχρονα να υψώνεται και να χαμηλώνει

Posted: 12/05/2012 by Β.Χ. in Αριστερά, ΜΕΤΩΠΟ
Ετικέτες:

Aλέκος Αλαβάνος –  «15 Σημειώσεις στο Πρόχειρο»

Για τις εκλογές, το μνημόνιο και το ευρώ

Συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου στον  9.84 – Σάββατο 12 Μαϊου 


Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η enosy λέει:

  Σωστός το τίτλος «Η αριστερά μπορεί ταυτόχρονα να υψώνεται και να χαμηλώνει»

  Ο ΣΥΡΙΖΑ υψώνεται…
  το ΚΚΕ χαμηλώνει…
  και οι υπόλοιποι περιθωριοποιούνται…

  κι όμως, έστι γεννιέται η ελπίδα:
  Η περιθωριοποίηση του ΚΚΕ ανοίγει νέους δρόμους για την αναγέννηση της Αριστεράς

  • Ο/Η Β.Χ. λέει:

   Ο τίτλος επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες …
   Όπως και τα ποσοστά που πήραν στις εκλογές , ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην «παραδοσιακή» όπως την αποκαλείς αριστερά, μπορούν να εκτιμηθούν περίπου στο 15% , και να ερμηνευθούν σαν επιτυχία της παραδοσιακής αριστεράς…
   Πράγματι «οι τελευταίες εκλογές κατέγραψαν μια μεγάλη πολιτική και ταξική πόλωση» και μακάρι «η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» να αποδειχτεί ότι είναι το « αντίπαλο δέος του αστισμού» η « δύναμη κοινωνικής αλλαγής» που «ανοίγει άλλους δρόμους» και να μην αποδειχτεί «σανίδα σωτηρίας για τους ηττημένους αυτών των εκλογών» …

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Όπως δείχνουν πιο ξεκάθαρα πέον τα γεγονότα, το ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ο βασικότερος στυλοβάτης του συστήματος, ίσως η πιο συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα, εκφράζοντας τα πιο συντηρητικά και φοβικά στρώματα της (ίσως από την ίδια κοινωνική δεξαμενή με τους Χρυσαβγίτες) είτε το αποδέχεται είτε δεν το αποδέχεται ο Περισσός, που συνεχίζει να κρύβεται παίζοντας το άχαρο παιγνίδι της «ιδεολογικής του καθαρότητας» σε βάρος των κινημάτων και της δυναμικής τους.

  Άρα,

  Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά ΤΩΡΑ! Με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ (των μελών του) που θα πρέπει να αναδιοργανωθεί σε ένα αμεσοδημοκρατικό κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία.

 3. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Όσο για την παρέα του Κουβέλη:

  Του τα είπαμε και από εδώ, από αυτό το blog πριν δυο χρόνια, όταν προσπαθούσε εκβιαστικά να κάνει όλον τον ΣΥΡΙΖΑ κωλοτούμπα:

  Den tous axizei to brand name tis Ananeotikis Aristeras.

  Θα πρόσθετα σήμερα, ούτε καν της Αριστεράς.

 4. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Αλαβάνος: «Έξοδος από το μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ»

  13/05/2012 16:4831

  Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Αλέκος Αλαβάνος σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα υπογραμμίζει πως η Αριστερά οφείλει να πει στην κοινωνία πως έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με μια επώδυνη διαδικασία. Ο κ. Αλαβάνος υποστηρίζει πως η Ελλάδα που ήταν στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γιατί ο Βενιζέλος διείδε την επιτυχία της Αγγλογαλλικής Συμμαχίας, έφτασε μετά λίγα μόλις χρόνια στη Μικρασιατική Καταστροφή γιατί έσφαλε ότι η στήριξή της θα συνεχίζονταν.

