ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ή ΕΣΤΩ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ;

Posted: 23/10/2009 by Ioannis Kyriakakis in Κινήματα, Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

image_mini

 

Από τη σημερινή πορεία (22/10/09) στα Εξάρχεια για την αστυνομική αυθαιρεσία και βία έλειπε ο επίσημος Σύριζα. Ήταν μόνο μεμονωμένα μέλη και υποστηρικτές του. Επειδή αυτό το φαινόμενο δεν είναι σημερινό και δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη πορεία (όπου κάποιοι μπορεί και να πούν οτι «καπελώθηκε» απο άλλους, αν και στις ανοιχτές συγκεντρώσεις δεν υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή, όποιος θέλει πάει) θα θέλαμε, εμείς που υπογράφουμε αυτό το άρθρο, και που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουμε το Σύριζα, αλλά μετέχουμε και στις κινητοποιήσεις που ο Σύριζα είναι απών, να σταθούμε λίγο και να το ερευνήσουμε.

Το τελευταίο  διάστημα και πρίν και μετά τις  εκλογές εντείνεται η κρατική  καταστολή, η αστυνομοκρατία και  το πογκρόμ κατά των μεταναστών με θύματα ανθρώπινες ζωές, με το βιασμό της  αξιοπρέπειας και των μεταναστών και όσων γηγενών τολμούν να τους συμπαρασταθούν (σύλληψη Παρσάνογλου). Προχθές είδαμε όλοι την απίστευτη, ζωώδη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά του Δημήτρη Παπαχρήστου σε χώρο που ήταν παρών πριν λίγες στιγμές ο πρόεδρος της ΚΟ του Σύριζα σύντροφος Αλ. Τσίπρας. Δηλαδή ρε παιδιά τι πρέπει να γίνει για να κινητοποιηθεί ο Σύριζα; Ή μήπως μια συνέντευξη τύπου λύνει το πρόβλημα; Αρκούν μόνο δηλώσεις όπως «Καταγγέλλουμε την πρωτοφανούς προκλητικότητας εισβολή ένστολων αστυνομικών δυνάμεων κατά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη στον βιβλιοχώρο Φλωράλ στην πλ. Εξαρχείων …» ή και «η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων εντάσσεται στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας στην περιοχή των Εξαρχείων όλο το τελευταίο διάστημα». Για μας όχι δεν αρκούν μόνο αυτές οι ενέργειες. Δεν μας αρκούν συνεντεύξεις τύπου και δηλώσεις!

Το ζήτημα όμως της ελλιπούς κινηματικής δραστηριοποίησης των δυνάμεων του Σύριζα δεν σταματά στα ζητήματα της κρατικής καταστολής. Όταν το καλοκαίρι η ΠΑΣΑ διοργάνωνε συγκέντρωση για τις φωτιές τα μέλη του Σύριζα που κατέβηκαν ήταν δεν ήταν 20 άτομα, ενώ αναρχικοί, Ανταρσύα, οικολόγοι και φιλόζωοι (!) ήταν πολλαπλάσια περισσότεροι! Ακόμα και σε άλλα μέτωπα που θεωρητικά ο Σύριζα πρωτοστατεί οι πορείες και οι ακτιβισμοί όλο και λιγοστεύουν. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Είναι μήπως  θέμα λιγοστών δυνάμεων και φοβάται  ο Σύριζα μην εκτεθεί από τη λιγοστή συμμετοχή; Μα αν ήταν έτσι θα φοβόταν να προβεί και σε συμβολικές καταλήψεις τραπεζών απο 20 άτομα που έγιναν μια φορά (παραήταν συμβολικές) κι ύστερα σταμάτησαν. Απο την άλλη, ο ΣΥΝ ισχυρίζεται οτι έχει 16.000 μέλη, η ΚΟΕ 2-3.000 και οι άλλες συνιστώσες αρκετές 100άδες όλες μαζί. Ποιά είναι η δυναμική όλων αυτών των μελών όταν οι ηγεσίες των οργανώσεών τους δεν μπορούν να κατεβάσουν ούτε τους μισούς, ούτε το ένα τρίτο, όταν δεν κατεβαίνουν ούτε οι ίδιες στο δρόμο;

Επειδή δεν  θέλουμε να προκαταβάλουμε τις απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα, ούτε να θεωρήσουμε ντέ και καλά πως υπάρχει πολιτική θέση πίσω απο αυτήν την αυξανόμενη απουσία του Σύριζα από τους δρόμους (όχι βέβαια οτι οι δρόμοι είναι το μόνο κριτήριο συνέπειας στους αγώνες, δεν λέμε αυτό, αλλά δεν είναι και αμελητέο), απλά θέτουμε τον προβληματισμό μας και ανοίγουμε το ζήτημα για διάλογο.

Καλούμε επίσης την ΠΑΣΑ την επόμενη φορά που  θα προγραμματισθεί κινητοποίηση ανάλογη με αυτή των Εξαρχείων, να φτιάξει κι ένα πανώ έτσι ώστε όσοι είμαστε Σύριζα, αλλά Σύριζα δεν βλέπουμε, να μπούμε από κάτω. Μπορεί αυτό να μην είναι το μείζον, αλλά γι αυτούς που συναντιούνται ακόμα στις πορείες ύστερα απο καιρό που είχαν να τα πούν, έχει την σημασία του.

Το πιο σημαντικό ζήτημα απο όλα όμως σε σχέση με την δυσκολία κινητοποίησης του Σύριζα, είναι αυτή η εικόνα έλλειψης κουλτούρας κοινωνικής αλληλεγγύης που δείχνει, όταν ας πούμε αστυνομικοί σκοτώνουν στο ξύλο μετανάστες, και δεν αξίζει γι αυτό να γίνει μια μεγάλη κινητοποίηση και καμπάνια, παρόλο που «εμείς μιλάμε γι ανθρώπινες ζωές» κι «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές». Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην υπολογίζουν και στον Σύριζα «κέρδη και ζημιές» (εκλογικά, πολιτικά, δημόσιας εικόνας κλπ.) μπροστά σε ζητήματα ανθρώπινης αλληλεγγύης. Ίσως λοιπόν χρειάζεται να καλλιεργηθεί μια άλλη κουλτούρα μέσα στον Σύριζα, πιο κινηματική και αγωνιστική, όχι για λόγους επίδειξης και εκ των υστέρων οικειοποίησης κοινωνικών αγώνων και αιτημάτων, αλλά για λόγους ουσίας.

