Ποιός φοβάται τους Δεκέμβρηδες (του Αλέξη Τσίπρα)

Posted: 04/12/2009 by Γιάννης Χ. in Κινήματα
Ετικέτες:

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα αποκλειστικά για το protagon.gr

Πριν από έναν χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις σφαίρες ενός αστυνομικού όπλου. Αυτό που ακολούθησε ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης , εκδηλώθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την Ελλάδα σαρώνοντας το γενικό κλίμα παραίτησης και πολιτικής απάθειας μέσα στο οποίο φαινόταν να ζει η ελληνική νεολαία. Και έφερε σε αδιέξοδο το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε αποφασίσει να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την εκδοχή του «μεμονωμένου ατυχούς γεγονότος».

Είναι προφανές ότι αυτή η παράλογη και ωμή δολοφονία, ήταν η σπίθα. Το εύφλεκτο υλικό ήταν τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Αδιέξοδα γνωστά και ομολογημένα. Η τεράστια κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, το αβέβαιο εργασιακό μέλλον, που στερεί από τους νέους ανθρώπους την προοπτική της ανεξαρτησίας και της ατομικής ελευθερίας, η σοβαρή οικονομική κρίση και η εργασιακή και οικονομική επισφάλεια.
Με λίγα λόγια, η βεβαιότητα ότι αυτή η γενιά θα ζήσει τη ζωή της χειρότερα από ότι έζησαν όλες οι προηγούμενες γενιές μέχρι σήμερα.

Αυτά τα προβλήματα, γέμιζαν διαρκώς το ποτήρι, που ξεχείλισε με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Και έτσι προκλήθηκε αυτό το πρωτοφανές κύμα οργής, που ξέσπασε σε δρόμους, πλατείες και έξω από αστυνομικά τμήματα. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Την ώρα που οι βασικοί εκφραστές του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν αυτό το ξέσπασμα μόνο ως τυφλή βία πάνω σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά διαδήλωναν επί μέρες με μαζικό, δυναμικό αλλά ειρηνικό τρόπο. Και σχεδόν ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, συγκροτώντας τις μαζικότερες οργανωμένες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, το δίκαιο και τα αίτια αυτής της εξέγερσης. Και το πλήρωσε.
Πολύ γρήγορα η δημόσια συζήτηση σταμάτησε να επικεντρώνει στα εύφλεκτα υλικά και εστιάστηκε στα αποκαΐδια. Και όσοι τολμήσαμε να εστιάσουμε στον ορθό λόγο, μετατραπήκαμε σε ηθικούς αυτουργούς του εμπρησμού.

Δεν μετανιώσαμε και δεν κάναμε πίσω. Υπερασπιστήκαμε από θέση αρχής την εξεγερμένη νέα γενιά από την οργανωμένη συκοφαντία και παραπληροφόρηση. Και επιμόνως φέραμε στο προσκήνιο τα αδιέξοδα που προκαλούν τον θυμό της. Και ταυτόχρονα καταθέσαμε προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο. Προτάσεις που αφορούσαν τον περιορισμό της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης. την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας.

Εξακολουθούμε να μη μετανιώνουμε για το Δεκέμβρη. Για τη σκληρή μάχη αρχών που δώσαμε απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο.
Δε μετανιώνουμε, κυρίως, γιατί πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ενεργά στη συνείδηση της κοινωνίας και αναδεικνύονται πιο ζωντανά, πιο ξεκάθαρα και πιο ώριμα στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες.
Ένα χρόνο μετά, ξέρουμε περισσότερα. Ξέρουμε ότι η σπίθα της αμφισβήτησης υπάρχει στις καρδιές των νέων ανθρώπων.

Ξέρουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική στρατηγική, που για να συσσωρεύσει κέρδη στους λίγους οδηγεί την κοινωνία σε βαθειά κρίση, δεν έχει ούτε την υποστήριξη, ούτε την συναίνεση που θα ήθελε για να προχωρήσει.
Ξέρουμε ότι το να δηλώνεις αριστερά και να μοστράρεις τα σφυροδρέπανα δε σε θέτει κατά ανάγκη απέναντι στο σύστημα εξουσίας.
Το κυριότερο όμως που ξέρουμε, είναι ότι το σύστημα εξουσίας, παρά την φαινομενικά απόλυτη κυριαρχία του, έχει σοβαρές αδυναμίες και φοβάται.

