Aγροτικές διεκδικήσεις, σοβαρά ζητήματα και προοπτικές (του Σ. Δεββέ)

Posted: 01/02/2010 by Γιάννης Χ. in Κινήματα
Ετικέτες:

Aγροτικές διεκδικήσεις, σοβαρά ζητήματα και προοπτικές

 Όλα αυτά τα χρόνια το κόστος παραγωγής αυξάνει, οι τιμές διάθεσης παραγωγού δεν το λαμβάνουν υπόψη και έτσι δεν διασφαλίζεται καθαρό έσοδο για τον αγρότη.

Σταφιδοπαραγωγοί στο Aίγιο πουλάνε γύρω στο 1,00 με 1,15 ευρώ, αλλά το κόστος για λιπάσματα, εργατικά, σπόρους, ζωοτροφές, καύσιμα, συντήρηση μηχανημάτων ανεβαίνει στο 1 ευρώ.Kαι μιλάμε για ένα προϊόν που έχει πάντα σχεδόν εξασφαλισμένη διάθεση στην αγορά.

Επειδή ο μικρός αγρότης δεν μπορεί να επιβιώσει, αυτό αναγκάζει την πλειοψηφία να βρει κι άλλη δουλειά.

Στην περίπτωση αυτή όμως, εφόσον καθιερωθεί το «μητρώο αγροτών», όλη αυτή η πλειοψηφία δεν θα παίρνει επιδοτήσεις αφού οι αγρότες αυτοί δεν θα λογίζονται αγρότες σαν κύριο επάγγελμά τους. Αντίθετα το μητρώο είναι μια μέθοδος για να πάνε τα χωράφια τους σε μεγαλο-αγρότες, σε περιοχές όπως η Θεσσαλία δρομολογείται έτσι η τσιφλικοποίηση.

Από την άλλη ταυτόχρονα τεράστια ποσά από τις αγροτικές επιδοτήσεις τσεπώνουν βιομηχανίες, μοναστήρια, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις, δίχως να σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.

Ιερά Μονή στην Ελλάδα πέρασε αρκετά το 2009 το 1.000.000 ευρώ υπό μορφή γεωργικών ενισχύσεων. Και το χορό σέρνουν, εμπορική κτηματική εταιρεία, εμπορία παραγωγής κρεάτων, κρασιού και της μεγαλύτερης βιομηχανίας τροφίμων, όλες από 100 ως και 700 χιλιάδες ευρώ. Αυτές ο επιδοτήσεις δίνονται σε συγκεντρωμένο πλούτο, που δρά σαν μεσάζοντας ή μεταποιητής στο χώρο των τροφίμων.»Υγιής ιδιωτικός τομέας»…Βρυξελο-δίαιτος.Το ίδιο σκηνικό παίζει και στην Ευρώπη, με τα 70 δις ευρώ αγροτικών ενισχύσεων να καταλήγουν σε απίθανους αποδέκτες από κατασκευαστική εταιρεία δρόμων στην Ισπανία (επιδοτείται η καλλιέργεια…ασφάλτου ;;;) μέχρι τον ..βιοπαλαιστή πρίγκιπα του Μονακό για κάτι φτωχο-κτήματα σιταριού στη Γαλλία.

Στην Ευρώπη η τωρινή νεο-φιλελεύθερη φιλοσοφία της ΚΑΠ πρέπει να ακυρωθεί από ριζικές αλλαγές που να στοχεύουν στο αγαθό της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα.

Επίσης να στοχεύουν στον πολυ-λειτουργικό ρόλο του αγροτικού τομέα, που θα πρέπει όχι μόνο να δίνει εμπορεύσιμα προϊόντα αλλά και κοινωνικά αγαθά με αναπτυξιακή και οικολογική διάσταση, όπως τη διατροφική ασφάλεια και όχι τους κινδύνους υγείας για παραγωγούς και καταναλωτές, την αιμοδότηση ορεινών, νησιωτικών και απομακρεισμένων περιοχών και όχι το μαρασμό, τη διατήρηση της βιο-ποικιλότητας και όχι τις ισοπεδωτικές μονοκαλλιέργειες, την αξία πολιτιστικών παραδόσεων και κληρονομιάς και όχι την πολιτιστική κρεατο-μηχανή. Δηλαδή αγαθά που δεν εξασφαλίζει η «αγορά’.