Γιώργος Βλαχόπουλος, Βασίλης Ψαλλιδάς, Δημήτρης Κωφίδης, Δημήτρης Κλαδίτης, Γιάννης Κυριακάκης, Δημήτρης Μίλεσης, Αλέξανδρος Πλεμένος, Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, Γιώργος Τρυποκάρυδος, Τάσος Αναστόπουλος

Σχόλια
  1. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

    κατεβηκα χθες στην πορεία, πουθενα συριζα…ήμουν συφιλιασμένος από την αρχή μέχρι το τέλος και ένα παιδί που είδα απο την πάσα (νομίζω ήταν στην συγκέντρωση γαι τα καμένα)ούτε καν του μίλησα…
    δεν ξέρω τι γίνεται με το συριζα αλλά δεν πάμε καθόλου καλά. οι τύποι είναι αδιανόητοι μ—–ς…. στο τέλος θα μας κάνουν να τους σιχαθούμε τελείως. τι φταίει???
    φταίει ότι δεν είναι αριστεροί μήπως ?? τουλαχιστο όπως αντιλαμβάνομαι εγώ την έννοια… με τη στάση του ο συριζα συντάσεται με το μπλοκ των αστικών κομάτων ξεκάθαρα. είναι αστείοι. αυτοί είναι οι αριστεροί που ακουμπησαν τις ελπίδες τους τοσοι άνθρωποι τον προηγούμενο χρόνο. αν είναι δυνατόν!!!
    έχω φρικάρει τελείως…αισθάνομαι να με ξεπουλάνε σε τιμή ευκαιρείας.
    τι να πει κανείς για τα αίτια…
    να μείνω στα εύκολα.
    1. απλά τους τράβηξε το αυτί το σύστημα το δεκέμβρη και εκτοτε το παίζουν καλά παιδιά – καθαροί και έντιμοι και ήσυχοι. Συνακόλουθα,
    2. δεν θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παρασυρθούν σε κινηματικέρς δράσεις από άλλες (αριστεριστές, αναρχικοί, άπλυτοι μαλιάδες κλπ) πρωτοβουλίες. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους αναγνώριζαν, άρα θα τους απέδιδαν ρόλο συνομιλητή – συμμαχου – συντρόφου. τους παέι περισσότερο ο ρόλος του θύματος, του παρεξηγημένου. σκατά!
    ο σύριζα όπως θα τον ήθελα, ακολουθεί, εμπνέεται, εμπλουτίζει τα κινήματα και τις όποιες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση στοιχειωδών δικαιωμάτων μας. η απουσια του χθες είναι ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ!
    Σερμπής Γρηγόρης

  2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Συμφωνώ με την παρέμβαση στο άρθρο αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΠΑΡΩΝ! Και ΣΥΡΙΖΑίοι πήραν μέρος στην διαδήλωση και αν δεν κάνω λάθος, ΣΥΡΙΖΑίοι από αυτό το blog κάλεσαν από τους πρώτους τον κόσμο να συμμετέχει. Ποιός είπε ότι πρέπει να στοιχίζεται πάντα ο κόσμος κάτω από πανό? Εκτός αν κάθε ένας που κατεβαίνει σε μια διαδήλωση, πρέπει να κρατάει και ένα σημαιάκι.
    Σε κάθε περίπτωση όμως, το ότι δεν συμμετείχαν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανακοινώθηκε τίποτα από τα ΜΜΕ τους (Κόκκινο, Αυγή κλπ) και ότι δεν είπε κουβέντα ούτε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Γραμματεία του, απλώς δείχνει ότι ακόμα δεν έχουν πάρει το μήνυμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανήκει στα μέλη του αν δεν θέλουμε να καταλήξει ένα απλό λογότυπο που απλώς θα εκδίδει την απόδειξη είσπραξης της κρατικής επιδότησης που εισπράτουν οι συνιστώσες του.

  3. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

    Η χτεσινή πορεία και η μη συμμετοχή σε αυτή του «επίσημου» Σύριζα αποδεικνύει ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμιά ηγεσία. Ο Σύριζα είμαστε εμείς! Οι απλοί αριστεροί άνθρωποι που πραγματικά πονάμε τον χώρο, που δεν αποβλέπουμε σε κανένα όφελος. Νομίζω ότι μόνο μέσα από την δική μας αυτοοργάνωση θα βγει κάτι καλό και θα έλεγα μάλιστα να μην «καλούμε» πια τον «επίσημο» Σύριζα να πάρει θέση για το οτιδήποτε, για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι νομιμοποιούμε μια ηγεσία που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχει εκλεγεί από πουθενά!

  4. Ο/Η Αμετανόητος Συριζαίος λέει:

    Που-ναι ο Σ’ρζα ?
    Ο-ε-ο, που ‘‘ναι ο Τσίπρας ?
    Πουουου.. ΄ναι ο Σσσ΄ρζαααα;
    Ο-ε-οοο που ΄ναι ο Τσιιιιιπραααας ?

  5. Ο/Η alekos λέει:

    Μπορεί να υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος απ’ αυτούς που λέτε. Για ψάχτε το λίγο.
    Ποίοί καλέσαν την πορεία πότε και με ποιές διαδικασίες?

    Έχετε δει σε πολλές πορείες για δικαιώματα να λέιπει το Δίκτυο? Χτες δεν ήταν εκεί, για ψάχτε λίγο πριν αρχίσετε τις μεγάλες κορώνες.

    Καλημέρα

  6. Ο/Η Aristeros anonymos λέει:

    Από το blog του δίκτυου (http://www.diktio.org/)

    «Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει την τρομοκρατική επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια, καθώς και την απόπειρα αστυνομικής εισβολής στο Στέκι Μεταναστών. Χτες το βράδυ, εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή των Εξαρχείων, εισέβαλαν σε μπαρ, προσήγαγαν μεγάλο αριθμό ατόμων που έπιναν υπόπτως ποτό, και υπέβαλαν σε εξευτελιστικούς ελέγχους ακόμα περισσότερα Μάλιστα, μια ομάδα ασφαλιτών επιχείρησε να εισβάλει στο Στέκι Μεταναστών της οδού Τσαμαδού, πράγμα που αποτράπηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων. Μετά τη χτεσινή βραδιά, έγινε φανερό ότι όταν η νυν κυβέρνηση μιλούσε προεκλογικά για «πράσινη ανάπτυξη», εννοούσε την πλήρη ανάπτυξη και κατάληψη του κέντρου της Αθήνας από τα ΜΑΤ.

    Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Βούγια περί πάταξης της ανομίας (δηλαδή των θαμώνων των Εξαρχείων) είναι συνεπείς τόσο με το ήθος του όσο και με την πολιτική ιστορία του.»

    Την πορεία την κάλεσε το ΕΕΚ και το ΚΚΕ(μ-λ) με ανακοινώσεις τους. Την συγκέντρωση στην πλατεία, που γίνεται καθημερινά στις 7 από τους κατοίκους, και αυτό το blog αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι blogers. Τί θέλει να πει ο ποιητής Αλέκος? Τι ξέρεις και δεν μας το λες και σε μας?

  7. Ο/Η massive λέει:

    Για πες μας ρε αλέκο γιατί δε συμμετείχε ο επίσημος συριζα και το δίκτυο;
    Η πασα είπε ότι συμμετέχει χωρίς να ρωτήσει κάποιον πάντως. Ο συριζα και το δίκτυο έπρεπε να πάρουν έγκριση από κάποιον;για εξήγησε.

  8. Ο/Η Αλέξανδρος Τσατσαρούνος λέει:

    Συνώνυμε σύντροφε ΑΛέκο,

    Το μοντέλο που μας κατατρώει τόσα χρόνια είναι αυτό ακριβώς που παραθέτεις με την ερώτηση σου: «Ποιοί καλέσαν την πορεία, πότε και με ποιές διαδικασίες?»

    Την κάλεσαν κόμματα και πολιτικές κινήσεις της Αριστεράς [ΕΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ) και ίσως και άλλα], αριστεροί πολίτες μέσα από τα μπλόγκ τους, Πρωτοβουλίες όπως η ΠΑΣΑ κ.α.

    Το επίδικο, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι το γεγονός πως δεν κάλεσε την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνώ με τον Γιάννη Χ. πως ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ (κατά το πραγματική οικονομία) ήταν εκεί, στο κάτω – κάτω αυτό υποστηρίζω με την συμμετοχή μου σε αυτή την Πρωτοβουλία, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στους διαδρόμους της Βαλτετσίου, της Κουμουνδούρου και του Κοινοβουλίου, αλλά παντού.
    ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς και αυτοί. Όχι μόνο αυτοί και εμείς μια μάζα (βάση το λένε στα κόμματα…) ακολούθων/θαυμαστών/χειροκροτητών.

    Η ανακολουθία της διορισμένης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως ενώ την πορεία την κάλεσαν κόμματα και πολιτικές κινήσεις της Αριστεράς (την ενότητα της αριστεράς δεν ευαγγελιζόμαστε?) και ΣΥΡΙΖΑίοι μεμονωμένα ή μέσα από πρωτοβουλίες, για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική αυθαιρεσία που άγγιξε τον «επίσημο» ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί αδιαφόρησαν, περνώντας από τη μία το σαφές μήνυμα (εδώ είναι μια διαφωνία μου με τον Γιάννη Χ.): Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στα μέλη του – ανήκει σε εμάς – θα χορεύετε όταν παίζουμε και από την άλλη δίνοντας εξετάσεις «καλής διαγωγής» ώστε να μην κατηγορηθούν εκ νέου ως υποκινητές ανομίας, εν ολίγοις «εμπρός στον δρόμο που χάραξε το ΚΚΕ.

  9. Ο/Η alexius λέει:

    Γρηγόρη φοβάμαι μήπως η προεκλογική ερώτηση του Πρετεντέρη προς τον Τσίπρα «αν μπείτε στη βουλή θα ξανακάψετε την Αθήνα;» ακόμα ηχεί στα αυτιά του Προέδρου. Είναι όμως και θέμα πολιτικής δυσκαμψίας και έλλειψης αντανακλαστικών.

    Σε ότι αφορά τα λεγόμενα του Αλέκου να του πω ότι αν έχει κάποιο στοιχείο ή προσωπική κρίση που θα συνεισφέρει στον προβληματισμό ή ακόμα και που θα τον ανατρέψει, καλό θα ήταν να τον προσκομίσει γιατί αυτά τα ρητωρικά ερωτήματα του στυλ «εγώ ξέρω κάτι που δεν ξέρεις» το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν την κουβέντα σε συνομωσιολογικές ατραπούς.

  10. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

    …σκέφτομαι να ζητήσω κάρτα μέλους της ΠΑΣΑς και όχι του σύριζα :p

  11. Ο/Η Σπύρος Σ. λέει:

    Συμφωνώ με τον Γιάννη!

    Ρε παίδες έλεος πια. Είστε έτοιμοι με το όπλο παρατεταμένο και σε οτιδήποτε μη- οργανωμένο επίσημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ με βαρύγδουπες ανακοινώσεις, βαράτε.
    Και γιατί πρέπει να υπάρξει επίσημη βαρύγδουπη συμμετοχή. Πόσοι είναι οι πολίτες που δεν πήρανε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην καρδιά του συμβάντος? Όλος ο κόσμος το συνέδεσε με εμάς. Τι θα γινότανε δηλαδή διαφορετικά εάν υπήρχε ένα τεράστιο πανό και μπαίναμε όλοι από κάτω. Μέχρι εκεί φτάνει το όραμα μας για τον ΣΥΡΙΖΑ?

    Πιο είναι το πρόβλημα μας δηλαδή, γιατί έτσι όπως παραπονιόμαστε δείχνει ότι περισσότερο μας ενδιαφέρει γιατί δεν εμφανίζεται η παράταξη μας οργανωμένα παρά για το πρόβλημα των Εξαρχείων τις τελευταίες μέρες.

    Και στην τελική σε ποιους την εκφράζουμε αυτην την τεράστια γκρίνια ρε παιδιά. Δεν μας το χρωστάει κανείς. Εμείς θα τον αλλάξουμε με την συμμετοχή μας. Εάν είμαστε πολλοί θα την βρούμε την άκρη. Εάν δεν είμαστε πολλοί τότε πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που θα κάνουμε είναι να παίρνουμε ένα πληκτρολόγιο και ένα μικρόφωνο και να γκρινιάζουμε ακατάπαυστα σαν κατι ριγμένους.