Όχι τα ξεσπάσματα βίας, γιατί αυτά ξέρει ότι μπορεί να τα διαχειριστεί προς όφελός του. Φοβάται όμως τον κόσμο που διεκδικεί τα αυτονόητα, στους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας.
Φοβάται τον επόμενο Δεκέμβρη, που θα ξεσπάσει πιο συνειδητά, πιο οργανωμένα, με ξεκάθαρα διατυπωμένα τα πολιτικά και κοινωνικά του αιτήματα: αντίσταση, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια.

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  το «καταδικάζουμε την βια απο όπου κι αν προέρχεται» όμως Αλέξη ήταν δική σου κουβέντα…και σε πολλούς νέους πέρασε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω και δήλωσε νομιμοφροσύνη στο σύστημα. Ίσως θα ήταν καλό λοιπόν να γίνει μια συζήτηση για την βία, γιατί δεν μπορούμε να αντιστρέφουμε την πραγματικότητα. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ οι εκδηλώσεις των μαθητών που πέταγαν πέτρες και νεράτζια στα αστ. τμήματα, και αναποδογύριζαν περιπολικά. Αντί να μιλάμε για το δίπολο ειρηνικά μέσα («δεν θα σπάσει ούτε μια βιτρίνα») με βίαια…ίσως θα ήταν προτιμότερο να διαχωρίσουμε τα διάφορα επίπεδα βίας…άλλο να πείς σς πούμε οτι καταδικάζεις την καταστροφή μαγαζιών γιατί δεν προσφέρουν κανέναν συμβολισμό κατά της εξουσίας, κι άλλο να πείς «καταδικάζω την βία απο όπου κι αν προέρχεται», γιατί με το δεύτερο καταδικάζεις και τους πιτσιρικάδες που πέταγαν νεράτζια! κι έτσι δεν υποστηρίζεις τον Δεκέμβρη. Αυτά βέβαια δεν ισχύουν μόνον για τον Αλέξη αλλά όλους όσους ενεπλάκησαν στην σχετική κουβέντα…Το δίπολο βία – μη βία είναι μια λογική που την υπαγορεύει το σύστημα και δεν έπρεπε να γίνει τότε η βάση της κουβέντας. Έτσι το σύστημα ενώ έχανε στο δρόμο, με τις προβοκάτσιες του ΕΑ και της Σέχτας αλλά και με την ιδεολογική τρομοκρατία των ΜΜΕ κέρδισε την ιδεολογική μάχη χωρίς να παραχωρήσει τίποτα (ούτε καν τον αφοπλισμό των μπάτσων!) Και σ’ αυτό δεν ήταν αμέτοχος και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πάτησε την μπανανόφλουδα, «φοβήθηκε» κι έκανε δηλώσεις νομιμοφροσύνης…Γι αυτό και οι νέοι μετά του γύρισαν την πλάτη, και του την έχουν ακόμη γυρισμένη.
  έχω λοιπόν την αίσθηση πως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους Δεκέμβρηδες, τουλάχιστον τον περυσινό τον φοβήθηκε τελικά! Και τον φοβήθηκε είτε επειδή είχε συγκρούσεις στο εσωτερικό του είτε γιατί θα έχανε ψήφους. Συμπεριφέρθηκε δηλαδή σαν συστημική δύναμη…

 2. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  «Ναι, αλλά και εσείς καταπιέζεται του μαύρους»…

  Αυτή είναι η λογική σου σ.φε Κυριακάκη.
  Τραβηγμένη από τα μαλλιά (…οι εκδηλώσεις των μαθητών που πέταγαν πέτρες και νεράτζια στα αστ. τμήματα, και αναποδογύριζαν περιπολικά…“καταδικάζω την βία απο όπου κι αν προέρχεται”, γιατί με το δεύτερο καταδικάζεις και τους πιτσιρικάδες που πέταγαν νεράτζια! κι έτσι δεν υποστηρίζεις τον Δεκέμβρη…) για να καταλήξεις σε αυτό που θέλεις να καταλήξεις.
  Δηλαδή ότι «…και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους Δεκέμβρηδες, τουλάχιστον τον περυσινό τον φοβήθηκε τελικά! Και τον φοβήθηκε είτε επειδή είχε συγκρούσεις στο εσωτερικό του είτε γιατί θα έχανε ψήφους. Συμπεριφέρθηκε δηλαδή σαν συστημική δύναμη……»
  Κρίμα …

