Συγκριτικός πίνακας διατυπωμένων μέχρι 11/11/2009 θέσεων για την ΠΣ του Νοέμβρη

Μπορείτε να δείτε τον συγκριτικό αυτό πίνακα σε μεγέθυνση (που δεν έχει τους τεχνικούς περιορισμούς του wordpress για παρουσίασηsyng4 πινάκων) και να εκτυπώσετε τον πιο πάνω πίνακα  ( καθώς και έναν που περιορίζεται μόνο στις διατυπωμένες θέσεις εντός του ΣΥΝ που εμφανίζεται πρώτος)  κάνοντας κλικ εδώ

Σημείωση: To κείμενο «Μπανιά-Σαπουνά» ΄, όπως εμφανίστηκε στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απηχεί τις προσωπικές απόψεις των σ. ή των συνιστωσών που ανήκουν αλλά είναι προϊόν προσπάθειας σύνθεσης. Προφανώς σε και αυτή δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψη όλες οι απόψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ εμφανίζονται νέα «συνθετικά» κείμενα που διαφοροποιούν ή εννοποιούν τις πιο πάνω προτάσεις. Θα ακολουθήσει νεώτερη ανάρτηση όταν σταθεροποιηθούν κάπου.

Εν κατακλείδι: Στον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά έμαθε να συζητάει (αναίμακτα). Το ζητούμενο είναι να μάθει και να συνθέτει. Στην πάσα λέμε ότι αυτό μπορεί να γίνει με δυο προϋποθέσεις:

Την «φυγή προς τα εμπρός» και την αξιοποίηση της άποψης και της δράσης των πολλών, αυτό που τόσα χρόνια καλούμε «βάση», μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.

Σχόλια
 1. Ο/Η pentanostimi λέει:

  ενα μεγαλο »μπράβο΄΄απο εμας τους πρωινους τύπους,σε σας τους βραδινούς και εργατικούς ως μυρμηγκια
  αθλο κάνατε,πρεπει να δουν τον πινακα οσο γινεται περισσότεροι[μελη ΣΥΝ,κυρίως]για να αντιληφθούν πως συνεχίζεται
  η αγνόηση τους απο την ηγεσία
  παρα τις πομπώδεις προεγκλογικες υποσχέσεις στην καημενη,πληγωμένη βάση,για λογοδοσια,ενημερωση,κοκ
  τυφλή θελουν να την αφήσουν και μοιραίο παρακολουθητή
  μπράβο και πάλι

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  sygrgraph

  Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως αλλάζει αυτή η ταξινόμηση όταν τα οργανωτικά κριτήρια των αξόνων αντικατασταθούν με πολιτικές θέσεις (διαλλέξτε οποιοδήποτε ζευγάρι κριτηρίων). Ποιός είπε ότι το οργανωτικό πρόβλημα δεν είναι πολιτικό?

  YΓ. Η πρόταση ΚΕΔΑ που την διάβασα μόλις σήμερα, δεν εμφανίζεται ακόμα στους συγκριτικούς πίνακες.

 3. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Δυστυχώς η τεχνολογία δεν μου έχει ακόμα επιτρέψει να παρουσιάζεται και μια μπαλίτσα που θα κάνει διαρκώς κύκλους σχεδόν σε όλο το φάσμα των απόψεων σε συνάρτηση με τον χρόνο. Σε αυτή θα τοποθετούσα τις απόψεις Τσίπρα, όπως διαμορφώνονται στον χρόνο. Θα κάτσει κάποτε κάπου η μπίλια?