  «Σε μια χώρα εξαρτημένη η σωστή ή λαθεμένη εκτίμηση για τις κατευθύνσεις και τα όρια των Μεγάλων Δυνάμεων (από τη δεξιά για να ευθυγραμμιστεί, την αριστερά για να εναντιωθεί) οδηγεί από τον θρίαμβο μέχρι την πανωλεθρία. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σήμερα. Και με τον Ολάντ και τις προθέσεις του για ανάπτυξη και με ένα «όχι» των Ιρλανδών στο ευρωσύμφωνο, τα όρια τροποποίησης των όρων των δανείων είναι ελάχιστα και σε δευτερεύοντα σημεία, που δεν μπορούν να απαντήσουν στις άμεσες ανάγκες και στην κλιμακούμενη οργή του λαού. Δυνατότητα κατάργησης του μνημονίου δεν υπάρχει παρά μόνο εκτός Ευρωζώνης. Μια λάθος εκτίμηση εδώ για τα περιθώρια ευλυγισίας της Γαλλίας ή της Γερμανίας μπορεί να αποβεί μοιραία» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

  Ο κ. Αλαβάνος προτείνει τρεις λύσεις για την Ελλάδα. Την παραμονή στο ευρώ και την αποδοχή των όρων της δανειακής Σύμβασης, την προετοιμασμένη έξοδό μας από το ευρώ που υποστηρίζει πως έχει προοπτικές και τέλος την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα δημιουργήσει πανικό, χάος και με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, με άγνωστη έκβαση

  Αν η πιο πάνω σημερινή δήλωση, που έρχεται σε πλήρη στοίχιση με την Γραμμή ΠΑΣΟΚ, του σ Αλέκου είναι αληθής και δεν έχει παρεισφρήσει στο κείμενο κάποιος περίεργος δαίμονας, τότε προσωπικά έρχομαι να επιβεβαιώσω μια υποψία που πάντα με ταλάνιζε μετά τον Μάη του 2010:

  Οι προσωπικές επιλογές-οβιδικές μεταμορφώσεις του Αλέκου Αλαβάνου στο παρελθόν δεν είναι ιδιορρυθμίες η εκκεντρικότητα. Σηματοδοτούν αποχρώσες ενδείξεις για εξάρτησή του από το σύστημα. Ειλικρινά ελπίζω να σφάλω σε αυτή μου την εκτίμηση που για πρώτη φορά την εκφράζω ανοικτά και δημόσια.

 5. Ο/Η geros λέει:

  Θα μπορούσες να διαβάσεις το κείμενο, που είναι πάνω απο τα σχολιά σου πριν αρχίζεις να πυροβαλάς πάλι ακατάπαυστα (το δις εξ αμαρτειν…) κλπ

 6. Ο/Η geros λέει:

  Απο το οποίο είναι το απόσπασμα, δεν είναι καμία δήλωση…….οπως κατάλαβες….

 7. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Κώστα, διαβάζω πιο πάνω:

  η Αριστερά οφείλει να πει στην κοινωνία πως έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με μια επώδυνη διαδικασία

  και το διαβάζω καθαρά. Όσο αυτός ο ισχυρισμός (ναι , σκέτος ισχυρισμός είναι) δεν τεκμηριώνεται πλήρως για να «τεκμηριώσει» μόνο τις «3 ορατές λύσεις» σαν πιθανές, θα δικαιολογείται ο «πυροβολισμός» μου. Ξέρω την θέση σου που συμπίπτει πλέον με αυτή του Αλέκου σχετικά με την ανάγκη εξόδου από το ευρώ και ξέρεις ότι διαφωνώ. Προφανώς δεν έχω ακόμα πραγματικά πυροβολήσει ακόμα, ελπίζοντας ότι θα αναγνωριστεί το λάθος της δήλωσης του Αλαβάνου από τον ίδιο που την κατάλληλη στιγμή στηρίζουν πάλι την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την αντιπαράθεσή του με την Αριστερά.
  Άνοιξε τώρα τα κανάλια να δεις πως αξιοποιούν την πιο πάνω δήλωση Αλαβάνου και ποιοί.

 8. Ο/Η ΔΟ λέει:

  @ γεια σου Γιάννη Χ.

  μήπως, με τη λογική το «πως αξιοποιούν τα κανάλια ..» , θα έπρεπε κι ο ΣΥΡΙΖΑ να υποκύψει στις πιέσεις περί ακυβερνησίας και να στηρίξει οικουμενική;

  Τα κανάλια θα κάνουν τη δουλειά τους. Ειδικά τώρα που το σύστημα έχει στριμωχτεί γιατί ο λαός έσπασε σε σημαντικό βαθμό τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, και στους δρόμους και στις εκλογές. Ξέρουν ότι το καζάνι βράζει, ότι οι «πλατείες» είναι ζωντανές, ότι η 28 Οκτώβρη, η 12η Φλεβάρη μπορεί να γίνουν «πολλές 28 Οκτώβρη και 12 Φλεβάρη ». Και χτυπάνε παντού. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο της Αριστεράς.