  12. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

    Σπύρο, με αυτή τη λογική ούτε η συνέντευξη τύπου χρειαζόταν, αφού «οι πολίτες πήραν το μήνυμα ότι ο σύριζα ήταν στην καρδιά του συμβάντος». Το θέμα είναι, «παίζουμε» επικοινωνιακά με τους κανόνες των μμε και δε μας ενδιαφέρει ο δρόμος (όπου πρωταγωνιστές είναι όλος ο κόσμος και όχι 5 «ηγετικά στελέχη») ή κάνουμε και τα δύο με το βάρος στο δεύτερο και το πρώτο ως «αναγκαίο κακό»; Γιατί τίθεται ένα ζήτημα νοοτροπίας όταν η στάση του επίσημου σύριζα είναι να κάνει μια συνέντευξη τύπου για να μας παίξουν τα κανάλια και, πρόσεξε, δε λέω να διοργανώσει πορεία, αλλά δε στηρίζει καν την πορεία που ήδη έχει διοργανωθεί. Δεν είναι το θέμα να μπούμε κάτω από ένα πανώ, το θέμα είναι ότι η ηγεσία του σύριζα πρέπει να εκφράζει, να καθοδηγείται αλλά και να καθοδηγεί τη βάση (εφόσον έχουμε ηγεσία, άλλη ιστορία κι αυτή), δεν είναι διαφορετικά πράγματα. Αν τώρα η βάση του σύριζα προτιμά τα κανάλια ως τρόπο έκφρασης και διαμαρτυρίας και αποκλείει το δρόμο να το ξέρουμε, γιατί αλλιώς τη γνωρίσαμε την αριστερά…

  13. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

    Αλέκο, μήπως ξέρεις τον «άλλο λόγο» για τον οποίο δεν ήταν εκεί ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και το κατεξοχήν ευαίσθητο σε αυτά τα θέματα Δίκτυο Υπεράσπισης κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων ; Μήπως θα πρέπει να τον μοιραστείς μαζί μας ; Η μήπως αυτά είναι πληροφορίες που δεν πρέπει να τις γνωρίζουμε όλοι και όλες ;

  14. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που μόνο το ΠΓ της ΚΕ του ΣΞΔΗΑΛΚΚΣΞ μπορεί να διαχειριστεί διότι , Βαγγελιώ μου, Αλέξιους, Αλέξανδρε και λοιποί, εμείς δεν είμαστε « επαΐοντες».
    Πατε να κολλήσετε καμιά αφίσσα , που θέλετε να κάνετε και Υψηλή πολιτική!

    Σλάβα σλάβα οι Πατερούληδες και οι Μητέρες-Θεές!

  15. Ο/Η Αλέξανδρος Τσατσαρούνος λέει:

    σ. Κανένα,

    Τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΣΞΔΗΑΛΚΚΣΞ εκτός από τα άπαντα του Στάλιν, καλό θα ήταν να διαβάσουν και λίγο κινέζικη φιλοσοφία (όχι της Cosco, του Λάο Τσε)

    «Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα»

  16. Ο/Η alekos λέει:

    Ρε σύντροφοι/ες διαβάζοντας πριν λίγο τις απαντήσεις έμεινα άγαλμα. Έίπα ψάχτε το λίγο γιατί μερικοί τουλάχιστον απο σας ξέρω ότι με ένα τηλέφωνο μπορεί να μάθετε τι παίζει. Και φυσικά δεν μιλάω για όργανα για ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., μιλάω για ΣΤΕΚΙΑ και Πρωτοβουλίες κατοίκων.

    Η πορεία είχε καλεστεί (πριν τα γεγονότα της τετάρτης) με ένα καπέλο τύπου ΠΑΜΕ από την ΑΚ. Όσοι μένετε ή δουλεύετε εκεί γύρω στην περιοχή ξέρετε ότι στα θέματα δικαιωμάτων και καταστολής υπάρχουν στέκια, πρωτοβουλίες και ομάδες που ασχολούνται πολλά χρόνια και με κόστος. Το Αυτόνομο Στέκι η Πρωτοβουλία κατοίκων κ.λπ. λέτε να μην καλούσαν χτες γιατί τους καπέλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ?

    Σας παρακαλώ μην αρπάζεστε τόσο εύκολα δεν υπάρχει λόγος και δες μπορεί να γίνει συζήτηση έτσι. Εγώ μια πληροφορία προσπάθησα να σας δώσω. Τώρα αν αυτά τα αναγάγετε σε μητέρες θεές και πατερούληδες σορυ αλλά δεν μπορώ να το παρακολουθήσω.

    Υγ. Επίσης από ότι ξέρω γιατί δεν ήμουν παρών έγινε συνέλευση της Επιτροπής Δικ. του ΣΥΡΙΖΑ με κατοίκους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων για την καταστολή την προηγούμενη εβδομάδα αλλά δεν ξέρω τι δράσεις έχουν προγραμματίσει.

  17. Ο/Η alekos λέει:

    α και δεν είμαι ποιητής, είμαι ο Αλέκος Λύτρας

  18. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Πληροφορία: Το Σαββάτο 24 Οκτώβρη 12.00πμ στην λαϊκή της Καλλιδρομίου θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση ενημέρωσης ενάντια στην αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια από το Αυτόνομο Στέκι, τη Γέφυρα, Λέσχη Υπογείως, Nosotros, Στέκι Μεταναστών. Δεν έχω πρόβλημα να πάω να βοηθήσω.

    Δήλωση αυτοκριτικής: Προσωπικά με σπαζοχόλιασες! Είπα μέσα μου: ρε λες και να έσπασε τον όρκο σιωπής του ό Αλέκος? Ξέρεις, ο άλλος, ο original ποιητής των όλων… :-)

    Γνωστοποίηση: Καπέλλα φοράνε (και φοράνε) όσοι συνηθίζουν να στοιχίζονται. Εδώ μέσα, δεν!

  19. Ο/Η alekos λέει:

    Μπράβο που δεν.. αλλά η αναφορά μου δεν ήταν για την ΠΑΣΑ.

    Επίσης πληροφορίες και δράσεις απο την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

    http://exarchia.pblogs.gr/2009/10/deltio-typoy.html

    – συμμετοχή και στήριξη συναυλίας μαθητικών μουσικών συγκροτημάτων από σχολεία της γειτονιάς στην πλατεία Εξαρχείων, την Παρασκευή 23/10 το απόγευμα
    – σε μαζικό μοίρασμα του κειμένου μας και ενημέρωση της γειτονιάς το Σάββατο 24/10, 12.00, στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου
    – πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Εξαρχείων προς τη Βουλή την Πέμπτη 29/10, 6μ.μ.

  20. Ο/Η alexius λέει:

    Προς Αλέκο μην παρεξηγείς σύντοφε γιατί στον κυβερνοχώρο εύκολα γίνονται παρεξηγήσεις.
    Φταίει και το κρυπτικό σου ύφος στο πρώτο σχόλιο και το γεγονός ότι οι γούνα πολλών πολλάκις έχει καεί από τέτοιες συμπεριφορές. Δώσε από αρχής την πληροφορία και ξεμπερδεύουμε.