  animations

 4. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Θα παρότρυνα τους σ. να θεωρήσουν τον παραπάνω πίνακα ως βοήθημα για μια περίληψη των θέσεων που έχουν διατυπωθεί και όχι αντιπροσωπευτικό πίνακα που έχει συνταχτεί με αντικειμενικότητα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει γιατί πέραν των υποκειμενικών υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες για κάτι τέτοιο.
  Ως παράδειγμα φέρνω την θέση της «ΠΑΣΑς» και της «ΚΟΕ» σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ :=> «Ενιαίος Πολιτικός Οργανισμός». Παρόλο που το αντίστοιχο κουτάκι είναι τσεκαρισμένο με τον ίδιο τρόπο, από τα κείμενα βλέπουμε ότι δεν εννοείται το ίδιο πράγμα.
  Ως άλλο παράδειγμα είναι το σχεδιάγραμμα. Πρώτα από όλα οι άξονες είναι πολλοί περισσότεροι από δύο. Δεύτερον, ενώ οι «αποφάσεις στην βάση» είναι αντιθετικές στο «αποφάσεις στην κορυφή» δεν συμβαίνει με τον ίδιο άμεσο τρόπο στο «ΣΥΡΙΖΑ εκλογική συμμαχία» και «ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομος φορέας». Άμα τυποποιούμε (με την μαθηματική έννοια) κάτι, καλό είναι να ακολουθούμε τους κανόνες τυποποίησης. Επίσης δεν υπάρχει η «εξήγηση» της βαθμολογίας. Για παράδειγμα στα ερωτήματα «Λ», οι βαθμολογία στις απαντήσεις στην αντίστοιχη κλίμακα είναι ισοκατανεμημένη (π.χ. 1,2,3,4) ή κάποιο έχει 2,5 και κάποια ζευγάρι έχει από 3 (για παράδειγμα και μόνο). Επίσης πως το διάγραμμα έχει την λέξη «αυτόνομος» ενώ ο πίνακας έχει την λέξη «ενιαίος».

  Θα μπορούσε κάποιος να με προτρέψει να κάνω τις διορθώσεις στο wiki που θεωρώ απαραίτητες. Όμως αυτό θα απεικόνιζε την δική μου υποκειμενική κρίση, και δεν θα πρόσφερε τίποτα.

  Τίποτα δεν αντικαθιστά την προσεκτική και χωρίς προκαταλήψεις μελέτη των ίδιων των κειμένων.

 5. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Συμφωνώ με τον Σταύρο. Ο Πίνακας και το γράφημα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα κείμενα και την μελέτη τους.
  Να διευκρινήσω ότι η τοποθέτηση «βαρών» στις θέσεις, που διαμορφώνουν την σχετική τιμή, (σε κλίμακα -5, +5) των αντίστοιχων θέσεων στο γράφημα έγινε με υποκειμενικό τρόπο, η δε αντίστοιχη «βαθμολόγηση» σύμφωνα με την δική μου κατανόηση επί των κειμένων. Ως εκ τούτου, η αξία του γραφήματος είναι σχετική.

 6. Ο/Η Μάνος Σ. λέει:

  Τι να πω παρά ένα μεγάλο μπράβο στο χρόνο που αφιερώσανε οι σ.!

  κάποιοι δούλεψαν για αυτό το πινακάκι αντί να γράφουν κείμενα γκριάζοντας για τους «άλλους» και τις απόψεις των άλλων.

  τι είναι η πρόταση της πασας παρά το μέλλον των παραδοσιακών σχηματισμών που ονομάζονται κόμματα και η λειτουργία τους έχει πλέον ξεπεραστεί. Γιατί να υπάρχει «μεταβατική λύση» όπως αυτή του ΚΠΔ; Μεταβατική λύση χρειάζεσαι όταν μεταβαίνεις από μια σταθερή κατάσταση με μια νέα σταθερή κατάσταση. Σήμερα ο σύριζα πατάει πάνω στην ανισσοροπία και τους λεπτούς χειρισμούς. πάνω σε οριακές συμφωνίες ελάχιστων κοινών σημείων. που είναι το ομαλό σε αυτό;

  Ναι οτι μπήκε στην βουλή είναι θετικό. Ναι οτι διατηρήθηκε η ενότητα είναι θετικό. Αλλά αυτά δεν έγιναν επειδή βρίσκεται σε μια ομαλή κατάσταση αλλά το αντίθετο – έγιναν ΠΑΡΑ το γεγονός οτι είναι σε ανισορροπία! λόγο της δυναμικής που δημιούργησε το όραμα της ενωμένης αριστεράς. όραμα που αργοσβήνει χάριν στους εμπνευσμένος κλειδοκράτορες οι οποίοι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται χάριν στο αναχρονιστικό οργανωτικό μοντέλο.

