ΣΥΡΙΖΑ: «ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ»; «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»; Ή ΚΙΝΔΥΝΟΙ «ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ» ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ;

Posted: 27/05/2012 by Β.Χ. in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων είναι στην αιχμή μιας μεγάλης ιστορικής σύγκρουσης με την Ελλάδα της τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), των μνημονίων, την Ελλάδα του μεγάλου αστικού κατεστημένου και των βρώμικων διευθυντηρίων της ΕΕ και της αμερικάνικης «παγκοσμιοποίησης».

Και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει μια τιτάνια μάχη για την οποία δεν είναι ο ίδιος επαρκώς προετοιμασμένος, δεν διαθέτει ισχυρούς εγχώριους και ιδιαίτερα ευρωπαϊκούς συμμάχους, ενώ το επίπεδο του ελληνικού και ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος βρίσκεται κάτω (και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ κάτω) από τις απαιτήσεις.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε και το εντυπωσιακό παράδοξο, πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει όχι μόνο συνεργασία αλλά σχεδόν ούτε στοιχειώδης αλληλεγγύη ανάμεσα στις δυνάμεις της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι περισσότερες των οποίων προεξοφλούν την «προδοσία» του ΣΥΡΙΖΑ και στέκονται ήδη εχθρικά απέναντί του!

Μήπως, λοιπόν, δεν υπάρχει ελπίδα για νικηφόρα έκβαση;

Μήπως το μόνο που απομένει είναι η ήττα ή η άτακτη αναδίπλωση και εύσχημη συστημική ενσωμάτωση;

Η απάντησή μου είναι κατηγορηματική.

Ναι, οι συνθήκες είναι δύσκολες και προς το παρόν, ο συσχετισμός πολύ άνισος!

Όμως, ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει ο ίδιος να αλλάξει θετικά μέσα από την ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει.

Αν με δυο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδείξει αποφασιστικότητα, τόλμη, συνέπεια, σταθερότητα, ενωτικό αριστερό προσανατολισμό και κυρίως ασυμβίβαστο πνεύμα, το οποίο δεν έχει, φυσικά, καμιά σχέση με τον κενολόγο αριστερίστικο βερμπαλισμό ή και τον ευκαιριακό τυχοδιωκτισμό!

Αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τρέξει μπροστά, να κόψει τις γέφυρες της οπισθοχώρησης και να εγκαταλείψει κάθε σκέψη αναδίπλωσης, καιροσκοπισμού και κακώς εννοούμενου συμβιβασμού.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει μάλλον να ριζοσπαστικοποιήσει τις επιλογές και τις πρακτικές του, με βασικό μέλημα της διατήρηση, συγκρότηση και διεύρυνση μιας πλατιάς εργατικής – λαϊκής συμμαχίας κοινωνικών δυνάμεων, η οποία πρέπει να αναδειχθεί σε αγωνιστικό πλειοψηφικό ρεύμα και σε πρωταγωνιστή των νικηφόρων εξελίξεων.

Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδείξει σχεδιασμένη τόλμη και αποφασιστικότητα και δώσει ώθηση σε ένα «δεύτερο» ριζοσπαστισμό με όρους πλατιάς εργατικής και λαϊκής πολιτικής, μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς άνισους συσχετισμούς και δυσκολίες, να διαμορφώσει νέα δεδομένα και να προκαλέσει μια καινούργια νικηφόρα δυναμική.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά του σε όσους προτείνουν και υποστηρίζουν (μέσα ή έξω από τις γραμμές του), στο όνομα του «ρεαλισμού», να φύγει από τις επιλογές της ακύρωσης του μνημονίου, της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και να αποφύγει, εν γένει, «μονομερείς» ενέργειες, μετακινούμενος σε λογικές διαπραγμάτευσης όλων των επίδικων, ως αφετηρία, τάχα, για την αναζήτηση «κατ’ αρχήν» συναινετικών διεξόδων.

Θα ήταν μάλλον τραγικό, αν όχι και μοιραίο λάθος, για τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπισθεί σε μια κατεύθυνση «διαπραγμάτευσης» στην οποία, ήδη, φαινομενικά ή όχι, δείχνουν να κινούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι.

Ο δρόμος αυτός θα είναι πολύ ολισθηρός, ενώ στο πλαίσιό του, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί θα γίνονται όλο και πιο σκληροί για πλήρη αναδίπλωση και τελική συστημική ενσωμάτωση.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική συμμαχία, ενώ ο ΣΥΝ είναι ένα πολυτασικό κόμμα.

Βεβαίως, επίσης, είναι θεμιτό να εκφράζονται και δημόσια, έστω και στις πλέον κρίσιμες στιγμές, διαφορετικές απόψεις, εφ’ όσον κάποιοι το κρίνουν σκόπιμο.