    Στη γενικότερη συζήτηση περί «ποιός καλεί» κτλ. να παραθέσω το εξής:
    Πριν 3,5 χρόνια όταν ο σ. Τσίπρας κατέβαινε για δήμαρχος με την Ανοικτή Πόλη αποφάσισε να γίνει προεκλογική ομιλία στην πλατεία Εξαρχείων. Περιτό να πω ότι ήταν κάτι που κανείς δεν θα τολμούσε να κάνει με το κλίμα τότε να είναι τελείως εχθρικό προς οποιοδήποτε «πολιτικό κόμμα». Η ομιλία έγινε εν μέσω τραμπουκισμών τόσο λεκτικών όσο και φυσικών από τους γνωστούς «πλατειακούς» και όμως ο σ. Τσίπρας και οι υπόλοιποι επέμειναν και με πολιτικό λόγο και διάλογο «μέσα στο χαμό» που προσπαθούσαν να προκαλέσουν κάποιοι κέρδισε μια ηθική νίκη.
    Γιατί προχθές και σε βεβαιώνω σε καλύτερο κλίμα επέλεξε το κόμμα του οποίου πια ηγείται να κάνει μια απλή συνέντευξη τύπου και να μην μπει στον κόπο να «τριφτεί» με τους όποιους ΑΚ και λοιπούς συγγενείς και να μπει πάλι στη φωτιά με όπλο τον πολιτικό του λόγο;

  21. Ο/Η sarantamilakokkina λέει:

    «..Καλούμε επίσης την ΠΑΣΑ την επόμενη φορά που θα προγραμματισθεί κινητοποίηση ανάλογη με αυτή των Εξαρχείων, να φτιάξει κι ένα πανώ έτσι ώστε όσοι είμαστε Σύριζα, αλλά Σύριζα δεν βλέπουμε, να μπούμε από κάτω. Μπορεί αυτό να μην είναι το μείζον, αλλά γι αυτούς που συναντιούνται ακόμα στις πορείες ύστερα απο καιρό που είχαν να τα πούν, έχει την σημασία του..»

    Συνυπογράφω…

    «..φοβάμαι μήπως η προεκλογική ερώτηση του Πρετεντέρη προς τον Τσίπρα “αν μπείτε στη βουλή θα ξανακάψετε την Αθήνα;” ακόμα ηχεί στα αυτιά του Προέδρου..»

    Εμένα ηχεί ακόμη η απάντησή του…

  22. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    τα ζητήματα που βάζει το άρθρο για την ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ του Σύριζα απο τους δρόμους δεν τα έθιξε κανείς πάντως…

    τώρα το άν το καπέλο έπεσε απο την ΑΚ ή απο την πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ που ειδοποίησε να μην συμμετάσχουν οι αδελφές οργανώσεις και ξάδελφες συσπειρώσεις για το φόβο προβοκάτσιας (που τελικά δεν έγινε και έμειναν όλοι εκτεθειμένοι) ας το ψάξει ο Αλέκος…

    Το «Διοργανώνουμε την δική μας πορεία» δεν είναι λίγο λογική ΚΚΕ, Αλέκο;

  23. Ο/Η p.k λέει:

    Παιδιά αυτομαστιγωνόμαστε νομίζω. Η χθεσινή πορεία έγινε με πρωτοβουλία της ΑΚ και είχε κανονιστεί πριν τα γεγονότα της τετάρτης. Στο κάλεσμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η δίκτυο πήγαν αλλα η ΑΚ τους είπε οτι δεν θέλουν συλλογικότητες αλλα μπορείτε να συμμετάσχετε ως άτομα και ασφαλώς έφυγαν, τις αμέσως επόμενες ημέρες βγήκε κάλεσμα με ΑΚ ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ και λοιπούς σαν κοινή δράση αλληλεγγύης με τους οποίους προφανως σεν υπήρχε προβλημα συλλογικότητας. Μετά τα γεγονότα έγινε προσπάθεια να γίνει συνεννόηση με την κοινή δράση και να καλεστεί η πορεία και με τη συμμετοχή της επιτροπής κατοίκων αλλα απάντηση δεν πήραν. Ετσι και εμεις και το δικτυο αλλα και το ΝΑΡ δεν συμμετείχαν κυρίως γιατί δεν επιτεύχθηκε συννενόηση με την επιτροπή κατοίκων και την αφηναν ξεκρέμαστη ενω είχε ετοιμάσει σειρά πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα. Δεν υπήρχε συμφωνία με το πολιτικό πλαίσο και γι αυτό δεν μπορέσαμε να βάλουμε την υπογραφή μας. Τόσο απλά! Και γω θα ήθελα να συμετείχαμε και επίσημα στην πορεία και αν θέλετε και την άποψή μου νομίζω οτι στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε αργήσει πολύ να πάρουμε πρωτοβουλίες και μια συνέντευξη τύπου δεν αρκεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως νομίζω οτι είναι εντελώς ανεδαφικό να μιλάμε για την ηγεσία που μας διέταξε να μη χορέψουμε και δεν το κάναμε. Αλοίμονο! Τόσο κόπο έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια να συμμετέχουμε σε πορείες και σε πρωτοβουλίες ακόμα και οριακά αποδεκτά πλαίσια για τις δικές μας αναλύσεις και σε τελική ανάλυση είμαστε το μόνο κόμμα που επιτρέπει στα μέλη του να παρεμβαίνουν και ατομικά σε επιτροπές και σε τοπικές πρωτοβουλίες, αυτό εγινε και τώρα. Υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία και του ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΥΝ αλλα αυτό δεν ήταν ενα απο αυτά. Το καταλαβαίνω να κάναμε κριτική στις τοπικές των εξαρχείων αν δεν είχαν κάνει κάτι για το ζήτημα, θα το καταλάβαινα ακόμα περισσότερο αν υπήρχε μια επικοινωνία με τους/τις εκεί συντρόφισσες για να δούμε γιατί δεν συμμετείχαμε πριν ξεκινήσουμε την κριτκή, αλλα μην ξεκινάμε, για να καταλήξουμε στο οτι δεν μας υπολογίζουν οι της ηγεσίας, να πιανόμαστε απο οτιδήποτε γίνεται ασκώντας κριτκή. ελπιζω να μην αδικό κανέναν με τα λεγόμενα μου, παρακολουθώ και το blog και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις κα τις θεωρώ πολύ ευστοχές και αν μη τι αλλω προωθητικές για την κουβέντα μας αλλα νομίζω οτι στην συγκεκριμ΄ςνη περίπτωση είναι λάθος αυτή η κριτική.