  και έτσι κλείνει ο κύκλος στον οποίο γυρνάμε όλοι γύρω γύρω μέχρι για να βρούμε την άκρη του… την οποία δεν θα βρούμε αν δεν αλλάξει ο κύκλος, δηλαδή το οργανωτικό μοντέλο – που είναι βαθιά πολύ βαθιά πολιτική πεποίθηση.

 7. Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

  Στον συγκριτικό πίνακα των θέσεων νομίζω ότι υπάρχουν 2 λάθη στο κείμενο των ΑΚΟΑ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΡΟΖΑ.
  Το ένα είναι στο Β. Το ΝΑΙ πρέπει να πάει στο Β1 και όχι στο Β2 που είναι τώρα.
  Το δεύτερο είναι στο Γ. Το ΝΑΙ δεν πρέπει να είναι στο «ασαφές» γιατί το κείμενο μιλάει για εκλογή από τις συνελεύσεις.

 8. Ο/Η redteam λέει:

  Στον πίνακα της ΑΡ.ΑΝ του ΣΥΝ για το ποιοι γίνονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές και αναφέρεται στην αρχή του κειμένου, όπου μιλάει για διπλή ένταξη και καρτα μέλους, άρα δεν είναι ασαφές όπως δηλώνει ο σχετικός πίνακας. Η συγκεκριμένη διατύπωση: «Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η εμβάθυνση και η ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της μετεξέλιξής του σε ενιαίο φορέα σε βάθος χρόνου. Ένα πρώτο βήμα μπορεί να γίνει στη Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη, με την ενίσχυση της ενιαίας πανελλαδικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως ενοποιούμενου πολιτικού χώρου, με άμεσα κατοχυρωμένες τις διπλές εντάξεις και κάρτα μέλους».
  Αλλά και στο πως ψηφίζονται οι αντιπρόσωποι και όργανα δεν υπάρχει ασαφεια από την ΑΡ.ΑΝ. Η διατύπωση του κειμένου της για το θέμα των κεντρικών οργάνων: «Καθιερώνεται η διεξαγωγή συνεδρίου ανά διετία. Αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους, παίρνει αποφάσεις για τα βασικά πολιτικά ζητήματα της περιόδου και για τα καθήκοντα, εκλέγει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή η οποία εκλέγει την Κεντρική Γραμματεία.»
  Και για την κεντρική γραμματεία: «Συγκρότηση Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με συμφωνημένες ποσοστώσεις για τις συνιστώσες και τους ανένταχτους. Η σταυροδοσία θα είναι το 40% των εκλεγόμενων σε ενιαία λίστα και όλες οι αποφάσεις στο όργανο αυτό θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία 3/4 και θα είναι δεσμευτικές για όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Το όργανο αυτό χαράσσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα ζητήματα και έχει διετή θητεία».

 9. Ο/Η redteam λέει:

  Ακόμα δύο διορθώσεις για την ΑΡ.ΑΝ.
  Πρώτον για τους αντιπροσώπους της Π.Σ. του Νοέμβρη: «Η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβρη πρέπει να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, να γίνει με όσο το δυνατόν περισσότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους από συνελεύσεις και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αντιπροσώπευση συνιστωσών, ανένταχτων, τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών, φύλων κ.ά.»
  Και για το κέντρο παραγωγής πολιτικής αναφέρεται η ενότητα Τοπικές -Κλαδικές -Θεματικές Επιτροπες. Μόνο ένα αντιπροσωπευτικό κομματι θα αναφέρω γιατί στον πίνακα φαίνεται λανθασμένα ότι θεωρείται ως κέντρο όλων των αποφάσεων η Κεντρική Γραμματεία: «Θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να παίρνουν θέσεις και για τα τα κεντρικά και τοπικά ζητήματα, να αποφασίζουν για εκστρατείες και δράσεις που αφορούν το χώρο ευθύνης τους και να παρεμβαίνουν με τις αποφάσεις τους στη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. πρόγραμμα). Θα πρέπει να απολαμβάνουν μεγάλης αυτονομίας και να έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας πολιτικών προτάσεων τις οποίες να καταθέτουν στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στις πιο πλήρεις και ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις, τακτικές και δράσεις».

