Κρίσιμη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώσεις από την συζήτηση στις 2/11/09, 15.00

Posted: 03/11/2009 by Γιάννης Χ. in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

syriza
Γραμματεία

Παρευρέθηκαν όλα τα μέλη της Γραμματείας εκτός του σ. Μ. Γλέζου

Πριν από την συνεδρίαση, οι σ. Φωτίδου και Χ από την πάσα μοίρασαν αντίγραφα από το διαμορφωμένο στο wiki Κανονισμό Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ (κλικ εδώ ) καθώς και αντίγραφα από τις μεταφράσεις των καταστατικών των Bloco και Die Linke που έκανε η ΠΑΣΑ (κλικ εδώ).

Θεωνάς (εκτός διαδικασίας): Καλές οι πρωτοβουλίες της πάσας. Εγώ προσπαθώ από το 2001 για τα οργανωτικά αλλά λίγοι ακολούθησαν.

Από το Κόκκινο τέθηκε ζήτημα συμμετοχής του σ. Σαπουνά στις διάφορες επιτροπές που συμμετέχει.

Νταβανέλος: Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης είναι δυο:  

  1. Συζήτηση επί του κειμένου  Μπανιά-Σαπουνά σαν σχεδίου εισήγησης στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη που έχει μοιραστεί (κάντε κλικ εδώ για την  ανάγνωση του)
  2. Θέμα stage

Χ (πάσα): Θα παρακαλούσαμε στο πρώτο θέμα να συζητηθεί και η επιστολή-πρόταση που σας έχει σταλθεί από τις 18/10  μετά από απόφαση ΓΣ ΣΥΡΙΖΑΙίων στο Γκύνη για συμμετοχή της γραμματείας στην διαχείριση του wiki για τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Θεωνάς: Για το θέμα stage ενημερώνω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα κάνει συνάντηση με την επιτροπή των εργαζομένων stage την Τετάρτη, οπότε το θέμα θα συζητηθεί  εκεί.

Μπανιάς: Για το πρώτο θέμα, ως γνωστόν η επιτροπή για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη δεν συνεδρίασε οπότε παρουσιάζεται το κείμενο Μπανιά-Σαπουνά. Το κείμενο αυτό επικεντρώνεται στην αντιπολιτευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ως επακόλουθο, οι οργανωτικές ρυθμίσεις που εμφανίζονται σε αυτό έγινε προσπάθεια να δικαιολογούνται από αυτή την πολιτική αλλά και ως σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που έχουν διατυπωθεί

Φλαμπουράρης: O Συνασπισμός επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει πολιτική συμμαχία κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτων. Αυτός ο χαρακτήρας δεν μπορεί να αλλάξει μέσα από μια Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη. Θα πρέπει να στηριχτούμε στην αρχή ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σεβασμός μεταξύ των συνιστωσών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Να σταματήσει η λειτουργία που πληγώνει , δηλαδή συμπεριφορές μεταξύ μας που έχουμε όλοι την ευθύνη. Η προσπάθεια προσαρμογής της πολιτικής μας θα πρέπει να γίνει με κάποιες σταθερές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέχεια με πολιτικές και θέσεις και με βάση των οποίων έδωσε και την εκλογική μάχη. Όλα αυτά πρέπει να αποτυπώνονται και στο οργανωτικό σχήμα . Η πρότασή μας…