  Αν από μια δήλωση παίρνουν ότι βολεύει, χαίρω πολύ.. Ας πάρω κι εγώ 2 σημεία:

  « … 9.Όταν ένα παιδί τρομοκρατείται από τους σκύλους, δεν θα του πούμε ότι δεν υπάρχουν σκύλοι. Θα του πούμε ότι είναι φιλικά ζώα και πολλές φορές σώζουν ανθρώπινες ζωές. Τις περισσότερες φορές ο φόβος που υπάρχει μέσα μας έχει λιγότερη σχέση με την εξωτερική αιτία και πολύ περισσότερη με την εσωτερική μας ανασφάλεια. Όταν το πολιτικό κατεστημένο ξεκινά μια από τις σκληρότερες εκστρατείες φόβου για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ, η αριστερά δεν θα διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος (ούτως ή άλλως υφίσταται εκ των πραγμάτων). Η διαβεβαίωση ή η ταλάντευση θα κάνει ακόμα πιο σκληρή την επίθεση. Με σταθερότητα θα απαντήσει ότι σε σχέση με τη σημερινή ερήμωση της κοινωνίας η έξοδος είναι δυνατότητα και μπορεί να μας σώσει. Και με το πρόγραμμά της θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τη δικαιολογημένη ανασφάλεια του κόσμου της εργασίας.

  10.Ό,τι καλό φανταζόμαστε, δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Αλλά για να γίνει ένα καλό, πρέπει να το φαντασθούμε πρώτα. Αυτό ακριβώς δεν κάνει όλη η αριστερά για το ευρώ. Δεν το κάνει πρώτα από όλους το ΚΚΕ, που παραδοσιακά έχει ταχθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας βοηθήσουμε την κοινωνία να φαντασθεί ότι μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και ευημερία εκτός Ευρωζώνης. Όχι ρομαντικά και με υπερβολές, αλλά με πλήρη συναίσθηση των δυσχερειών. Ας μιλήσουμε για τις πρωτοβουλίες που είχαν άλλες χώρες σε αντίστοιχη κατάσταση άγριας ύφεσης σαν τη δική μας, πώς αποκόπηκαν από σκληρά νομίσματα, ακολούθησαν πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης. Ας πούμε πώς χιλιάδες σημερινοί νέοι άνεργοι – πτυχιούχοι, καλλιτέχνες, ειδικευμένοι, ανειδίκευτοι – μπορούν να βρουν γρήγορα εργασία με καλά μελετημένες πρωτοβουλίες ενός νέου δημοσίου. Ας μιλήσουμε για την ακατανίκητη δύναμη της συλλογικότητας που απαιτείται, όπως παλιά όταν η φωτιά έφτανε στην εκκλησία του χωριού …»

  Ποιός είπε ότι η πορεία εξόδου από τα Μνημόνια και την κρίση θα είναι περίπατος; Ότι σε μερικούς μήνες θα επιστρέψουμε στην «ωραία ζωή» που ζούσαμε μέχρι το 2009;

  Η Αριστερά οφείλει να πει ότι ο δρόμος θα είναι επώδυνος αλλά ο μόνος που έχει ελπίδα. Αλλιώς ο μέχρι τώρα γνωστός δρόμος των Μνημονίων – Τροικα – ΔΝΤ -ΕΕ θα είναι, και και πολλαπλά επώδυνος και χωρίς διέξοδο για την πλειοψηφία.

  Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Η ενημέρωση του λαού.

  Αν κάποιοι το φοβούνται, για να μη χαλάσουν τη χαρά του κόσμου ή για να μην πέσουν τα %, θα το πληρώσουν ακριβά και θα βρεθούν στον πάτο. Και κυρίως θα την πληρώσει ο κόσμος που άρχισε να ελπίζει.

  Θέλεις να μην πούμε «έξω τώρα από το € »; Δρόμος που απ’ ότι φαίνεται είναι αναγκαίος για να υπάρχει το όπλο της νομισματικής πολιτικής μέχρι να πάρει μπρος η μηχανή ( παραγωγική ανασυγκρότηση, νέες διεθνε΄ςι συμμαχίες ).