 10. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Ευχαριστούμε για τις διευρινήσεις και τις υποδείξεις. Έχουν ήδη «περάσει» σε ενημερωμένο Πίνακα, ο οποίος φαίνεται πιο πάνω αλλά και στο επισυναπτόμενο εκτυπώσιμο αρχείο

 11. Ο/Η Earnest Lampropoulos λέει:

  Και από εμένα μπράβο στους συντρόφους που έστιψαν το μυαλό τους και αφιέρωσαν το χρόνο τους για να κάνουν αυτή τη μελέτη.

  Μακάρι να καταβάλαμε γενικά τόση προσπάθεια και σκέψη στη βάση για να συνθέσουμε τις απόψεις που θα έπρεπε να μας εκφράζουν στα πλαίσια ενός ενιαίου πολιτκού φορέα και όχι αυτή η πανσπερμία απόψεων που επικοινωνείται προς τα έξω και θολώνει την εικόνα που έχουν οι οργανωμένοι για τον σχηματισμό στον οποίο ανήκουν (πόσο μάλλον οι μη οργανωμένοι).

  Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω πως σύντροφοι από το ξεκίνημα και το 2ο κύμα παραπονέθηκαν που δεν έχουν περιληφθεί οι απόψεις τους.

  Μήπως έχει γίνει κάποια ομαδοποίηση με τις απόψεις άλλων και έχει παραληφθεί αυτή η πληροφορία;

 12. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Ernest,
  σε αυτόν τον Πίνακα παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένα προτάσεις που διατυπώθηκαν τους τελευταίους δυο μήνες από συνιστώσες ή πρωτοβουλίες και υποστηρίχτηκαν με παρεμβάσεις, αναρτήσεις ή δημοσιεύματα.
  Με την ευκαιρία θα ήθελα να πληροφορήσω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η επικαιροποίηση του πιο πάνω συγκριτικού Πίνακα με νέο όπου πλέον σε αυτό αποτυπώνονται με τον ίδιο τρόπο
  1. το κείμενο της απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ,
  2. το τροποποιημένο κείμενο Μπανιά-Σαπουνά, στο οποίο έχουν προσχωρήσει πολλές συνιστώσες που είχαν διατυπώσει ξεχωριστές θέσεις όπως στον πιο πάνω Πίνακα,
  3. η παραλλαγή του κειμένου Μπανιά-Σαπουνά που εμφανίζεται ως «κείμενο των 200» και
  4. οι θέσεις της ΠΑΣΑ, όπως έχουν διαμορφωθεί στο wiki και στις ΓΣ ΣΥΡΙΖΑίων στο Γκύνη.

 13. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  σύντροφε Lampropoulos

  η οργανωτική πρόταση του ξεκινήματος είναι ταυτόσημη με το κείμενο των 200 (ΑΚΟΑ-ΡΟΖΑ-ΚΟΚΚΙΝΟ-ΚΠΔ ΣΥΝ) και την πρόταση Μπανιά Σαπουνά. Η πρόταση του 2ου κύματος που έλεγε για 50% απλά μέλη Συριζα 25% ΣΥΝ, 25% συνιστώσες, ως μεταβατικές ποσοστώσεις, εγκαταλείφθηκε απο όλους (και απο το Ξεκίνημα) εκτός απο την ΠΑΣΑ, και όλοι πήγαν στο 1/3, 1/3, 1/3! Για την αλήθεια των λόγων, παραθέτω τις θέσεις του ξεκινήματος όπως δημοσιεύτηκαν εδώ στο blog:

  Οργανωτική πρόταση

  Με βάση όλα τα πιο πάνω η οργανωτική πρόταση που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μετασχηματισμός σε έναν ομοσπονδιακό, πολυτασικό φορέα, με μέλη, είτε αυτά ανήκουν σε συνιστώσες είτε όχι, τα οποία να έχουν αποφασιστικό λόγο στις διαδικασίες και στον έλεγχο των ηγετικών οργάνων.

  Να δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο μελών, τα οποία να παίρνουν την κάρτα μέλους τους αυτοπροσώπως από τις τοπικές οργανώσεις που ανήκουν.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διασφαλίζει δύο στοιχεία ταυτόχρονα: Από τη μια τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά και από την άλλη την ύπαρξη ζωντανών οργανώσεων βάσης καθώς και ζωντανών κλαδικών οργανώσεων και θεματικών επιτροπών, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και αποφασιστικό λόγο και ρόλο.

  Ομοσπονδιακή δομή

  Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ομοσπονδιακή οργανωτική δομή, η οποία

  – να εξασφαλίζει «δικαιώματα» και πολιτική ισοτιμία στους/στις ανένταχτους/ες, καθώς και

  – το δικαίωμα στις υπάρχουσες συνιστώσες (κόμματα και οργανώσεις) να διατηρήσουν την πολιτικοϊδεολογική και οργανωτική τους ανεξαρτησία και δράση και φυσικά την πλήρη ελευθερία σχηματισμού τάσεων και ρευμάτων στο εσωτερικό του.

  Η δομή και λειτουργία του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι «ανένταχτοι/ες» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καπελώνονται από τις συνιστώσες. Για να ισχύσει αυτό χρειάζονται ποσοστώσεις.

  Ποσοστώσεις

  Μια δημοκρατική και επαρκώς ισότιμη ομοσπονδιακή δομή μεταφράζεται αναγκαστικά σε «παραχωρήσεις» που πρέπει να γίνουν από (όλες) τις συνιστώσες προς τους «ανένταχτους» κι από τον ΣΥΝ προς τις μικρότερες συνιστώσες, μέσα από ένα «καθεστώς» ποσοστώσεων.

  Διαφορετικά το καπέλωμα των ανένταχτων απ’ τις συνιστώσες και όλων από τον ΣΥΝ είναι αναπόφευκτο.

  Αυτό μεταφράζεται σε ισχυρή ποσόστωση συμμετοχής ανένταχτων σε όλες τις εκλεγμένες θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα (από τα τοπικά συντονιστικά μέχρι τη Γραμματεία).

  Σ? αυτή τη φάση μία ποσόστωση 1/3 ΣΥΝ, 1/3 υπόλοιπες συνιστώσες, 1/3 ανένταχτοι, είναι ικανοποιητική, στην προοπτική όμως, ή όπου είναι δυνατό, οι ανένταχτοι να εκπροσωπούνται στο 50%.

  Προφανώς η εφαρμογή τέτοιου τύπου ποσοστών στην πράξη δεν θα μπορεί να είναι απόλυτη, ιδιαίτερα σε τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές μικρών πόλεων και νομών, αλλά γενική κατεύθυνση. Επίσης, θα πρέπει να καθιερωθεί ποσόστωση γυναικών στα συντονιστικά όργανα (π.χ. 35%) σαν πρώτο βήμα, με δηλωμένο στόχο και προοπτική την ισότιμη συμμετοχή 50 – 50%.

  Δημοκρατία

  Απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θέσεις απόψεις και προτάσεις που αποδίδουν σε άτομα, σε «κεντρικές επιτροπές» και ηγετικά «συντονιστικά» το ρόλο των αδιαμφισβήτητων και αλάνθαστων ηγετών και στην υποχρέωση της βάσης να υπακούει στις αποφάσεις τους.