(παρέμβαση πολλών: ) Μα αφού δεν έχει ακόμα πρόταση ο ΣΥΝ

Φλαμπουράρης:… Η πρότασή μου προσπαθεί να απαντήσει στην έννοια του μέλους. Για εμάς είναι σαφές ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα τα μέλη των συνιστωσών και οι ανένταχτοι. Αυτό το σημείο έρχεται σε αντίθεση με το σημείο Β2 του κειμένου Μπανιά-Σαπουνά όπου προβλέπεται η προσωπική συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αποκτούν κάρτα μέλους και όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τα λέμε Σώματα και δεν θεωρώ ότι αυτά είναι όλα όσα περιλαμβάνονται στο κείμενο. Αυτά πρέπει να είναι δύο: η Πανελλαδική και η Γραμματεία. Σε έκτακτες περιπτώσεις, μπορεί να λειτουργήσει για να λαμβάνει αποφάσεις ένα έκτακτο Σώμα (Γραμματεία- Κοινοβουλευτική Ομάδα και Συντονιστές). Η επιδίωξη είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συναίνεση. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, να προχωράμε σε ψηφοφορίες. Το καλλίτερο γι α τις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις είναι αυτές να αποτελούνται από τις Συντονιστικές Γραμματείες των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ ή αντιπροσώπους. Όλη η προσπάθεια πρέπει να στοχεύει στην δημοκρατική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ . Για την επόμενη Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη, να ορίσουμε ένα αριθμό από κάθε συνιστώσα, να συμμετέχουν οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές και οι γραμματείς των τοπικών οργανώσεων. Και αν προκύπτουν έτσι θέματα ποσοστώσεων, να γίνουν διορθώσεις. Ενημερώνω πάντως ότι ο ΣΥΝ θα λάβει τις τελικές του θέσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο στην ΚΠΕ του. Και όλα αυτά που σας είπα, είναι τα όριά μας.

Κοσμάς:  Να δούμε με ποιους όρους θα γίνουν οι διαδικασίες μέχρι την Οργανωτική Συνδιάσκεψη. Σήμερα βλέπουμε να γίνονται συνελεύσεις με πρωτοβουλίες της βάσης. Η Γραμματεία πρέπει να δώσει το έναυσμα να γίνουν αυτές οι Γενικές Συνελεύσεις με πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο με εισήγησή μας. Δεν θα φτάνει ο χρόνος για να πάμε σε δυο γύρους Γενικών Συνελεύσεων, μια για την πολιτική και η δεύτερη για το οργανωτικό αν δεν πάρουμε αποφάσεις μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Να δώσουμε μετά μια συνέντευξη τύπου και να προετοιμαστούμε.  Δεν λέω να καπελώσουμε τις διαδικασίες που ξεκινούν με πρωτοβουλίες της βάσης γιατί έτσι δεν βοηθάμε τις Γενικές Συνελεύσεις. Να στείλουμε κωδικοποιημένα ερωτήματα σαν Γραμματεία  και η Γραμματεία να πάρει αποφάσεις μόνο για τα διαδικαστικά. Δεν διαφωνώ επί της ουσίας με το κείμενο Μπανιά-Σαπουνά αλλά φοβάμαι ότι ακόμα και αυτό θα οδηγήσει σε περιχαρακώσεις και κομματικούς πατριωτισμούς

Χριστοδουλοπούλου: Για τα όρια που έθεσε ο Φλαμπουράρης. Μπορούν να καταγραφούν τα όρια. Αλλά ακόμα εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν όρια για καταγραφή μιας και δεν έχει πάρει αποφάσεις ο Συνασπισμός. Εισηγούμαι ότι αυτό που δεν θέλουμε είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών αλλά ένα ΣΥΡΙΖΑ με το βάρος του στις τοπικές του οργανώσεις. Δεν θέλουμε ένα εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να μη δίνουμε λόγο στη βάση. Και μάλιστα σε μια εποχή, πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια, όπου υπάρχει ισχυρό συμμετοχικό αίτημα ανθρώπων που δηλώνουν ότι θέλουν συμμετοχή. Το πολιτικό έχει σημασία αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουν αδυνατίσει και οι μνήμες του λόγου ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναίες προτάσεις δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μια νέα δυναμική. Ως αναφορά το θέμα της συμμετοχής στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη, προτείνω να δώσουμε ανοιχτό κάλεσμα να συνεδριάσουν οι Γενικές Συνελεύσεις με βάση μια εισήγησή μας να εκπροσωπηθούν με αντιπροσώπους ή και όλοι. Να δηλώσουν όσοι το επιθυμούν. Η Οργανωτική Συνδιάσκεψη πρέπει να πάρει αποφάσεις με ψηφοφορίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει των μελών του. Η πρόταση διαμόρφωσης ενός ΣΥΡΙΖΑ με 12 διαφορετικές κάρτες μέλους είναι σουρεαλιστική. Άλλο σημείο είναι αν θα πρέπει να υπάρχει Πανελλαδικό Συντονιστικό που θα ελέγχει την Γραμματεία και για τις αποφάσεις που παίρνει σε περιόδους κρίσης.

