Διαδήλωση ενάντια στην τρομοκρατία; Τι θέλουμε να αποδείξουμε; Και σε ποιον; (του Κώστα Λεγάκη)

Posted: 30/10/2009 by redpunk67 in Παρεμβάσεις, Uncategorized
Ετικέτες:

escherap

Για άλλη μια φορά τα στελέχη της «Ανανεωτικής» Πτέρυγας του ΣΥΝ έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Το πρόσωπο της καθωσπρέπει, «θεσμικής», καθεστωτικής αριστεράς.

Με απευθείας ανακοίνωση στα ΜΜΕ μας ενημέρωσαν ότι προτίθεται να προτείνουν στην σημερινή ΠΓ του ΣΥΝ τη διοργάνωση διαδήλωσης ενάντια στην τρομοκρατία.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

1. Γιατί η ΑΠ επιλέγει να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να κάνει μια πρόταση; Έτσι παράγεται η πολιτική πια εντός του ΣΥΝ; Μέσω των Μέσων;

Ως άνθρωπος που από τα μικράτα του συμμετέχει στην αριστερά και τις διαδικασίες της, είχα την εντύπωση ότι οι οποιεσδήποτε προτάσεις, πρώτα συζητούνται με τους συντρόφους μας και μετά δημοσιοποιούνται. Η επιλογή της ανακοίνωσης στα ΜΜΕ μιας πρότασης που απευθύνεται σε συντρόφους, μόνο τον χαρακτήρα του εκβιασμού μπορεί να έχει.

2. Τι θα εξυπηρετήσει μια τέτοια διαδήλωση;

Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κάθε είδους γίνονται με σκοπό να πιέσουν κάποιον να πάρει ή να αλλάξει μια απόφαση, μια πολιτική, μια πρακτική. Κινητοποιήσεις γίνονται για να κερδίσεις κάτι. Δεν γίνονται για το θεαθήναι, μόνο και μόνο για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας! Άρα διαδηλώνεις μόνο ενάντια σε κάτι που είναι απτό. Που έχει όνομα, που έχει πρόσωπο. Η κρατική τρομοκρατία π.χ. είναι μια τέτοια περίπτωση. Η ΕΤΑ, επίσης, στην Ισπανία, είναι μια άλλη τέτοια περίπτωση. Όσο τρομοκρατική κι αν είναι η δράση της, η ΕΤΑ διεκδικεί έναν «θεσμικό» ρόλο στα πράγματα. Υπολογίζει στη λαϊκή υποστήριξη και άρα λαμβάνει υπόψη της της τη λαϊκή αντίδραση. Στην ελληνική πραγματικότητα όμως, με ανθρώπους που σκοτώνουν για νεφελώδεις λόγους, που δεν ξέρουμε ούτε τι διεκδικούν, ούτε εάν είναι «αγνοί» επαναστάτες ή απλοί προβοκάτορες, μια τέτοια κινητοποίηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απλοί εγκληματίες. Δεν διεκδικούν καμιά λαϊκή «νομιμοποίηση», δεν διεκδικούν ερείσματα στον κόσμο. Όπως δεν διεκδικεί ούτε ο ληστής, ούτε ο βιαστής. Τι νόημα θα είχε μια κινητοιποίηση ενάντια στη Ληστεία ή ενάντια στον Βιασμό; Κινητοποιήσεις δηλαδή ενάντια σε μία έννοια; Μήπως οι ληστές ή οι βιαστές θα σταματήσουν να τελούν τις συγκεκριμένες πράξεις επειδή κατέβηκαν μερικές χιλιάδες στο δρόμο και διαμαρτυρήθηκαν; ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!

3. Τι θέλουμε να αποδείξουμε; Και σε ποιον;

Μήπως το μόνο που θέλουμε να αποδείξουμε είναι ότι είμαστε «καλά παιδιά»; Μα είναι παγκοίνως γνωστό, από την εκατόχρονη και πλέον δράση της αριστεράς στην Ελλάδα, ότι ουδέποτε δικαιολόγησε ή εφάρμοσε πρακτικές ατομικής τρομοκρατίας. Η αριστερά (όλων των αποχρώσεων) πάντα έβλεπε τη λύση των προβλημάτων μέσα από μαζικές διαδικασίες, μέσα από λαϊκές κινητοποιήσεις. Η αριστερά και οι αριστεροί έχουν υποστεί τρομοκρατικές πρακτικές. Έχουν διωχθεί, έχουν βασανιστεί, έχουν εκτελεστεί και είναι οι τελευταίοι που δεν θα υπολόγιζαν ποτέ μια ανθρώπινη ζωή. Άρα είναι εκ του πονηρού το ερώτημα που θέτουν οι φωστήρες της τηλεδημοσιογραφίας και οι ακροδεξιοί τηλεστάρ, για το πώς θα αντιδράσει η αριστερά απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Οι ίδιοι άραγε πώς αντιδρούν; Αυτοί γιατί δεν κάνουν καμιά κινητοποίηση;

4. Αποκηρύσσομεν μετά βδελυγμίας;

Όταν το κράτος και οι μηχανισμοί του σε εγκαλούν συνεχώς, η δική σου απάντηση δεν μπορεί να είναι συνεχώς το «αποκηρύσσομεν μετά βδελυγμίας». Να υπενθυμίσω ότι πολλοί κομμουνιστές που διαφωνούσαν και κριτίκαραν την Σοβιετική Ένωση και τα σταλινικά εγκλήματα, όταν τους ρωτούσαν στην ασφάλεια «είσαι ρε με τη Ρωσία;» αυτοί απαντούσαν «ναι». Και ήταν αυτό μια συνειδητή στάση απέναντι στο απεχθές πρόσωπο του κρατικού τρομοκράτη, που δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να σου κάνει μια τέτοια ερώτηση.

Η αριστερά δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Η αριστερά έχει πολιτική για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων. Και η πολιτική αυτή λέγεται εκδημοκρατισμός του κράτους, των ένοπλων σωμάτων, των μυστικών υπηρεσιών μέχρι την πλήρη κατάργησή τους στην κοινωνία που ονειρευόμαστε. Λέγεται διαφάνεια παντού. Λέγεται φιλολαϊκή πολιτική, που αφαιρεί κάθε πρόσχημα στους επίδοξους σούπερμαν της επανάστασης.

Όταν το ίδιο το κράτος σπέρνει αντιδημοκρατικά μέτρα, αστυνομοκρατία, ηλεκτρονικά φακελώματα, κάμερες στους δρόμους και κυνήγημα καθετί που ξεφεύγει από την «καθεστυκυία λογική», τότε να είναι έτοιμο να θερίζει τρομοκρατικές θύελλες.

Σχόλια
  1. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

    Συμφωνώ απολύτως. Απλώς πιστεύω ότι η αριστερά δεν πρέπει να κουράζεται να αναλύει γιατί είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιες ενέργειες. Οχι γιατί την έγκαλεί οποιοσδήποτε αλλά γιατί έτσι πρέπει. Γιατί έτσι μπορεί να ανοίξει κανένα αυτί, γιατί τέτοιες ιστορίες δεν είναι <>, γιατί αυτοί οι εκτελεστές δεν είναι σύντροφοι.Τα μολυβέναι χρόνια που ζήσανε στην Ιταλία και την Γερμανία δεν πρέπει επουδενί λόγο να τα ζήσουμε κι εδώ. Αν μη τι άλλο είμαστε 30 χρόνια σοφότεροι. Τελεία και παύλα. Οσο για την στάση των ανανεωτικών, τι να πεί κανείς, βάζουν <>.

  2. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

    α) γιατί τέτοιες ιστορίες δεν είναι εσωτερική υπόθεση του κινήματος
    β) βάζουν περίστροφο στον κρόταφο των συντρόφων τους
    ήθελα να πώ και έβαλα εντός παρενθέσεων και μου το έσφαξε

  3. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

    Και εγώ συμφωνώ. Είναι ηλίθιο να κάνεις πορεία-διαδήλωση απέναντι σε αυτόυς τους «τρομοκράτες».
    Δηλαδή, πας να δώσεις πολιτική υπόσταση στους δολοφόνους.

  4. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Δεν θέλουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν!
    Ο τρόμος δεν ξεχωρίζει αποδέκτες – απλώνεται παντού και καθηλώνει την μαζικότητα, την συλλογικότητα, την χειραφέτηση. Δημιουργεί μια κοινωνία του θεάματος που πουλάει, του τυφλού τρόμου, της ξαφνικής βίας, της συνομωσίας, του σκοταδιού και των οργανωμένων παραβατικών όπου κατά το χολιγουντιανό πρότυπο, συνωστίζονται και αλληλοεξοντώνονται διάφοροι τιμωροί στο όνομα του … οτιδήποτε.
    Χαζοομάδα ξεχαζοομάδα πυροβολεί!
    Και το δικαίωμα αυτό το παίρνει μόνη της. Όπως ο Μπους…προληπτικά, τιμωρητικά με παράπλευρες απώλειες. Ποιοι είναι οι τύποι αυτοί που πυροβολούν στο όνομά μας; Θάλεγα:
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ!
    Όποιος επιβάλλει την «αλήθεια» του με την βία έχει διαλέξει τον μοναχικό αντικοινωνικό του δρόμο. Δικαίωμά του αλλά όχι στο όνομα του κινήματος, όχι στο όνομα της Αριστεράς.
    Ναι, να διαδηλώσουμε ενάντια στον Τρόμο από όπου κι αν προέρχεται. Να πολεμήσουμε τον φόβο, να προτείνουμε την συμμετοχή και όχι την ιδιώτευση, να καταφύγουμε στην ασφάλεια της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.
    Έστω και συμβολικά, μόνο η Αριστερά μπορεί να πάρει τον φόβο μακριά και να συντρίψει τις δικαιολογίες για νέα αστυνομοκρατία.
    Οι δολοφόνοι έχουν υπόσταση, εμείς θα τους βγάλουμε την μάσκα και την αριστερή νομιμοποίηση: έτσι, με διαδήλωση όχι με χλιαρές δηλώσεις που μοιάζουμε να τις κάνουμε βαριεστημένα και υποχρεωτικά. Ως ενεργοί πολίτες.

