ΠΑΠΑΡΗΓΑ: »Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ, ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ»

Posted: 31/05/2011 by Β.Χ. in Αριστερά, Κρίση-Οικονομία, Συνεντεύξεις
Ετικέτες: ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΑΝΤΕΝΑ

ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ISKRA
Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση της Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι «λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική»!!!

Απ’ όσο γνωρίζουμε καμία αστική κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας μας δεν διανοείται να σκεφτεί, καν, την αποχώρηση από το ευρώ, ενώ και μεταξύ, όλων, σχεδόν, των επίσημων κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον δημοσίως, υπόνοια για απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ποιοι λοιπόν και γιατί διακινούν αυτό το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, για να το προβάλλουν στη συνέχεια ως, δήθεν, μείζον κίνδυνο και ως μέγα «μπαμπούλα», τάχα, προκειμένου να εκφοβίσουν, υποτίθεται, το λαό να υποκύψει στη νέα μνημονιακή λεηλασία;

Και ποιο συμφέρον έχει η Αριστερά να ενισχύσει εξ αντικειμένου αυτήν την αστήρικτη κινδυνολογία, τύπου Μαρίας Δαμανάκη αλλά και Θ. Πάγκαλου, με τον τελευταίο να φτάνει στο σημείο να μας λέει, στο Κυριακάτικο Έθνος, ότι η δραχμή θα σημάνει «επιστροφή στον κατοχικό χειμώνα του ‘41»!!!κ

Απ’ όσο γνωρίζουμε, επίσης, καμία δύναμη της Αριστεράς, από όσες αμφισβητούν το ευρώ και την Ε.Ε., δεν επιλέγει η νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική Ελλάδα να είναι μέσα ή έξω από το ευρώ! Το δίλημμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι να διαλέξει πότε θα είναι καλύτερα για το λαό, ένας ελληνικός καπιταλισμός μέσα ή έξω από το ευρώ και την Ε.Ε. Γιατί ο καπιταλισμός είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, βλάπτει σοβαρα τον τόπο και τον λαό και δεν είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε πότε, μέσα ή έξω, βλάπτει περισσότερο!

Το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ, επίσης, δεν αναφέρεται στην έξοδο από το ευρώ για να συνεχιστεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός στη χώρα μας. Αντίθετα, το «αριστερό ρεύμα» συνδέει την έξοδο από το ευρώ με μια προοδευτική λύση στη χώρα που θα έχει ορίζοντα το σοσιαλισμό, ως αναγκαία εξέλιξη για να προχωρήσουν οι προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί μετασχηματισμοί.

Από κει και πέρα, όμως, μέχρι να φτάσει κανείς στο σημείο, όπως φτάνει η Αλέκα Παπαρήγα, να χαρακτηρίζει καταστροφική την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.

Άραγε πόση είναι η, αθέλητη φυσικά, απόσταση αυτών των δηλώσεων από αυτές του Θ. Πάγκαλου για «επιστροφή στον χειμώνα του ‘41»;

Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι:

Σύμφωνοι, η δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική.

Η παραμονή, όμως, στο ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι καταστροφική; Ή είναι λιγότερο καταστροφική κατά το ΚΚΕ;

Γιατί η Αριστερά να μπαίνει σε ένα τέτοιο δίλημμα; Και ποιους ωφελεί όταν μπαίνει;

*Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της η ISKRA παραθέτει ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα στον Γ. Παπαδάκη στον τ/σ ANT1:

Θα μας γυρίσετε στη Σοβιετική Ένωση, λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν έχετε άποψη εσείς για τα ζητήματα και θα μας γυρίσετε στη Σοβιετική Ένωση. Άρα εσείς εξαιρείστε …