  Κανένα πρόβλημα.

  Ας πούμε : αυτό που ενδιαφέρει την Αριστερά είναι οι αναγκες του λαού και η διαγραφή του χρέους. Αν βρεθεί τρόπος να γίνουν μέσα στο € , ΟΚ. Αν δεν υπάρχει, τότε το € δεν είναι ταμπού. Κάπου το έχει πει και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό ή κάνω λάθος.

  Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Θα καταλάβει πολύ καλά μια γλώσσα της αλήθειας που δεν του αποκρύπτει τις δυσκολίες, που δεν στρογγυλεύει τα πράγματα ( λέγοντας πως «κάπως θα τα καταφέρουμε – μιας και είμαστε και καταφερτζήδες ως λαός και, επιπλέον, μας αγαπά κι ο Θεός της Ελλάδας :-) και θα ξεπεράσουμε το σκόπελο των δυσκολιών ).

  ‘Ισα-ίσα, μια γλώσσα της αλήθειας που θα τον προετοιμαζει για τις συγκρούσεις και τις δυσκολέις , θα είναι πράξη εμπιστοσύνης στο κριτήριο του και θα τον πείσει να παλέψει και να περάσει τις Συμπληγάδες. Να αντέξει και να στηρίξη μια έντιμη, αξιπρεπεπή φτώχεια αγωνιζόμενος και να σώσει το μέλλον του.

  Αντί να «φτιάχνονται» διάφοροι σύντροφοι με τα νέα γκάλλοπ ας ασχοληθούμε για το πως θα βγει ο κοσμος στους δρόμους, ως ασχοληθει ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει τις ρημάδες τις οργανώσεις ώστε να λειτουργήσει οργανωμένα κι αποτελεσματικά όλος αυτός ο κόσμος που ψάχνει για γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα είναι η δύναμη του , όπως και κάθε αριστερής δύναμης. Η δημοκρατική συμμετοχή και η αριστερή πολιτική. Κι αν χάσει και κανένα % , με μια σταθερή πρακτική και με προετοιμασία του λαού, θα τα ξαναβρει στο πολλαπλάσιο και πολύ πιό ποιοτικά.

  Καλό μας δρόμο!

 9. Ο/Η βαγγέλης ζ λέει:

  Έχουμε ένα κείμενο που λέει ότι η λογική ακύρωση μνημονίων-παύση πληρωμών και έξοδος από το ευρώ είναι τα βασικά σημεία για να μπορέσει η εργαζόμενη κοινωνία να ζήσει με αξιοπρέπεια,και να αντιπαραβάλει την δική της αφήγηση απέναντι στο ασιατικό μοντέλο ανάπτυξης.

  Έχεις τα κανάλια των μεγαλοδιαπλεκόμενων που βγαίνουν και λένε ότι το κείμενο λέει ότι ακύρωση =έξοδος=καταστροφή.Και έχεις και τον Γιάννη Χ να λέει ότι κακώς ο Αλαβάνος έχει το θράσος να γράφει κείμενα.Να μην κάνει το χατήρι στην Κουμουνδούρου να πάρει σύνταξη.Για να μην τον εκμεταλλευτεί ο ΣΚΑΙ.

  Δεν υπάρχει ακύρωση και παραμονή.Ακύρωση σημαίνει παύση πληρωμών.Αυτό θα φέρει πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία,μιας και οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ.Εδώ ανοίγονται 3 περιπτώσεις:α)έξοδος από το ευρώ υπό αστικό έλεγχο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.Αυτό που λέμε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με πρωτοβουλία των πιστωτών β)έξοδος υπό τον έλεγχο κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων με την αριστερά.Πλατιά και βαθιά κινητοποίηση και οργάνωση για την αποφυγή και άμβλυνση των δυσκολιών της περιόδου αλλαγής του νομίσματος και αναπροσαρμογής των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.Εθνικοποιήσεις τραπεζών-μεγάλων επιχειρήσεων.Βιομηχανικές και αγροτικές πολιτικές.Έλεγχος κίνησης κεφαλαίων,αναδιανομή σύγκρουση με την ΕΕ.γ)το «σενάριο Μηλιού».Πυροδότηση πανευρωπαϊκής ταξικής σύγκρουσης που θα καθιστά περιττή και λάθος την αποδέσμευση.

