Αντιρατσιστικές εκδηλώσεις

Posted: 24/08/2012 by ΔΟ in Ανταποκρίσεις, Δημοκρατία, Ρατσισμός

Αντιρατσιστική πορεία χιλιάδων διαδηλωτών στην ΑΘήνα, Παρασκευή 24/8

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


————————————————————————————————-
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!
————————————————————————————————-
20 χρόνια από το πογκρόμ του Ροστόκ
Του Γιώργου Μανιάτη

————————————————————————————————-
Νίσυρος 9/8

έγινε στις 9/8 στη Νίσυρο προβολή του ντοκιμαντέρ «το αυγό του φιδιού» και στη συνέχεια συζήτηση και μουσική εκδήλωση, με τεράστια επιτυχία. Πάνω από 200 κάτοικοι και επισκέπτες γέμισαν τους πάγκους της προβολής ή παρακολουθούσαν όρθιοι, ενώ από τα γειτονικά μαγαζιά δεκάδες θαμώνες είχαν γυρίσει τα καθίσματα προς την εκδήλωση. Επισυνάπτουμε το κείμενο που διαμόρφωσε από κοινού η παρέα των συναγωνιστών που πήρε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση και που διαβάστηκε ως έναυσμα για τη συζήτηση.

« Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα των ρατσιστών και των φασιστών, για το ότι, παραδείγματος χάριν, στη Νίσυρο έχουν μειωθεί τα έσοδα από τον τουρισμό, φταίνε οι συμπολίτες μετανάστες κι όχι το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας δεν έχουν λεφτά για διακοπές ή για να πληρώσουν τα 500 και 600 € για εισιτήρια για μια τετραμελή οικογένεια στο πλοίο. Ούτε ,«φυσικά» ,ευθύνονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που κάθε χρόνο αυξάνουν τα εισητήρια….
Ίσως αναρωτηθεί κάποιος : τι νόημα έχει η προβολή αυτής της ταινίας και μια συζήτηση για το ρατσισμό και το φασισμό σε ένα μέρος όπως η Νίσυρος, όπου ο επίσημος εκπρόσωπος αυτών των απόψεων, η Χρυσή Αυγή πήρε, προς τιμήν των Νισύριων, μόνο 1,82% ; Νομίζουμε ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν είναι μόνο οι επίσημοι εκφραστές τους, όπως η ΧΑ ή πολιτικοί , όπως ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης ή στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ρατσισμός και φασισμός ,με την ευρεία έννοια των όρων, μπορούν να ξεπηδήσουν όχι μόνον με αφορμή μεγάλα προβλήματα, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η καθημερινή εγκληματικότητα αλλά και σε «μικρές» καθημερινες στιγμές. Οι γυναίκες το έχουν ζήσει στο πετσί τους επί χιλιάδες χρόνια. Ο κάθε άνθρωπος που διαφέρει, λίγο ή πολύ, από το περιβάλλον του, που «ξεφεύγει», μπορεί να γίνει αντικείμενο απομόνωσης, κοροϊδίας, στοχοποίησης. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως η συζήτηση και ο αγώνας ενάντια σε κάθε έκφραση φασισμού και ρατσισμού, είναι ένας καθημερινός αγώνας.
Σκεφτήκαμε λοιπόν να προβάλουμε αυτό το ντοκυμανταίρ γιατί αναφέρεται σε ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλυτερη έκταση, που καλλιεργείται συστηματικά από τα ΜΜΕ και από τα πολιτικά κόμματα του συστήματος, στα οποία κόμματα συμπεριλαμβανεται και η ΧΑ παρά τις δήθεν αντισυστημικές και αντιμνημονιακές κορώνες της. Ο ρατσισμός και η αναζήτηση εύκολων θυμάτων και εύκολων αλλά αντιεπιστημονικών, ανορθολογικών απαντήσεων στα προβλήματα της κρίσης καλλιεργούνται συστηματικά.
Αυτή η λογική, του φασισμού, του ρατσισμού δεν είναι καινούργια.Αλλά εμφανίζεται με ένταση και χρησιμοποιείται σε μαζική κλίμακα κάθε φορα που ένα σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης των ανθρώπων βρίσκεται σε κρίση και όταν εμείς, οι «από κάτω» δεν δεχόμαστε πλέον ούτε να υποτάσσομαστε ούτε να εθελοτυφλούμε.
Αυτό που στις μέρες μας αλλα και στον 19ο και 20ο αιώνα γνωρίσαμε ως ρατσισμό, ως λογική της δήθεν υπεροχής της λευκής φυλής και στη συνέχεια της αρείας φυλής, υπάρχει με διαφορετικά πρόσωπα εδώ και χιλιετίες. Είναι ο φόβος απέναντι σε κάτι διαφορετικό, σε κάτι που μας βγάζει από τις ευκολίες μας και τις συνήθειές μας, είναι ο φόβος να χάσουμε τη μικρή ή μεγάλη μας εξουσία και τις εφήμερες ή και πλαστές άνεσεις μας. Είναι αυτό που γνώρισαν επί αιώνες οι γυναίκες, ως υποτίμηση, εκμετάλλευση και καταπίεση του γυναικείου φύλου. Μια υποτίμηση και καταπίεση που μας υπενθύμισαν οι προπηλακισμοί και τα χαστούκια του χρυσαυγίτη βουλευτή Κασιδιάρη σε δύο γυναικες, βουλευτές. Ο φασισμός είναι πάντα και μισογυνισμός.
Το μίσος για τους εβραίους, τους σλάβους, τους τσιγάννους, τους ομοφυλόφιλους και τους ψυχιατρικούς ασθενείς που εκδήλωναν οι ναζί, βρίσκει τη συνέχειά του στο μίσος και τη στοχοποίηση των μεταναστών σήμερα στην Ελλάδα. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: γιατί αύριο να μην θεωρηθούν «περιττοί άνθρωποι» και «πρόβλημα για τη χώρα», οι χρόνιοι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι, με πρόσχημα ότι κοστίζουν πολύ και δεν παράγουν τίποτα;
Θα μας πουν ότι ακούγεται παράλογο αλλά τέτοιες σκέψεις εξέφραζαν οι ναζί για το σύστημα υγείας που θα υλοποιούσαν αν κέρδιζαν τον πόλεμο. Σε τέτοιες λογικές και καταστάσεις οδηγεί αναπόφευκτα η λογική του κοινωνικού «καιάδα» με την καταστροφή του, ήδη προβληματικού, συστήματος ασφάλισης και υγείας στην πατρίδα μας. Οι καρκινοπαθείς το έζησαν μόλις πρόσφατα.
