Η Βαβέλ της πόλωσης

Posted: 24/05/2012 by Β.Χ. in Αριστερά, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , ,

Του Σπύρου Κόγκα.

Ενώ ήδη διανύουμε την προεκλογική περίοδο των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιούνη, όλο και πιο πολύ πάνω από τη χώρα, πάνω από την κοινωνία, πάνω από τα κόμματα, τις παρατάξεις, κάθε μικρό και μεγάλο φορέα, απλώνεται ο ίσκιος της πόλωσης, η ατμόσφαιρα βαραίνει από την παραλυτική δύναμη των διλημμάτων. Έχουμε τους G8, το παγκόσμιο διευθυντήριο του ιμπεριαλισμού, να μας εγκαλεί προ των ευθυνών μας, υποσχόμενοι κάποια βήματα για την ανάπτυξη, αλλά θυμίζοντας απειλητικά ότι “εντός ευρώ αλλιώς θα ζήσετε την Αποκάλυψη”. Και γρήγορα προστέθηκαν σε αυτούς και ο Ολάντ με την σοσιαλιστική παρέα του. Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη Σούλτζ ήρθε ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, να πει “ψηφίστε Μνημόνιο για να μην ζήσετε την φρίκη”. Γρήγορα οι ραγδαίες εξελίξεις, ο αέρας αλλαγής στην Ευρώπη, αποδεικνύεται πιο ρεαλιστής, ψυχρός και ιμπεριαλιστικός από ότι μπορεί να τον θέλει η ψυχούλα της Ελλάδας, η ψυχούλα της Αριστεράς που ποντάρει στα Παρίσια, η ψυχούλα του λαού που μισεί θανάσιμα αυτή την αυτοκρατορική ακαμψία της Μέρκελ.

Πόλωση, τώρα ζούμε τις ώρες των διαζευκτικών, ή θα μείνετε ή θα φύγετε, ή ευρώ ή δραχμή και χάος και αποκάλυψη και ίσως και πραξικόπημα και πόλεμος και όλα τα δεινά του κόσμου. Η σεισμική δόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας της 6ης Μάη ώθησε το διεθνές και ντόπιο σύστημα σε ακόμα πιο επιθετική τοποθέτηση των πολιτικών ζητημάτων. Στόχος να σταματήσει η λαϊκή μετατόπιση προς τα Αριστερά, να μπούνε όρια στην δυναμική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, να αναστηθεί η Κεντροδεξιά, να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη μέρα.

Ο Σαμαράς ξαναμαζεύει το διεφθαρμένο προσωπικό της δεξιάς και των τζακιών της εξάρτησης, ουρλιάζει πιο καθαρά από όλους για την Ευρωπαϊκή προοπτική και φουσκώνει τα αντι-αριστερά αντανακλαστικά όσων ψήφισαν Καμμένο-Καρατζαφέρη-Χρυσή Αυγή, Μάνο και Τζήμερο. Και όσο η πολιτική του είναι η πόλωση, τόσο πιο πολύ δείχνει πως τον νοιάζει μόνο ένα μήνυμα προς τους ισχυρούς του πλανήτη …που συνοψίζεται στο “δώστε μου την δύναμη να υπηρετήσω το Ευρώ”. Και η πόλωση αυτή δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο να αποδείξει για το κυβερνητικό πρόγραμμα, για την γραμμή επαναδιαπραγμάτευσης, για την αλλαγή κάποιων σημείων, η πόλωση αρκεί για να διεκδικεί εξουσία.

Μία απίστευτη Βαβέλ σύγχυσης, φόβου, πανικού και τρόμου στήνουν οι μηχανισμοί του αστισμού. “Θα χρεοκοπήσουμε αν βγει ο Τσίπρας”; “Θα μας πάρει τις καταθέσεις η Αριστερά”; “Θα μείνουμε μόνοι μας στα εθνικά θέματα αν βγούμε από το ευρώ”; “Πως γίνεται εντός ευρώ χωρίς Μνημόνιο”; “Μπορεί να κυβερνήσει η Αριστερά ή μπλοφάρει”;

Τα ερωτήματα, η Βαβέλ της σύγχυσης έχει περάσει και στο κόσμο, στις καθημερινές κουβέντες, αληθινά πολιτικά ερωτήματα, στημένα ή όχι, αποτελούν σημεία τριβής για ένα λαό που ξαφνικά βρίσκεται μπροστά με ένα μεταμοντέρνο τρόπο και πρέπει να διαλέξει “Δεξιά ή Αριστερά”;