Τσακνιάς: Επί της ουσίας πρέπει να επαναλάβω ήδη γνωστές και διατυπωμένες θέσεις μου. Δεν ξέρω τι όρια θα βάλουν οι συνιστώσες ή αν θα δώσουν ώθηση στο εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ. Η ώθηση δεν γίνεται βάζοντας όρια. Τα πράγματα είναι απλά και εστιάζουν σε δυο μόνο ζητήματα: στα μέλη και τον ρόλο τους. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω: Συμμετέχουν σήμερα τα μέλη των συνιστωσών στην διαμόρφωση της πολιτικής τους; Αυτό που ξέρω είναι ότι στις περισσότερες τα περισσότερα μέλη εμφανίζονται μόνο όταν υπάρχουν εσωκοματικές εκλογικές διαδικασίες. Ένα τέτοιο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον επιδιώκουμε. Άρα, το να μεταφέρουμε αυτόματα όλα τα μέλη των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανένα βήμα προς τα εμπρός, ακόμα και αν κάνουμε προσπάθεια να συμμετέχει και η Ανανεωτική Πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εφ’ όσον το κείμενο δεν προβλέπει διάλυση των συνιστωσών, δεν μπορώ να δω που είναι ο κίνδυνος.  Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μέλη και καθήκοντα. Μπορεί να μην πρέπει να έχει Καταστατικό αλλά χρειάζεται ένα ελάχιστο πλαίσιο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Αυτό που δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην λανθασμένη λογική του αναγκαίου αφισοκολλητή.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αν θα πάψει η Γραμματεία να λειτουργεί σαν παιδική χαρά. Αν λειτουργούσε σωστά, θα είχαν αποφευχθεί όλα τα αρνητικά της προηγούμενης περιόδου με τις προσωπικές αντεγκλήσεις. Τώρα, για τις αλλαγές που πρότεινε ο σ. Φλαμπουράρης, να πω μια ιστορία. Υπάρχει ένα πρεζόνι στη πλατεία Δημαρχείου. Μου ζητάει και κάθε φορά του δίνω κάτι. Μια φορά δεν του έδωσα και με έβρισε. Έτσι θα λειτουργήσει η Αριστερά; Σαν το πρεζόνι που μας φέρεται εντάξει όσο συμφωνούμε;

Θεωνάς:    Υπάρχουν τα 15 σημεία. Ότι γίνει από εδώ και πέρα θα είναι εξειδίκευσή τους. Δεν είναι σωστό να ξεχνάμε την  1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Στις αποφάσεις της δεν προβλέπονται Σώματα αλλά όργανα όπως και πολλά άλλα που δεν υλοποιήθηκαν.