Δεν πρέπει, όμως, να διασαφηνίζεται πάντα ποια είναι η προσωπική και ποια η συλλογική άποψη και θέση;

Δεν πρέπει να αποφεύγεται η σύγχυση γύρω από το τι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με θεμελιώδη ζητήματα, όπως είναι η ακύρωση ή η νέα διαπραγμάτευση του μνημονίου, η καταγγελία ή η διαπραγμάτευση για τις δανειακές συμβάσεις και μερικά άλλα, όπως το άμεσο και απώτερο μέλλον των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας;

Πέραν αυτού.

Δεν πρέπει να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση στην εξαπόλυση προσωπικών προγραμματικών προτάσεων, ιδιαίτερα φορολογικού χαρακτήρα, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολύ περισσότερο αν αυτές έχουν πρόχειρο χαρακτήρα;

Δεν θα πρέπει να ασχολούνται λιγότερο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ειδικά φορολογικά θέματα, πολύ περισσότερο, όταν αποτελεί μέγιστη ανευθυνότητα να εκτοξεύονται από τηλεοράσεως φορολογικές ρουκέτες σε φορολογικά πειραματόζωα;

Ο Βίσμαρκ είχε πει την εξής «ανοησία»: »τρεις καθηγητές και χάθηκε η χώρα». Ας μη τον επιβεβαιώσουμε!

Δεν ξέρω αν όλα τα προηγούμενα είναι απλώς δημόσια έκφραση του «πλουραλισμού» στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που κατά τα άλλα θα συνιστούσε πλούτο και δύναμη, εφ’ όσον στο πλαίσιο αυτού του «πλουραλισμού» θα διεκρίνετο εναργώς το προσωπικό από το συλλογικό και το μερικό από το γενικό.

Αν δεν είναι, όμως, έτσι και η «πολυγλωσσία» δεν συνιστά έκφραση «πλουραλισμού», έστω και σε κακή έκδοση, αλλά εκδήλωση και τρόπο μιας ουσιαστικής »συστημικής» μετατόπισης, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά έως και επικίνδυνα!

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΩΔΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΠΡΙΝ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ; ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

Από:http://www.iskra.gr

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η kwstasg λέει:

  Τα έχουν χαμένα στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς άλλωστε να μην τα έχουν όταν τα στελέχη του λένε άλλα τη μία κλαι άλλα την άλλη!Όταν δεν αποφασίζουν μπροστά στο λαό να βγουν και να πουν ξεκάθαρα τη θέση τους.Να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν όπως είναι
  1) δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία … βλέπε λιτότητα.
  2) άνοιγμα των αγορών… βλέπε ιδιωτικοποιήσεις.
  3) επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης …βλέπε σύνταξη στα 75
  4) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βλέπε… καθήλωση και μείωση των μισθών.
  5) ζεστό κρατικό χρήμα στα μονοπώλια…
  Βέβαια κατά τη γνώμη μου τα παραπάνω αποτελούν βασικές δεσμέσεις της χώρας απέναντι στην ΕΕ με πρώτη και καλύτερη τη συνθήκη του Μααστριχτ την οποία ο Συν την είχε ψηφίσει και τώρα σφυρίζει αδιάφορα σε κάθε αναφορά της!!
  Βεβαίως οι εξελίξεις που συντελούνται δεν καθορίζονται από την ψήφο. Ούτε από την ψήφο καθορίζεται αν μας πετάξουν έξω από το Ευρώ.Αυτό είναι κάτι που αφορά τους ανταγωνισμούς τους! Όλα τα άλλα είναι τριχες κατσαρές παιχνίδι με το πόνο του κοσμάκι
  του πνιγμένου που πιάνετε από τα μαλλιά του, που του δημιουργούνται ελπίδες ψεύτικες ότι μπορεί χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική.Καμία τέτοια λύση δεν έχει προκύψει εδώ και τόσα χρόνια. ποιον κοροιδεύουν;
  Το ΚΚΕ λέει καθαρά αυτό το ζήτημα για αυτό λέει ότι όποια και αν είναι η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να καίει το λαό την επόμενη ημέρα είναι το πως θα βρεθεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ακόμα και εκτός βουλής να βγεί το ΚΚΕ (που πολλοί θα το ήθελαν
  και θα το επιδίωκαν) αυτή η αλήθεια δεν αλλάζει….
  Και όταν αυτή η πραγματικότητα έρθει στην επιφάνεια τότε να δούμε ποιος θα τρέχει…

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Μια αναγκαία και ικανή συνθήκη