Χωρίς να το καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μέρος αυτής της επικίνδυνης Βαβέλ, όταν σταματάει να διευκρινίζει αποφασιστικά το αν θα καταργήσει ή θα επαναδιαπραγματευτεί, όταν δεν εξηγεί για το πώς θα προχωρήσει μέσα στην Ευρωζώνη απομονωμένος από όλες τις δυνάμεις, με κριτήριο το Ευρώ υπέρ πάντων όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επίθεση της κεντροδεξιάς πόλωσης –με ακροδεξιά φυσιογνωμία- ακόμα δεν έχει καταφέρει να συμπτύξει την Αριστερή συμμαχία, δεν έχει δώσει ακόμα ένα παλμό παλλαϊκής στήριξης στην ιδέα της κυβέρνησης της Αριστεράς, δεν έχει περάσει στο περιεχόμενο της διακυβέρνησης του την επόμενη μέρα, τότε που όλοι θα εύχονται να ηττηθεί η Αριστερά ή αν νικήσει να πάει ενσωματωμένη στις πύλες του Βραδεμβούργου.

Η Βαβέλ λειτουργεί υπέρ του αστισμού, σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην λογική της ώριμης και υπεύθυνης Κεντροαριστεράς ή στην λογική της κατακερματισμένης φωνής των ισχυρών και αδύναμων συνιστωσών του. Και έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ πολώνει “Μνημόνιο ή Ευρώ, Ευρώ και ανάπτυξη ή λιτότητα και Μνημόνιο”; Κλείνει τους δρόμους και για άλλες λύσεις και για άλλα σχέδια, και αυτό δεν είναι συνετό όταν λες πως θες να κυβερνήσεις. Σκέφτεσαι όλα τα σενάρια, εκτιμάς τους πραγματικούς συμμάχους, ετοιμάζεις διεξόδους στους εκβιασμούς και προετοιμάζεις τάξεις-στρώματα-φορείς, λαό και αριστερά, για τις γραμμές των επικείμενων μαχών. Φυσικά αν θες να κυβερνήσεις υπόσχεσαι ότι μπροστά στο καλό του λαού καμία θυσία δεν θα διστάσεις εν ανάγκη να κάνεις. Πολώνεις απέναντι στο δίλημμα που σου βάζει ο εχθρός, δεν απαντάς με παραδοχές.

Πόλωση και σύγχυση και στην υπόλοιπη Αριστερά. Ο Περισσός ζει τον εφιάλτη της συρρίκνωσης, της απομόνωσης από την προοδευτική μετατόπιση των μαζών του λαού, ζει τον φόβο του ουραγού και του ηττημένου. Πολώνει σε κλίμα, τόνο και περιεχόμενο, σαν να πιστεύει πως αν δικαιωθεί για τον μη-επαναστατικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, ξάφνου θα γυρίσει προς το ΚΚΕ ο λαός μετανιωμένος για να ζητήσει συγχώρεση…Είναι θεολογία-μεταφυσική αλλά αυτά δεν γίνονται στην πολιτική, το ξέρει και το ΚΚΕ από την ιστορία του, και το ξέρει καλά.

Η πόλωση υπάρχει μέσα σε όλους τους πόρους της ελληνικής κοινωνίας, είναι ζωντανό τέρας που μεγαλώνει μέσα στις οικογένειες των ανέργων , μέσα στα χρεοκοπημένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσα στα νεόπτωχα εργατικά στρώματα. Σε αυτή την ακραία κατάσταση υπάρχει και η πόλωση ως λαϊκή ζήτηση για μέτωπο και κυβέρνηση Αριστεράς, ανάγκη που δείχνει το δρόμο της τακτικής και της στρατηγικής.

Ένα λαϊκό πολιτικό ρεύμα που να διαπερνά διαγώνια την παράταξη της Αριστεράς μπορεί και είναι αναγκαίο να βαδίσει σε αυτό το δρόμο. Εκεί που ο Συριζαίος, ο Κουκουές, ο Αντάρσυος, ο κάθε αριστερός, θα μιλήσουν την ίδια γλώσσα, θα σχηματίσουν μία νικηφόρα γραμμή.

Από:http://antapocrisis.gr/

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Θεοδώρου λέει:

  Θα λογοδοτήσουν οι Συρυζαίοι κάποια στιγμή στον ελληνικό λαό για τα ψέμματά τους και την αλόγιστη δημαγωγία.