Για το κείμενο:

  1. Είναι αδιανόητο να πάμε πίσω την συνδιάσκεψη έστω και μια μέρα
  2. Κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι τοπικές και Νομαρχιακές του οργανώσεις με μέλη και μέλη συνιστωσών και όποιον άλλον θέλει. Τα μέλη μπορούν να εκλέξουν όργανα (Γραμματεία και Πανελλαδικό Συντονιστικό) καθώς και τις γραμματείες των τοπικών και των Νομαρχιακών και να αναδεικνύουν τους εκπροσώπους τους
  3. Η σύνθεση της Γραμματείας πρέπει να αντανακλά την συμμαχία οργανώσεων και μελών
  4. Η επικύρωση της σύνθεση της Γραμματείας πρέπει να γίνεται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
  5. Θητείες ετήσιες και για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη διετής
  6. Η επόμενη Οργανωτική Συνδιάσκεψη δεν μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Προαπαιτεί συμφωνίες και ανησυχώ γιατί βλέπω ότι δεν τις έχουμε

Παπαθανασίου: Συμφωνώ με το κείμενο Μπανιά-Σαπουνά και επικεντρώνω στην «μαχητική αντιπολίτευση». Πρέπει να ορίσουμε πρακτικά πως θα κάνουμε αντιπολίτευση. Η Οργανωτική του Νοέμβρη πρέπει να κάνει επανεκκίνηση με κάλεσμα στον κόσμο να συμμετέχει στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ –ζωντανό οργανισμό. Να μην αναβάλουμε και να επιταχύνουμε. Είναι πολύ άχαρο να μιλάμε με όρους ορίων μιας και αυτό οδηγεί με ακρίβεια σε αποχωρήσεις . Να κωδικοποιήσουμε ότι συμφωνούμε και τις διαφορετικές απόψεις και να τις θέσουμε στις Γενικές Συνελεύσεις.

Για το κείμενο: Και οι θεματικές είναι κύτταρο. Συμφωνούμε με ενιαίο μητρώο μελών με ατομική ένταξη. Η εκλογή των ανένταχτων: Να αντιμετωπιστούν σαν ad hoc συνιστώσα. Δεν ξέρω πως θα επιλεγούν. Στο Σώμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης να μετέχουν χωρίς ποσοστώσεις. Για τα οικονομικά: Πρέπει να υπάρχει Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαντάς: To A στο κείμενο Μπανιά-Σαπουνά θέτει σωστά το είδος της πολιτικής αντιπολίτευσης. Με αυτή πρέπει να προσεγγίσουμε τους αριστερούς στην βάση του ΠΑΣΟΚ. Το Β, το οργανωτικό: H Αριστερά λόγω του νεοφιλελευθερισμού, πρέπει να προχωρήσει την ενότητά της. Η οργανωτική στρατηγική είναι η απάντηση και στον νεοφιλελευθερισμό. Θέλουμε στο μετωπικό μας σχήμα και το ΚΚΕ και την βάση του ΠΑΣΟΚ, στην βάση των 15 σημείων. Σε ένα ενωτικό σχήμα, τα δικαιώματα του μέλους δεν πρέπει να φαλκιδεύονται από ένα επίπεδο και πάνω. Τα Πανελλαδικά Σώματα (και όχι όργανα) θα πρέπει να στηρίζονται και να νομιμοποιούνται από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Οι ανένταχτοι πρέπει να εκφράζονται σε όλα τα όργανα. Καλό θα ήταν να υπάρχει παράταση προς την Οργανωτική Συνδιάσκεψη

Γαλάνης: Όχι άλλες ζυμώσεις για το ποιες οι εκτιμήσεις, η ταυτότητα και η οριοθέτησή μας. Να υπάρχει στρατηγική για τον ίδιο τον εαυτό μας. Όλοι κινούνται με την λογική ότι το ΠΑΣΟΚ θα την βγάλει καθαρή για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Πρέπει η Αριστερά να κάνει άλμα λόγω της πολιτικής της και όχι τόσο λόγω του οργανωτικού. Το επίδικο είναι να υπάρχει από τα αριστερά έκφραση του λαού της κρίσης, από τα δεξιά ήδη υπάρχει.