  5. Ο/Η Δέσποινα Σπανούδη λέει:

    Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δεν καλύπτεται με πορείες και δηλώσεις.
    Είναι φανερό ότι η οργή κατά «της άτιμης κοινωνίας» και του «κατεστημένου» που περιλαμβάνει σχεδόν τους πάντες, εκφράζει πολλούς πια. «Είμαστε εναντίον όλων», λένε με τις πράξεις και τις προκηρύξεις τους πολλοί -πολλοί περισσότεροι απο ότι στο παρελθόν.
    Είναι και το κενό που αφήνουμε όσο είμαστε διαλυμένοι, σε σύγχυση και παραλυμένοι. Όσο δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε αριστερή απάντηση και παρέμβαση στην κοινωνία.

  6. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

    Ναί συμφωνώ ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με πορείες και δηλώσεις. Ομως πιστεύω ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξηγούμε πολύ αναλυτικά γιατί τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες. Οχι μόνο από την σκοπιά του αποτελέσματος αλλά κι από πλευράς το τι μελλοντική κοινωνία προτείνουν, τι συνειδήσεις δημιουργούν. Να αναλύσουμε τις διαφορές ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο ένοπλο. Η κοινωνική αδικία και η κρίση της αριστεράς εξηγεί ( δεν δικαιολογεί ) μέχρι κάποιου σημείου το φαινόμενο. Γιατί μετά το δεκέμβρη , που υπήρχαν αγώνες , κινητοποιήσεις κ.λ.π., τα περιστατικά αυξάνονται; Αυτό σημαίνει ήττα, υποχώρηση του κινήματος; Νομίζω ότι πολύ καλά το ένοπλο αντάρτικο πόλης ( το παλιό τουλάχιστον ) το αναλύουν κείμενα παλιά του Καραμπελιά και του Βότση. Το ερώτημα όμως που μου τριβελίζει το μυαλό από την Τρίτη είναι: πώς γίνεται κάποιος να μην ξέρει τις φοβερές συνέπειες του αντάρτικου πόλης; είναι δυνατόν να αγνοούν όσοι έκαναν την επίθεση την 27η Οκτώβρη το τι θα ακολουθήσει σαν απάντηση από το κράτος; το πόσο θα φοβηθεί και θα συντηρητικοποιηθεί η κοινωνία; τι προοπτικές νομίζουν ότι ανοίγουν; Γιατί τέτοιες μέθοδοι , που κατά την γνώμη μου είναι σαφέστατο που οδηγούν, έρχονται και ξαναέρχονται στο προσκήνιο; Βέβαια θα μου πείτε είναι απείρως πιο εύκολο να σκοτώσεις έναν 20άρη αστυνομικό από το να πείσεις έναν 20αρη να κινητοποιηθεί για οτιδήποτε. Μερικές σκόρπιες σκέψεις ενός ρεφορμιστή σαραντάρη!

  7. Ο/Η Δέσποινα Σπανούδη λέει:

    Φίλε Δ.Υ. δεν ισχυρίζομαι ότι φταίει μόνο η ανυπαρξία της δικής (;) μας Αριστεράς. Γιαυτό έβαλα το και «είναι και το κενό…».
    Σκέφτομαι όμως ότι η συνολική αδυναμία όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Αριστερά, να συγκροτήσουν ένα πόλο αντίστασης, παρέμβασης και εν τέλει κάποιας προοπτικής ή διεξόδου ή έκφρασης της κοινωνικής αγανάκτησης, τροφοδοτεί φαινόμενα θολής και κατά πάντων οργής.
    Πάντως από ότι καταλαβαίνω δεν ενδιαφέρονται μάλλον να ανοίξουν προοπτικές, άλλες απο το να εκφράσουν τους οργισμένους. Και φοβάμαι ότι η βίαιη προλεταριοποίηση ιδιαίτερα των νέων, πυκνώνει τις τάξεις των οργισμένων.

  8. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

    Σύμφωνοι αλλά ήθελα να πώ ότι αγώνες υπάρχουν τη συγκεκριμένη περίοδο από πολλούς χώρους: αναρχικό , αριστερό ( κάθε είδους ) κ.λ.π. Πώς και δεν βρίσκουν σε κανένα από αυτούς προοπτική;

  9. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

    Κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται για ανθρώπους που ψάχνουν προοπτική για οτιδήποτε. Αν δεν πρόκειται για προβοκάτορες, τότε είναι απλώς χουλιγκάνοι. Τα κείμενα της «νέας» τρομοκρατίας νομίζω το αποδεικνύουν.
    Το θέμα είναι η αριστερά να ανοίξει ιδεολογικό μέτωο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και να εξηγήσει στον κόσμο τα αίτια, ενώ παράλληλα να δώσει και τις πολιτικές προτάσεις που θα αφαιρούν έδαφος γονιμοποίησης τέτοιων φαινομένων.
    Λύση δεν είναι σίγουρα οι «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι αυτοί με την πολιτική τους και την πρακτική τους ευθύνονται κατά πολύ για τις αιτίες που δημιουργούν την τρομοκρατία.

  10. Γιώργο, (σχόλιο #4)
    οι τύποι αυτοί δεν πυροβολούν στο όνομά μας. Πυροβολούν στο όνομα ενός κοινωνικού επαναστατικού υποκειμένου, συνήθως το ονομάζουν προλεταριάτο. Οπότε, εμείς, σαν τι θα απαντήσουμε; Σαν προλεταριάτο; Αυτό δεν είναι… αντιποίηση αρχής συμμετρική και κατοπτρική αυτής των μασκοφόρων εκδικητών;

  11. Ο/Η Σταυρος λέει:

    το ιδεολογικό μέτωπο σωστά θα πρέπει να το ανοίξουμε αλλά αυτό σίγουρα δεν θα πρέπει να ειναι μιντιακά ή απλώς θεωρητικά και πολύ περισσότερο όχι κατασταλτικα απο τη δικια μας την πλευρα. Η ιδεολογική αντιπαράθεση γίνεται μονο μ’έσα στους κοινωνικούς μαζικούς χώρους όπου οι ιδέες της Αριστεράς( καθε ρευματος και ιδεολογικής καταβολής) έρχονται σε τριβή, όσμωση και αντιπαράθεση με ρεφορμιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, αναρχικές,ααντιεξουσιαστικές ιδεολογίες. Άρα το ζήτημα είναι αν ενισχύσουμε τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες της περιόδου…¨Ετσι σπας την ατομικιστικη αντιληψη της απόδοσης διακιοσύνης, της «επαναστατικής» δρασης, ένα στυλ ρομπεν των δασώς και επαναστατη Μεσσία….Και επιπλέον παντα θα πρεπει να απευθύνεσαι, να κρίνεσααι και να απολογείσαι σε αυτά τα μαζικα κοινωνικα΄στρώματα και όχι σε καθε μεγαλοδημοσιογράφο του ταδε εκδοτικού οικου και οικονομικού κεντρου. Και πάντα αυτή η απευθυνση να γινεται μεσω της αμεσης επαφης της Αριστεράς και των στρωμάτων αυτών και όχι μέσω των επικοινωνιακών διαυλων που ελεγχονται απο το συστημα

  12. Ο/Η Επίκουρος λέει:

    Πολύ καλό το άρθρο του Λεγάκη. Χαίρομαι που πολλοί πολίτες κρίνουν την μη αναγκαιότητα της πορείας αυτής. Πράγματι, γιατί εμείς αναλαμβάνουμε να διαμαρτυρηθούμε, από ενοχή μήπως οι «δημοκράτες» μας ταυτίσουν με αυτούς που προβαίνουν στις ενέργειες της ένοπλης πάλης; Οι «δημοκράτες» έκαναν πορεία όταν το παιδί των 16 χρονών, που θα μπορούσε να είχε οποιοδήποτε όνομα, δολοφονήθηκε από το κράτος; Είναι τα άτομα της ένοπλης επίθεσης προβοκάτορες ή προσπαθούν να κάνουν πράξη αυτό που ο καθένας μας θέλει να αλλάξει, αλλά χρησισμοποιούν λανθασμένες μέθοδες, για όσους πιστεύουμε στην «ειρηνική» κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας;
    Δεν με προβληματίζει η πρόσβαση στα ΜΜΕ (πρώτα). Στο κάτω-κάτω είναι μια πράξη ανοικτής δημοκρατικής συμπεριφοράς. Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι δεν χτυπά τη ρίζα, η διαδήλωση αυτή. Δεν θα ήταν άσχημη μια τέτοια συγκέντρωση που θα καυτηριάζει τη συνεχή τρομοκρατική συμπεριφορά του κράτους, που έστω κι αν φαίνεται ότι αντιδρά ακολουθώντας τους νόμους, λυσσομανά πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει με περισσότερη δημοκρατία. Αυτό πρέπει να είναι και το μήνυμα της παν-συγκέντρωσης «να καταδικάσουμε το τρομοκρατικό κράτος και να δημιούργησουμε περισσότερη δημοκρατία» περιορίζοντας τη νομιμοποίηση των καπιταλιστών να κερδοσκοπούν, γιατί κακά τα ψέμματα αν όλοι είχαμε μερίδιο στη διανομή του πλούτου και στην παραγωγή του, θα ήταν πολύ δυσκολότερο να εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Ο Μπερναρ Σο το είπε από τα μέσα του 19ου αιώνα, με το σχετικό θεατρικό του έργο που τάραξε την βικτωριανή κοινωνία. Ένας τέτοιος διανοούμενος θα πρέπει να μιλήσει στη μεγάλη αυτή σύναξη του λαού για δημοκρατία και οικονομική ισονομία.