  Νομίζω ότι πλέον φαίνεται καθαρά τώρα η χαμένη ευαιρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη να μπορέσει να εκφράσει και οργανωτικά αυτό που έχει κατακτήσει και που φαίνεται αδιανόητο για τους εραστές των ιεραρχιών των κομμάτων «νέου τύπου»:

  Την δυνατότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις (που ούτως ή άλλως ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν εντός της Αριστεράς) και να εγγυάται την εφαρμογή τους μέσα από την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στα κινήματα. Αλλά με ενεργή συμμετοχή των μελών του, που θα πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης και υλοποίησης των συλλογικά επεξεργασμένων θέσεων και πολιτικών μέσα από ανοιχτές και διαφανείς αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

  Αλλά επειδή τίποτε δεν πάει χαμένο, και επειδή η ευκαιρία να ριζοσπαστικοποιηθούν πλατιές λαϊκές ομάδες και να εκφράσουν/εκφραστούν πολιτικά μέσα από νέες μορφές αυτοοργάνωσης συνεχίζει να υπάρχει, πιστεύω ότι αυτό αποτελεί και την ουσιαστική διαφορά από την υπόλοιπη Αριστερά (του ΚΚΕ περιλαμβανομένου, και ας έχει κάνει την εσωκομματική του δημοκρατία διακοσμητικό στοιχείο στα πλαίσια της «επαναστατικής αποτελεσματικότητας» με την αυτοκαταστροφικά αριστερίστικη πολιτική απομονωτισμού που έχει επιλέξει η ηγεσία του για να επιβιώσει. Η συγκεκριμένη ηγεσία, όχι το ΚΚΕ).

  Βεβαίως και δεν θεωρώ την αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο για να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως εννιαίο κόμμα αναγκαία και ικανή συνθήκη που θα εγγυηθεί την σταθερότητα της πολιτικής του σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση και μετά τις 17/6. Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία. Θα γίνει και ικανή αν η υπόθεση της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος των μελών του γίνει με ανοιχτό μυαλό των σημερινών ηγεσιών των συνιστωσών του αλλά και αντικείμενο εφαρμογής από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τον απλό κόσμο της Αριστεράς. Και αυτή η προοπτική προφανώς θα επηρεάσει εμπνέοντας και τους συντρόφους και του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και υφιστάμενες σκόρπιες υγιείς δυνάμεις στα Αριστερά του ΠΑΣΟΚ, που είναι βέβαιο ότι αισθάνονται εγκλωβισμένες σε αποφάσεις που λήφθηκαν σε κελιστούς κύκλους και μυρίζουν από μακριά καμαρίλα.

  Μέχρι τότε, βεβαίως και απαιτείται η τήρηση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιας εννιαίας επικοινωνιακής πολιτικής που θα μένει αυστηρά εντός των συλλογικά επεξερασμένων θέσεων. Και όπου αυτές δεν υπάρχουν ή δεν είναι ακόμα αρκετά εξειδικευμένες, δεν είναι ντροπή να πούμε στον κόσμο την όλη αλήθεια: η ακριβής διαμόρφωση εξειδικευμένων θέσεων απαιτεί και την άμεση συμμετοχή του λαού, την ενεργή διαμόρφωση και επιβολή των πολιτικών από τα κινήματα.

  Η εποχή των πεντάχρονων και των κεντρικών επιτροπων σχεδιασμού της οικονομίας (μοναδικά αποτελεσματικά όργανα της δεκαετίας του 30) από επιτροπές σοφών πέρασε αφού εξάντλησε τα όρια της. Και δεν νομίζω να υπάρχει κανένας εντός της Αριστεράς που περιμένει να διαμορφωθούν λύσεις σε προβλήματα από οποιονδήποτε σωτήρα/μεσία.

  Venceremos?

 3. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Όχι Αγγελικη, δεν είμαι εγώ ο Γιάννης που νομίζεις. Δεν έχω φορέσει ποτέ μου καπέλο (και δεν δέχομαι και να μου το φορέσουν).

  Όσο για το Σύνταγμα, αξίζει ίσως να δεις μια μόνο προσπάθεια που πήρα ενεργά μέρος στο http://pnyka2.wikispaces.com/0.+%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82+%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82

  Και αυτό σαν συνέχεια και με την εμπειρία που κατακτήθηκε εδώ, σε αυτό το blog από την αντίστοιχη προσπάθεια αμεσοδημοκρατικής αυτοοργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ το 2009 (δες στο https://dosepasaorganotika.pbworks.com/w/page/18116817/FrontPage)

  Μετά από αυτά, θα σε παρακαλέσω να ανακαλέσεις τα 2-3 post σου περί “Σταλίνα” σε διάφορα posts αυτού του blog.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s