  Προσωπικά θεωρώ το γ εντελώς ιδεοληπτικό και παράλογο.Όσο και την παραπομπή των πάντων στην λαϊκή εξουσία.Θα ήθελα η αριστερά να συγκλίνει στο σκεπτικό που με παραλλαγές προσπαθούν να εκπονήσουν οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Αλαβάνος-Λαφαζάνης.

  Δεν υπάρχει όμως η πολυτέλεια να μην μπαίνει στην κουβέντα η 6η Μαίου.Η πλατιά ριζοσπαστικοποίηση της διετίας καταγράφηκε και στον εκλογικό μηχανισμό με ψήφο στον σύριζα.Μονόδρομος για την αριστερά δεν μπορεί παρά να είναι το βάθεμα και η ριζοσπαστικοποίηση αυτού του ρεύματος.Να πετάξουμε έξω από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ακροδεξιά-τρόικα.Πως μπορεί να γίνει αυτό?Εκλογική συνεργασία της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με την εξής συμφωνία.α)παύση πληρωμών για διαγραφή.Ρήξη με τις δεσμεύσεις ευρώ και ΕΕ με όποιον τρόπο χρειαστεί(αποδέσμευση-ριζική αλλαγή ΕΕ).Προετοιμασία για έτσι κι αλλιώς πιθανή αποδέσμευση.β) προτεραιότητα εργατικού κινήματος και αυτοοργάνωσης επί του κοινοβουλευτισμού γ) αυτοτέλεια κάθε κομματιού της αριστεράς τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές.

  Όσο έστω ένας εκ των ΣΥΡΙΖΑ ,ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν παίρνει πρωτοβουλία για αυτή την πρόταση,μπορούμε να είμαστε απαισιόδοξοι…

 10. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Υπάρχει μια διαφορά στο να πεις «Εγώ πιστεύω ότι η μόνη διέξοδος σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων είναι η εμπρόθετη και οργανωμένη έξοδος από το ευρώ» (κάτι που κι εγώ πιστεύω, αλλά δεν λέω ότι είναι υποκριτές όσοι πιστεύουν κάτι άλλο). Κι άλλο είναι να πεις «η αριστερά να πει την αλήθεια στο λαό…» Με το πρώτο παίρνεις μια υπεύθυνη δημόσια θέση, με το δεύτερο υπονοείς πως η αριστερά, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ψέματα στο λαό ότι μπορεί να υπάρξει λύση εντός ευρώ! ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΑΣΤΙΣΜΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ…Εντάξει έλεος πια με τις προσωπικές πικρίες ρε Αλέκο! Πότε επιτέλους θα ξεπεράσεις το τραύμα; θυμάσαι τι μου έλεγες όταν σού έλεγα εγώ για το ευρώ σε προσωπική μας συζήτηση; Δεν υπερασπιζόσουν και εσύ με σθένος την σημερινή θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Εξαπατούσες κανέναν ή απλά είχες μιαν άλλη άποψη;

  Το κείμενο του Αλαβάνου έγινε παντιέρα στα κανάλια και στις δυνάμεις που εκφράζουν τη συντήρηση και το κεφάλαιο…Άρα αντικειμενικά δεν βοήθησε τον «λαό» να μάθει την «αλήθεια», αλλά τους αντιπάλους του «λαού» στην επίθεσή τους κατά του Σύριζα. Νομίζω ότι η πολιτική για έναν αριστερό δεν γίνεται με «σωστές» ή «λάθος» θέσεις, με «αλήθειες» και «ψέματα» αλλά, με εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων και της ταξικής πάλης. Λυπάμαι που θα το πω αλλά στην δεδομένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει, κατά την εκτίμησή μου, πολύ πιο ταξική στάση από τον Αλέκο. Δεν είναι το θέμα μόνο το «τί είναι σωστό»…αλλά και πόσους ανθρώπους της τάξης σου μπορείς να κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση του σωστού…Κάτι που ο Αλέκος έχει ξεχάσει εδώ και δυο χρόνια…πέφτοντας κι αυτός στην παγίδα της «ιδεολογικής» καθαρότητας…

 11. Ο/Η Δήμητρα Φωτίδου λέει:

  Συμφωνώ με το σχόλιο του Γιάννη Κ. Θα ήθελα να ακούσω ποιό είναι το πρόγραμμα της οργανωμένης εξόδου απο το Ευρώ που προτείνει ο Αλέκος.