  24. Ο/Η Αλέξανδρος Τσατσαρούνος λέει:

    Για να πω την αλήθεια σ. p.k. πέρα από τις απωθητικές γραφειοκρατικές δομές που σκιαγραφείς, οι οποίες κατά την ταπεινή μου άποψη δεν χωράνε στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι που παραθέτω και όλα αυτά που πολύ κυνικά αφήνει να εννοηθούν, είναι τόσο έξω από το όραμα μου για την αριστερά, που δεν μου δίνουν κανένα περιθώριο για επιπλέον συζήτηση.

    «και σε τελική ανάλυση είμαστε το μόνο κόμμα που επιτρέπει στα μέλη του να παρεμβαίνουν και ατομικά σε επιτροπές και σε τοπικές πρωτοβουλίες, αυτό εγινε και τώρα».

    Αλέξανδρος Τσατσαρούνος

  25. Ο/Η xesvouros λέει:

    έχω την αίσθηση ότι η διαμαρτυρία που διατυπώνεται (θεμιτή και σωστή κατά τη γνώμη μου) δεν αφορά σε κάτι που συνέβη σε «αυτή» ή «εκείνη τη συγκεκριμένη περίπτωση»
    αλλά σε μια διαμορφωμένη και παγιωμένη κουλτούρα μη συμμετοχής στους κοινούς αγώνες, κουλτούρα την οποία μοιράζεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων (αυτό)τοποθετούνται στην κάστα των εκλεγμένων, των συντονιστών, των εκπροσώπων ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομάσει κανείς όσους έχουν πάρει συγκεκριμένους ρόλους στην γραφειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και της μεγαλύτερης συνιστώσας που τον κουμαντάρει (ΣΥΝ).
    και επειδή – κακά τα ψέμματα – τα κόμματα επιτελειακού τύπου είναι μια καθαρά αστική φάση και προμηνύουν πολύ άσχημες μελλοντικές εξελίξεις, αν δε σηματοδοτούν μια συντηρητική μεταβατική στροφή, αναζητώνται απαντήσεις και τίθενται ερωτήματα.
    περιττό να πούμε ότι η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις συλλογικές ζυμώσεις (και όχι, όπως εννοιολογείται λαθεμένα, μόνο από το «δρόμο») δίνει ένα στίγμα – όσο και αν δε θέλουμε να το δούμε καθαρά – των προθέσεων και των αποφάσεων.
    το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να κάνουμε μια παρέλαση βιτρίνας στις διαδηλώσεις, αλλά να αλλάξουμε το ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.
    η πρόταση για «αυτοδιαχείριση» του τίτλου ΣΥΡΙΖΑ (πάντα όμως από συλλογικότητες όπως η ΠΑΣΑ) με βρίσκει σύμφωνο, αφού – πέρα από τα όποια ευεργετικά αποτελέσματα για τη συνειδητοποίηση ενός κόσμου – θα προκαλέσει και συγκρούσεις, ξεκαθαρίσματα θέσεων και απόψεων και αντιδράσεις από εκείνους που έχουν μια πιο αρχηγική και κεντρικά ελεγχόμενη εικόνα για την πολιτική της ριζοσπαστικής αριστεράς. και αυτό σίγουρα είναι καλό.

  26. Ο/Η xesvouros λέει:

    Κάτι ελαφρώς άσχετο με το συγκεκριμένο θέμα: οργανώνεται στο Ηράκλειο η πρώτη ανοικτή συζήτηση για το ΣΥΡΙΖΑ. μπορεί να σας το έχει στείλει ήδη η Σύλλα Παπαγιαννοπούλου. Αν μπορείτε φτιάξτε μια ξεχωριστή ανάρτηση για αυτή τη συζήτηση, την πρώτη μετά τις εκλογές.
    —-
    Για την αριστερά του μέλλοντος μας

    Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 7.30μμ στο Πολιτιστικό Στέκι στην Ανάληψη

    Μια πρωτοβουλία των ανένταχτων υποψηφίων του ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, με τη συμμετοχή των:

    Μιχάλη Κριτσωτάκη Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ηρακλείου

    Θοδωρή Δρίτσα Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά & Νησιών

    Tασούλας Χριστοδουλοπούλου Ανένταχτης, ιδρυτικού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Γραμματείας του.

    Οι εκλογές πέρασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου ολοκλήρωσε τη μάχη με επιτυχία, από την οποία δεν βγήκε ωστόσο αλώβητος. Τώρα ξεκινά η συζήτηση για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ των 7000 ψηφοφόρων και των διαδικασιών που θα τους κάνουν συμμέτοχους και συμπρωταγωνιστές στο ενωτικό αυτό εγχείρημα.

    Ποιος ο ρόλος και η συμμετοχή των ανένταχτων αριστερών στις διαδικασίες της ριζοσπαστικής, κινηματικής αριστεράς;

    Με αφορμή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας αλλά και στο δρόμο προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου σας προσκαλούμε σε μια πρώτη ανοιχτή συζήτηση για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και των μελών.

    Δημητριάδης Γιώργος
    Παπαγιαννοπούλου Σύλλα
    —-

  27. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    σύντροφε p.k όλα αυτά που αναφέρεις ενδεχομένως ισχύουν και δεν τα αμφισβητώ, αλλά σχετίζονται με διαβουλεύσεις τοπικού χαρακτήρα που έγιναν ΠΡΙΝ τα απίστευτα γεγονότα με την σύλληψη Παπαχρήστου. Στοιχειώδες πολιτικό κριτήριο θα επέβαλε την άρση των επιφυλάξεων (που μπορεί να ήταν ορθές δεν αντιλέγω) των τοπικών παραγόντων και του Δικτύου, και συμμετοχής λόγω της έκτακτης κατάστασης…
    Όταν έπεσε η χειροβομβίδα στο στέκι πορεία έγινε την άλλη μέρα (ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του βαθέως Σύριζα) κι όχι σε μια βδομάδα…Τα γεγονότα με τον Παπαχρήστο, με τη Νίκαια, με τον νεκρό μετανάστη, με την σύλληψη Παρσάνογλου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ…Όταν εμείς λέμε τι κάνει ο ΣΎΡΙΖΑ, προφανώς και δεν εννοούμε ΟΥΤΕ την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ…Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε…
    Στο άρθρο ξεκαθαρίζουμε οτι δεν μιλάμε μόνο για προχθές…
    τις υπόλοιπες διευκρινήσεις τις δέχομαι και αποσύρω τις υποψίες περί καπέλου της Κουμουνδούρου πάνω στο δίκτυο.