«Είναι μία βολική τοποθέτηση για να ξεφύγει από τα δύσκολα που όντως του βάλατε. Και είναι και ένα καινούργιο εφεύρημα, το ‘πε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Ποια είναι η αιτία της κρίσης; Δεν είναι ούτε κρίση χρέους, ούτε κρίση ελλείμματος. Αυτά είναι συνοδοιπόροι και επακόλουθα ενός συγκεκριμένου δρόμου και τρόπου ανάπτυξης. Κρίση έχουν και στις άλλες χώρες και εκεί που δεν υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα που ήταν υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Τι τα μπερδεύει τώρα αυτά; Κρίση υπάρχει στις ΗΠΑ. Την τελευταία 20ετία αλλεπάλληλα η μία χώρα μετά την άλλη περνάει σε κρίση, δεν υπήρχε εκεί ούτε Καραμανλής, ούτε Παπανδρέου, ούτε Παπακωνσταντίνου, ούτε Αλογοσκούφης, άρα τα πράγματα είναι πολύ βαθύτερα. Εμείς λέμε: Τα προβλήματα είναι πραγματικά, η όξυνση θα είναι μεγάλη, η χρεοκοπία έχει ξεκινήσει. Υπάρχει ένα ζήτημα στη χρεοκοπία που δεν έχει λυθεί. Το ποσοστό της υποτίμησης του κεφαλαίου, ποιες ζημιές θα υποστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι -αυτό δεν έχει λυθεί- πως θα μοιραστεί η ζημιά και πως αυτές οι ζημιές που θα υποστούν θα ‘ναι λιγότερες, θα κρατήσουν λιγότερο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει ανάκαμψη.
Δεν γίνεται κινδυνολογία σήμερα, εκβιασμός γίνεται, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί».
Σας άκουσα να λέτε ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει. Ή κάνω λάθος; Μου έκανε εντύπωση η άποψή σας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

«Καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ’ ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον».

Άρα δε βλέπετε, λοιπόν έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά μου κάνει εντύπωση ότι εσείς λέτε δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή και η κυρία Δαμανάκη, ευρωπαϊκή επίτροπος, μέλος και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, λέει ακριβώς το αντίθετο.

«Νομίζω ότι το έκανε για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και να του πει «σκύψε ακόμα το κεφάλι». Ενδεχομένως απαντούσε και σε κάποιους προβληματισμούς που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ. Θυμάστε τη συζήτηση που γινόταν πριν λίγα χρόνια «διεύρυνση ή εμβάθυνση, πρώτα η εμβάθυνση μετά η διεύρυνση»; Έχουν αρχίσει οι προβληματισμοί για το μέλλον της ΕΕ, όλα αυτά όμως δεν έρχονται στο πεδίο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, χρησιμοποιούνται για να τσακιστεί κυριολεκτικά το λαϊκό κίνημα, να παρεμποδιστεί μια γενικότερη κοινωνική αντεπίθεση».

Θέλω να μας πείτε, όσο μπορείτε να μας πείτε, τι ακριβώς έγινε σε αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμφωνήσατε ότι διαφωνείτε, συμφώνησαν ότι συμφωνούν εν μέρει ο κύριος Σαμαράς με τον κύριο Παπανδρέου, ήταν πετυχημένη, αποτυχημένη αυτή η συνάντηση, θα έπρεπε να γίνει, προσφέρει τίποτα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας;

«Δεν θέλω να σταθώ στο επικοινωνιακό μέρος ή πως το σκέφτηκε ο πρωθυπουργός. Γιατί μπορεί να σκέφτηκε και μόνο επικοινωνιακά. Υπάρχει όμως ένα αντικείμενο το οποίο τους πιέζει. Είναι αυτό που λέμε επίσημη πολιτική συναίνεση, γιατί στο κάτω – κάτω διαφορές στρατηγικής δεν υπάρχουν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Ισχύει αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ότι «εμένα δεν με ενδιαφέρει μόνο η πολιτική συναίνεση, με ενδιαφέρει να συναινέσει ο λαός» και καταλαβαίνουν ή πιστεύουν ότι ο λαός θα συναινέσει αν τα δύο κόμματα πάνε αγκαλιά. Αυτό είναι μία ανάγκη σήμερα γι’ αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Όμως παρεμβαίνει και το υποκειμενικό πεδίο. Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ επιθυμεί μία τέτοια συναίνεση, αλλά μετεκλογικά. Τώρα η διαμάχη γίνεται για το ποιος θα βάλει τη σφραγίδα του σ’ αυτή τη συναίνεση, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι».

Μετεκλογικά προσδιορίζετε την περίοδο αυτή; Δηλαδή θα έχουμε εκλογές το 2013 που ήταν κατηγορηματικός ο πρωθυπουργός ή θα έχουμε πρόωρες εκλογές;

«Η αίσθησή μας είναι ότι είναι δύσκολο να φτάσουν μέχρι το 2013».

– Θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Κάποιοι, εκείνοι που δεν αποδέχονται τις απόψεις του ΚΚΕ, λένε ότι δεν έχετε άποψη, ότι είστε αρνητικοί απέναντι στις απόψεις των υπολοίπων, ότι κάνετε αυστηρή κριτική αλλά δε λέτε και τη συνταγή για να ξεπεράσουμε την κρίση, δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει τώρα η χώρα μας. Έχετε πρόταση; Έχουν δίκιο αυτοί;

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι έχουμε λύση. Το είπε επιστροφή, για εμάς είναι μπροστά. Η ιστορία δεν γυρνάει πίσω. Εμείς λέμε εργατική – λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα απαντάμε και δεν μένουμε ουδέτεροι στα σημερινά προβλήματα. Όμως εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν είμαστε σε εκείνη την περίοδο που μπορούσες να κάνεις ορισμένες συγκεκριμένες άμεσες προτάσεις και με την πίεση του λαού να τις πετύχεις. Σήμερα συγκρούονται πολύ βαθύτερα πράγματα και το πρόβλημα δεν είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, ούτε λύνεται με την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, έτσι όπως την φαντάζονται, οικουμενική, νέα πρόσωπα κλπ.
Το πρόβλημα αρχίζει από το πεδίο της οικονομίας. Η κρίση είναι βαθιά, είναι κρίση του συστήματος, του κοινωικοοικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι παγκόσμια κρίση και τα πράγματα θα είναι χειρότερα και προς τα μπρος. Έχετε σκεφτεί τι έχει να γίνει όταν η κρίση χτυπήσει τη Γαλλία ή την Ιταλία, η για να πω διεθνώς την Κίνα; Γιατί ούτε η Κίνα θα γλυτώσει».

Εκατό χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε, λένε οι εκτιμήσεις, χτες στο κέντρο της Αθήνας. Χωρίς κομματικά πανό, χωρίς σημαίες. Μάλιστα, έγινε και έμμεση αναφορά στο κόμμα σας από τον κύριο Πεταλωτή. Λέει ο κύριος Πεταλωτής, ότι «όχι, ιδεολόγοι είναι και μην τους θεωρούμε προβοκάτορες, όπως είχαν πει κάποιοι – δείχνοντας εσάς – το 1974 για το Πολυτεχνείο».

«Καλά, αυτά είναι παραμύθια του κ. Πεταλωτή, όπως τα ερμηνεύει, εν πάση περιπτώσει για να ξεκαθαρίσουμε: Εμείς αυτό που λέμε χρόνια τώρα είναι ότι ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και ένα κίνημα πάντα θα έχει τη λαϊκή πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, θα συνδυάζει το συνειδητό με το αυθόρμητο, διότι μιλάμε για μάζες. Επομένως δεν φοβόμαστε τίποτα από όλα αυτά που νομίζει ο κ. Πεταλωτής ότι φοβόμαστε και λένε και κάποιοι άλλοι. Θέτουμε το εξής ζήτημα: Καταρχήν οι άνθρωποι που είναι στο Σύνταγμα οπωσδήποτε έχουν πολιτικές επιλογές και μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι εκείνοι που έχουν στηρίξει χρόνια κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα και αισθάνονται προδομένοι. Εμείς δεν αισθανόμαστε προδομένοι, δεν μας πρόδωσε κανείς γιατί δεν τους πιστέψαμε ποτέ. Αισθάνονται προδομένοι, δεν είναι ούφο, δεν είναι άνθρωποι που δεν σκέφτονται. Δεύτερο, εγώ πιστεύω ότι έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, μπορεί να μην αισθάνονται ενταγμένοι σε ένα κόμμα, αλλά έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να είναι χωρίς πολιτικές αντιλήψεις. Και μόνο η έννοια της συγκέντρωσης για να σταματήσω κάτι, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή.
Ποιο είναι το ζήτημα που έχουμε αναδείξει; Λέμε το εξής: Δεν μπορεί 11.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, να έχουν 11.000.000 προτάσεις. Ούτε να έχουμε χίλιες προτάσεις. Επομένως αυτό το κίνημα που λέει «κάτω το μνημόνιο και να φύγει η κυβέρνηση» πρέπει να έχει εναλλακτική πρόταση. Όπως έχουμε και εμείς, κι ας λένε ότι δεν έχουμε πρόταση. Επειδή δεν συμφωνούν λένε ότι δεν έχουμε πρόταση. Πως θα διαμορφωθεί πρόταση γενικά του κινήματος; Θα διαμορφωθεί μέσα στους αγώνες για όσους στο κάτω – κάτω δεν είναι έτοιμοι να ενστερνιστούν τη μία ή την άλλη πρόταση. Εγώ σας λέω πέφτει η κυβέρνηση. Λοιπόν; Θα ‘ρθει μία άλλη. Πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θέλουν, απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στο Μάαστριχ, στην ευρωσυνθήκη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια πολιτική θέλουν και από εκεί πέρα ο καθένας ας κάνει και την κομματική του επιλογή. Δεύτερο, καταργείται το μνημόνιο. Εγώ σας λέω με μόνο αυτό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να βάλεις κάτι στη θέση αυτών που λες να καταργηθεί. Προς το παρόν δεν ακούγεται αυτό πράγμα».