 3. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  παναγιώτη δεν κατάλαβα που διαφωνείς και (συγχώρεσέ με) δεν κατάλαβα τι ακριβώς μου λές…κι εγώ «κρίμα» λέω, αλλά προφανώς για διαφορετικά πράγματα…Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε οππορτουνισμό με τις εξεργέσεις, και πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε βία…

  εκτός αν ότι λέει ο Τσίπρας είναι για σένα ευαγγέλιο, οπότε πάω πάσο (μόνο που σε αυτήν την περίπτωση κάθε 15 μέρες θα χρειάζεσαι κι ένα νέο ευαγγέλιο, γιατί οι θέσεις αλλάζουν σαν τα σακκάκια)

 4. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  Λέω απλά Γιάννη, ότι προκειμένου να «αποδομήσεις» τον Αλέξη και αυτή την τόσο σημαντική τοποθέτηση του, αλλά γενικότερα τον ΣΥΝ:

  1ον. Ξεκινάς με πράγματα (,,,καταδικάζουμε την βια απο όπου κι αν προέρχεται) που ειπώθηκε για με αφορμή την επίθεση στο ΑΤ της Αγίας Παρασκευής και αφήνεις να εννοηθεί ότι ειπώθηκε για τον Δεκέμβρη (εκτός εάν το πρώτο το βλέπεις σαν τη φυσική συνέχεια του δεύτερου, οπότε πάω πάσο)

  2ον. Κάνεις λαθροχειρία, από την στιγμή που για να συνεχίσεις την «αποδομησή» σου, εξισώνεις την «καταδίκη» (συγνώμη για την λέξη, ούτε και εμένα μου αρέσει) της βίας της Σέχτας και του «πλιάτσικου» που υπήρξε και πάντα θα υπάρχει στις εξεγέρσεις, με την «βία» των μαθητών και του κόσμου. Και είναι λαθροχειρία να ισχυρίζεσαι ότι οποίος δεν τα διαχωρίζει, τότε «καταδικάζει» και την «βία» των μαθητών και άρα (.. δεν υποστηρίζει τον Δεκέμβρη). Και είναι λαθροχειρία να λές ότι δεν «δεν μπορούμε να κάνουμε οππορτουνισμό με τις εξεργέσεις, και πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε βία…»

  3ον. Και είναι κρίμα να ισχυρίζεται ότι «…Και σ’ αυτό δεν ήταν αμέτοχος και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πάτησε την μπανανόφλουδα, “φοβήθηκε” κι έκανε δηλώσεις νομιμοφροσύνης»

  4ον. Και όλα αυτά, γιατί στο λογικό σου σχήμα, μάλλον αυτή η παρέμβαση του Αλέξη, δεν σου ταιριάζει, αφου «ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους Δεκέμβρηδες, τουλάχιστον τον περυσινό τον φοβήθηκε τελικά! Και τον φοβήθηκε είτε επειδή είχε συγκρούσεις στο εσωτερικό του είτε γιατί θα έχανε ψήφους. Συμπεριφέρθηκε δηλαδή σαν συστημική δύναμη…

  5ον. Και όχι.. δεν είναι για μένα ευαγγέλιο ότι λέει ο Τσίπρας. Απλά με χαλάει όταν κάποιος προσπαθεί να αποδείξει με οποιαδήποτε ευκαιρία ότι η άποψή του είναι η καλύτερη (εξ΄ου και το «και εσείς καταπιέζεται του μαύρους» αλλά και το «κρίμα»