  28. Ωρέ κλεφτόπουλα…

    Μπορεί η ΑΚ κλπ κλπ να μην ήθελαν συλλογικότες ή δεν ξέρω γω τι.ΟΚ! Και ;;;;

    Σοβαρολογούμε;!

    Ας καλούσε η ΑΥΓΗ, το ΚΟΚΚΙΝΟ FM και ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα « ‘Ολοι κάτω στην πλατεία » και ας μην υπήρχε ΟΥΤΕ ένα πανώ ΟΥΤΕ μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ας στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την διαδήλωση κι ας μην είχε τα πρωτεία ή τα παράσημα.

    Τώρα, μήπος, λιγάκι, « πάμε σαν ΠΑΜΕ σε προγραμματισμένη διαδήλωση » ( καλή είναι κι αυτή της Πέμτης 29/10 αλλά θα ήταν καλύτερο αν την είχε «προετοιμάσει »η χθεσινή ).

    ΜΑζί με όλη τη – σωστή – κριτικη, να δούμε ότι η συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ – παρά την απαράδεκτη απουσία του ( κεντρικά , επίσημα ) στο δρόμο – δε νομίζω πως … εξασφαλίζει τον ήσυχο ύπνο του Καρα-πρετεντέρη. Μπορεί να μην πέταξαν μολότωφ ο Τσίπρας κι ο Δρίτσας αλλά συχνά υπάρχουν «αθόρυβες», «βραδυφλεγείς» μολότωφ, πολύ ουσιαστικές και δημιουργικές, που έχουν πιο βαθιά και μακρόχρονα αποτελέσματα ( και λιγότερη – άχρηστη – καταστροφή ).

    Τέλος,

    Ας συγκρατήσουμε τα τσιτάτα των …« κλασσικών » του blog:

    ==================================================================================

    Γιάννης Κ.

    «Όταν έπεσε η χειροβομβίδα στο στέκι πορεία έγινε την άλλη μέρα (ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του βαθέως Σύριζα) κι όχι σε μια βδομάδα…»

    « Το “Διοργανώνουμε την δική μας πορεία” δεν είναι λίγο λογική ΚΚΕ, Αλέκο; »

    ===============================================================================
    xesvouros
    «δεν αφορά σε κάτι που συνέβη σε “αυτή” ή “εκείνη τη συγκεκριμένη περίπτωση”
    αλλά σε μια διαμορφωμένη και παγιωμένη κουλτούρα μη συμμετοχής στους κοινούς αγώνες, κουλτούρα την οποία μοιράζεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων (αυτό)τοποθετούνται στην κάστα των εκλεγμένων, των συντονιστών, των εκπροσώπων»
    ==================================================================================
    alexius
    « Γιατί προχθές και σε βεβαιώνω σε καλύτερο κλίμα επέλεξε το κόμμα του οποίου πια ηγείται να κάνει μια απλή συνέντευξη τύπου και να μην μπει στον κόπο να “τριφτεί” με τους όποιους ΑΚ και λοιπούς συγγενείς και να μπει πάλι στη φωτιά με όπλο τον πολιτικό του λόγο; »

  29. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

    Σύντροφοι, σε λάθος μέρος ψάχνετε τις απαντήσεις για τους λόγους που έκαναν τον ΣΥΝ/συριζα να μην κατέβει στην πορεία διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια. Οι λόγοι δεν θα αποκαλυφθούν ούτε από τηλεφωνήματα με στελέχη, ούτε από ακριτομύθιες, ούτε στα πολιτικά παραλειπόμενα.
    Ο λόγος προκύπτει από μια απλή ανάλυση των πολιτικών δρώμενων….Που βρίσκεται συνήθως ο πρόεδρος της κοιν. ομάδας του ΣΥΝ/συριζα ; Μήπως στην Κουμουνδούρου ή στο γραφείο του στη Βουλη ; ΟΧΙ, σύντροφοι: Στους δρόμους είναι, εκεί όπου οπου υπάρχει μια κοινωνική αναταραχή ή απειλείται κάποια τέτοια.
    Εμένα αυτή η πρακτική μου λέει ένα μόνο πράγμα :
    την σταδιακή μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ των λαϊκών κινημάτων και των κοινωνικών αγώνων, στον πολύ πιο «σοβαρό» ΣΥΝ/συριζα των κινητοποιήσεων της κοινοβ. ομάδας και του προέδρου της.
    Και το γλυκό θα δέσει με την οργανωτική δομή που ετοιμάζουν για τον πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ : μέλη του (;) όλα τα μέλη των συνιστωσών, του ΣΥΝ και όσοι από τους πάλαι ποτέ ανένταχτους δε έχουν απηυδήσει. Και κατά τα λοιπά μια από τα γνωστά. Δηλ. τυπικές οργανώσεις συριζα, που θα αυτοεκπαιδεύονται σε λειτουργίες παρόμοιες με του ΚΚΕ. Θα συγκαλείται «η βάση» για προώθηση της πολιτ. γραμμής της ηγεσίας.
    Στο χέρι μας , σύντροφοι, είναι να μην αφήσουμε να περάσει αυτή η καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ γραμμή.
    συντροφικά
    Γ.Σμυρνής

  30. Ο/Η alekos λέει:

    Σύντροφοι δυστυχώς δεν μπορώ να παρακολουθήσω την συζήτηση …κάτι μου φεύγει.
    Ο τίτλος του άρθρου είναι: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ή ΕΣΤΩ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ;

    Αν προσπαθεί ο καθένας την άποψή του, (για υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγώνες) να την επιβεβαιώσει από την προχθεσινή πορεία, είναι ένας τρόπος δεν λέω, αλλά μάλλον είναι λάθος τρόπος. Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τα γεγονότα της Τετάρτης δεν έβγαλε ούτε μισό Δελτίο Τύπου.

    Η επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που έβγαλε ανακοίνωση και η αλήθεια είναι ότι ήταν παρούσα και στα γεγονότα στη Νίκαια και στην Ομόνοια και στα διακαστήρια του Πειραιά για τις κουκούλες. Από εκεί και πέρα τίποτε…

    Η ένσταση στα όσα λέτε είναι η «δαιμονοποίηση» και η ένταξη του συγκεκριμένου γεγονότος σε ένα «σχέδιο».