Μα θα έχει πεθάνει κόσμος όμως, θα έχει πεθάνει από την πείνα, γιατί κλείνουν καταστήματα, τον διώχνουν από τη δουλειά του.

«Είμαστε εμείς αυτοί που ενδιαφερόμαστε να υπάρχει ένα σταμάτημα του κατήφορου, ο λαός να έχει και κάποιες έστω και προσωρινές νίκες, ακριβώς πάνω σε αυτό το έδαφος να τραβήξει πιο μπροστά».

Αυτό φωνάζουν αυτοί. Αυτοί φωνάζουν «θέλουμε καλύτερες μέρες», θέλουμε ανάσα στη ζωή μας.

«Και εμείς το λέμε αυτό, γιατί κοιτάξτε: Για να αποσπάσεις τις καλύτερες μέρες, για να επιβάλεις, πρέπει να τους φοβίσεις πραγματικά. Και πρέπει να δείξεις ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλα τα πολιτικά εναλλακτικά σενάρια που σου ετοιμάζουν. Θα σας πω ένα πράγμα: Καταργείται το μνημόνιο, αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουν τη δόση, θα γίνει στάση των πληρωμών την επόμενη μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι με το μνημόνιο και να αγχώνεσαι για τη δόση. Πρέπει πολιτικά να έχεις επιλογή διεξόδου».

Μα ούτως ή άλλως γίνεται στάση πληρωμών από τους πολίτες καθημερινά. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Είναι έτοιμο το κίνημα να αντέξει έναν εκβιασμό πολύ πιο ισχυρό εναντίον του; Τη στάση πληρωμών από την κυβέρνηση; Οι επιχειρηματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις λέγοντας «εμείς δεν ξαναεπενδύουμε στην Ελλάδα»;

Πιστεύετε ότι αυτό είναι ψευτοδίλημμα, είναι εκβιασμός αυτό;

«Όχι. Είναι ένα πραγματικό πολιτικό μέσο που έχει ο αντίπαλός μας, που είναι και κοινωνικός και πολιτικός, να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να παρεμποδίσει το λαϊκό κίνημα να πάει προς τα εμπρός. Δεν είναι τίποτα ψεύτικο. Ψεύτικο είναι όταν λες στο λαό ότι αυτός είναι μονόδρομος. Και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Οικουμενική κυβέρνηση; Οικουμενική. Προσωπικοτήτων; Προσωπικοτήτων.
Δείτε στην Ιταλία. Κάλεσαν στο δικαστήριο τον Αντρεότι και τον κατήγγειλαν σαν άνθρωπο της Μαφίας και ότι είχε ευθύνη για πάρα πολλά πράγματα. Θέλω να σας πω ότι αύριο μπορούν να διαλύσουν και τα δικά τους κόμματα. Διότι δεν κυβερνούν κόμματα, κυβερνά μια συγκεκριμένη κοινωνική δύναμη στην Ελλάδα. Εμείς τη λέμε αστική τάξη, τη λέμε μονοπώλια, όπως θέλουν ας την πουν. Άρα λοιπόν δεν αρκεί. Το πολιτικό σύστημα είναι αρκετά πιο ευκίνητο και μπορεί να υιοθετήσει και εναλλακτικές λύσεις. Επομένως το Σύνταγμα και η πλατεία της Θεσσαλονίκης και οι άλλες πλατείες -εμείς θέλουμε να γεμίσει όλη η Ελλάδα με κόσμο που παλεύει- είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει, όχι έναν θεωρητικό εκβιασμό, αλλά τα πιο σκληρά μέσα; Που τα μέσα μπορεί να μην είναι πάντα τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα προστεθούν καινούργιες εμπειρίες, αρκεί οι εμπειρίες να είναι θετικές, μεγαλύτερες, να μην υπάρξει απογοήτευση».