Για τα μέλη. Το οργανωτικό καθορίζεται από την πολιτική στρατηγική και ο ΣΥΝ δια του Φλαμπουράρη κάνει ένα βήμα προς τα πίσω. Συμφωνήσαμε στην ανασύνθεση της αριστεράς και τσιμπήσαμε. Αυτό που καταγράφτηκε το 07 είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ φαντασμα, χωρίς μέλη. Τα μέλη πρέπει και να ελέγχουν και να ψηφίζουν. Πρέπει όλα τα σημερινά όργανα να ενωθούν σε ένα όργανο ενώνοντας τις καθημερινές εκφωνήσεις σε καθημερινό επίπεδο. Να σταματήσει το σημερινό τσίρκουλο της αμφισημίας στις πολιτικές που βγάζουμε. Ο συμβιβασμός απαιτεί υπερβάσεις.

Τάκης Γιαννόπουλος: Πάμε να κάνουμε κάτι όχι μόνο να διορθώσουμε. Γίνεται Οργανωτική Συνδιάσκεψη χωρίς μέλη;  Να λυθεί και το πολιτικό και το οργανωτικό. Όχι ενιαίο κόμμα αλλά ούτε και το σημερινό με τις αποφάσεις των ολιγομελών ομάδων. Πρέπει τα μέλη να αποκτήσουν δικαιώματα. Να αισθάνονται ισότιμες και οι συνιστώσες. Να υπάρχουν ποσοστώσεις αλλά και ανακλητότητα και εναλλαγή. Στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη να συμμετέχουν οι εκλεγμένοι και να ορίσουν οι τοπικές αντιπροσώπους. Εκλογή και αποφάσεις από αντιπροσώπους στην Οργανωτική. Το Ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ να το δούμε αφού λυθεί το οργανωτικό.

Νταβανέλος: 1. Αν υπάρχει θέμα αναβολής να τεθεί 2. Να αποφασιστεί αν θα παει η Γραμματεία με πρόταση στην Συνδιάσκεψη 3. Συμφωνώ με τον Γαλάνη για το πολιτικό

Για το οργανωτικό:  O ορισμός που θα δώσουμε για το μέλος μπορεί να είναι δημοκρατικός ή αντιδημοκρατικός. Πχ, ο ορισμός που δίνει η πάσα για το μέλος είναι αντιδημοκρατικός και πίσω από αυτόν της σοσιαλδημοκρατίας γιατί βάζει την έννοια της αποδοχής του πολιτικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνώ με τον ορισμό του μέλους της πρότασης Μπανιά-Σαπουνά αφού συμπληρωθεί και η εθελοντική συμμετοχή. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε κεντρικά καθορισμένες διαδικασίες. Να ισχύει η συναίνεση. Κρίσιμο θέμα είναι η λειτουργία της Γραμματείας που θα πρέπει να κάνει με την καθημερινή πολιτική. Για τα οικονομικά: Μέχρι σήμερα η λειτουργία μας σε αυτόν τον τομέα ήταν πως θα μοιραστεί η κρατική επιχορήγηση. Δέστε τα καταστατικά των bloco και linke που μας έφεραν και πες τε μου που υπάρχει αυτή η έννοια του μοιράσματος της κρατικής επιχορήγησης. Προετίνω να πάμε 27 με 29/11, όποιος θέλει και οι αποφάσεις με συναίνεση στην Οργανωτική. Να συνεννοηθούμε και μετά να εισηγηθούμε και στις τοπικές οργανώσεις. Και το κείμενο μπορεί να είναι θέση της Γραμματείας αν αλλάξει την τοποθέτησή του ο Συνασπισμός

Παντελίδης: Να παμέ ένα κείμενο με κωδικοποιημένα σημεία συμφωνιών και διαφωνιών, να αποφασίσουν οι ΓΣ και να συνθέσουμε μετά. Συμφωνώ να προσθέσουμε την εναλλαγή στα όργανα. Επί πλέον, να δούμε πως μοιράζονται οι δεκάδες αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που τους δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ/ Ποιος διαχειρίζεται αυτές τις αποφάσεις και την κατανομή των αποσπασμένων;