Ο ρατσισμός ευνοείται από τα κανάλια με κάθε ευκαιρία. Ο βιασμός στην Πάρο, από ένα μετανάστη μετατρέπεται σε ένα κλισέ : μετανάστης = βιαστής.
Ας μη φοβηθούμε κι ας «υιοθετήσουμε» τη λογική αυτή! Αλλά ας την πάμε μέχρι τις λογικές της συνέπειες. Αν «κάθε Πακιστανός είναι υποφήφιος βιαστής » τότε γιατί να μην πούμε τότε και ότι κάθε 21χρονός είναι υποψήφιος βιαστής. Μιας και ο δράστης ήταν 21ετών; Ας το πούμε αυτό σε όσους βρίζουν τους μετανάστες. Θα μας πουν, εννοείται, ότι αυτό, για τους 21χρονούς, είναι γελοίο. Γιατί είναι γελοίο αυτό, λοιπόν, κι όχι το να στοχοποιείται κάθε μετανάστης. Εξάλλου, τη λογική της στοχοποίησης των νέων, τη ζήσαμε το Δεκέμβρη του 2008, όταν κάθε 15,16,17χρονός θεωρούνταν υποψήφιος τρομοκράτης επειδή συμμετείχε στην εξέγερση ή θα μπορούσε, εν δυνάμει, να συμμετέχει…!
Άλλο παράδειγμα: Πηγαίνει η ΧΑ ένα πιάτο φαί και τα ΜΜΕ θα το προβάλλουν ένα σωρό φορές.
Αλλά όταν μια ομάδα αλληλεγγύης, μια λαϊκή συνέλευση γειτονιάς μοιράσει δεκάδες σακκούλες τρόφιμα σε μια γειτονιά, οργανώσει ένα συσσίτιο, επανασυνδέσει το κομμένο ρεύμα αυτή η κίνηση δεν βρίσκει το δρόμο της δημοσιότητας.
Αν πίσω από τη φιλολαϊκή και αντισυστημική ρητορεία των φασιστών και των ρατσιστών διαβάσουμε πιό προσεκτικά , θα διαπιστώσουμε ότι όλες οι αναλύσεις τους και ιδιαίτερα του κύριου εκπροσπώπου τους σήμερα, της ΧΑ , είναι ένα απλοϊκό, ευκολοχώνευτο, ανορθολογικό δόγμα: ελληνικό = καλό, ξένο = κακό.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο πχ οι έλληνες καπιταλιστές μένουν ,επι της ουσίας, στο απυρόβλητο, αφού εντάσσονται στο σχήμα : ελληνας = καλό. Σκανδαλώδες παράδειγμα τού ότι η ΧΑ δεν θέλει να συκρουστεί με το μεγάλο κεφάλαιο είναι οι θέσεις της για τη ναυτιλία. Κουβέντα για το ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν ελάχιστους φόρους στην Ελλάδα, μιας και έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Με το – φορολογικό – αζημίωτο φυσικά.
Η όλη λογική των ρατσιστών είναι το ότι προσπαθούν να σπείρουν το δηλητήριο και τη διχόνοια ανάμεσα στο 95% του λαού,ελλήνων και μεταναστών, των άνεργων, των φτωχών και εξαθλιωμένων, των μικρών και μεσαίων που συνθλιβονται από τα Μνημόνια και που, αυτό το 95%, έχει κοινά συμφέροντα απέναντι στο 5% του πλούτου και της εξουσίας.
Εμφανίστηκε ποτέ η ΧΑ, το ΛΑΟΣ, ο Γεωργιάδης ή ο Βορίδης στις μεγάλες διαδηλώσεις του λαού κατά των Μνημονίων και του χρέους; Στις πλατείες; Στις λαϊκές συνελέυσεις; Φυσικά όχι. Οι χρυσαυγίτες όμως εμφανίζονται, με την κάλυψη της αστυνομίας, για να επιτεθούν σε διαδηλωτές και απεργούς. Δειχνούν έτσι καθαρά ότι ο ρόλος τους είναι, και θα είναι, να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο, πλάι στα ΜΑΤ, στην καταστολή των αγώνων, όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους των ταγματων εφόδου στη Γερμανία του 30, όπως οι ταγματασφαλίτες και οι χίτες στην κατοχή και τον εμφύλιο, οι ΕΚΟΦίτες και οι παρακρατικοί στη δεκαετία του ’60.
Τρία τελευταία στοιχεία:
1. είναι τυχαίο ότι οι φασίστες και οι ρατσιστές, δρουν σε συμμορίες σχεδόν αποκλειστικά αντρων-φουσκωτών, στα μουλωχτά, νύχτα, ενάντια σε μεμονομένους και ανυπερασπιστούς ανθρώπους; Θρασύδειλα και στα κρυφά; Θα τα βάλουν με τους εμπόρους ναρκωτικών, τους δουλεμπόρους γυναικών και μεταναστών; Όχι βέβαια. Εξάλλου μεγάλο μέρος των μελών της ΧΑ είναι μπραβοι της νύχτας ενώ πολλά στελέχη της έχουν καταδίκες για εγληματικές πράξεις (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE_%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%AE_%28%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%29 ).Ο αρχηγός της ΧΑ , Ν.Μιχαλολιάκος (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82, http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-bombistis-mixaloliakos-tis-katerinas-stayroyla ) έχει καταδικαστεί για επιθέσεις σε δημοσιογράφους το 1976 ενώ έχει δικαστεί και για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις σε κινηματογράφους που πρόβαλλαν σοβιετικές ταινίες το 1978. (Στις 19 και 21 Οκτωβρίου 1999, ο 23χρονος Παντελής Καζάκος, σκότωσε δύο μετανάστες και τραυμάτισε σοβαρά άλλους εφτά λόγω του διαφορετικού χρώματος και θρησκεύματος Το ηγετικό μέλος της Χρυσής Αυγής Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», ήταν για τέσσερα χρόνια καταζητούμενος από τις ελληνικές αρχές, κατηγορούμενος για τη δολοφονική επίθεση εναντίον των φοιτητών Δημήτρη Κουσουρή και Ηλία Φωτιάδη και του τότε αδιόριστου εκπαιδευτικού Γιάννη Καραμπατσόλη τον Ιούνιο του 1998 ) ή είναι υπόλογοι απεναντι στο νόμο ( Ο υπεύθυνος τύπου του κόμματος και βουλευτής Αττικής Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία . Η υποψήφια βουλευτής Ἀ Αθηνών Θέμις Σκορδέλη είναι μία από τους τρεις κατηγορούμενους για βαριά σωματική βλάβη (μαχαίρωμα) εναντίον Αφγανού πρόσφυγα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στις 18 Σεπτεμβρίου 2011. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί έξι φορές ).

