Απόφαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ 2/4: Ένα βήμα εμπρός και δυο βήματα πίσω;

Posted: 02/04/2010 by Γιάννης Χ. in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

Γραμματεία

Χτίζουμε επιτροπές Αγώνα, παντού

Εγκύκλιος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (2/4/2010)

 Α. Η Γραμματεία του Συριζα καλεί όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές του Συριζα να προωθήσουν με προτεραιότητα την πολιτική δράση ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την απόφαση για συγκρότηση των Επιτροπών Αγώνα κατά του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας. Στη κατεύθυνση αυτή προτείνουμε :

 1. Τη σύγκλιση σε κάθε χώρο της συντονιστικής επιτροπής ή της Γ.Σ. του Συριζα, για να σχεδιαστεί η προσπάθεια συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα.
 2. Την απεύθυνση, με αυτόν το σκοπό στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς της ριζοσπαστικής οικολογίας της «αριστερής» σοσιαλδημοκρατίας(υπό τον όρο της διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική).
 3. Τη συγκρότηση της Επιτροπής με την πιο πλατιά και ανοιχτή διαδικασία. Προτεραιότητα στην εμπλοκή τοπικών συνδικαλιστικών  δυνάμεων (πχ ΕΛΜΕ περιοχής, Σωματεία νοσοκομείων ,ΟΤΑ, συλλογικότητες εργαζομένων σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, κλπ), αλλά και άλλων κινηματικών συλλογικοτήτων. Η επιτροπή συγκροτείται με συμφωνία τέτοιων φορέων ή προσώπων από αυτούς τους φορείς, και όχι με συμφωνία πολιτικών κομμάτων (πχ Συριζα –Ανταρσύα ή ΚΚΕ μ-λ κλπ)
 4. Στις συζητήσεις για τη συγκρότηση των Επιτροπών, οι δυνάμεις του Συριζα συμμετέχουν με «πλαίσιο» τα αιτήματα που διατυπώνει η απόφαση της Γραμματείας. Όμως προσοχή: Δεν τα προτείνουμε ως «όρους» για τη συγκρότηση της Επιτροπής , η οποία επιδιώκουμε να συγκροτηθεί στην πιο πλατιά βάση, ουσιαστικά στη συνεργασία με όλους-ες που θέλουν να αντισταθούν στην κυβερνητική πολιτική. Με αυτήν τη λογική προφανώς αρνούμαστε επίσης και τις σεχταριστικές προτάσεις από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (πχ αποδέσμευση από ΕΕ…)
 5. Τα αιτήματα που διατυπώνει η Γραμματεία είναι βάση για την παρέμβαση των δυνάμεων του Συριζα για ομιλίες προπαγάνδα κλπ. αλλά και ενδεικτικά για την κατεύθυνση με την οποία θα αντιμετωπίσουμε όποιο «τοπικό» πρόβλημα (π.χ. απολύσεις συμβασιούχων στο Δήμο ή ελλείψεις στο νοσοκομείο κλπ). Οι επιτροπές θέλουμε να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για τον πολλαπλασιασμό των εστιών αντίστασης σε τοπικό και κλαδικό πεδίο, ειδικότερα τη στιγμή που η Κυβέρνηση προετοιμάζει νέα δέσμη σκληρών (φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ)
 6. Οι επιτροπές πρέπει να επιδιώκουν την ενίσχυση των «κεντρικών» γεγονότων αντίστασής (πχ. Απεργιακά συλλαλητήρια). Αυτήν τη στιγμή δεν είναι καθαρή η εικόνα για την τακτική των μεγάλων συνδικάτων. Αν η ΑΔΕΔΥ επιμείνει στο βδομαδιάτικο συλλαλητήριο (κάθε Τρίτη απόγευμα) θα πρέπει να δούμε σοβαρά τις δυνατότητες ενίσχυσης μιας τέτοιας διαδικασίας. Όμως κεντρικό ζήτημα για αυτές τις επιτροπές αγώνα είναι η δημιουργία γεγονότων και κινητοποιήσεων σε τοπική και κλαδική κλίμακα.
 7. Η δράση συνδυάζεται με την προπαγάνδα. Η Γραμματεία θα δώσει σύντομα ένα κείμενο-βάση για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να οργανωθεί με στόχο την επικοινωνία με πλατύτερο κόσμο και τη συσπείρωση του.
 8. Η Γραμματεία θα εκδώσει προπαγανδιστικό υλικό (αφίσα, τετρασέλιδο) ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 Β. Η Γραμματεία ,στη βάση των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης συγκαλεί:

1) Το Σάββατο 24 Απρίλη σύσκεψη στελεχών των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών της περιοχής της Αττικής με θέμα την εκτίμηση της πολιτικής συγκυρίας και το πρόγραμμα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ

2) Το Σ/Κ 12-13 Ιούνη την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με θέματα:

α) Εκτίμηση της πολιτικής συγκυρίας, δράση του ΣΥΡΙΖΑ

β) Σχέδιο Καλλικράτης ,πρώτες εκτιμήσεις για τις περιφερειακές εκλογές.

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Γιατί ένα μπρός και δύο πίσω;

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  @ftanei_pia
  Σωστή η απόφαση για τη συγκρότηση των επιτροπών κλπ κλπ

  Όταν όμως η Γραμματεία επικαλείται την 3η ΠΣ για να καλέσει πάλι ένα ΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ σώμα για να «εκτιμήσει» την πολιτική συγκυρία και να επιβραβεύσει δια της παρουσίας των μελών τις αποφάσεις των μηχανισμών και για τις επόμενες δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, πηγαίνει τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ πιο πίσω και από την 3η ΠΣ. Και έτσι μια ακόμα καλή ευκαιρία να γίνει κάτι σε όλη την Αριστερά λόγω των επιτροπών πάει πάλι χαμένη , επειδή συνεχίζουν να υπάρχουν φοβικά σύνδρομα των «ηγεσιών» για τα μέλη της, τονίζοντας πάλι το πόσο το οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα κεντρικός πολιτικός όρος επιβίωσης όλης της Αριστεράς.

  Υπάρχει ακόμα χρόνος να μην γίνουν αυτά «τα δυο βήματα πίσω»: Η Πανελλαδική Σύσκεψη της 12-13 Ιούνη να γίνει η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα ξανα-ιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιώντας και τα 15 σημεία και ψηφίζοντας εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει μέλη.

  Όποιες δυνάμεις στην Γραμματεία θέλουν να πιστεύουν ότι δεν είναι εκεί για διακοσμητικούς λόγους, πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια πάνω στο ερώτημα ποιός θα αποφασίσει με έσχατο θετικό της προσφοράς τους, να δηλώσουν από τώρα την παραίτησή τους από την σημερινή Γραμματεία.
  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 3. Ο/Η O Tρεκλίζων λέει:

  Oκ καλά πάτε στο να δανείζεστε τσιτάτα απο τον Λενιν αγαπητή διαχειριστική ομάδα. Τί γίνεται όμως όταν προβάλλετε ανελιπώς και επι της ουσίας στηρίζετε αναμφαδών τον Συριζα. Δυστυχως καμία κοινοβουλευτική ΄΄εταιρία΄΄ δεν θέλει να αλλάξει πραγματικά το σύστημα. όσο δεν το συνηδητοποιεί η ΠΑΣΑ αυτό και κολλά στο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί ακούσια μέρος του προβλήματος

 4. Ο/Η avelidis λέει:

  Οι εκλογές πλησιάζουν. Μερικοί μήνες μόνο μείναν ακόμα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s