Σπαθής: Πίστευα μέχρι τώρα  ότι ο ορισμός του μέλους είναι το ευκολότερο αλλά τελικά είναι το δυσκολότερο θέμα. Οι ορισμοί Φλαμπουράρη είναι προβληματικοί και υποκρύπτουν βαθύτατες πολιτικές διαφορές. Δυο είναι τα μοντέλα:  Οι συνιστώσες ξέρουν τα μέλη τους, έχουν δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και δεν λένε ποια είναι τα μέλη τους. Το άλλο μοντέλο-εκδοχή είναι του Συνασπισμού που έχει οργανώσεις, μέλη και θεματικές. Αν βάλεις τώρα τον ΣΥΝ να πει όλοι αυτοί είναι μέλη είναι σαν να τον αναγκάζεις να διαγράψει το 80% των μελών του μιας και τόσα είναι τα μη ενεργά μέλη του. Πιο ρεαλιστικό είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι όσοι πάρουν μέρος στην διαδικασία για την οργανωτική συνδιάσκεψη στις τοπικές γενικές συνελεύσεις. Αυτός ο κατάλογος να μείνει ανοιχτός. Θα ξεκινήσουμε με αυτούς που θα πάρουν μέρος. Κατά τα άλλα συμφωνώ με την Τασούλα και τον Γαλάνη.

Φλαμπουράρης: Μα αυτό που λες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών και όχι των συνιστωσών

Παντελίδης: Συμφωνώ με τον Αντώνη ότι πρέπει να έχουμε εισήγηση. Στα μέλη σας να πείτε να συμμετέχουν στην διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Για το πολιτικό πλαίσιο πρέπει να δούμε τα κρίσιμα σημεία και να είναι κομμάτι της εισήγησης. Ούτε η προγραμματική αντιπολίτευση ούτε η στείρα αντιπαράθεση του ΚΚΕ θα λύσει το ζήτημα. Το κυρίαρχο είναι το ζήτημα της αναδιανομής.

Σαπουνάς: Όταν φτιάχναμε το κείμενο ξέραμε τις διαφορές. Στα Οργανωτικά ήταν οι μεγαλύτερες. Ο Φλαμπουράρης όμως έθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και στο Α, στο πολιτικό. Αν δεν ανταποκρίνεται το κείμενο με ότι υπάρχει στις 13 συνεντεύξεις προεκλογικά, τότε έχουμε χάσει την μπάλα. Το δεύτερο σημείο που θεωρώ εξόχως σημαντικό είναι η εξωστρέφεια. Πρέπει με την πολιτική μας να απευθυνθούμε στην κοινωνία να γράψουμε νέες χιλιάδες μέλη. Και έτσι θα λυθεί και το θέμα των ορισμών. Χρειαζόμαστε εξωστρεφή καμπάνια.

Μαστρογιαννόπουλος: Επικεντρώνω στο οργανωτικό και τα μέλη. Συμφωνώ ότι πρέπει να έχουμε ενεργά μέλη και κατανοώ τον ΣΥΝ και τις άλλες συνιστώσες για την εγγραφή των μελών τους σε εννιαίο μητρώο. Αλλά αυτό το κάνουμε ήδη στον Άλιμο και έτσι δουλεύουμε στις κινητοποιήσεις. Αν τώρα τα μέλη των συνιστωσών δεν αφομοιωθούν μέσα σε δυο χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μάλλον δεν είναι ούτε μέλη των συνιστωσών. Να πάνε στην Πανελλαδική εκλεγμένοι που θα αποφασίσουν χωρίς αποκλεισμούς που φέρνει το 1/3, 1/3, 1/3