 12. Ο/Η syllap λέει:

  Ευχάριστο και χρήσιμο να διαβάζουμε τη γνωμη/σκέψεις του Αλέκου Αλαβάνου, αλλά ίσως σημαντικότερο να λαβαίνει ο ίδιος υπόψη του και το χρόνο (συγκυρίες) που αποφασίζει να τις δημοσιεύσει.
  Ο σ. Αλέκος εξακολουθεί να με προβληματίζει με τον τρόπο που ειτε αποφασίζει να εξαφανιστεί/παρουσιαστεί, είτε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του. Ηρεμα και απλά αναρωτιέμαι πόσο απαραίτητη για το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ιδιοτύπως συμμετέχει, ήταν η προχθεσινή αυτή δημοσίευση και η προβολή απο -τα κάθε άλλο παρά φιλικά προς τον ίδιο ή την αριστερά-ΜΕΓΚΑ/ΣΚΑΙ, απόψεων που δεν διαφοροποιούνται δα και από ότι ήδη οι άμμεσα εμπλεκόμενοι γνωρίζουμε απο το ΜΕΤΩΠΟ.

 13. Ο/Η Syriza-aristera λέει:

  Μάλλον δεν ξέρετε τι λέτε. ΠΌΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, οτι δεν θα ειπωθεί κουβέντα για το ευρώ; Ποτε διαγράφηκε το σύνθημα καμία θυσία για το ευρώ; Ποιός εξουσιοδότησε τον Δραγασάκη να λέει οτι δεξιό γουστάρει και να προετοιμάζει την ενσωμάτωση και το ξεπούλημα του κοσμάκι;
  Γιατί σύντροφοι δεν εξεγείρεστε με την δεξιά στροφή που εκφράζει ο Δραγασάκης; Μήπως ε’ιναι εύκολα τα πράγματα; Δεν είναι και ο Αλέκος το λέει. Αν η εκλογική στρατηγική της Κουμουνδούρου είναι διαφορετική και ο Αλεκος την βλάπτει, είναι όμως και επικίνδυνη, γιατί είναι απόλυτα πολιτικάντικη και δεν προετοιμάζει καμία συνείδηση για αυτο που θα συμβεί. Οπως δεν είναι και γραμμή συμπαράταξης της αριστεράς. Καλά κάνει και είναι ο μόνος που κρατάει την σημαία ψηλά, μια που και ο Λαφαζάνης κρύβει τις θέσεις του, τουλάχιστον στις δημόσιες εμφανίσεις του.
  Είναι δυνατόν σύντροφοι ο ΣΥΡΙΖΑ η οποιοσδήποτε πολιτικός φορέας να πάει μπροστά, οταν οι μισοί κρύβουν τις απόψεις τους απο τον λαό. Αν αας χαλάει τον άνεμο του 81, τότε εχετε πατήσει μπανανόφλουδα. Ομως ερχεται τυφώνας και η σύγκρουση με την Ε.Ε. δεν είναι αλλαγή αλλά Αντρέα θα είναι πόλεμος αλλα Αλιεντε .

 14. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Ενδεχομένως κατά τον προηγούμενο προλαλίσαντα syriza_aristera να μην ξέρω και εγώ τι λέω. Αυτό που λέω ότι ξέρω όμως είναι ότι αυτή η συλλογικότητα, η ΠΑΣΑ, ξεκίνησε και έκανε μια πορεία πάνω σε μόνο τρεις μόνο άξονες:

  1. Το αίτημα για αμεσοδημοκρατική αυτοοργάνωση της Αριστεράς και της Ελληνικής Κοινωνίας. Πολεμήθηκε πριν 2 χρόνια αυτή την θέση από σχεδόν όλους όσους κατοικοεδρεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα από δυνάμεις του ΣΥΝ, ενώ κάποιοι που έκλεισαν δήθεν το μάτι στο αίτημα σηκώνοντας την κόκκινη κάρτα μέλους δεν έκαναν έμπρακτα τίποτα (ίσως και να έπραξαν ακριβώς το αντίθετο) από το να κατανοούν το μέγεθος των αποτελεσμάτων αυτής της μετεξέλιξης (κλειστά γκρουπς παραγόντων που συνδιαλλέγονται «αλλά παλιά» για δήθεν την ενότητα της Αριστεράς και άλλα συναφή).
  Η συγκυρία θέλετε, το εκλογικό αποτέλεσμα ίσως και ο ισχύων νόμος, το κίνημα των πλατειών?, ότι και να είναι, έκαναν τους χθεσινούς πολέμιους του αιτήματος να γίνονται σήμερα οι πλέον προωθημένοι υποστηριχτές της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα των μελλών του με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και λειτουργία (Τσίπρας στην ομιλία στην Νίκαια, Καλύβης(!) σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ). Εκτιμώ ότι το εγχείρημα είναι και σοβαρό και δύσκολο για να αφαιθεί στα χέρια του οποιουδήποτε σημερινού ιεραρχικού μηχανισμού.

