ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Posted: 18/06/2012 by Β.Χ. in Αριστερά, Εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , , ,

Toυ Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Τελικά ο λαός τα πάντα εν σοφία εποίησε –σ’ αυτή την εκλογική μάχη τουλάχιστον.

Πρώτον πρόβαλε ένα veto τόσο ισχυρό στις πολιτικές των μνημονίων, ώστε κανείς πλέον να μην είναι σε θέση να το αγνοήσει. Κι όποιος το αγνοήσει, δεν θα μπορεί απλούστατα ούτε να κυβερνήσει, ούτε να υπάρξει ως αξιόλογη πολιτική δύναμη.

Δεύτερον έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ τόση δύναμη, ώστε να είναι το δόρυ και η ασπίδα του στη μάχη εναντίον της πολιτικής που θέλει να τον μετατρέψει σε φτηνό υποζύγιο, στερημένο από δικαιώματα, και πειθήνιο στις υπαγορεύσεις των αγορών, των δανειστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Τρίτον αποδοκίμασε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό τις αριστερές εκείνες δυνάμεις, το ΚΚΕ πρωτίστως, που αρνούνται την ανάγκη της ενότητας και επιμένουν σε ένα καταστροφικό ενδοαριστερό εμφύλιο.,

Διαβάζοντας όμως το αποτέλεσμα, θα πρέπει κανείς να απαντήσει: Γιατί οι πολίτες δεν έδωσαν την εντολή και τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;

Γιατί ένα μέρος τους λύγισε στην πίεση από παντού και στην εκστρατεία του τρόμου, είναι μια λογική εξήγηση. Η οποία μοιάζει όμως λίγο με την εξήγηση της ηγεσίας του ΚΚΕ για την ήττα του –φταίει η πίεση που ασκήθηκε στο λαό.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε μια τεράστια, πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας, πίεση.

Η οποία δεν μπορεί να μην είχε επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μπορεί όμως, συνυπολογίζοντας τις ενδείξεις του πιεσόμετρου, να σκεφτεί κανείς ότι ο λαός έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του ένα σαφές μήνυμα και μια σαφή εντολή: Προετοιμάσου! Σε θέλω, βλέπω σε σένα μια ελπίδα, μια απελευθερωτική δυνατότητα, αλλά ακόμα δεν σε εμπιστεύομαι. Σου έδωσα τη δύναμη από ένα μικρό κόμμα του 4%-5% να γίνεις αξιωματική αντιπολίτευση. Απόδειξέ μου ότι αξίζει αυτή την εμπιστοσύνη μου και μπορείς να κυβερνήσεις.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια θετική ανάγνωση του νικηφόρου αποτελέσματος. Και χρήσιμη από κάθε άποψη, τουλάχιστον πιο χρήσιμη από θριαμβολογίες και αναλύσεις περί νίκης σκιάς. Η ψήφος του λαού ως απαίτηση από το ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, αποφασισμένο και ικανό να αλλάξει τα πάντα, σημαίνει τα πάντα. Και θέτει τους πάντες μπροστά σε πρωτόγνωρες ευθύνες…

*Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ, Δευτέρα 18 Ιουνίου

Σχόλια
 1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

  Πάντως, με 48% σύμπραξη τριών κομμάτων δε θα το πεις κι επιτυχία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων (ειδικά αν λάβουμε υπόψη ένα +45% αντιμεταρρυθμιστικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων και -40% αποχή).
  Ο Σαμαράς εχθές δε θυμήθηκε καν να μιλήσει για αναδιαπραγμάτευση και τόνισε ότι θα τηρήσει την υπογραφή του γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Με τέτοια ποσοστά, μάλλον πάμε για πλήρη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και νέο κύμα κοινωνικής αντιπολίτευσης.

  Προσωπικά, έκανα μία διαφορετική πρώτη προσέγγιση

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Συμφωνώ κατά το άρθρο ότι το μήνυμα ήταν:

  Προετοιμάσου! Σε θέλω, βλέπω σε σένα μια ελπίδα, μια απελευθερωτική δυνατότητα, αλλά ακόμα δεν σε εμπιστεύομαι. Σου έδωσα τη δύναμη από ένα μικρό κόμμα του 4%-5% να γίνεις αξιωματική αντιπολίτευση. Απόδειξέ μου ότι αξίζει αυτή την εμπιστοσύνη μου και μπορείς να κυβερνήσεις.

  O ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα των μελών του! Τώρα!

  Και όλοι μας πλέον είμαστε μπροστά στις ευθύνες μας. Απλά μέλη και συνιστώσες, με πρωτοβουλίες και οριζόντια δικτύωση παντού να επιβάλουν την ατζέντα και τις λύσεις της Αριστεράς στην κοινωνία και την πολιτική. Και δεν είναι λύση που αρμόζει στις απαιτήσεις των καιρών το «ΣΥΡΙΖΑ ομόσπονδο κόμμα των συνιστωσών του» όπως ακούγεται…

  Εμπρος για μια πανελλαδική συνδιάσκεψη επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο καλοκαίρι με προσυνεδριακό διάλογο που μπορεί να καταλήξει και σε πολιτικές θέσεις και σε καταστατικό.

  Venceremos (και θα ‘ναι νταλα μεσημέρι)

 3. Ο/Η kseeath λέει:

  Για τις εκλογες της 17ης Ιουνη

  Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια ήττα για το κίνημα και την αριστερά, ακόμα κι αν η τελευταία εδραιώνει μια επιρροή της τάξης του 1/3 του εκλογικού σώματος. Νικητές είναι οι δυνάμεις του αστικού μπλοκ εξουσίας που με πυρήνα τη ΝΔ παίρνουν μια ανάσα ύστερα από 2 χρόνια μνημονίων, οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων 30-40% και 1,2 εκατομμυρίων ανέργων. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι νικητές των εκλογών υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο με το Σαμαρά να δηλώνει ότι “η Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις της γιατί έχει συνέπεια και συνέχεια”, και τον ανεκδιήγητο καραγκιόζη Φ. Κουβέλη να δηλώνει με ύφος εξοργισμένου ότι ο λαός ψήφισε για σχηματισμό κυβέρνησης και το απόκομμά του έχει λάβει το μήνυμα…. Συνεχεια εδω…

 4. Ο/Η Γρηγορης λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s