  Η εσωτερική δημοκρατία δεν πρέπει να είναι λόγια αλλά ουσία, απαραίτητη για το χτίσιμο μαζικών οργανώσεων της Αριστεράς. Ο έλεγχος της ηγεσίας είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Η παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στη βάση ώστε να έχει γνώση, είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας. Η παροχή, γενικά, των μέσων (υλικού, διαφορετικών απόψεων, χρόνου κ.λπ.) στη «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορεί να διαμορφώσει άποψη και να καθορίζει τις αποφάσεις αποτελεί κορυφαία ανάγκη. Ιδιαίτερα μετά την τραγική εμπειρία των μονοκομματικών δικτατορικών καθεστώτων στην ΕΣΣΔ, την Αν. Ευρώπη και την Κίνα, το ζήτημα της δημοκρατίας αποκτά αδιαμφισβήτητη και κρίσιμη σημασία για το μαζικό κίνημα, πλατιά.

  Η Αριστερά ιστορικά έχει πληρώσει με πολύ βαριές ήττες την ανυπαρξία εσωτερικής δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δημοκρατία όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, όχι στον τύπο αλλά στην ουσία. Χωρίς αυτή τη δημοκρατία, είναι καταδικασμένος. Αυτό μεταφράζεται σε αποφασιστικό ρόλο στις οργανώσεις βάσεις και σε στενό έλεγχο των ηγετικών οργάνων μέσα από εκλογής, ανάκλησης και εναλλαγής.

  Τοπικές και κλαδικές οργανώσεις, θεματικές επιτροπές

  Οι τοπικές και κλαδικές οργανώσεις πρέπει να κατοχυρωθούν σαν το κύτταρο της πολιτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο ευθύνης τους. Δεν αποτελούν απλά «παραρτήματα» του «κεντρικού» ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και να παίρνουν θέσεις και για τα τοπικά ζητήματα και για τα κεντρικά, να αποφασίζουν για εκστρατείες και δράσεις που αφορούν το χώρο ευθύνης τους και να παρεμβαίνουν με τις αποφάσεις τους στη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. πρόγραμμα).

  Οι θεματικές επιτροπές μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στις πολιτικές και άλλες επεξεργασίες και πρέπει να απολαμβάνουν μεγάλης αυτονομίας.

  Η γενική συνέλευση πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο όργανο σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να εκλέγει και να ελέγχει την τοπική επιτροπή, να μπορεί να ανακαλεί και αντικαθιστά όσα μέλη της δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντά τους, να παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

  Άλλα ζητήματα

  Οικονομικά: Για να μπορούν να γίνουν όλα τα πιο πάνω, μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τους απαραίτητους πόρους. Πέρα από τη χρηματοδότηση των συνιστωσών του ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται οικονομική αυτοτέλεια σαν ΣΥΡΙΖΑ, που να του επιτρέπει σοβαρές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο (γραφεία, έντυπο, κ.λπ.) καθώς και σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων. Υποστηρίζουμε, το 25% των συνολικών εσόδων του ΣΥΡΙΖΑ από την κρατική επιχορήγηση και τα έσοδα των βουλευτών του να μοιράζεται στα κεντρικά γραφεία στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις.

  ΜΜΕ: Έχει πια υπερωριμάσει η ανάγκη να συσταθεί ένα πολυτασικό Γραφείο Τύπου με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πολιτική ισχύ, το οποίο θα καθορίζει και θα ελέγχει τους προς τα έξω εκπροσώπους, με εναλλαγή προσώπων.