 2. Ο/Η γιάννης γούναρης λέει:

  τι επαγγέλεται ο κ. Κόγκας, αν επιτρέπεται;

 3. Ο/Η kwstas λέει:

  Το μνημόνιο έχει και καλά!!!!!! Χρηματοδοτεί τις τράπεζες
  Το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δραγασάκης χτες στην εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε: «Τώρα, με την ακύρωση (του μνημονίου). Με την ακύρωση υπάρχει το εξής θέμα – εγώ θα σας μιλήσω ειλικρινά όπως πάντα – καταγγέλω μία σύμβαση διότι είναι απάνθρωπη, διότι είναι άχρηστη, διότι είναι καταστροφική. Την καταγγέλω πολιτικά. Έρχομαι τώρα να την καταγγείλω νομικά, δηλαδή να σπάσω τη σύμβαση, έτσι. Έχω μία σύμβαση με τον κ. Δελατόλα και λέω την καταγγέλω, να πάμε στα δικαστήρια να τη μοιράσουμε. Σε αυτό το δεύτερο καταγγελία πρέπει να έχουμε σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών. Διότι μέσα στην ίδια συμφωνία είναι τα εργασιακά μέτρα που εμείς θα τα ακυρώσουμε αμέσως, μόνοι μας, μονομερώς, δεύτερον είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών που δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε διότι από αυτήν εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα της οικονομίας, άρα αυτό θέλουμε να το κρατήσουμε(!!!!!!!!!!), τρίτον, είναι άρθρα των συμβάσεων που αντίκεινται στο ελληνικό σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αυτά θα τα ακυρώσουμε μετά όμως τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση»..!!!!!! δηλαδή λέει ότι θα ακυρώσει τα αντεργατικά μέτρα! Δηλαδή θα πάει στους βιομήχανους, μεγαλοεπιχειρηματιες και θα τους πείσει να μη μειώσουν τους μισθούς! Θα γίνουν τα σεντούκια των βιομηχάνων, παγκάρια!!! Το άλλο με τη χρηματοδότηση δεν το σχολιάζω. Όποιος μπορεί να βρει τη διαφορά ανάμεσα σε επανεξέταση, πολιτική – φραστική – καταγγελία (και το ΠΑΣΟΚ πολιτικά το καταγγέλει), επαναδιαπραγμάτευση να πάρει στην Κουμουνδούρου να τους το πει. Αν περιμένει ο εργάτης ότι μία αστική κυβέρνηση θα του σώσει ότι απόμεινε, είναι σαν να πιστέψει ότι θα βάλει την αλεπού μέσα στο κοτέτσι να φυλάει τις κότες!! Μόνο ΚΚΕ γιατί λέει την ταξική αλήθεια.

 4. Ο/Η kwstas λέει:

  Ανάμεσα σε κωλοτούμπα και διγλωσσία σκάει και μία αλήθεια
  Που και που τους ξεφεύγει και καμιά αλήθεια. Πόσο εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύστημα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ; Την απάντηση την έδωσε ο Δραγασάκης, γνώστος πλέον ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, αφού χτυπάει κάρτα στα τηλεοπτικά πάνελ, όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι είπε λοιπόν χτες στον ΑΝΤ1; «Ο κ. Σαμαράς θέλει έναν αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπώ εγώ δεν είναι αντίπαλος του, φτιάχνει να βρει έναν φανταστικό αντίπαλο. Ένα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μας βάλει στη δραχμή. Αυτό είναι μία σκιαμαχία. Θα το πληρώσει ο κ. Σαμαράς. Δεν θέλω να επεκταθώ εγώ σε αυτά. Δηλαδή το να πολεμάς έναν αντίπαλο που δεν υπάρχει, το να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τη δραχμή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο ΚΕΑ που αγωνίζεται για να αλλάξει την Ευρώπη, όταν κεντρικό μου θέμα είναι πώς να αλλάξω την Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν εχτές πήγα πριν ΤΟΝ Σαμαρά εγώ στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, ε, αν υπάρχει τώρα άνθρωπος να πιστεύει τον κ. Σαμαρά και όχι εμάς, εντάξει.» τι είπε καθαρά ο άνθρωπος; Ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρός της λυκοσυμμαχίας που λεγέται ΕΕ. Είναι εραστής της. Δεν του αξίζει σπιθαμή εμπιστοσύνης. Από τον αριστερό παράδρομο του ευρωμονόδρομου στα ίδια θα καταλήξει τους εργαζόμενους. αν δε συγκρουστείς με όρους κινήματος, με γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο, άσπρη μέρα δε θα δεις. Καθαρά πράγματα. Λύση για το λαό υπάρχει: οργάνωση ρήξη αντεπίθεση, με ισχυρό ΚΚΕ γιατί αυτό το κόμμα δεν έχει καμία δέσμευση με την ΕΕ.