Παπαδόπουλος: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμπτώσεις αμα περάσουμε το φοβικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να πολιτικοποιούμε τους μαζικούς και τους κοινωνικούς αγώνες. Το οργανωτικό είναι πολιτικό. Σήμερα έχουμε μέλη και μάλιστα σε ανοιχτό εγχείρημα. Μέλη είναι τα ενεργά μέλη. Έχουμε μαζικό κόμμα γιατί υπάρχει στον ΣΥΝ μια ασφάλεια- οι αποφάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις. Όμως δείτε τι γίνεται και τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο. Για να αντιμετωπίσουμε την λίστα, χρειαζόμαστε το 1/3. Πραγματικά μέλη είναι όσοι συμμετέχουν. Και σε αυτό διαφωνώ με την πάσα και με τον Τάκη μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρουμε τα πρόσωπα των άλλων συνιστωσών. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε ποσοστώσεις που δεν είναι αληθινές γιατί έτσι πρέπει να γίνει, παρ’ ότι δεν δημιουργείται ισοπολιτεία. Η Γραμματεία, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, δεν λειτουργεί. Πρέπει να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Και όταν δεν μπορούμε να πάρουμε, να διευρύνουμε το όργανο με επίλυση διαφορών στο όργανο που μας εξέλεξε.

Το συνεδριακό σώμα να είναι από εκλεγμένους. Σήμερα δεν μπορούμε να πάμε σε νέες εκλογές γιατί τα συντονιστικά των τοπικών έχουν βγεί με συναίνεση και όχι με εκλογή. Το συνεδριακό να εκλέξει με 1/3, 1/3, 1/3 και να νομιμοποιήσει την Γραμματεία. Και δεν υπάρχει άλλη λύση ποιο συνθετική.

Φλαμπουράρης: Οι απαντήσεις σε πολλά που ειπώθηκαν είναι στο κείμενο που έχω καταθέσει. Προβλέπονται κύτταρα, οργανώσεις νεολαίας και θεματικές. Και θα αποφασίζουν. Η διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και να απλώσει και έχουμε όλοι ευθύνη. Με συναίνεση και ψηφοφορίες όπου δεν υπάρχει. Μέλη να είναι τα μέλη των συνιστωσών και όσοι θέλουν από τους ανένταχτους. Δεν πρέπει να ξεκινάμε με μέλη με υποχρεώσεις. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ενιαίο μητρώο. Η Π.Σ του Νοεμβρίου να είναι είτε ανοιχτή είτε να οριστούν εκπρόσωποι από τις συνιστώσες και τα όργανα από αυτή την ΠΣ να είναι προκαθορισμένα

Χριστοδουλοπούλου: Όλο το θέμα επικεντρώνεται στο αν θα πάμε για ένα στενό ή ένα πιο φαρδύ ορισμό του μέλους

Νταβανέλος: Έχω καταλάβει ότι υπάρχουν 4 θέματα που μένουν ανοιχτά και θα πρέπει να τα ξανασυζητήσουμε την Πέμπτη στις 10πμ. (συμφωνήθηκε μετά από διαβούλευση).

  1.  Σύνθεση-δυνατότητες και όρια της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης
  2. Η έννοια του μέλους
  3. Τα «μεσαία όργανα»
  4.  Ο ρόλος, η συνέχεια και οι τομές στην Γραμματεία

Μπανιάς: Θα διαμορφώσω ένα κείμενο και θα το έχετε μέχρι την Τετάρτη το βράδυ

Χ (πάσα): Κατ’ αρχήν διαμαρτυρόμαστε με τον τρόπο που γίνεται χρήση του όρου ανένταχτος. Δεν υπάρχουν ανένταχτοι στην Αριστερά αλλά ανένταχτοι σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πάσα, που σχεδόν η μισή της δύναμη είναι μέλη του ΣΥΝ , δεν θα επιτρέψει με τίποτα να θεωρηθούν οι «ανένταχτοι» με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σαν μια ακόμα συνιστώσα. Στην Συνδιάσκεψη, αν δεν λυθεί το θέμα της ισότιμης συμμετοχής τους, θα σηκώσουμε το ζήτημα και διαδικαστικά .