  Να οριστεί επιτροπή που θα φέρει πρόταση για εφημερίδα, περιοδικό και ραδιοτηλεοπτικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ

  Εναλλαγή: Η κουλτούρα της εναλλαγής στις θέσεις ευθύνης πρέπει να αποτελέσει στο εξής απαράβατο κανόνα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποιείται είτε από άτομα είτε από συνιστώσες για την εξασφάλιση δικών τους πλεονεκτημάτων. Μέγιστο διάστημα παραμονής σε θέσεις ευθύνης ή δημόσιας εκπροσώπησης οι 6 μήνες. Η εναλλαγή διαπερνά την δομή του ΣΥΡΙΖΑ από πάνω μέχρι κάτω (Κεντρική Γραμματεία, Γραφείο Τύπου, εκλόγιμες θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών, Νομαρχιακές Γραμματείες, τοπικές και κλαδικές/θεματικές συντονιστικές επιτροπές).

  Ανακλητότητα: Εξίσου σημαντική είναι η κουλτούρα της ανακλητότητας όλων των εκλεγμένων μελών των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ: τα σώματα που εκλέγουν να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσουν οποιοδήποτε μέλος των οργάνων.

  Υπαγωγή των βουλευτών σε έλεγχο: Χρειάζεται παρακολούθηση και έλεγχος του έργου των βουλευτών και ευρωβουλευτών και υπαγωγή τους σε συλλογικές διαδικασίες. Πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες εναλλαγής, ελέγχου και ανάκλησης των βουλευτών.

  Συναίνεση και ειδικές πλειοψηφίες: Στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων θα πρέπει να εξαντλείται η δυνατότητα απόφασης με συναίνεση, αλλά στις περιπτώσεις που αυτό δεν εξασφαλίζεται, οι αποφάσεις θα παίρνονται με σύστημα απλής ή ενισχυμένης πλειοψηφίας ανάλογα με την περίπτωση.

  Κεντρικά και περιφερειακά όργανα: Προτείνουμε συνέδριο ανά διετία, που να αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους, με αποφασιστικό ρόλο. Το συνέδριο να παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις και να εκλέγει Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ). Η Πανελλαδική Συνάντηση να καλείται κάθε χρόνο και να έχει χαρακτηριστικά αποφασιστικού οργάνου. Η ΠΣΕ να συνεδριάζει τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο ανάμεσα στο Συνέδριο και την ΠΣ. Η Γραμματεία να αποτελεί εκτελεστικό όργανο της ΠΣΕ και να συνεδριάζει κάθε βδομάδα και έκτακτα όποτε χρειαστεί.

  Αυτά σημαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίο κόμμα;

  Στο ερώτημα αν οι πιο πάνω προτάσεις σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε κόμμα, η απάντηση δεν είναι ένα απλό «ναι» ή «όχι». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα «πολιτικό φορέα» ειδικού τύπου, με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία τον διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα κόμματα όπως τα ξέρουμε και όπως λειτουργούν.

  Για μια ακόμη φορά η συζήτηση πάνω και σε αυτό το θέμα πρέπει να ξεκινήσει από την κοινωνία. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα οποία στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον αντιλαμβάνονται σαν πολιτικό φορέα. Η μετεξέλιξη λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη για να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας.

  Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικός φορέας δεν νοείται να καταργήσει την ανεξαρτησία των συνιστωσών που τον αποτελούν. Αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα καταργηθεί ο ίδιος. Δεν νοείται να βάλει περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης, είτε ατόμων, είτε ρευμάτων, είτε οργανώσεων. Δεν νοείται να θέσει περιορισμούς στην ανεξαρτησία δράσης της καθεμιά ξεχωριστής οργάνωσης.

  Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει σαν κόμμα, όπως τα παραδοσιακά κόμματα. Όμως μπορεί να υπάρξει σαν ένας πολιτικός φορέας ο οποίος να έχει έντονα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η δική μας πρόταση γι? αυτή τη φάση στην οποία βρισκόμαστε. Ανάλογα με την εξέλιξή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναπόφευκτα θα σταθεί ξανά σ? αυτό το ζήτημα. Και στο βαθμό που μπορέσει να ομογενοποιηθεί ιδεολογικά και πολιτικά, τότε θα μπορεί να συζητήσει ξανά την περαιτέρω πορεία του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s