 5. Ο/Η giorgios_l λέει:

  «Εκεί που ο Συριζαίος, ο Κουκουές, ο Αντάρσυος, ο κάθε αριστερός, θα μιλήσουν την ίδια γλώσσα, θα σχηματίσουν μία νικηφόρα γραμμή.» ποιος θα μιλήσει την ίδια γλώσσα ρε φίλε; Αυτός που λέει ότι παίρνουν πολλά λεφτά οι ναυτικοί (αυτό είπε ο Τσακαλωτος) με το ΚΚΕ που σε κάθε απεργία ναυτεργατών με κάθε κόστος στηρίζει τον αγώνα; Αυτός που έλεγε να κάνουμε προγραμματική αντιπολιτευση στο ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ το 2009) με το ΚΚΕ που καλούσε σε πόλεμο στο πόλεμο; Αυτός που το παίζει εξέγερση και ιστορία και συναντιέται με το ΣΥΡΙΖΑ (η ανταρσυα το έκανε μπας και γίνει floor manager σε κάνα υπουργείο μάλλον) με το ΚΚΕ που ξεκάθαρα λέει ότι δε συμμετέχει σε καμία αστική κυβέρνηση; Και πώς να μιλήσουν την ίδια γλώσσα ρε αδερφέ στο κάτω κάτω που ο ένας πήγε να διαλύσει το ΚΚΕ (συριζα κ ανταρσυα) και οι άλλοι το κρατήσαν ζωντανό; Καταλαβαίνω την πρεμούρα τη δικιά σου και του σιναφιού σου να αποδυναμωθεί το ΚΚΕ. Δε θα απαντήσω. Απάντησε ένας απεργοσπάστης στη Χαλυβουργία που δήλωνε την… ικανοποίησή του επειδή «αυτό το εργοστάσιο παρά τη στρατηγική του θέση και το φιλολαϊκισμό δε χάθηκε, δε λύγισε. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στις εκλογές. Το ΚΚΕ πήρε 8%. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5,5 με 6%»… Αντίστοιχες παρεμβάσεις που εκφράζουν ελπίδες για αποδυνάμωση του ΚΚΕ ώστε να βρεθούν έτσι αποδυναμωμένοι οι ίδιοι οι εργάτες κάνει τις τελευταίες ημέρες όλη η ομάδα του Μάνεση. Με αυτούς τους ελεεινούς μπορείτε άνετα να μιλήσετε την ίδια γλώσσα.

 6. Ο/Η VPS λέει:

  giorgios κράτα και καμια πισινή. Οι άλλοι που το κράτησαν ζωντανό έβγαζαν «και το κάτι τις». Τα «επαγγελματικά» στελέχη της εργατικής τάξης που δεν έχουν δουλέψει ποτέ. giorgios σου λέω συντροφικά κράτα τις αμφιβολίες σου για όλους. Καλά κάνεις. Αλλά η κριτική να είναι δίκαιη και όχι μεροληπτική. Κάνε κριτική ταξική. Ποιός πάει το κίνημα μπροστά; και σε πια κατεύθυνση; Ο αγώνας δεν είναι μια κοινοβουλευτική μάχη είναι μια συνεχής διαδικάσια και θέλει υπομονή, επιμονή και σωστή ενωτική – λαική τακτική. Ενωτικούς μαζικούς αγώνες. Η γνώμη μου και εμένα είναι «Εκεί που ο Συριζαίος, ο Κουκουές, ο Αντάρσυος, ο κάθε αριστερός, θα μιλήσουν την ίδια γλώσσα, θα σχηματίσουν μία νικηφόρα γραμμή.» Αλλά όχι μόνο αυτοί όλοι όσοι έχουν ταξικά συμφέροντα κοινά και ενάντια στην δικτατορία της Αστικής Τάξης.
  συντροφικά
  Βασίλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s