  13. Ο/Η sonafets λέει:

    Έχετε μείνει πολύ πίσω.Κολλημένοι στο παρελθόν,αναφέρεστε συνέχεια σ’αυτό.Η Αριστερά δεν μπορεί να ζεί με τις αναμνήσεις της,οφείλει να είναι παρούσα σήμερα,να επηρεάζει το τώρα καί να διαμορφώνει το αύριο.Θεραπεύστε τον πολιτικό αυτισμό σας καί σταματήστε την γκρίνια.Δεν φταίνε οι πολίτες που από φόβο καί κομφορμισμό βλέπετε τα «επαναστατικά σας απωθημένα από την κλειδαρότρυπα της ιστορίας».

  14. Sofanets, pos pisteueis se autin tin ypothesi pos tha itan kapoios dimiourgikos.? Me to na sikonei tin simaia tou den eimai elefadas kai na orizei tin politiki tou ypostasi to sundromo ton ierosolimon? Me aytin tin protasi af enos den ginetai symmetoxi poltika stin lusi tou provlimatos afeterou paragnorizetai to megalo provlima pou einai i astunomokratia. Alloste den tha diadiloso dipla dipla me kapoion pou panigyrizei gia to gegonos giati etsi tha boresei na pereisteillei ta diakaiomata mou. Ektos kai an ennoeis tin parousia tis aristeras me to na fylaei katourimenes podies!!!!

  15. Ο/Η απάλευτος λέει:

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1098218

    1000 φορές να προσθέσετε στο πιο πάνω τα σχόλιά σας (κι όσο αντέξετε…)

  16. Ο/Η ftanei_pia λέει:

    ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ;
    Γιατί τόση σιωπή για τη συζήτηση της πρόταση Μαργαρίτη και της ΑΠ για πορεία ενάντια στην τρομοκρατία; Τι αποφάσισαν τελικά ξέρει κανείς σύντροφος; Γιατί ανυπομονώ να βρεθώ δίπλα στο Μπουμπούκο και στο στρατηγό Άνεμο;

    Και κάτι άλλο, σοβαρό: Για τους 2 εργαζόμενους τη βδομάδα που σκοτώνει η εργοδοτική τρομοκρατία στα ναυπηγεία, στα γιαπιά, στα εργοστάσια θα ζητήσει καμμιά πορεία ο ευαίσθητος Μαργαρίτης, ή ο λαλίστατος στο Βήμα Μπαγιώργος;
    Ή εκεί κάνει τζιζ και δεν μιλάει κανείς τους;

  17. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Καλά ρε σείς; Είστε εσείς αριστεροί;
    Τρίχες είστε ρε;
    Οι αριστεροί ή συμφωνούν με ένα φαινόμενο , μια εκδήλωση, μια συμπεριφορά ή διαφωνούν κάθετα και πάντα με λόγο.
    Ποιόν λόγο επικαλείσαι εσύ ρε οργισμένε ftanei_pia και βγάζεις τις βρωμιές σου απέναντι στην πρόταση της ΑΠ και προσωπικά στον Μαργαρίτη;
    Αυτές τις μαλακίες για την διαδήλωση για τους 2 εργαζόμενους την εβδομάδα και τις διαδηλώσεις αλλού.
    Σιγά μην κόπτεσαι εσύ για τους δύο εργαζόμενους;
    Πότε ασχολήθηκες ρε φίλε και πώς;
    Για πές μας;
    Περιμένω την απάντησή σου για να σε μπινελικώσω όπως δεν σου τάχωσε κανείς κακομαθημένε.

  18. Ο/Η μικροαστός λέει:

    «Όταν το ίδιο το κράτος σπέρνει αντιδημοκρατικά μέτρα, αστυνομοκρατία, ηλεκτρονικά φακελώματα, κάμερες στους δρόμους και κυνήγημα καθετί που ξεφεύγει από την «καθεστυκυία λογική», τότε να είναι έτοιμο να θερίζει τρομοκρατικές θύελλες.»
    Τι λέει ρε Λεγάκη;
    Ωστε το κράτος θερίζει τρομοκρατικές θύελες επειδή σπέρνει αντιδημοκρατικά μέτρα.
    Ξανά το κράτος φταίει;
    Εχεις να πείς μήπως και τίποτα για τις «τρομοκρατικές θύελες»;
    Ετσι όπως τις αβαφέρεις είναι σαν να είναι δικαιολογημένη η παρουσία τους;
    Ενώ αν το κράτος ήταν το κράτος της Αριστεράς, που δεν θα ήταν αντιδημοκρατικό, τότε θα σταματούσαν οι «τρομοκρατικές θύελες»;
    Και μετά ξύπνησες.
    Φίλε Λεγάκη, είσαι βαθιά νυχτωμένος.
    Μια ζωή θα δίνεις εξετάσεις για το πόσο αριστερός είσαι.
    Ποτέ δεν θα τολμήσεις να κατακρίνεις απλούς ανεγκέφαλους εγκληματίες.
    Αν δεν σε ενοχλεί η συμπεριφορά τους, τότε, άσε τα λόγια και τρέξε να τους μιμηθείς.
    Δόξα το Θεό, αστυνομικά τμήματα υπάρχουν παντού, καλάσνικοφ πουλιούνται στην Ομόνοια.
    Τρέξε και άρχισε να πυροβολείς επειδή το κράτος «σπέρνει αντιδημοκρατικά μέτρα», αφού τις βρίσκεις ως σοβαρή αιτία, σπείρε εσύ σαν πρωτοπόρος αριστερός «τρομοκρατικές θύελες», αλλιώς κάνε μασάζ στα κουρασμένα από το πληκτρολόγιο δάκτυλά σου.
    Εγινα αντιληπτός ή να συνεχίσω;

  19. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Οσον αφορά τα ερωτήματα του τίτλου σου, οι απαντήσεις είναι απλές.
    Θέλουμε να αποδείξουμε, ότι δεν χαιδεύουμε τον κάθε τρελαμένο, για να πα΄ρουμε την ψήφο του.
    Θέλουμε να αποδείξουμε, ότι η σταλινική εκδοχή της αριστεράς έχει τελειώσει.
    Θέλουμε να αποδείξουμε στην νεολαία ότι δεν συμφωνούμε με την ανώριμη επαναστατικότητα και την γοητεία που ασκεί σε άγουρα 15χρονα.
    Εσύ να μας πείς τι και σε ποιόν θέλεις να αποδείξεις με τις αηδίες που γράφεις;

  20. Ο/Η μικροαστός λέει:

    @επίκουρος
    «….Οι “δημοκράτες” έκαναν πορεία όταν το παιδί των 16 χρονών, που θα μπορούσε να είχε οποιοδήποτε όνομα, δολοφονήθηκε από το κράτος;…»
    Καλά είναι δυνατόν να αναρωτιέσαι αν έκαναν πορεία οι «δημοκράτες»;
    Δηλαδή τι νομίζεις ότι ήταν τα παιδιά σε όλα τα σχολεία της χώρας;
    Τρομοκράτες;
    ‘Η μήπως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ;
    Αλλά και νάταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι έκτοτε δεν νομιθμοποιούνται να διαδηλώνουν άλλοι;
    Γιατί ρε δεν είστε ευθείς;
    Γιατί δεν λέτε ευθέως ότι μισείτε την ΑΠ, επειδή δεν σας επιτρέπει να την φιμώνεται;
    Το τι αίσχη έχω διαβάσει και σε αυτό το μπλόγκ και αλλού, είναι απίστευτο.
    Το λάθςο της ΑΠ είναι που συναγελάζεται μαζί σος. Που σας δίνει σημασία και λόγο για να μη ξαναγυρίσεται στο ΚΚΕ και τα ΜΛ που είναι η θέση σας.

    • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

      Προσωπικά αυτοπροσδιορίζομαι ανανεωτικός και συμφωνώ με το κείμενο της παρέμβασης Λεγάκη. Όπως συμφωνώ οι απόψεις όλων να διατυπώνονται και να συντίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στα παράθυρα των ΜΜΕ όπου ακούγονται αίσχη χωρίς δυνατότητα αντίλογου.

    • Ο/Η Epikouros λέει:

      Με συγχωρείς Μικροαστέ αλλά ίσως δεν κατάλαβες το «δημοκράτες» σε εισαγωγικά. Χρειάζετε να το δεις σε σχέση με το νόημα του κειμένου, ποιοι μας προκαλούν τώρα να καταδικάσουμε τη τρομοκρατία και ποιοι δολοφονούσαν το 16χρονο. Εκτός και εάν συνειδητά ταυτίζεις τον εαυτό σου με τους «δημοκράτες», οπότε τα πράγματα αλλάζουν.
      Μήπως μπορείς επίσης να εξηγήσεις τι εννοείς με ΑΠ. Βλέπεις όλοι δεν μπορούμε να συμπλέουμε στις συντομογραφίες.
      Πρέπει να ξεπεράσουμε επίσης αυτή την επιθετική διάθεση, και συνωμοσιοφοβία. Δεν χρειάζεται ούτε να βριζόμαστε αν δεν συμφωνούμε, ούτε να προκαλούμε. Εγώ ανέφερα τη γνώμη μου και μπορεί να μην την ξαναναφέρω, πάντα με δική μου επιλογή, γιατί βλέπω ότι ο διάλογος αντί να συνθέτει, εδώ πάει για πόλωση. Δήλαδη προς την εσωτερική ρήξη και την εσωστρέφεια. Όσο για ΚΚΕ και ΜΛ, αν έπιασες τέτοιες συντεταγμένες, είσαι εκτός πορείας, επίσης.

  21. Καιρό είχε να εμφανιστεί μια νηφάλια και εμπεριστατωμένη άποψη σ’αυτό το blog.
    Καλό ΠΑΣΟΚ σύντροφε! Και η ευγένεια και οι καλοί τρόποι, «ανανεωτικοί» όπως πάντα…!

  22. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Δεν καταλαβαίνω το καλό ΠΑΣΟΚ.
    Η αριστερά είμαστε εμείς και δεν έχω κανέναν λόγο να τρέχω στο ΠΑΣΟΚ.
    Το ΠΑΣΟΚ και την σοσιαλδημοκρατία θα την κρίνω από την διακυβέρνησή της, αλλά όχι ευχόμενος να αποτύχει, αλλά να τα πάει καλά και ας χάσω εγώ την ευκαιρία να κάνω διαδήλωση για χιλιάδες άνεργους σε μια τέτοια περίπτωση.
    Μερικοί όμως χαλιούνται, απ’ότι έχω καταλάβει.
    Βιάζονται να αναλάβουν αυτοί να μας απελευθερώσουν, με τα αδιαμφισβήτητα ταλέντα τους και τις γνώσεις τους.
    Κάντε λίγη υπομονή.