η ίδια η ζωή προβάλλει όλο και πιο έντονα την ανάγκη ώστε οι οικονομικές -κοινωνικές σχέσεις στον αγροτικό τομέα να ρυθμίζονται όχι με βάση το κριτήριο της αγοράς αλλά με βάση το κριτήριο επιβίωσης μικρομεσαίων παραγωγών, φθηνής διάθεσης ποιοτικών προϊόντων σε καταναλωτές και σεβασμού στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών δεν θα πρέπει να προσεγγιστεί σαν μοιραίο αναπόφευκτο της ΚΑΠ και της λειτουργίας των αγορών αλλά σαν εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής με βάση τα γεωλογικά δεδομένα των ελληνικών εδαφών, τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε ποιοτικά τρόφιμα με λογικές τιμές, την αντιστοιχία του αγροτικού χώρου στον ευρωπαικό καταρχην καταμερισμό εργασίας, επομένως και τον αντικειμενικό προσανατολισμό των εξαγωγών , και με πολιτικές ανά προϊόν και κατηγορίες προίόντων.

Δεν είναι άσχετα και η στήριξη στην εγκατάσταση νέων αγροτών, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και οι υποδομές όπως εγγειοβελτιωτικά έργα, κέντρα υγείας, αρδευτικά έργα κλπ.

Ο καθορισμός των τιμών που πουλά ο παραγωγός θα πρέπει να λαβαίνει υπόψη το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζει καθαρό έσοδο σε αυτόν. Οι τιμές των αγρο-εφοδίων θα πρέπει να ελέγχονται και οργανικές μέθοδοι μέσω αυτόνομων διαδικασιών όπως η κομποστοποίηση θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση μείωση του κόστους, όπως και στην αλλαγή κουλτούρας σε αγρότες και καταναλωτές.

 Θα βοηθήσει και η οργάνωση τοπικών και αλληλέγγυων αγορών αγροτικών προϊόντων με συμμετοχή των ΟΤΑ και των φορεών καταναλωτών, και γιατί όχι , εντελώς από τα κάτω η αυτο-οργάνωση Αλληλέγγυων Αγορών – Ομαδικών παραγγελιών απευθείας μεταξύ πολιτών και παραγωγών. Κάτι τέτοιο ξεκίνησε πρόσφατα πιλοτικά και από το Κοινωνικό Κέντρο Ναυπλίου. 

Όλα αυτά, και πολλά επιμέρους που δεν είναι σκόπιμο να αναλυθούν από αυτή τη στήλη είναι αντικείμενα διεκδίκησης από μια νέα γενιά αγροτών ετών 35 συν πλην κάτι που έχουν αρκετά να μας πουν τώρα και στο άμεσο μέλλον, ξεπερνώντας τις κομματικοποιημένες ηγεσίες της τωρινής γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής δομής αλλά έχοντας σαφή κοινωνικό-πολιτικό προσανατολισμό που ψάχνει για συλλογική έκφραση και προωθητικό φορέα.

Σχόλια
 1. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ -αν και εχω μεγαλώσει σε χωριό.ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
  -ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ είναι αιτημα δεκαετιών -και δίκαιο αίτημα -διότι δεν αφορούσε τους φτωχούς αγρότες που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με κάποια μεροκάματα σε οικοδομές κλπ αλλά εναν σημαντικό αριθμό ευπορων ( γιατρών , μηχανικών , εμπόρων που είχαν και κτήματα -ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ).το πώς εμφανίζεται ως αιτημα των φτωχών αγροτών είναι απορίας αξιον…
  -ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΑΛΗΣ: εκτός απο το σημαντικό και οχι τυπικό πρόβλημα νομιμότητας, τα μπλόκα των τρακτέρ οπως και οι καταλήψεις , κινούνται στη λογική της ΑΝΑΘΕΣΗΣ και οχι της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.Μιά «πρωτοπορία» ΚΑΘΑΡΊΖΕΙ…
  … εχω αναμνήσεις απο μαζικότατα αγροτικά συλλαλητήρια της δεκαετίας του 70 , ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΨΑΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ…
  – ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ : Αυτό ομως καταρχήν σημαίνει διάλογο και οχι υποχρεωτική υιοθέτηση ( ακριτη) των αιτημάτων και των μορφών πάλης.
  ΤΡΑΝΤΑΧΤΌ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ η θέση των ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ. Συμφωνουμε;
  …οι πολιτικοί φορείς δεν ειναι απλοί συμπαραστάτες των κοινωνικών κινημάτων.ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ και οφείλουν να διαφοροποιούνται βάσει του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ( ΑΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ)…
  -ΕΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» Ή ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΩΝ ΛΑΊΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ;…δΗΛ. υπάρχει σύνδεση με καποια «σοσιαλιστική προοπτική»;