2. ο λόγος της ΧΑ και γενικότερα του φασισμού και στου ρατσισμού.
Είτε διαβάσει κάποιος το «ο Αγών μου» του Χϊτλερ είτε λόγους του Παπαδόπουλου, είτε όποιου άλλου δικτάτορα, είτε τις θέσεις της ΧΑ, θα διαπιστώσει εύκολα:
Α. ότι είναι σχεδόν αντιγραφές!!! Επίσης, ακόμη και το στυλ που μιλάνε είναι ίδιο. Ακόμη κι ο Βενιζέλος, όπως τον είδαμε στο ντοκυμανταίρ – ή όπως έχει εμφανιστεί σε άλλες περιστάσεις – θύμιζε Γκέμπελς!
Β. ότι πρόκειται για ένα απλοϊκό λόγο. Είναι ένας λόγος που αποκοιμίζει και αποβλακώνει με μονότονες επαναλήψεις πραγμάτων που δεν αποδεικύνονται ορθολογικά, ούτε από στοιχεία. Είναι ένας λόγος που απευθύνεται στο φόβο, που υπερβάλλει το συναίσθημα και που δεν απαιτεί κριτική σκέψη και ανάλυση αλλά μόνον την τυφλή πίστη. Είναι ένας λόγος , σαν τα πρωινάδικα της τηλεόρασης και τα δελτίων ειδήσεων, στην ουσία είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Είναι, τέλος, μια λογική που υποτιμά τη νοημόσύνη των ανθρώπων διότι, όταν πχ λέει ότι ο καταναλωτισμός μας έρχεται «απ’ έξω» είναι σα να θεωρεί τους πολίτες της χώρας μας «παιδάκια» που χειραγωγούνται από το καθένα. Αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν οι φασίστες είναι να τους παραδώσουμε τη σκέψη και την ψυχή μας, να μας χειραγωγήσουν εκείνοι.
3.: το μεγάλο «ατού» των φασιστών είναι η εγκληματικότητα και η ταύτισή της με τους μετανάστες. Ας σκεφτούμε πραγματικά. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η μικροεγκληματικότητα ποιονών ήταν το «επάγγελμα» ,το καταφύγιο; Των φτωχών και λούμπεν ελλήνων που έμεναν και φυτοζωούσαν στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Ποιοί ήταν η δεύτεροι κατά σειρά μικρομαφιόζοι και μικροαπατεώνες στην Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1920, μετά τους Ιταλούς; Οι Έλληνες που ακόμα δεν είχαν βρει στον ήλιο μοίρα..! Η καθημερινή εγκληματικότητα είναι το θλιβερό προνόμιο των πιό εξαθλιωμένων και όχι των «έγχρωμων». Όσο η κρίση θα συνεχίζει και θα συνθλίβει έλληνες και μετανάστες τόσο θα πολλαπλασιάζεται και αυτή. Όσο για τα κύματα μεταναστών, ας αναλογιστούμε τις αιτίες: πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν, πείνα και φτώχεια αλλά και μπλοκάρισμα στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να φύγουν αλλά παρεμποδίζονται από τη συνθήκη Δουβλίνο 2.»