Από:ISKRA

Σχόλια
  1. Ο/Η geros λέει:

    Ενώ η παραμονή στο ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι καταστροφική;

    Η Παπαρήγα μπήκε τελικά στο μεγάλο κλάμπ του αδιεξόδου και της καλιέργειας του φόβου, αρα του μονόδρομου παραμονής στην ευρωζώνη, μαζί με τον Τσίπρα, την Δαμανάκη, την κόρη του Μητσοτάκη, τον Πάγκαλο κ.α.
    Ολα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που στο σύνταγμα, ενα διογκούμενο κίνημα του λαού απαιτεί την στάση πληρωμών απο ένα νέο πολιτικό σύστημα και του βάζουν ως φόβητρο, το πιθανό επόμενο βήμα, την επιστροφή στην δραχμή.
    Αυτή η αριστερά μάλλον τελειώνει, ο λαός και την μουντζώνει και την αφήνει πίσω του. Το καλύτερο θα ήταν να κάνει τόπο στο λαό και να φύγει απο την μέση . Η υπαρξή της στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική για το λαϊκό κίνημα.

  2. Ο/Η geros λέει:

    Ακόμη: δεν χρειάζεται αντικαπιταλιστική επανάσταση για να γίνει αθέτηση πληρωμών και αποχώρηση απο το ευρώ ή και την Ε.Ε., αλλά ενα συγκροτημένο πρόγραμμα επιπέδου αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.

  3. Ο/Η Ψ-στέργιος λέει:

    Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ λέτε, αλλά όχι από το ευρώ!!!!!!! Μουα χα χα χα…Να βάλεις και τον κο Μηλιό στο ψηφοδέλτιό σου αλέκα μου.

    Μπράβο, και εις χειρότερα.
    Σας σιχάθηκε η ψυχή μου μέχρι εκεί που δεν πάει. Ασχετοι, σεχταριστές και γραφειοκράτες. Τα ψηφαλάκια και τον κώλο σας να φυλάτε μια ζωή. Είστε πιο συντηρητικοί και από τον προπάππο μου.
    Να μου κοπούν τα δάχτυλα αν ψηφίσω αυτό το ΚΚΕ .

    Φιλικά,
    Ψ-στέργιος

  4. Ο/Η ΕΟΣ λέει:

    Η θέση του ΚΚΕ είναι καθαρή και σωστή!

    Ο φτηνός συνδικαλισμός που κάνει η παρέα του Π. Λαφαζάνη , ο geros, οι οποίοι με εξυπναδούλες δεν απαντούν στο πολιτικό ζήτημα που βάζει το ΚΚΕ. Και αυτό το ζήτημα είναι, όπως το διατυπώνει ο «ρ»:

    Η θέση του ΚΚΕ και για την οικονομική κρίση και για την ΕΕ και το ευρώ είναι ξεκάθαρη. Φιλολαϊκή διέξοδος στα πλαίσια του καπιταλισμού, όπως προπαγανδίζουν οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κάποια αστικά επιτελεία που ψάχνουν πολιτική τάχα ανάπτυξης που θα ανακουφίσει το λαό, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό, σε ενιαίο αγώνα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, για τη λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ. Ολα τα υπόλοιπα είναι άλλοθι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλει πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ, άρα αντιλαϊκή και της αδυναμίας του να διαχωριστεί από την αστική πολιτική. Και σκόπιμη αντιΚΚΕ προπαγάνδα σε σύμπλευση με τους αστούς.

    Τι λέει η Παπαρήγα; Αυτό που καταλαβαίνει κάθε απλός άνθρωπος: Ότι, είμαστε στην Ε.Ε. και στην ΟΝΕ είτε φύγουμε, εκείνος που θα την πληρώσει είναι ο λαός, αν δεν υπάρξει κοινωνική ανατροπή. Ο κόσμος πιστεύει ότι στην κατάσταση που έχουμε φτάσει έχει τις κύριες ευθύνες η ευρωπαϊκή πολιτική και το ευρώ. Όμως η έξοδος από την ΟΝΕ και επιστροφή στην δραχμή, δεν αρκεί να βελτιώσει την κατάσταση των εργαζομένων. Το αντίθετο μάλιστα, αν γίνει από μια αστική κυβέρνηση, τότε πιθανόν τα πράγματα να είναι χειρότερα για τους εργαζόμενους. Και επειδή ακριβώς δεν βλέπει μπροστά του καμία προεπαναστατική κατάσταση και κοινωνική ανατροπή, δεν βλέπει ότι η έξοδος από το Ευρώ και την Ε.Ε. θα έχει κανένα όφελος γι’ αυτόν. Αντίθετα γνωρίζει ότι με την έξοδο από την ΟΝΕ και την επιστροφή στην δραχμή, θα έχουμε και υποτίμηση του νομίσματος. Και είναι γνωστό το τι συμβαίνει με τις υποτιμήσεις: Εκτός των άλλων πρόκειται για μια βίαιοι αναδιανομή του πλούτου. Κάποιοι απλώς θα διπλασιάσουν την αγοραστική δύναμη των αποθεμάτων τους σε ευρώ…