 5. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  παναγιώτη μιλάω για δήλωση του Τσίπρα πέρυσι τέλος Γενάρη, δεν μιλάω για ένοπλες επιθέσεις, κάνεις μεγάλο λάθος να μου καταλογίζεις τέτοιες προθέσεις. Δεν θέλω να αποδομήσω κανέναν. Απλά λέω οτι δεν έχουμε θέση σαν αριστερά για την βία, και θα έπρεπε να έχουμε. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟ με την άποψή μου για τον Τσίπρα ή για κανέναν άλλον ως πρόσωπο. Έχεις την μύγα και μυγιάζεσαι μου φαίνεται…μην σου θίξουμε τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας έχει εκφράσει κατα καιρούς αλλοπρόσαλες και αντιφατικές θέσεις. Το ίδιο κι ο Αλαβάνος. (προσωπική άποψη) Για μένα προσωπικά ΚΑΙ οι δύο έχουν το χάρισμα του λόγου, αλλά ΚΑΙ οι δύο είναι πολιτικά, εξαιρετικά ανεπαρκείς! Δεν στοιχίζομαι πίσω απο κανέναν!

 6. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  Λές; «έχουμε θέση σαν αριστερά για την βία, και θα έπρεπε να έχουμε»…
  δηλαδή:»Αντί να μιλάμε για το δίπολο ειρηνικά μέσα (“δεν θα σπάσει ούτε μια βιτρίνα”) με βίαια…ίσως θα ήταν προτιμότερο να διαχωρίσουμε τα διάφορα επίπεδα βίας»
  Μα βρε Γιάννη «η βία είναι η μαμή της ιστορίας’ αυτό δεν λέει η αριστερά;

 7. Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

  Από αναλύσεις και, γενικώς, λόγια καλά πάν κι ο Τσίπρας κι ο Αλαβάνος και όλοι. Ας μας εξηγήσει όμως ο σ.Τσίπρας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες θυμίζει (σαν πρακτική) την περίοδο Κωνσταντόπουλου; Μόνο ανακοινώσεις, δελτία τύπου, κοινοβουλευτικές επερωτήσεις, αλλά από κινητοποιήσεις, συνδικαλιστική δράση, ζυμώσεις στον κόσμο, ακτιβισμό = μηδέν! Και δεν μιλάω καν για τα του Δεκέμβρη & της κρατικής βίας, αλλά ακόμα για τα εργατικά/ασφαλιστικά/φορολογικά/οικονομικά κλπ.
  Ναι, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί ερήμην μας, αλλά αναρωτιέμαι: αν κάποιο σ/φοι αναλάμβαναν τοπικά ή κλαδικά μια κινηματική/ακτιβίστικη πρωτοβουλία με συνέπειες παντοιοτρόπως δυσάρεστες για τους ίδιους, ποιός μηχανισμός αλληλεγγύης θα κινητοποιούνταν για να τους στηρίξει, τόσο προπαγανδιστικά (στην αρχή), όσο και συνδικαλιστικά/νομικά/πολιτικά (όταν αρχίσουν τα ζόρια απ΄τις εξουσίες & οι υστερίες απ΄τα κανάλια); Το (μη)οργανωτικό σκορποχώρι και τα προσωπικά/σεχταριστικά βιλαέτια;
  Δυστυχώς διακρίνω βόλεμα από την ηγεσία που οι βερμπαλισμοί δεν το κρύβουν.

 8. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  «αλλά αναρωτιέμαι: αν κάποιο σ/φοι αναλάμβαναν τοπικά ή κλαδικά μια κινηματική/ακτιβίστικη πρωτοβουλία με συνέπειες παντοιοτρόπως δυσάρεστες για τους ίδιους, ποιός μηχανισμός αλληλεγγύης θα κινητοποιούνταν για να τους στηρίξει, τόσο προπαγανδιστικά (στην αρχή), όσο και συνδικαλιστικά/νομικά/πολιτικά (όταν αρχίσουν τα ζόρια απ΄τις εξουσίες & οι υστερίες απ΄τα κανάλια);»

  Ξεκίνα εσύ Δημήτρη και τα λέμε…

 9. Ο/Η stavros k λέει:

  Γιάννη Λυπάμαι. Αυτό είχες να πεις στο άρθρο του Τσίπρα;

  Ε λοιπόν ας αρχίσουμε και πάλι τις κρεατομηχανές. Ας κρίνουμε τον άλλον όχι για ότι λέει και κάνει αλλά με ότι νομίζουμε ότι είχε πεί.!