    Για να είμαι σαφέστερος, πιστεύω ότι, αν η πορεία είχε οργανωθεί διαφορετικά και όχι με τον τρόπο που επέλεξε (επέβαλε) η ΑΚ στην συγκέντρωση θα καλούσαν και πολλές συνιστώσες τοου ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.ΣΥΝ και η επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο όλος ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καλούσε αφού η γραμματεία του έχει να συνεδριάσει δύο βδομάδες και δεν αναμένετε να συνεδριάσει σύντομα…

    Αυτά και δεν θα επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα.

  31. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

    Φίλε Αλέκο «σχέδιο» ξεσχέδιο, η ουσία είναι ότι ο «επίσημος» Σύριζα έλειπε. Και να σου πω και κάτι άλλο; Προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν «σχέδιο», γιατί αλλιώς τι μένει; Να ήταν απλώς αδιαφορία…
    Κι αυτό είναι μάλλον χειρότερο.

  32. Ο/Η o εμφυλιος δεν τελειωσε ποτε λέει:

    παιδιά δώστε βάση

    το πρόβλημα απο οπου και να το πιάσετ είναι άλλο.
    δεν έχει να κάνει αν η πολιτικη γραμματεια , το γραφείο πόλης του ΣΥΝ και δεν ξέρω εγω τι έδωσε διαταγή να σταλούν μνματα κλπ και να κινητοποιηθούν τα μέλη να κατέβουν με πανώ ή χωρίς πανώ σε μια πορεία.(γιατί κ αυτό συμβαινει να γίνεται κινητοποιηση αλλά να μην κατεβαίνει πανώ τελικά)
    η ξεφτίλα σύντροφοι είναι οτι έχει μπεί στο μεδούλι του ΣΥΝασπισμένου και του ΣΥΡΙΖΕΟΥ οτι αν δεν μου πεί το αρχηγείο να κατέβω δεν κατεβαίνω!!!
    δείτε καθαρά ρε σύντροφοι ξεχάστε για λίγο οτι είστε κάπου ταγμένοι όλοι.
    δείτε οτι το ΄ζητημα με την πολιτική ανάθεση της ευθύνης μας και της υποχρέωσης μας έχει παραγίνει.
    προβατοποιούμαστε γιατί περιμένουμε να μας πεί ένα ανώτερο ιερατείο κεντρικής επιτροπής τι πρέπει να κάνουμε στην κοινωνία , πως να φωνάξουμε , αν θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουμε σε μια πορεία ή οχι γιατί δεν τα είπε καλά ο άλλος αρχηγός κλπ

    ρε σύντροφοι δείτε το καθαρά , όταν δεν σας φωνάξει το κόμμα σας εσείς οι ίδιοι κατεβαίνετε κάτω?

    ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.
    αν υπάρχουν εξαιρέσεις μην το πάρετε προσπικά.

    και αν δεν είναι ετσι τα πράγματα γιατι είναι οι ιδιες φατσες σε όλες τισ πορείες.?
    οι ίδιες ρε πούστη μου
    ποιος ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε και δεν καταλάβαμε και να καλούσε πόσοι θα πηγαίναμε?
    αυθόρμητες ενέργεις και αυτοοργάνωση ρε παιδιά να ζωντανέψει το κίνημα όχι άλλη γραφειοκρατία , τι ξέρουν οι ανεπάγγελτοι επαγγελματιές πληρωμένοι του ΣΥΝ για να ορίσουν και την κοινωνικη διεκδίκηση του δρόμου?

  33. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    συμφωνώ με τον Αλέκο,
    βάζει το ζήτημα στην σωστή του βάση. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση, συμφωνούμε. Ίσως η αφορμή γι αυτό το έρθρο να μην είναι η καταλληλότερη, οι αιτίες όμως για να γραφτεί υπάρχουν και είναι αυτές που λέει ο Αλέκος. Αν πέρασε μια εντύπωση οτι υπάρχει ας πούμε η δυναμική μιας ευρύτερης κινητοποίησης και η «ηγεσία» (ποιά ηγεσία αλήθεια;) την φρενάρει, είναι μια εντύπωση λανθασμένη. Το ζήτημα είναι και συμφωνώ 100% με τον Αλέκο, οτι ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή για να εξηγούμαι, το να είναι 10 άτομα στη Νίκαια και 20 στα Εξάρχεια, απο την επιτροπή Δικαιωμάτων, ή το να είναι 10 άτομα στο Σύνταγμα για τις φωτιές…θεωρητικά είναι συμμετοχή, πρακτικά όμως είναι απουσία…
    Το ζήτημα είναι οτι δεν υπάρχει καν ένας στοιχειώδης μηχανισμός που να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις, πέρα απο τις όποιες δυσκολίες συντονισμού με όμωρους χώρους.

    Δεν ξέρω αν ο σύντροφος συμφωνεί με την ερμηνεία που δίνω στα λεγόμενά του, αλλά εαν είναι εύστοχη συμφωνώ 100%.

    Το μείζον είναι νομίζω πως όλα όσα θίγουμε σε αυτό το blog, το οργανωτικό, το πολιτικό, το οικονομικό, και το κινηματικό-συντονιστικό ζήτημα, συνδέονται μεταξύ τους και συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: Αντί για το «καπέλο» της ηγεσίας όπως συμβαίνει στο ΚΚΕ, στον Σύριζα απουσιάζει εντελώς το συντονιστικό κέντρο που θα μπορούσε να δικτυώσει επιμέρους πρωτοβουλίες και να συντονίσει κεντρικές κινητοποιήσεις, να οργανώσει άμεσες δράσεις σε καυτά ζητήματα επικαιρότητας κλπ.
    Με λίγα λόγια ηγεσία με την έννοια όχι του καπέλου αλλά του συντονισμού, της πληροφόρησης και της δικτύωσης των κινημάτων με τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Σύριζα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Με αυτή την έννοια το άρθρο νομίζω είναι εύστοχο, και οι παρατηρήσεις του σ.Αλέκου, το συμπληρώνουν, δεν το αναιρούν.

    Και μόνο που συζητάμε οτι η ΑΚ (η η οποιαδήποτε ΑΚ, παράδειγμα φέρνω) των 100-200 ανθρώπων, «καπέλωσε» τον Σύριζα των 20.000 μελών και των 315.000 ψηφοφόρων…είναι νομίζω ενδεικτικό της κατάστασης.

Σχολιάστε