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Το θέμα Μητρώα Αγροτών τίθεται μάλλον λάθος και στο άρθρο και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα συγκεκριμένα μητρώα υπάρχουν και εφαρμόζονται τα τελευταία 5 χρόνια, και μάλιστα με ευθύνη της ΠΑΣΕΓΕΣ, για τον καθορισμό των κριτηρίων για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με αυτά έχουν καταγραφεί 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή κτηνοτρόφοι και 450.000 που ασκούν το αγροτικό επάγγελμα σαν δεύτερο.
  Είναι πολύ χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα μητρώα συνδέονται με τις εκμεταλλεύσεις. Πριν από αυτή την σύνδεση, τα χωράφια που είχαν δηλωθεί ως εκμεταλλεύσεις είχαν σαν συνολική έκταση το τριπλάσιο της έκτασης της Ελλάδας (τα περίφημα τριόροφα χωράφια)
  Αλλού βρίσκεται κατά την γνώμη μου το πρόβλημα: Στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και με περιβαλλοντολογικά κριτήρια, που θα ακυρώνει τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΚΑΠ. Γι αυτό όμως απαιτείται σοβαρό διεκδικητικό κίνημα των αγροτών με προτάσεις και διεκδικήσεις «από τα κάτω» που δεν θα περιμένει κάποιους φωτισμένους τεχνοκράτες ή εκπροσώπους τους να τα βρούν (επι της ουσίας στο μοίρασμα της πολιτικής εξουσίας που τους εκμεταλλεύεται και συντηρεί το άθλιο σύστημα εμπορίας και διάθεσης που τους καταληστεύει)

 3. Ο/Η Αριστερό εξτρέμ λέει:

  Σχετικα με το μητρώο μελών :

  Το άρθρο μιλάει για τα απόνερα και όχι για το πέταμα του παιδιού από τη μπανιέρα.
  δηλαδή, η δημιουργία του μητρωου σαν ιδέα δεν είναι κακή αλλά χρησιμοποιείται με όρους που αποκλείουν τους μικρο-μεσαίους εργάτες πρακτικά σε συνδυασμό με τις μή επιδοτήσεις΄που αναγκάζουν εκ των πραγματων τον αγρότη να δουλεψει και αλλού , άρα και να αποκλειστέι από το μητρώο.Αυτό οδηγεί μικρούς αγρότες να δουλεύπυν σε μεγαλο-τσιφλικια ! εχει ήδη αρχίσει η συγκέντρωση γης πλούτου σε τέτοιες μορφές.!

  ΠΟιος είπε ότι υπάρχουν στη Θεσσαλία μόνο υποστηρικτές της εκτροπής Αχελώου στον αγροτικό κόσμο ; υπάρχει και η αντίθετη θέση σε αυτούς.

  και συνδυαστικά να το δούμε υπάρχει η γραφειοκρατική συνδικαλιστική δομή που χαιδεύει τα αυτιά της εκτροπής του ποταμού , όπως και το τοπικιστικό στοιχείο αγρότες που ποτίζονται τώρα από τον Αχελώο και μετά θα αποκλειστούν με αγρότες που πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν

  Επίσης και αυτοί που πιστεύουν ότι θα ξεπλυθούν με τα νερά του Αχελώου τα νιτρικά πλέον εδάφη της Θεσσαλίας !

  Αλλά αυτό είναι το θέμα !
  ΝΑ υπάρξει προωθητική δύναμη που να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο ν αυπερβεί τους τοπικισμούς και τις λαικιστικες κορώνες του στυλ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ !
  ΠΟΙΑ Θ ΑΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ;;;

  Το ζήτημα της κάρπωσης των επιδοτήσεων από άσχετους, ΜΟνές, τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, και άλλουες άσχετους μεσάζοντες/μεταποιητές είναι φλέγον και δεν είναι τυχαίο ότι δεν φωτιζεται από τα ΜΜΕ, που πλασάρουν την άποψη ότι οι αγρότες τρώνε τα λεφτά !

  Μια ματιά στο e-enisxyseis.gr θα σας πείσει

  ναι χρειάζεται να έρθει σε άμμεση επαφη ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αγροτες, και μέσα από αυτή να γίνονται τοπικά καμπάνιες , συζητήσεις και να κατατίθενται προτάσεις στην επαρχία, χωρίς να περιμένουμε και καλά τον ειδικό από την Αθήνα να μας μιλήσει σε μια ημερίδα-ΚΑτηχητικό !

  Πάντως στο βιβλιο «Περιβαλλον και Αγροτικη ΠΟλιτική σε συνθηκες παγκοσμιοποίησης–Εναλλακτική Στρατηγική Τροφίμων//Food Sovereignty» ο Γιαννης Τολιος έχει κανει κατα τη γνωμη μου πολύ καλές προσεγγίσεις, πρόσφατες με πολλά στοιχεία συγκεκριμένα και εναλλακτικές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s