  23. Ο/Η Σχοινοβάτης του Ονείρου λέει:

    Επιτέλους! Φτάνει πια! Όχι άλλο αίμα, όχι άλλη τυφλή βία εναντίον αθώων θυμάτων, είτε αυτοί είναι μαθητές, είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε αυτοί είναι μετανάστες, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, ακόμα κ ένστολοι..! Πότε θα καταλάβουμε ότι ο ανθρωπισμός δεν έχει δυο μέτρα κ δυο σταθμά..;

    Εγώ είμαι ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέποντας την απροθυμία της αριστεράς να κάνει κάτι, γιατί θεωρεί ότι όποιος μιλά ενάντια στην τρομοκρατία είναι δεξιός, πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να οργανωθεί μια πορεία ενάντια στην τρομοκρατία, κρατική κ ατομική, είναι να οργανωθεί από τα κάτω από τους ανένταχτους κ τα ίδια τα μέλη κ τους χρήστες του tvxs κι άλλων παρόμοιων σελίδων…
    Με κάλεσμα ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης για τη διοργάνωση της, με δημιουργία blogs και groups στο facebook, για συντονισμό, ανταλλαγή απόψεων κι αυτοοργάνωση..

    Εννοείται ότι πρέπει μια τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να ‘ναι ανοιχτή σε όλους, εκτός από τη δεξιά κ την ακροδεξιά που θέλουν να εκμεταλευτούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις για να εντείνουν την αστυνομοκρατία, την καταστολή των λαϊκών κινημάτων κ την περιστολή των ατομικών ελευθεριών κ των δικαιωμάτων..
    Το σύνθημα πρέπει να ‘ναι ότι υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή τόσο των θυμάτων της αστυνομικής βίας κ αυθαιρεσίας, των μαθητών, των φοιτητών, των απεργών εργαζόμενων, των μεταναστών, όσο κ των θυμάτων των τρομοκρατών είτε είναι αστυνομικοί ή όχι…
    Κι η κύρια στόχευση της πρέπει να ‘ναι η κρατική βία κ καταστολή,η κρατική τρομοκρατία δηλ, που γεννά κ τα φαινόμενα της ατομικής τρομοκρατίας..
    Νομίζω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έβαζε μια πίεση κ στην ίδια την αριστερά να τοποθετηθεί στο ζήτημα..

    Πολλά σχετικά σχόλια υπάρχουν στο άρθρο
    http://www.tvxs.gr/v24590
    καθώς κ σ’ άλλα άρθρα του tvxs..

    θα παραθέσω κ μερικές από τις απόψεις αυτών που τάχθηκαν υπέρ της διαδήλωσης,κ καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό κ τη δική μου άποψη..

    «Τι νόημα θα είχε μιά πανελλαδική κινητοποίηση καταδίκης της τρομοκρατίας; Τι μήνυμα θα έστελνε και ποιός θα το παραλάμβανε; Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι οι άνθρωποι με τις κουκούλες, τα καλάσνικοφ ή τα περίστροφα είναι σε θέση να πιάσουν μηνύματα της κοινωνίας; ΄Η ότι ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο; Και δε μιλώ γιά όσους ενδεχομένως είναι έμμισθοι μυστικών υπηρεσιών.

    Το μηνυμα δεν εχει προφανως ως αποδεκτες τους αυτοκλητους επαναστες-κουμποροφορους αλλα την ιδια την κοινωνια που αισθανεται οτι η αστυνομια απο θυτης γινεται το θυμα.Τετοιες πρακτικες και επιθεσεις το μονο που κανουν ειναι να στρεφουν την κοινωνια υπερ της αστυνομοκρατιας και κατα των κινηματων.

    Εγω συμφωνω με το να γινει πορεια,αρκει εκτος απο την καταδικη της τρομοκρατιας να γινεται σαφες οτι καταδικαζουμε και την αστυνομοκρατια που επιχειρειται να νομιμοποιηθει.

    Γιατι δλδ πρεπει να αφηνουμε στο Λα.Ο.Σ. και την ακροδεξια να καρπωνονται την ανασφαλεια του νοικοκυραιου;γιατι πρεπει να παιξουμε το παιχνιδι τους;;;
    http://www.youtube.com/user/faoust21 »

    «Διαφωνώ και απορρίπτω μετα βδελυγμίας το γενικότερο πολιτικό σχέδιο του σκληρού πυρήνα της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Δεν μπορώ όμως να μην συμφωνήσω με αυτή της την πρόταση. Και θεωρώ δε, οτι δεν χρειάζεται μόνο μια διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, αλλά ένα διαρκές ιδεολογικό μέτωπο απέναντί της.
    Η Ανανεωτική-Ριζοσπαστική Αριστερά, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο για την υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και των Ατομικών Ελευθεριών. Ένα μέτωπο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.
    Θα βρίσκουν την αριστερά του Δημοκρατικού Δρόμου για τον Σοσιαλισμό μπροστά τους παντού!!!! Στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στα σωματεία, στους αθλητικούς συλλόγους, στα κοινωνικά κινήματα!!! Για εμάς η Δημοκρατία είναι μια ιστορική οικουμενική αξία, πάνω στην οποία θα χτίσουμε τον πραγματικό Σοσιαλισμό!!!!! Επιτέλους λοιπόν. Ποτέ δεν είναι αργά, και πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, απο τότε που ο Κούλογλου έγραφε για την στρατηγική της έντασης. »

    «Πραγματικά,δεν καταλαβαίνω,ποιό είναι το πρόβλημα.Πρέπει πάντα,μα ΠΑΝΤΑ όμως,ό,τι προτείνεται από την ανανεωτική πτέρυγα,να το ρίχνουμε στο πύρ το εξώτερο?
    Καταδικάζουμε,μιά ζωή,την «παντογνωσία»,όταν προέρχεται από άλλους,εξακολουθούμε όμως,να την θέλουμε για τον εαυτό μας,όταν αφορά τις τάσεις του ΣΥΝ.
    Η ανανεωτική πτέρυγα,δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ,όμως με τέτοιου είδους συμπεριφορές,δεν πρόκειται να πείσουμε ότι χρειάζεται.Εάν δεν απαλλαγούμε από τέτοιες νοοτροπίες,θα καταντήσουμε σαν το ΚΚΕ:πάς ανανεωτικός,είναι και δεξιός.
    Δηλαδή,θα μας βλάψει μία διαδήλωση για την τρομοκρατία,που θα βάζει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις?που θα θίγει και την κρατική-αστυνομική τρομοκρατία,αλλά και την τρομοκρατία τύπου Ράμπο,από μερικούς δήθεν επαναστάτες,που σκοτώνουν αδιάκριτα,δίνοντας λαβή για περισσότερη αστυνομοκρατία και παρακολούθηση?
    Οσο για το αν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ,βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων ή όχι,δείτε και κανένα δελτίο ειδήσεων,γιατί προφανώς δεν διαβάζετε ποτέ καμία εφημερίδα,για να ενημερωθείτε εάν εχθές βρισκόταν κανείς στην συγκέντρωση των απολυμένων από τα stage,εάν βρισκόταν κανείς στο πλευρό των εργαζομένων στα Ναυπηγεία,εάν βρισκόταν κενείς στο λιμάνι του Πειραιά,όταν απεργούσαν οι εργαζόμενοι για την Cosco,εάν έχουν κάνει κάτι για τους εργάτες που σκοτώθηκαν,για τους μετανάστες κ.ο.κ.
    Οταν δεν γνωρίζουμε,καλύτερα και να μην μιλάμε.Ούτε πιστεύω ότι κάποιος από εδώ,προεκλογικά,βγήκε να μιλήσει στον κόσμο,για να έχει άποψη για το τι λέει ο κόσμος για τον Δεκέμβρη.Ρωτήστε κανέναν,που να επισκέφθηκε εργαζόμενους,σε χώρους δουλειάς,σε μαγαζιά,σε λαϊκές,για να σας πεί.
    Συγγνώμη για το ύφος,αλλά έχω μπουχτίσει να ακούω,από ανθρώπους που υποτίθεται,ότι είναι σκεπτόμενοι και κριτικοί,υβρεολόγια και προσβολές,σε όποιους-εκτός φασιστών βέβαια-,έχουν διαφορετικό λόγο ή άποψη. »

    Όπως βλέπετε δεν είναι μόνο οι Ανανεωτικοί που τάσσονται υπέρ της διαδήλωσης, αλλά κ πολλοί ανένταχτοι.. Δυστυχώς, όμως υπάρχει κ μια μεγάλη μερίδα ίσως της μεγάλης αποστροφής προς την αστυνομία κι ότι αυτή εκφράζει αντιτίθεται σ’ αυτήν την ιδέα.. Όμως η πλειοψηφία της κοινωνίας έξω δεν αισθάνεται έτσι..
    Υπάρχει ένα group στο facebook, gia thn fili mas SOFIA PSYXOGIOU dokimi eidiko frouro pou einai sto nosokomeio που ‘χει ήδη έχει 50.000 μέλη σ’ ελάχιστο χρόνο..!
    Κι η συμπαράσταση προς την κοπέλα είναι αντίστοιχη με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, κ πολλοί εκεί ρωτάνε γιατί η αριστερά δεν κάνει διαδηλώσεις όπως πέρσι για τον Αλέξη..! Κ δυστυχώς η αριστερά δεν είναι εκεί να του απαντήσει.. Αντίθετα μπαίνουν στο γκρουπ κάποιοι φασίστες Χρυσαυγίτες κ προσπαθούν να ψαρέψουν κόσμο στις φασιστοσελίδες τους..! Αν η αριστερά δεν δώει απαντήσεις σ’ αυτόν τον κόσμο θα τον κερδίσει η ακροδεξιά..!