  2. Η ανάπτυξη του Κοινωνικού τομέα της Οικονομίας σαν βασικού πόλου αναδιαμόρφωσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Σχετικά διατυπώθηκε αυτή η θέση εδώ στο https://dosepasa.wordpress.com/2009/12/01/%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%b1-%ce%bf-%ce%ba/ και αναλύθηκαν πιθανές εφαρμογές στον αγροτικό τομέα. Είδαμε το ασυντόνιστο «κίνημα της πατάτας» να κάνει αίσθηση και να πετυχαίνει να πουλιέται σήμερα στα μανάβικα στο 50% της τιμής της, ένδειξη ότι οι αγρότες και το ξεχαρβαλωμένο από τον δικομματισμό συνεταιριστικό τους κίνημα μπορούν να κατανοήσουν τι σήμαίνει τα 11 δις ευρώ των αγροτικών διατροφικών προϊόντων στο χωράφι να μην καταλήγουν περίπου στα 34δις στο ράφι και προς ποιά κατεύθυνση μπορούν να αυτοοργανωθούν συνεταιριστικά (στα πλαίσια του Κοινωνικού Τομέα της Οικονομίας) για να αποκτήσουν οι ίδιοι δίκαια τιμή για τα προϊόντα τους, ρίχνοντας ταυτόχρονα και το κόστος διατροφής του καταναλωτή κατακόρυφα. Άκουσα τον Τσίπρα στην συνέντευξή του στο tvxs να κατανοεί το αίτημα αλλά και την ευκαιρία και να διατυπώνει μια πρώτη ουσιαστική θέση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση στην διαλλεκτική συσχέτιση αυτής της θέσης με την προηγούμενη για την αμεσοδημοκρατία.

  3. Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά 50% χωρίς περικοπή αποδοχών ή εργατικών δικαιωμάτων σαν όρος υπέρβασης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, σαν όρος για την ανάπτυξη των οικονομιών αλλά και σαν ουσιαστική απάντηση στην ακριβώς αντίρροπη θέση του νεοφιλελευθερισμού του Μάστριχτ και της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

  Σε αυτό το θέμα κανένας δεν θίξει το ζήτημα μπροστά στην λαίλαπα των μνημονίων. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ανατροπές στην Ευρώπη θα έρθουν ΜΟΝΟ αν αμφισβιτηθεί ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης αντίληψης που κυριαρχεί με την αντικατάσταση των σημεριών συμφώνων δημοσιονομικής σταθερότητας με σύμφωνα Κοινωνικής αληλεγγύης και σύγκλισης. Το δημοψήφισμα στην Ισλανδία θα καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενοποίησης των εργατικών κινημάτων προς αυτή την κατεύθυνση? Δεν ξέρω, αν μάλλον και εδώ ισχύει το «συν Αθηνά και χείρα κείνει».

  Μην ξέρωντας λοιπόν «τι λέω», υπενθυμίζω ότι αυτη η συλλογικότητα δημιουργήθηκε πάνω σε αυτές της κατευθύνσεις και όχι για να λιβανίζει τον οποιονδήποτε . Εκτιμώ ότι υπάρχει ΤΩΡΑ η ευκαιρία/πιθανότητα τα αιτήματά της να υλοποιηθούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνουν κινήματα. Και ισχυρίζομαι ότι η πολυπόθητη ενότητα της Αριστεράς θα μπορέσει να διαμορφωθεί ΜΟΝΟ πάνω σε αυτές τις βάσεις, αν δεν θέλουμε την Αριστερά συρρικνωμένη και περιθωριοποιημένη κοινωνικά αλλά ΚΚΕ. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια χαρακτηρισμού του ενός ως Αριστερού και του άλλου ως δεξιού εκτιμώ ότι δεν εξυπηρετεί τίποτα (συμφωνώντας και με το διαταύτα της διατύπωσης του Δ.Οικ πιο πάνω).