  Όταν μάλιστα μας εκπροσωπεί επειδή εκλέχτηκε από εμάς (συγνώμη με το εμάς, εννοούσα ορισμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) και στοχοποιείται, γιατί εκφράζει το συλλογικό μας πιστεύω, από κάθε φασισταριό …. Εσύ Γιάννη κάνεις αστειάκια περί δηλώσεων βίας; Προφανώς αυτό είναι η συντροφική αλληλεγγύη. Αυτό ψάχνει ο Δημήτρης Α. για ενέργειες σ. και ο Παναγιώτης τον προκαλεί.

  Γιάννη …. Το πράγμα παραχόντρυνε. Έχει υποχρέωση να μας πείς πότε έκανε αυτή τη δήλωση. Προσοχή ακριβώς αυτή τη δήλωση και ο Τσίπρας. Όχι κανένας άλλος.

  Όσο θα ψάχνεις Γιάννη… σκέψου μήπως η προκατάληψη έχει κάνει την πίκρα να θολώσει την ευθυκρισία μας.

  Όπως τα γράφω αυτά Γιάννη μου έρχεται να τα σβήσω γιατί ίσως χρησιμοποιώ και εγώ κρεατομηχανή εναντίον σου. Συμπάθα με Γιαννάκο αλλά δε μπορώ ρε φίλε να μη σου τα ψάλλω….

 10. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  πέρυσι τέλος Γενάρη έκανε την δήλωση…είναι βέβαιο…τώρα σύγνώμμη δεν μπορώ να το ψάξω αυτή τη στιγμή…συγκεκριμένα με ημερομηνίες κλπ., θα τα ψάξω σταύρο και θα στο στείλω…είχε παιχτεί κατα κόρον στα μέσα…το είχε παίξει κι ο Τζιμάκος ο Πανούσης στο ράδιο (εγώ εκεί το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά)…αν δεν με πιστεύεις,… τι να κάνω; τι μπορώ να κάνω; μόνο να ψάξω συγκεκριμένα την δήλωση…δώσμου λίγο χρόνο να το βρώ…παρόλο που έβαλα μια λογική που δεν περιορίζεται στο πρόσωπο Τσίπρας, επειδή είσαστε άπιστοι θωμάδες, θα ψάξω να το βρώ…

 11. Ο/Η stavros k λέει:

  Και εγώ θα μπορούσα να το έχω πεί, αλλά όχι έτσι, απομονωμένο, αλλά ενταγμένο σε ένα νοηματικό πλαίσιο, για να πώ κάτι άλλο. Ετσι απομονωμένο το «ενάντια στη βία» μοιάζει παπαδίστικη διδαχή, ή έστω καντιανή κατηγορική προσταγή, που φιλοξενείται παραπλεύρως. Μακριά από εμάς.

  Πάντως όσο ψάχνεις να «ταπώσεις» τους «άπιστους», σκέψου λίγο μήπως είσαι προκαταλλημένος.

  Χθές το βράδυ ήμουν πολύ στεναχωρημένος και θυμωμένος. Είχα γυρίσει από ένα συντονιστικό, που με συντρόφους εργαζόμενους, μαθητές και φιτητές, αναγαζόμασταν να άπολογούμαστε σε ιδεολογικούς εισαγγελείς της επανάστασης επιδή δεν θέλαμε να «κάψουμε τους μπάτσους». Δεν λέω πεισσότερα γιατί οφείλουμε και τους μαλάκες να τους προστατεύουμε…

  Σύντροφοι από το τι θα γίνει φέτος το Δεκέμβρη θα κριθούν πολλά. Όπως είπε ένας μαθητής (ένας από τους μαθητές που με κάνουν έυτυχισμένο που είμαι δάσκαλος) «ελπίζω να περάσουμε όμορφα Χρστούγεννα, και το όμορφα είναι στο δρόμο…κλπ». Αμήν.

