Υποψήφιοι για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δέσποινα Σπανούδη, νομού Βοιωτίας

Posted: 29/09/2009 by redpunk67 in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

JIM_0098Από τη σ. Δέσποινα Σπανούδη λάβαμε και δημοσιεύουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από την Πάσα:

Τίνος κινήματος πολιτών στο οποίο μετέχετε ενεργά θα μεταφέρετε στη Βουλή τα αιτήματα, αν εκλεγείτε;

Τα κινήματα που μετέχω, αφορούν κυρίως περιβαλλοντικά θέματα από την σκοπιά μιας μαχόμενης πολιτικής οικολογίας, που συνδέει τα οικολογικά προβλήματα με το οικονομικό σύστημα που τα παράγει. Θα μετέφερα λοιπόν τα αιτήματα των δικτύων πολιτών για την προστασία του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού και την  αποκατάσταση των περιοχών Βοιωτίας, Ευβοίας, Αν Αττικής από την ασύδοτη βιομηχανική ρύπανση. Το αίτημα κινήσεων πολιτών για τον κοινωνικό έλεγχο στην ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, τα σκουπίδια, την εξορυκτική δραστηριότητα, το χωροταξικό σχεδιασμό. Θεωρώ εξίσου σημαντικά τα κοινωνικά κινήματα καθώς και τις συλλογικότητες που σε γειτονιές και επαρχίες παρεμβαίνουν στον πολιτισμό, την παιδεία, την αυτοδιοίκηση, οπότε αν είχα την ευκαιρία θα ήθελα να μεταφέρω μέσα στην Βουλή, αυτή την άλλη πραγματικότητα, την κοινωνία των πολιτών, την «Ελλάδα που αντιστέκεται».

Τι θέση έχετε για την μετατροπή του Σύριζα σε ομοσπονδιακό κόμμα μελών με δικαιώματα, όπου τα μέλη θα συναποφασίζουν και δεν θα είναι παθητικοί δέκτες αποφάσεων όπως σήμερα;

Πιστεύω ότι η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κλειστό χώρο αέναων ισορροπιών και διαπραγματεύσεων, ευθύνεται αποκλειστικά για την συρρίκνωση της αρχικής κοινωνικής του επιρροής και δυναμικής και για τα παραλυτικά φαινόμενα που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Όπως και οι περισσότεροι ανένταχτοι, ήδη από την πρώτη πανελλαδική σύσκεψη (που ξεκίνησε για συνδιάσκεψη και κατέληξε σε συνάντηση γνωριμίας), τοποθετήθηκα για την ανάγκη οριζόντιας λειτουργίας ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Δυστυχώς αυτοί που ξεκίνησαν το εγχείρημα δεν θέλησαν να  διακινδυνεύσουν την συνέχεια του. Παρόλα αυτά, όσες και όσοι ανεξάρτητα από την ένταξη ή μη σε κάποια συνιστώσα, βρεθήκαμε μαζί σε κοινή πορεία και δράση, διαπιστώσαμε την ανάγκη να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα χώρο πραγματικής συμμετοχής, χωρίς ιεραρχίες και εξουσίες, που θα εναλλάσσει εκπροσώπους, θα ενθαρρύνει την έκφραση και θα ενεργοποιεί  όσο το δυνατό περισσότερους. Και ελπίζω ότι ακόμη και το «ομοσπονδιακό κόμμα» θα αποδειχτεί σύντομα άχρηστο, αφού θεωρώ ότι η κατεύθυνση πρέπει να είναι ένας ενιαίος χώρος χωρίς ομάδες που έχουν προ-συνεννοηθεί, αλλά με πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες που θα έχουν κοινά συμφωνηθεί από όλους.

Η Δέσποινα Σπανούδη είναι μητέρα τριών παιδιών, χημικός μηχανικός και μένει στη Λιβαδειά. Εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήταν υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο «Βοιωτία των πολιτών» στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006, υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 και στην 6η θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το 2009. Συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις πολιτών γύρω από θέματα περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί κατά της βιομηχανικής ρύπανσης και της μετατροπής της Βοιωτίας σε ενεργειακό κέντρο, στο δίκτυο για  την σωτηρία Ασωπού- Ευβοϊκού, στο δίκτυο πολιτών για την προστασία του Κορινθιακού και στο πανελλαδικό δίκτυο Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα.