  5. Ο/Η Toυ Μαυρουδέα λέει:

    Μπράβο του Σταύρου, που αν και στο ΚΚΕ έχει το θάρρος και αλλάζει.
    Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ,όπως τον Δεκέμβρη έδειξε ότι είναι με το σύστημα.

    Μία καταστροφική (και καταστροφολογική) συνέντευξη της Α.Παπαρήγα

    • Ο/Η Ψ-στέργιος λέει:

      Μα γιατί, δεν είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ η θέση του ΚΚΕ? Αποδέσμευση από την ΕΕ, αλλά όχι από το ευρώ!!!!!!!! Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε?????????!!!

      Μπράβο στο Μαυρουδέα. Του ΚΚΕ είναι? δεν το ξερα…

      • Ο/Η ΕΟΣ λέει:

        Επειδή είναι άλλο πράγμα η «Λογιστική» και άλλο η …»Πολιτική»!

        Γι αυτό λοιπόν, αυτό που προσδιορίζει την θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας και στην κλίμακα της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας είναι η ένταξή της στην Ε.Ε. Η ΟΝΕ είναι μια επί μέρους πολιτική αυτής της ένταξης. Αν είσαι στην Ε.Ε. είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είσαι μια «αντικαπιταλιστική χώρα», είτε έχεις ως νόμισμα την δραχμή είτε το ευρώ. Απλώς θα έχεις μια διαφορετική θέση εντός του καπιταλιστικού συστήματος.

        Η αποδέσμευση από την Ε.Ε. είναι λοιπόν προϋπόθεση για μια αντικαπιταλιστική προοπτική ενώ η αποδέσμευση από την ΟΝΕ δεν είναι. Τόσο απλά είναι τα πράγματα…

        • Ο/Η Ψ-στέργιος λέει:

          Ας είχε τότε και ο Στάλιν το δολλάριο και κεντρική τράπεζα τη FED. Μα τι λέτε μωρέ? Τι λέτε? Πάτε καλά?

  6. Ο/Η ROTTEN λέει:

    Α, μάλιστα! Τώρα το κατάλαβα. Δεν με βοηθάν οι γνώσεις μου να συλλάβω αμέσως υψηλού επιπέδου συνειρμούς διαλεκτικού υλισμού.

    Για το ΚΚΕ είναι καταστροφική μία έξοδος από την ΟΝΕ που θα αποφασιστεί από μία αστική κυβέρνηση, διότι ότι κάνει μία αστική κυβέρνηση είναι εξορισμού αντιλαϊκό. Όπως, π.χ., ήταν η αντίσταση στη Γερμανική εισβολή (Αχ, βρε Ζαχαριαδή που είσαι να δεις πώς καταντήσαν το κόμμα της εργατιάς).

    Άρα, το ΚΚΕ είναι αντίθετο και με μία έξοδο από την ΕΕ, αν είναι να γίνει από μία αστική κυβέρνηση. Έτσι, δεν είναι?

    Ας βγουν λοιπόν να φωνάξουν με περηφάνεια: «Η έξοδος από την ΕΕ, ΟΝΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, τον ΠΟΕ στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική.»

    Ας ριχτούν, τώρα, στην μάχη οι «κομμουνιστές» για να αποφευχθεί αυτή καταστροφή. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγάλες, καθώς θα έχουν στο πλευρό τους ντόπιο και το ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

    Ελπίζω να έχουν απέναντι τον Ελληνικό λαό.

  7. […] Η ειλικρίνεια του αιφνιδιασμού: (31/05/2011). «Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση της Γ.Γ. […]

Σχολιάστε