 12. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  τι να σου πω ρε Σταύρο…νομίζω οτι μιλάω ελληνικά…

 13. Ο/Η nyn λέει:

  Πάντως, η δήλωση του Α.Τσίπρα στις 8/12/08 βρίσκεται εδώ:
  http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=12674

  Γιάννη, κάνε τον κόπο να τη διαβάσεις, γενικά ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί..

 14. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  δεν μιλάω γι αυτή την δήλωση…υπάρχει άλλη τον Γενάρη…θα ψάξω να την βρώ…επαναλαμβάνω για πολοστή φορά οτι δεν έχω κάτι με τον Αλέξη, αλλά με την εν γένει αμήχανη και επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΝ απέναντι στον Δεκέμβρη. Οι κωλοτούμπες και τα μισόλογα άρχισαν απο τα μέσα Γενάρη και μετά κι όχι στις 8 Δεκέμβρη που αναφέρεις σύντροφε…

 15. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

  Διάβασα τη συζήτηση και γενικά συμφωνώ και με τον Κυριακάκη – όχι όσον αφορά την τελικά εκτίμηση – ή τουλάχιστο όχι με βεβαιότητα , και με τις παρατηρήσεις του Δημήτρη Α.
  Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πισω από το δάκτυλο μας. Για μένα είναι σαφές ότι περυσι το Δεκέμβρή τα μίντια και το πολιτικό κατεστημένο κατάφεραν- όχι χωρίς κόπο και χωρίς κάποιες ανίερες συμμαχίες, βλ.κκε- να επιβάλουν την ατζέντα που τους βόλευε και αυτή αφορούσε μονοδιάστατα στην καταδικη των φαινομένων βίας γενικά. Σαφέστατα επρόκειτο για μία προσπάθεια σπίλωσης της εξέγερσης, απόκρυψης των αιτιών που την κινούσαν και καταδίκης όσων ακόμα την έβλεπαν με συμπαθεια. Αστειευόμενος με κάποιος φίλους γύρω από το ανέκδοτο με τον Αλαβάνο και την κουκούλα, λέγαμε τότε ότι τα δικά μας αυτιά χαίδευε ο Αλ. θέλοντας σαφέστα τα να ομολογήσουμε ο ένας στον άλλο ότι δεν «βλέπουμε με συμπάθεια» την εξέγερση αλλά συμμετεχουμε ενεργά σε αυτή.
  δυστυχώς ο συριζα κυρίως μεσα από την υποκίνηση των γνωστών αγνώστων με γραβάτες (τη χρησιμοποιούν στη θέση της κουκουλας γιατί είναι πιο κομψή) δεν μπορεσε να κρατήσει τις δύσκολες ομολογουμένως ισορροπίες και προχώρησε σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης…. γιατί τέτοια είναι η συζήτηση περι βίας γενικά…όπως και η αποκύρηξη της βίας από όπου και αν προέρχεται….νομίζω πιο απολίτικη και υποκριτική θέση δεν θα μπορούσε να υπάρχει . τελικά βρήκαμε μια γλώσσα κοινή με τους πρετεντέρηδες????
  …και κάτι άλλο δεν με ενδιαφέρει απλά και μόνο η κατανόηση των αιτιών – συνήθης καραμέλα- των εκπροσώπων του συριζα στα τηλ πάνελ. δεν είμαι πέρα από την κοινωνία με νυστέρι για να την καταλαβω. είμαι μέσα στη βρωμιά και την ομορφιά της. παίρνω θέση και παλεύω για να την υπερασπίσω και να κυριαρχήσω ενίοτε. βρωμίζω και εγώ. δεχομαι τις συνεπειες κλπ. και κυρίως δεν πουλώ τον κόσμο που με στηρίζει προσβλέποντας στό ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός…

 16. Ο/Η nyn λέει:

  Γιάννη, όπως και να χει, όλα αυτά (Δεκέμβρης ’08) θα συζητηθούν από σήμερα και για τρεις μέρες (9-11/12) στο Πάντειο, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Εξεγερσιακές συλλογικές δράσεις σε συγκριτική πολιτική», οπότε για όποια απορία ή επισήμανση μπορείς να απευθυνθείς και εκεί.

  Πληροφορίες και πρόγραμμα:
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=510429
  http://contentiouspoliticscircle1.blogspot.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s