  24. Ο/Η Σχοινοβάτης του Ονείρου λέει:

    Διόρθωση γιατί παρέλειψα κάποιες λέξεις λόγω παραδρομής..

    Δυστυχώς, όμως υπάρχει κ μια μεγάλη μερίδα κόσμου της αριστεράς ίσως λόγω της μεγάλης αποστροφής προς την αστυνομία κι ότι αυτή εκφράζει αντιτίθεται σ’ αυτήν την ιδέα..

  25. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

    διαβάζω τα σχόλια του μικραοστού και συγχύζομαι απο την ανέξοδη ρητορική και την χυδαιότητα του λόγου, που δεν δύναται να καλύψει την απουσία πολιτικού λόγου με επιχειρήματα και σκέφτομαι… να βρίσω και εγώ τον Μ, ή να δώσω τόπο στην οργη? τι με συμβουλευουν οι ψυχ της παρέας?

  26. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

    Αγαπητοί σύντροφοι (και κυρίως αγαπητέ μικροαστέ).
    Κανείς δεν είπε ότι η αριστερά δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Πρόσεξε όμως. Εδώ χρειάζεται μία στοιχειώδης ανάλυση του φαινομένου.
    Καταρχάς, αυτή η «νέα» τρομοκρατία δεν επιζητεί καμία είδους νομιμοποίηση. Δεν επιζητεί κανένα λαϊκό έρεισμα. Οι προκηρύξεις τους είναι σαφείς. Δεν έχουν σχέση ούτε με οργανώσεις τύπου ΕΤΑ, RAF, Ερυθρές Ταξιαρχίες, ούτε κάν με την 17Ν. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΧΕΣΤΗΚΑΝ εάν εσύ κάνεις διαδήλωση. Τους είναι αδιάφορη η αντίδραση του λαού.
    Δεύτερον, οι πράξεις τους δεν στρέφονται εναντίων «αθώων» πολιτών. Στρέφονται κατά ένστολων και ένοπλων υπαλλήλων του κράτους. Άρα ΔΕΝ τρομοκρατούν την κοινωνία, γενικώς και αορίστως. Μπορεί αυτό που λέω να φαίνεται σκληρό (γιατί κανείς δεν δικαιούται να αφαιρεί τη ζωή κανενός – έστω κι αν τον θεωρεί υπεύθυνο για όλα τα δεινά του κόσμου), αλλά είναι η πραγματικότητα. Εάν είχες ένα φαινόμενο με βόμβες σε μετρό που θα σκότωναν αδιακρίτως πολίτες, τότε η κοινωνία πράγματι θα τρομοκρατούνταν.
    Τρίτον, το μέτωπό σου πρέπει να είναι από τα αριστερά, με ιδεολογική χροιά, ώστε να μην περάσει η αντίληψη των τρομοκρατών στην κοινωνία. Το ίδιο θα έλεγα και για τους φασίστες. Η λύση δεν είναι να πας να δείρεις τους χρυσαυγίτες, αλλά να κάνεις τέτοια δουλειά στην κοινωνία, ώστς οι απόψεις τους να μην έχουν απήχηση.
    Και, εν πάση περιπτώσει, ό,τι είναι να κάνεις ΔΕΝ το κάνεις από τα τηλεπαράθυρα, εκβιάζοντας καταστάσεις. Αυτό για μένα δεν είναι αριστερή συμπεριφορά.
    ΥΓ. Αντιπαρέρχομαι το ύφος σου φίλε μικροαστέ, νομίζω ότι χαρακτηρίζει και την άποψή σου…

  27. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

    Φίλε «μικροαστέ», εγώ θα πρότεινα σε σένα και τον Μαργαρίτη «καλή ΝΔ», διότι ακόμα κι ο Χρυσοχοίδης κατάλαβε, ή κάνει πως κατάλαβε ότι η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται με άμβλυνση της αστυνομοκρατίας και πρότεινε κατάργηση των φρουρών στα αστυνομικά τμήματα. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε μια πορεία που να έχει σοβαρά αιτήματα κατά του φαινομένου της τρομοκρατίας ζητήστε διάλυση των ΜΑΤ, αφοπλισμό των αστυνομικών που κάνουν περιπολίες. Αυτά δεν είναι τίποτα «αριστερίστικα και εξτρεμιστικά συνθήματα», είναι πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (π.χ. Λονδίνο). Πέρυσι τον Δεκέμβριο ο αφοπλισμός των αστυνομικών που περιπολούν προτάθηκε στην Ελλάδα από επιφανές και ουδόλως αριστερό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αν βρω το όνομα θα το στείλω). Μια διαδήλωση με αίτημα : Διάλυση των ΜΑΤ και αφοπλισμός της αστυνομίας, θα μπορούσε να συσπειρώσει ανθρώπους από το σοσιαλιστικό χώρο, τον οικολογικό χώρο (ήταν το σύνθημα στο πανό των Οικολόγων Πράσινων στις διαδηλώσεις του περυσινού Δεκέμβρη). Πιθανόν να μην μπορούσε να συσπειρώσει τον Μαργαρίτη ο οποίος θα αισθανόταν καλύτερα σε μια διαδήλωση χέρι – χέρι με τη ΝΔ και τον Καρατζαφέρη «κατά της βίας» γενικώς και αορίστως .

  28. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

    Εγώ δεν καταλαβαίνω όταν δεν κάναμε διαδήλωση ολοι; μαζί για τις πυρκαγιές το 2007 και το 2009 , και πολύ σωστά γιατί υπήρχαν φταίχτες και αιτίες και διαφορετικές προτάσεις, θα κάνουμε για την τρομοκρατία; Και δεν θα επωφεληθούν η κυβέρνηση και η δεξιά κι η ακροδεξιά από αυτή την συναίνεση να προτείνουν λήψη δραστικών μέτρων , περιορισμό ατομικών ελευθεριών κ.λ.π. Και γιατί όλα τα προβλήματα πιά λύνονται με διαδηλώσεις; Να θυμίσω ότι κομμάτι της αριστεράς ( ΣΥΝ ) μετείχε στο παλλαικό συλλαλητήριο το 1992 στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό και το σκυλομετάνοιωσε! Η μήπως όχι;

  29. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Γρηγόρης :
    διαβάζω τα σχόλια του μικραοστού και συγχύζομαι απο την ανέξοδη ρητορική και την χυδαιότητα του λόγου, που δεν δύναται να καλύψει την απουσία πολιτικού λόγου με επιχειρήματα και σκέφτομαι… να βρίσω και εγώ τον Μ, ή να δώσω τόπο στην οργη? τι με συμβουλευουν οι ψυχ της παρέας?

    Συγχίζεσαι;
    Γιατί συγχίζεσαι;
    Τα σχόλιά μου, δεν λένε κάτι που δεν συμφωνείς;
    Απλά συγχίζεσαι, επειδή λένε αυτά που εσύ δεν τολμάς να πείς μήπως και σε χαρακτηρίσουν «μή αρκούντως αριστερό».
    Χυδαίες είναι οι απόψεις που δεν έχουν το τσαγανό να μιλήσουν ευθέως και λύνουν το πρόβλημα, βάζοντας ταμπέλες.
    Και εν πάσει περιπτώσει κάνε πέτρα την καρδιά και προσπέρασε την χυδαιότητα του λόγου και τοποθετήσου επί της ουσίας ή απάντα επίσης με «υποτιθέμενη χυδαιότητα» αλλά μην συνδικαλίζεις πέζοντάς το δήθεν συγχισμένος επειδή δεν έχεις να απαντήσεις επί της ουσίας.

    Πές μας απλά, αν «καταδικάζεις» την «ένοπλη προπαγάνδα».
    Αν δεν την καταδικάζεις, άσε τις υπεκφυγές και υπερασπίσου την.
    Στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, ποτέ δεν έκανε ένοπλη προπαγάνδα , όταν πήρε τα όπλα έκανε εμφύλιο, για την εξουσία. Κακώς για μένα και για τα δύο.
    Οταν έπρεπε βνα πάρει τα όπλα, για παράδειγμα στην χούντα, καλούσε τους φοιτητές να μην κάνουν ακρότητες.
    Οι μικροαστοί όμως όπως ο Σημίτης, ο Κουτσοχέρας και βεβαίως ο Παναγούλης, πολύ σωστά κάναν «ένοπλο αγώνα».
    Τα ίδια και σε άλλες εποχές που χρειαζόταν να γίνει «ένοπλος αγώνας».
    Τότε τον Παναγούλη, τον Σημίτη, τον Κοροβέση, τον Βότση και τους άλλους η αριστερά τους αποκαλούσε επαναστατημένους «μικροαστούς».
    Οταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, τότε η «αριστερά» δεν «καταδίκαζε με τίποτε το ένοπλο».
    Κάθε φορά, ότι την βόλευε.
    Τώρα δεν καταδικάζει, διότι ο Λένιν τούτο και ο Λένιν κείνο.
    Μα ο Λένιν, δεν καταδίκαζε τον αδερφό του και τους άλλους, επειδή σαν τον Παναγούλη σε εποχές που δεν υπήρχε δημοκρατία προσπαθούσαν να σκοτώσουν τον τσάρο.Δεν τον καταδίκασε «επειδή δεν τον έπαιρνε».

    Υποτιμώ βαθύτατα, την στάση σας και σας το λέω ευθέως.
    Τάχα μου μη βρεθείτε μαζί με το ΛΑΟΣ, γι’αυτό δεν καταδικάζετε.
    Ρε που τα λέτε αυτά.
    Εσείς ούτε απλή διαδήλωση δεν κάνετε αν δεν την έχει αναγγείλει πρώτη η ομαδούλα σας.
    Ποτέ δεν διαδηλώσατε μαζί με τον λαό.
    Τις δικές σας επαναστατικές γυμναστικές κάνατε και κάνετε πάντα.
    Ολοι οι άλλοι σας μυρίζουν και σας βρωμάνε.

    Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνετε και καλά θα κάνετε να συνεχίσετε την παράδοση σας , να μη συμπορεύεστε με ακνέναν άλλο. Ετσι κι αλλιώς δεν ξέρετε και πως γίνεται κάτι τέτοιο.
    Ασε που νοιώθετε και άσκημα επειδή σας κοιτάζουν υποτιμητικά.

    • Ο/Η Raindog λέει:

      Μικροαστέ γράφεις: «Στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, ποτέ δεν έκανε ένοπλη προπαγάνδα , όταν πήρε τα όπλα έκανε εμφύλιο, για την εξουσία.»

      Κατ’ αρχάς το ΚΚΕ δεν έκανε εμφύλιο. Οργάνωσε την Εθνική Αντίσταση (μαζί με άλλες δυνάμεις) απέναντι στους μοναρχοφασίστες και τους ναζί κατακτητές. Κατόπιν, και ενώ είχε την εξουσία στο χέρι του, υπέγραψε στο Λίβανο, στην Καζέρτα, στη Βάρκιζα τις συμφωνίες που έβαλαν στο παιχνίδι της εξουσίας στη χώρα μας το παλαιό πολιτικό προσωπικό (που κοπροσκύλαγε στη Μέση Ανατολή) και τους προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες που σήκωσαν κεφάλι. Και όχι μόνο αυτό: το αστικό πολιτικό προσωπικό ομού μετά των γερμανοτσολιάδων, των δοσίλογων, των Εγγλέζων (και κατόπιν των Αμερικανών) οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο. Αυτοί οδήγησαν στον εμφύλιο και όχι το ΚΚΕ. Κατόπιν άρχισαν οι μεγαλύτερες μαλακίες από πλευράς Ζαχαριάδη κ.λπ. (αποχή, Λιτόχωρο κ.λπ.) όταν πλέον όλα είχαν χαθεί και η Γιάλτα ήταν υπογραμμένη (κάτι που δεν πτόησε, βέβαια, τον Γιόζιπ Μπροζ ούτε θα πτοούσε τον Άρη, αν δεν τον πρόδιδε το ίδιο του το κόμμα). Αυτά για να μη λέμε ό,τι θέλουμε.

      Θέλεις να κάνεις διαδήλωση μαζί με τον Χρυσοχοΐδη, την Ντόρα και τον Μπουμπούκο; Τράβα! Και άσε μας εμάς να κάνουμε τις δικές μας «επαναστατικές γυμναστικές».

      Και δεν καταδικάζουμε τίποτε. Δεν είμαστε ηθικολόγοι, δεν είμεθα χριστιανοί, είμαστε μαρξιστές, αναλύουμε την πραγματικότητα και προσπαθούμε να την αλλάξουμε.

  30. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    την απάντηση σε έχοντες το γνώθι σαυτόν μικροαστούς κλπ. την δίνει νέο άρθρο του σ. Σμυρνή σε αυτό το blog. Διαβάστε το και συνεχίστε αν θέλετε την κουβέντα εκεί…

  31. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Τα πολλά λόγια είναι φτώχια.
    Αν έκανε σερτσ στο Google θα μπορούσε να βρεί σελίδες επί σελίδων, με υποτίθεται «ευφυείς» περιπτώσεις τρομοκρατίας.
    Το ερώτημα και για τον Σμυρνή είναι απλό.
    Αν τα «εγκλήματα του καπιταλισμού», είναι όσα αναφέρει, καλό θα ήταν να μας απαρριθμήσει και την αντίστοιχη λίστα από την ΕΣΣΔ και την ΚΙΝΑ, που ακόμη και την προηγούμενη βδομάδα, εκτέλεσε διαφωνούντες.
    Εξυπνάδες σαν τις παραπάνω, δεν αντέχουν στην λογική.
    Καλά που δεν αράδιασε και όσους πεθαίνουν κάθε χρόνο στην άσφαλτο, από τα ναρκωτικά, από το έητζ. Κι’αυτά «τρομοκρατία δεν είναι».
    Φτού στον καπιταλισμό.

    Ρε σείς θα μιλήσετε στα ίσα για το ζήτημα της «πολιτικής τρομοκρατίας» χωρίς να μας ζαλίζεται με «παρομοιώσεις και μεταφορές»;
    Δεν γράφουμε έκθεση στο γυμνάσιο.
    Μιλάμε πολιτικά υποτίθεται και προσωπικά απιτώ από άτομα σαν τον Σμυρνή που στο κάτω κάτω επί χούντας έκανε αντίσταση και τον κατείγγελνε η «επίσημη αριστερά» ως προβοκάτορα, να τοποθετηθεί επί της ουσίας, για το αν δεν τούρχεται να κάνει εμμετό με τα κωλόπαιδα με τα καλάσνικωφ.

    Δεν απαντάω στο κείμενο του Σμυρνή.
    Λυπάμαι για την υποκρισία του.

  32. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Raindog :
    Μικροαστέ γράφεις: «Στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, ποτέ δεν έκανε ένοπλη προπαγάνδα , όταν πήρε τα όπλα έκανε εμφύλιο, για την εξουσία.»

    Κατ’ αρχάς το ΚΚΕ δεν έκανε εμφύλιο.

    Τώρα τι να σου πεί κανείς;

    Πολιτικά πάντως δεν αξίζει να συζητάω με τύπους σαν και σένα.
    Δεν είσαι καλύτερος από τους φασίστες.
    Είσαι αλήτης.
    Ατομα σαν εσένα, μπορώ να τα χορέψω στο ταψί σε κάθε επίπεδο. Αντε σαχλαμάρα.
    Ξαναδιάβασε τι έγραψα.
    Ξέρεις πολύ λίγα , για να μου πουλάς επαναστατική μούρη που δεν την έχεις ούτε στην πράξη ούτε στην θεωρία. Να είσαι σίγουρος.
    Τον «μύθο» που σε βολεύει, ότι όσοι διαφωνούν μαζί σου είναι επειδή δεν έχουν διαβάσει επαρκώς τα ιερά κείμενα, ξέχασέ τον.
    Ολοι αυτοί της ΑΠ, ξέρουν πολύ καλύτερα από τύπους σαν εσένα τα πάντα.
    Από φνώση δεν είναι κα΄φροι σαν εσένα, όχι από άγνοια.

  33. Ο/Η ΚΑΝΕΝΑΣ ή Οδυσσέας Δεσμώτης λέει:

    Αν υποψιαστώ ότι ο μικροαστός είναι ο ΠΑΝΘΗΡΑΣ…..

  34. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Βαγγελιώ Σωτηροπούλου :
    Φίλε “μικροαστέ”, εγώ θα πρότεινα σε σένα και τον Μαργαρίτη “καλή ΝΔ”,

    Φίλη Βαγγελιώ, εγώ λυπάμαι για σένα.
    Επί τη ευκαιρία, είδα στο TVXS κάποιον να αποκαλεί το Κύρκο Τσίρκο.
    Στην ΝΔ, ακριβώς τέτοιας αισθητικής είναι οι αντιπαραθέσεις.

    Πάντως αυτός που αποκάλεσε τον Κύρκο Τσίρκο, σίγουρα, είναι πολύ σπουδαίο άτομο.
    Το λέει η καρδιά του, επειδή ξέρει ότι ένας 90άρης δεν πρόκειται να του τραβήξει το αυτί.
    Ανάλογο ευφυολόγημα βέβαια δεν τολμάει να κάνει για τους «τρομοκράτες» επειδή αυτοί θα του το τραβήξουν το αυτάκι, αν τολμήσει.

    Πάντως, αυτός ο Τσίρκος, στα νιάτα του, όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, και το τάνκς ανέβαινε την Στουρνάρη, ήταν ο μόνος που τόλμησε να βγεί με ένα αυτόματο στην μπλέ πολυκατοικία πάνω από το ΦΛΟΡΑΛ και άρχισε να το πυροβολεί.

    Φαντάζομαι ο ευφυολόγος και διάφοροι σύντροφοί του και οι νεο-τρομοκράτες, θα τα είχαν καταφέρει καλύτερα.

    • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

      Σύρε πέστα στον σχολιαστή του TVXS. Εδώ αποφεύγουμε τέτοιου είδους προσδιορισμούς. Μικροαστέ!
      Όσο για τον Κύρκο, τα λένε πολύ ωραία οι σύντροφοι της ανανεωτικής αριστεράς (που καταγγέλουν την πτέρυγα για ψευδεπίγραφη χρήση του brand name ανανεωτικός) στο http://www.earistera.gr
      Μαζί τους και εμείς!

  35. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Εδώ είστε τρομοκρατημένοι Γιάννη. Τίποτε άλλο.
    Ολο καταδικάζετε υποτίθεται και μετά ψάχνετε για δικαιολογίες για να μην το πείτε.
    Φοβάστε φίλε μου και ο εύσχημος τρόπος που μου λές να φύγω και να πάω αλλού, αυτή την αιτία έχει.
    Δεν θέλετε ανοικτή κουβέντα , επειδή είστε φοβισμένοι. Πολύ φοβισμένοι.

    Αντε γειά. Δεν ξαναγράφω, μη φοβάσαι. Γράψε ελεύθερα από κάτω το «συγχοροχάρτι σου». Ξέρεις τι εννοώ.

  36. Ο/Η alexius λέει:

    Διαβάζοντας τα σχόλια του «μικροαστού» παρατηρώ πολύ έντονα ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει την Ανανεωτυκή Πτέρυγα αλλά και τον όλο Συν σε ένα βαθμό και που έντονα με έχει προβληματίσει.

    Ο σ. Λεγάκης κοπίασε και συνέταξε ένα κείμενο με δυο-τρεις πολιτικές θέσεις με τις οποίες ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Ο «μικροαστός» καταπονήθηκε χωρίς να κοπιάσει γράφοντας πολλαλάσια σε μήκος κείμενα αλλά σε «ρητό» λόγο που απηχούν έντονα τη διαφωνία του αλλά σε επίπεδο συζήτησης που γίνεται «στο πόδι» ή «εν θερμώ». Τουλάχιστον έτσι ελπίζω γιατί αν η φράση: ‘Δόξα το Θεό, αστυνομικά τμήματα υπάρχουν παντού, καλάσνικοφ πουλιούνται στην Ομόνοια.’ αποτελεί μέρος πολιτικής θέσης, αλίμονο!

