Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 Γαλλία πορείες ενάντια στο ασφαλιστικό: 3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, 330.000 στο Παρίσι

Posted: 14/10/2010 by ΔΟ in Ανταποκρίσεις, Γεγονότα, Διεθνές κίνημα, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, Κινητοποιήσεις
Ετικέτες: , ,

( από το alterthess )


Μέτα την επιτυχία και της συμερινής απεργίας στη Γαλλία, η τέταρτη μέσα στον τελευταίο μήνα, συνδικάτα και εργαζόμενοι εντείνουν την πάλη ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση. Στο Παρίσι, η μεγάλη πορεία συνεχίζεται ακόμα, με τη συμμετοχή πάνω από 330.000 διαδηλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα μπλόκα ξεκίνησαν στη 1 και τα τελευταία μετά τις 5.30.
Τεράστια σημασία για τις εξελίξεις έχει η συνεχής αύξηση του αριθμού των διαδηλωτών, η οποία καθορίζει και το κλίμα. Σήμερα, οι διαδηλωτές που είχαν κινητοποιηθεί στη Γαλλία έως το μεσημέρι ανέρχονται σε περίπου 500.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή αυτή ξεπερνά αυτή των προηγούμενων διαδηλώσεων. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι 380.000 διαδηλωτές μετείχαν σε 150 διαδηλώσεις το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου, 410.000 σε 110 διαδηλώσεις στις 23 Σεπτεμβρίου και 456.000 σε 114 διαδηλώσεις στις 7 Σεπτεμβρίου. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ειδικά σήμερα, των νέων, ακόμα και των μαθητών.


Δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, 10 από τα 12 διυλιστήρια της χώρας, ακόμα και ο Πύργος του Άιφελ παρέμειναν κλειστά. Ιδιαίτερα στις μεταφορές, η συμμετοχή ήταν καθολική και ακυρώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων, δρομολογίων τραίνων και πλοίων, ενώ επηρεάστηκε έντονα και η λειτουργία του μετρό.
Σε πολλούς εργασιακούς χώρους, όπως κάποια διυλιστήρια, η απεργία συνεχίζεται εδώ και πολλές ημέρες, ενώ και άλλοι κλάδοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.
«Είναι η πιο σημαντική ημέρα κινητοποιήσεων που έχουμε κάνει από την αρχή της διαδικασίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT Μπερνάρ Τιμπό.
«Οι σημερινές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αισθητά πιο μεγάλες από όλες τις τελευταίες, με τους αριθμούς των διαδηλωτών σχεδόν παντού στην επαρχία να είναι υψηλότεροι» δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Φρανσουά Σερέκ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μια μέρα μετά την ψήφιση από τη Γερουσία του νόμου που αυξάνει το ελάχιστο όριο ηλικίας από τα 60 στα 62 και του ορίου για πλήρη συνταξιορότηση από τα 65 στα 67, δηλώνει ανυποχώρητη και αποφασισμένη να φέρει εις πέρας» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φιγιόν μάλιστα, έκρινε «ανεύθυνη» την κίνηση της «άκρας αριστεράς και ενός μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος» να «κατεβάσουν τους 15χρονους στο δρόμο».

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s