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Ένα μήνυμα μεσω αυτού του ταμ-ταμ στους πρώην «σύντροφους» της ΔΗΜΑΡ στο

  Ελπίζω οι σφαίρες ντουμ-ντουμ, που κάπου φτιάχνονται για τα προγκρομ και για άλλους ανεπιθύμητους που θα ακολουθήσουν μετά τους μετανάστες, να μην έχουν και την δική τους υπογραφή.

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Δεν πρόσεξα που η συλλογή που έκανα link μόνο για το πρώτο τραγούδι της, είχε και άλλα ενδιαφέροντα μηνύματα σχεδόν για όλη την «καθ’ ημας» Αριστερά μέσα από τα προφητικά τραγούδια που ακολουθούν.

 3. Ο/Η kseeath λέει:

  Μεταναστευτικά εμβάσματα και άλλα ρατσιστικά παραμύθια

  Παράλληλα με τις ρατσιστικές επιχειρήσεις υπό την ονομασία “ξένιος Ζευς”, ένα πλήθος δημοσιευμάτων κατέκλυσε το διαδίκτυο σχετικά με τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις χώρες τους και την δήθεν “αιμορραγία” που προκαλούν στην ελληνική οικονομία, την ώρα μάλιστα που ο “χειμαζόμενος” ελληνικός λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα εξαιτίας του μνημονίου. Είναι προφανής ο στόχος των αλλεπάλληλων αναδημοσιεύσεων αυτής της είδησης, από εθνικόφρονα κυρίως μπλοκ αλλά και από εφημερίδες που κάνουν πλάτες σε αυτού τους είδους την “πληροφόρηση”.

  Συνέχεια εδώhttp://wp.me/pryYN-16r

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s