    Το θέμα είναι ότι ο κάθε σχολιαστής δικαιούται να απαντήσει ότι και με όποιο τρόπο επιθυμεί. Μια πολιτική τάση όπως η Α.Π. δεν δικαιούται να κάνει πολιτική «εν θερμώ» και προσπαθόντας να πιάσει το σφυγμό της «κοινής γνώμης» όπως αυτή νομίζει ότι αποτυπώνεται από τα γνωστά ύποπτα δημοσκοπικά γραφεία ή όπως νομίζει ότι εκφράζεται από μια χούφτα τηλε-μαιντανών. Αυτό το κάνει πολύ επιτυχημένα ο Καρατζαφέρης που ανάλογα με την καθημερινή επικαιρότητα αλλάζει και θέσεις.

    Υ.Γ. Δεν ήθελα να μπω στο θέμα αλλά έχω να πω αυτό: Με θλίβει που τραυματίστηκαν κάποιοι συνάνθρωποί μου ότι και αν επέλεξαν να κάνουν στη ζωή τους. Αν βρισκόμουν δίπλα τους τη στιγμή εκείνη θα προσέτρεχα με όλες μου τις δυνάμεις να τους βοηθήσω. Και ας γνωρίζω ότι όταν οι συνάδελφοί τους κάποτε τραυμάτισαν όπως χιλιάδες άλλους και εμένα, κανείς τους δεν μου έδωσε ούτε ένα ποτήρι νερό να πιώ αλλά μεχρι εκεί.

  37. Ο/Η Κώστας λεγάκης λέει:

    Άφες μικροαστόν, ου γαρ οίδε τι ποιεί τε και τι γράφει…
    Τρικυμία εν κρανίω.

  38. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Ιατρική απορία: Όποιος βγάζει συμπεράσματα για γραπτά χωρίς να τα διαβάσει από τι πάσχει?

  39. Ο/Η μικροαστός λέει:

    Πάς καλά, ρωτάει ο ένας
    ψυχ της παρέας ο άλλος
    Ιατρική απορία ο τρίτος.
    Και στην ΕΣΣΔ έτσι λέγανε για όσους διαφωνούσαν.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεστε.
    Αν μη τι άλλο, το πτυχίο του ψυχιάτρου τόχετε στο τσεπάκι.
    ————
    Πρίν με δέσετε όμως, και επειδή μιλάτε για την τρομοκρατία των καπιταλιστών, θάθελα να μου απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις.

    1. Ποιός είχε περισότερα «εργατικά ατυχήματα»; Ο καπιταλισμός ή ο υπαρκτός σοσιαλισμός;
    2. Πού έχουμε περισσότερα ατυχήματα σήμερα;
    Σε δουλειές των καπιταλιστών ή σε δουλειές του Δημοσίου;

    Αντε και μια τρίτη.
    Γιατί υπάρχουν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο Δημόσιο; Δεν θα έπρεπε να γίνονται οι εργασίες με απόλυτη ασφάλεια και μηδενικά ατυχήματα, με δεδομένη και την γνωστή ένταση που οι δουλειές γίνονται στο δημόσιο;

    Αντε και μια ακόμη;
    Απο ποιανού την δουλειά κινδυνεύει περισσότερο ο κόσμος; Από τις δουλειές των ιδιωτών ή από τις δουλειές του δημοσίου;
    Αν εξαιρέσει κανείς τα ναυπηγεία, όπου οι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν τους ελέγχους που απαιτούνται, έχω πολλά χρόνια να ακούσω για ατύχημα σε σοβαρή καπιταλιστική επιχείρηση, σε αντίθεση με τις δουλειές στις οικοδομές όπου διάφορα μαστόρια κάνουν κουμάντο.

    Για να δούμε λοιπόν, ποιά είναι η πραγματική τρομοκρατία, στην δουλειά;

    ———
    Δεν έχω στατιστικά στοιχεία, αλλά δεν έχω διαπιστώσει διαφορές, που να με κάνουν τόσο σίγουρο στα συμπεράσματα που τόσο εύκολα βγάζεται,για τον «τρομοκράτη», επειδή έτσι συνέβαινε πριν από 50 χρόνια.

  40. Ο/Η stavros k λέει:

    Μικροαστέ
    Η ζυγαριά δυστυχημάτων – εγκλημάτων μεταξύ καπιταλισμού και αλήστου μνήμης (…) δεν μπορεί να γίνει άλλοθι να μην καταγγέλλεται το εργατικό ατύχημα, στην καπιταλιστική επιχείρηση.

    Αν δεν έχεις στοιχεία, καλό θα ήταν να δηλώνεις αμφιβολίες και ικασίες. Υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα «εργ. ατυχήματα» και έχουν πολλές φορές δημοσιευτεί. (Μπορείς να τα βρείς στο ΕΛΥΝΙΑΕ σε εκθέσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κλπ). Τα περισσότερα γίνονται στον ιδιωτικό τομέα (και μάλιστα είναι προφανώς υποεκτιμημένα) στο τέλος του ωραρίου, ή μετά το κολατσό, Δευτέρα και Παρασκευή. Φυσικά στην οικοδομή υπάρχουν πολλά, όπως και στη ναυπηγοεπισκευαστική, στα λατομία κλπ. Δεν είναι απλώς ατυχήματα ακριβώς λόγω της βουλιμίας του εργοδοτικού κέρδους, πράγμα που ας μου επιτρέψεις να πώ ότι μπορούν να αντιληφθούν και οι μικροαστοί.

    Προφανώς θύμωσες με όσα σου έγραψαν αλλά το να αμφισβητείς εγκλήματα «σοβαρών» επιχειρήσεων (οι σοβαρότερες είναι πολυεθνικές) είναι ανήκουστο. Δεν ξέρω αν κάνεις πλάκα, αλλά σκέψου μήπως δεν πρέπει να επιδεικνύουμε δεικτικό χιούμορ για το αίμα των εργατών που χάνονται. Υπάρχουν και όρια.

  41. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

    Ρε παιδιά αυτό είναι το θέμα μας; Που γίνονται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα;
    Το θέμα είναι ότι «στελέχη» της ΑΠ του ΣΥΝ μέσω των ΜΜΕ εκβιάζουν όλο το κόμμα τους προκειμένου να πάρει μια απόφαση!
    Είναι αυτό αριστερή πρακτική;
    Και επίσης ξαναρωτάω: Πιστεύει κανείς ότι τα παλληκαράκια της τρομοκρατίας θα συγκινηθούν από μια διαδήλωση;
    ΞΑΝΑΛΕΩ: Ιδεολογικό μέτωπο ενάντια σε τέτοια φαινόμενα. Εμβάθυνση της δημοκρατίας. Έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών και των ένοπλων κρατικών σωμάτων. Φιλολαϊκή πολιτική που στερεί έδαφος από την τρομοκρατία.
    Αυτή είναι η αντιμετώπιση, όχι οι διαδηλώσεις μαζί με τον Άδωνι!!!
    Όποιος θέλει, ας τοποθετηθεί ΞΕΚΑΘΑΡΑ πάνω σε αυτά.

  42. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

    Νομίζω ότι η απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλή και ξεκάθαρη: Πότε ξανά η Αριστερά έκανε πορεία μαζί με όλους αυτούς για οτιδήποτε; Σχεδόν ποτέ. Εξαίρεση βέβαια η συμμετοχή του ΣΥΝ στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη , το 1992 για το Μακεδονικό. Νομίζω το μετάνοιωσε. Γιατί να κάνει τώρα; Είναι η τρομοκρατία το μόνο ή έστω το σημαντικότερο πρόβλημα; Τι αποτελέσματα μπορεί να έχει μια τέτοια διαδήλωση; Και γιατί να τα αντιμετωπ[ιζουμε όλα με διαδηλώσεις; Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή κράτησε πολύ ( όχι εδώ, γενικώς ) και τείνει να ανακυκλώνεται. Αποδεικτικά νομιμοφροσύνης η Αριστερά δεν πρέπει να δίνει κι άλλωστε δεν οφείλει σε κανένα. Η χρήση η μη της βίας , τά όρια της βίας στους κοινωνικούς αγώνες είναι μια άλλη ιστορία. Και ναι οι της Ανανεωτικής Πτέρυγας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο των συντρόφων τους για να αποφασίσουν , πράγμα επιεικώς απαράδεκτο!

  43. Ο/Η Δημήτρης οικονομίδης λέει:

    από την ΑΥΓΗ 4/11/09

    Ομάδες ένοπλης μειοψηφικής βίας και αριστερά

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/11/2009

    Του Νάσου Θεοδωρίδη*

    Αναμφίβολα δεν είναι επαναστάτες εκείνοι που διαθέτοντας μια κουλτούρα βίας και μίσους έχουν ως μοναδικό στόχο να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, αφού με τις δολοφονικές πράξεις τους συμβάλλουν στην έξαρση του αστυνομικού κράτους και στην περιστολή δικαιωμάτων. Φυσικά, αυτό που «λησμονούν» οι διάφοροι εξ επαγγέλματος «καταγγέλλοντες» είναι ότι αυταρχικό κράτος θα υπήρχε και δίχως τους δράστες αυτούς, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας. Αφορμές θα βρίσκονταν ούτως ή άλλως. Όμως οι εγκληματικές πράξεις των ποικίλων ένοπλων μειοψηφικών ομάδων επιτείνουν, αυξάνουν και ενδυναμώνουν τον αυταρχισμό του καπιταλιστικού κράτους και υπονομεύουν τους πολιτικούς στόχους της αριστεράς, δηλαδή την ανακούφιση της καθημερινής ζωής των κοινωνικά αδύναμων, και τη διαμέσου διαδοχικών ρήξεων και τομών ολοσχερή αντικατάσταση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος της αγοράς από ένα σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία, ευημερία και πλήρως κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής.