Ευχόμαστε στη συντρόφισσα δύναμη και καλή επιτυχία.

Σχόλια
  1. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    Συμφωνώ 1000% με τη συντρόφισσα. Θυμάμαι λίγο πριν την 2η πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέλευση εξαρχείων-αμπελοκήπων-γκύζη του Σύριζα ενόψει πανελλαδικής, ενώ όλοι μίλαγαν για αριστερές ή δεξιές στροφές, εγώ είχα κάνει μια τοποθέτηση ταυτόσημη με της συντρόφισσας Δέσποινας, οτι η κύρια αιτία της δημοσκοπικής (τότε) κάμψης μας ήταν η απουσία δημοκρατικού βαθέματος και οργανωτικής ανασυγκρότησης κι όχι οι αριστερο-δεξιές στροφές. Ήταν πολύ πρίν τις ευρωεκλογές… Μάρτυρας μου ο Πάνος Τριγάζης που ήταν παρών και φυσικά όλοι οι υπόλοιποι σύντροφοι που ήταν παρόντες…Η τοποθέτηση μου αυτή επαναλήφθηκε στο πανελλαδικό σώμα του Ιούλη, και τώρα η Δέσποινα βάζει το ίδιο ακριβώς θέμα με πολύ καλύτερη διατύπωση. Άρα ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΡΙΣΗ», ούτε ακολουθούμε τη ρότα εξελίξεων κορυφής…ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ…πολύ πριν πολλοί απο τους σημερινούς «ηγέτες» και απολογητές ηγετών ένθεν και εκείθεν, πάρουν χαμπάρι οτι υφίσταται πρόβλημα με το μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ…

  2. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

    Καλή επιτυχία στη Δέσποινα, που μάχεται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, σ’ έναν νομό που κάποιοι έχουν αποφασίσει πριν από εμάς, για εμάς να τον μετατρέψουν σε βιομηχανική χαβούζα και μεγασταθμό παραγωγής ενέργειας.
    Κόντρα στις κουτοπονηριές των τοπικών αρχόντων [Αντίκυρα, Κυριάκι, Δίστομο, Θήβα, Νομαρχία κ.α.] και στα ανοιχτά πλέον ξεπουλήματα [Κορώνεια], είναι πάντα παρούσα, μαχητική και κυρίως τεκμηριωμένη. Αφρίζουν οι τενεκέδες μόλις την βλέπουν απέναντί τους και ζορίζονται να αντιπαρατεθούν τίμια μαζί της, γιαυτό καταφεύγουν συχνά σε ποικίλα «κόλπα».
    Η υποστήριξή της είναι αυτονόητη για όσους συμμετέχουν στο τοπικό [βοιωτικό] κίνημα και στις επιμέρους κινήσεις των πολιτών.
    Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε να μας εκπροσωπούν, καθαρούς και αποφασισμένους να συγκρουστούν εφόσον χρειαστεί για τα συμφέροντα της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας μας.

  3. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

    Μπράβο Δέσποινα. Ονειρευόμαστε μια Αριστερά που θα καταλαβαίνει την πολιτική πράξη σαν κι εσένα.

  4. Ο/Η Mυρτώ Μπολώτα λέει:

    Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δραστηριοποιηθεί άνθρωποι επίμονοι και μαχητικοί, όπως η Δέσποινα. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο αξίζει τον κόπο να επιμείνουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό εγχείρημα που να μας αξίζει και να εκφράζει την αγωνιστικότητα όλων αυτών των ανθρώπων. Αξίζει τον κόπο να συμπράξουμε όλοι και όλες ώστε να οργανώσουμε το χώρο μας με δημοκρατία και αντιιεραρχικότητα, μαχητική διάθεση και στάση αλλά και επίμονους και οργανωμένους αγώνες. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η κοινή λογική.
    Νάσαι καλά Δέσποινα.

Σχολιάστε