  Έτσι, και μέσα από αυτή την (συγχωρέστε μου) μακροσκελή «ομοβροντία πυροβολισμών», συνεχίζω να επιμένω ότι 1) η τελευταία παρέμβαση Αλαβάνου είναι και άκαιρη και ατεκμηρίωτη και ως εκ τούτου, για μένα, και πολιτικά ύποπτη 2) Από το φορουμ της ΠΑΣΑ θα πρέπει να λείψουν τα οποιαδήποτε λιβανιστήρια προς οποιοδήποτε παράγοντα της Αριστεράς, αν έχει νόημα να συνεχίζεται η λειτουγία του blog. Διαφορετικά κλείστε το. 3) Ίσως να έχει κάποια αξία να γίνει η προσπάθεια να συναντηθούμε πάλι σε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Με χωρίς ευρώ σην τσέπη σίγουρα και, προσωπικά θεωρώντας την συζήτηση ευρώ ή δραχμή σαν συζήτηση με χωρίς καμία απολύτως αξία αυτή την στιγμή.

  Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  ΦκΣ

 15. Ο/Η pantazis λέει:

  Γιάννη Χ. (ΦκΣ)
  τα σέβη μου για την παραπάνω παρέμβαση

 16. Ο/Η VPS λέει:

  Οι χθεσινές τοποθετήσεις του Αλαβάνου στον Alpha δείχνουν δυνατότητες υπέρβασης …
  Ας μην βιαζόμαστε στις όποιες τοποθετήσεις μας.
  Η πολιτική συγκυρία μπορεί να είναι «ευνοϊκή» για να υψωθεί και η Αριστερά, κυρίως η Ελλάδα (και Ευρώπη) και οι εργαζόμενοι σε μια άλλη κατεύθυνση.
  Ο ιστορικός χρόνος τρέχει με 200 Km/h τουλάχιστον.
  Επίσης σε θετική κατεύθυνση ήταν και οι τοποθετήσεις Τσίπρα στην συνέντευξη του στην ΝΕΤ χτές βράδυ. Υπάρχουν και ερωτηματικά και αντιρρήσεις στις τακτικές κινήσεις πάντως κατά τη γνώμη μου.

 17. Ο/Η pantazis λέει:

  Το καθαυτό θέμα δεν είναι ουσιώδες. Η ανάδειξη εναλλακτικών ή συμπληρωματικών προσεγγίσεων είναι γενικά απαραίτητη, αλλά ο χρονισμός, η προηγούμενη πορεία, ο τρόπος και τελικά τα «μέσα» με τα οποία αυτές εκφέρονται μπορεί κάλλιστα να αποδώσουν το εντελώς αντίθετο πρόσημο στη συγκυρία.
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε εκ πρώτης όψεως «αντικειμενική» βλάβη, σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που εξίσου «αντικειμενικά» χτυπιότανε από παντού, αν θέλει κανείς να βλέπει τα πράγματα σε επίπεδο μαζικής πολιτικής. Από την άλλη, αυτά συμβαίνουν.
  Ας πούμε λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού – και να μην τριτώσει !

  Το ουσιώδες είναι η παρέμβαση του Γιάννη Χ, δηλαδή ότι: Η δημοκρατική διαδικασία είναι αξεχώριστα δεμένη με την κοινωνικο-οικονομική συγκρότηση, ενώ το δίπολο αυτό είναι άγονος σπόρος και μοιραία εγκλωβίζεται και παρακμάζει όταν δεν υπάρχουν όροι μαζικής λαϊκής συμμετοχής και διασύνδεσης.
  Σήμερα λοιπόν η όποια πραγματική δυνατότητα να (εκ)τεθεί αυτό το δίπολο (δημοκρατική διαδικασία + κοινωνική οικονομία = πραγματική δημοκρατία) με όρους μαζικότητας και λαϊκότητας, συνδυάζεται με την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού σε εθνικό+διεθνικό επίπεδο,
  η οποία πολιτικά εκφράζεται μέσω της Συριζαϊκής εκδοχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s