    Οι δολοφονίες ή οι απόπειρες δολοφονίας σαν αυτές στην Αγία Παρασκευή αποτελούν ειδεχθή πολιτικά εγκλήματα, και συνιστούν πράξεις ηθικά απαράδεκτες, πολιτικά αποτρόπαιες και αποκρουστικές. Η άβυσσος που τις χωρίζει από μια ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική αριστερά, που θα πρέπει να έχει ως πυξίδα της τα εγχειρήματα του Αλιέντε της Χιλής, του Τσάβες της Βενεζουέλας, του Μοράλες της Βολιβίας, κ.λπ., είναι αγεφύρωτη. Εδώ όμως τελειώνουν τα εύκολα, τα απλά και αυτονόητα. Διότι, μετά το σημείο αυτό αρχίζουν οι γνωστές υπερβολές της κρατικής προπαγάνδας, η εκμετάλλευση τραγικών συμβάντων προς όφελος του συστήματος, ο μιντιακός λαϊκισμός και η αφόρητη τρομοϋστερία. Υποστηρίζω ότι οι απαράδεκτες και εγκληματικές πράξεις των ένοπλων ομάδων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αβασάνιστα ως «τρομοκρατικές». Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει παγκοσμίως ομόφωνα αποδεκτός επιστημονικός ορισμός, αφού κάθε άλλος υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Δεύτερον, έχουν λάβει χώρα διεθνώς πράξεις η ένταση των οποίων είναι πολύ εγγύτερα στην έννοια της «τυφλής και αδιάκριτης διάχυσης τρόμου και πανικού στην κοινωνία», όπως π.χ. η σφαγή στο Μετρό της Μαδρίτης ή η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, κατά τις οποίες ο στόχος ήταν σαφέστατα και ξεκάθαρα όλοι οι πολίτες που βρίσκονται τυχαία σε έναν τόπο, και όχι μόνο μέλη κατασταλτικών μηχανισμών όπως η αστυνομία ή ο στρατός.

    Τρίτον, η εύκολη αποδοχή του όρου «τρομοκρατία» θέτει αμέσως ζήτημα συγκρισιμότητας και άρα χρήσης μιας ανάλογα σκληρής ορολογίας και για τις πράξεις εκείνες που απορρέουν από την επίσημη εξουσία. Αν πιστεύουμε ότι το όνειδος του πνιγμού αθώων μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμί είναι ένα τυχαίο περιστατικό και ότι δεν οφείλεται στην επίσημη τρομοκρατική (έναντι των δυστυχισμένων του Τρίτου Κόσμου) πολιτική των πάση θυσία κλειστών συνόρων, μάλλον είμαστε μακρά νυχτωμένοι. Εάν ως ενσυνείδητη τρομοκρατία με πλήρη ύπαρξη δόλου από πλευράς ιθυνόντων του συστήματος δεν θεωρήσουμε όχι μόνο τα θύματα της ατιμώρητης αστυνομικής καταστολής (φόνοι, βιαιοπραγίες, τραυματισμοί, και μάλιστα σε βάρος κυρίως αδύναμων ομάδων όπως οι Ρομά ή οι μετανάστες), αλλά και μαζικές αυτοκτονίες σαν αυτές υπαλλήλων της France Telecom ή απελπισμένων δανειοληπτών του ελληνικού τραπεζικού κυκλώματος, καθώς και τα δεκάδες επί δεκάδων εργατικά «ατυχήματα» (δηλ. εργοδοτικές δολοφονίες), τότε θα έχουμε χάσει κάθε αίσθηση της τραγικής πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Η χρήση φορτισμένων εννοιών οφείλει να μη βρίσκεται σε προφανή δυσαναλογία με υπαρκτές καταστάσεις της καθημερινής ζωής που μας περιστοιχίζουν. Διότι είναι μεν πολύ σημαντικό να ασκούμε ως αριστερά έντονη κριτική στις εγκληματικές ομάδες, αλλά το θέμα είναι να την ασκούμε από αντισυστημική σκοπιά, και άρα όχι από τη σκοπιά της υπεράσπισης του υπάρχοντος συστήματος, όπως μας προτρέπουν τα κανάλια.

    * Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος της Π.Κ. του ΣΥΝ Αμπελοκήπων

  44. Ο/Η Δημήτρης οικονομίδης λέει:

    Από την ΑΥΓΗ 3/11/09

    Δηλαδή τώρα όλοι εμείς εδώ είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα;

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/11/2009

    Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την πρόταση στελεχών του ΣΥΝ να γίνει διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας.

    Για να γίνει μια τέτοια διαδήλωση, πρέπει να αρθεί μια αντίφαση. Οι Δεξιοί, όσοι δηλαδή αντιλαμβάνονται το δρόμο ως “πεζοδρόμιο” και τις συγκεντρώσεις ως “όχλο”, δεν κατεβαίνουν εύκολα σε διαδηλώσεις, διότι δεν υπάρχουν στο πολιτικό τους γονιδίωμα. Οι Αριστεροί, που κατεβαίνουν πιο εύκολα στον δρόμο, δεν κατεβαίνουν έτσι γενικώς, κατεβαίνουν με πλαίσιο, με σκεπτικό, θέλουν να ξέρουν όχι μόνον ποιος είναι απέναντι αλλά και ποιος είναι δίπλα τους.

    Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναντίληψη με ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς και τους μηχανισμούς του κράτους για το τι είναι “τρομοκρατία”, πού ξεκινάει, πού τελειώνει. Οι μισοί θα θεωρούν ότι τρομοκρατία είναι η επισφάλεια και η ανεργία και οι άλλοι μισοί ότι τρομοκρατία είναι το άσυλο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα δυσκολευτούμε να συμφωνήσουμε π.χ. αν ο Μπους είναι τρομοκράτης, διότι τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις που συνεργάζονταν στις πτήσεις της Air CIA στο Γκουαντάναμο ήταν συνεργάτες της τρομοκρατίας. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται αενάως. Δεν θα συμφωνήσουμε όλοι όσοι μετέχουμε στο συνταγματικό τόξο.

    Οπότε μια τέτοια διαδήλωση θα μπορούσε να γίνει μόνο ad hoc, δηλαδή για τη συγκεκριμένη συγκυρία. Εναντίον, δηλαδή, του προβλήματος τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Μια τέτοια “οικουμενική” πρωτοβουλία θα ήταν εξαιρετικά σημαντική και θα σήμαινε ότι η κοινωνία ενοποιείται μπροστά στον κοινό εχθρό. Ότι αναγορεύει την τρομοκρατία σε υπ’ αριθμ’ 1 πρόβλημα της χώρας. Δεν είναι η φτώχεια, η ανεργία, η υγεία, η παιδεία. Είναι η τρομοκρατία! Να θυμίσουμε ότι οικουμενική διαδήλωση δεν έγινε ούτε για τον Γρηγορόπουλο, ούτε για τη Ζήμενς, ούτε για τον μετανάστη που δολοφονήθηκε προ δύο εβδομάδων στο Α.Τ. Νίκαιας, ούτε για την Κούνεβα. Αυτού του είδους η ομογενοποίηση, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΓΣΕΕ με τα ΜΑΤ, τον Βουλγαράκη, τον Άνθιμο και τον Μίχαλο, τί σημαίνει; Μια τέτοια διαδήλωση δεν θα έχει ανθρωπιστικό περιεχόμενο, αλλά πολιτικό. Συμφωνούμε για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;

    Στην πραγματικότητα, η ομογενοποιημένη έκφραση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των μηχανισμών του κράτους απέναντι σ’ αυτούς που θεωρούν ακριβώς την κοινωνία και τον καθένα μας ομογενώς και καθ’ ολοκληρίαν ένοχη και συνένοχο, το μόνο που θα επιτύχει θα είναι την ηρωοποίησή τους στα μάτια ενός κομματιού της κοινωνίας. Θα δικαιώσει την αντίληψη Χρυσοχοΐδη ότι ‘έχουμε πόλεμο”. Αυτό δηλαδή που λένε και οι νταβατζήδες με τα καλάσνικωφ.

    Γ.Κ.

  45. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Γιατί όχι και μια διαδήλωση εναντίον της τρομοκρατίας της υγείας? Με αφορμή την γρίπη Η1Ν1, που πρακτικά διαφέρει από κάθε άλλη εποχιακά εμφανιζόμενη στο παρελθόν μόνο ΄στο ότι έχει αποκτήσει μιντιακό ονοματεπώνυμο, γίνεται πάρτι σε ορισμένους κύκλους της φαρμακοβιομηχανίας. Και καλά αυτοί, την δουλειά τους κάνουν που πληρώνουν μερικούς δημοσιογράφους και τους πολιτικούς να αποφασίζουν πολιτικές που μας μετατρέπουν σε πειραματόζωα. Η διαχείριση όμως του φόβου για να γίνει τρόμος από την πολιτική έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με τα καλάσνικωφ: Να στρέψει κάθε άνθρωπο στον ατομικό τρόπο ζωής, να τον χώσει βαθύτερα μέσα στον φόβο που πλέκεται έντεχνα σαν το ατομικό του κουκούλι. Και σε αυτή την μορφή τρομοκρατίας έχει και μπάτσους: τους γιατρούς που γίνονται όργανα της πολιτικής! (αποφασίστηκε στην Λισαβώνα και έχει και όνομα: μέτρα προαγωγής της υγείας!)

    Παρεπιμπτόντως, φέτως οι δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές) για φάρμακα και υλικά θα φτάσουν τα 9,5δις€. Πέρισυ ήταν 5,2δις και το 2004 2,4δις€. Ψάχνουν δήθεν να βρουν που είναι η τρύπα στα δημόσια λογιστικά και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν την βρίσκουν. Με τόση τρυπάρα ναααα τρομοκρατούν και κάθε μελλοντικό συνταξιούχο. Καμιά διαδήλωση γι αυτόν τον τρόμο και αυτήν την τρομοκρατία θα κάνουμε?

  46. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

    Διαβάστε κι αυτό:
    http://avantgarde.ks-ee.org/node/31

Σχολιάστε