Λυπούμαστε που και σήμερα δεν μας δώσατε απάντηση στην επιτολή πρότασή μας για να συνδιαχειριστείτε το wiki. Συνεχίζεται η προσπάθεια

Αύριο θα αναρτήσουμε κείμενο που αποφασίστηκε στην 3η ΓΣ ΣΥΡΙΖΑίων στο Γκύνη και θα καλούμε όποιον αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να το υπογράψει. Την λίστα θα την καταθέσουμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και στην Γραμματεία σας. Αν εσείς θέλετε τότε, αγνοήστε την λίστα μερικών χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη συνιστωσών του ή ανένταχτων.

Φωτίδου (πάσα) Και να συμπληρώσω μεταφέροντας τον θυμό πολλών συντρόφων και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Αφήσατε σε εγκατάλειψη το site του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τέσσερεις μήνες. Για ποιον λόγο θα πρέπει για να διαβάσει κάποιος μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ να προστρέχει στο site του ΣΥΝ ή στα ατομικά  blogs; Εδώ και ενάμισι χρόνο σας στείλαμε και σας ξαναστείλαμε πρόταση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού για την δημιουργία και λειτουργία συντονιστικών των τοπικών επιτροπών και δεν μας απαντήσατε καν.

Οι σημειώσεις από την συζήτηση έγιναν από τον Γ. Χ. Στον βαθμό που δεν αποδόθηκε με ακρίβεια κάποια άποψη, προκαταβολικά ζητείται συγγνώμη. Θα μπορούσε φυσικά η Γραμματεία να δημοσιοποιεί τις τοποθετήσεις  όλων βινετεοσκοπόντας τες. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να γνωστοποιηθεί και θα αναρτηθεί άμεσα σε αυτό το blog.

Σχόλια
  1. Ο/Η pentanostimi λέει:

    αρκετα διαφωτιστικο,χΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ το αποσπασμα απο την παρεμβαση Τσακνιά,που κατα τη γνωμη μου κοιτάει μπροστά χωρίς αγκυλώσεις
    ΄»Το δεύτερο ζήτημα είναι αν θα πάψει η Γραμματεία να λειτουργεί σαν παιδική χαρά. Αν λειτουργούσε σωστά, θα είχαν αποφευχθεί όλα τα αρνητικά της προηγούμενης περιόδου με τις προσωπικές αντεγκλήσεις. Τώρα, για τις αλλαγές που πρότεινε ο σ. Φλαμπουράρης, να πω μια ιστορία. Υπάρχει ένα πρεζόνι στη πλατεία Δημαρχείου. Μου ζητάει και κάθε φορά του δίνω κάτι. Μια φορά δεν του έδωσα και με έβρισε. Έτσι θα λειτουργήσει η Αριστερά; Σαν το πρεζόνι που μας φέρεται εντάξει όσο συμφωνούμε;»

  2. Ο/Η stavros k λέει:

    Πολύ δύσκολα τα πράγματα.

    Απ’ ότι φαίνεται παίζει ακόμα και σήμερα το σενάριο να συμμετέχει στη συνδιάσκεψη «όποιος θέλει». Αυτό θα σημάνει ότι το «σώμα» δεν θα έχει καμία νομιμοποίηση, συνεπώς δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση. Μερικοί θα αντιδράσουν, πιθανότατα να πλακωθούμε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) επι της διαδικασίας, κάποιοι θα γκρινιάζουν, κάποιοι θα φωνάξουν, κάποιοι (οι περισσότεροι θα κάνουν πηγαδάκια απ’ έξω) και στο τέλος θα χειροκροτήσουμε την «απόφαση» που μετά από ατέλειωτα παζάρια και εκβιασμούς αποχωρήσεων θα καταφέρουν να συμφωνήσουν τα μέλη της γραμματείας. Το ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

    Ως τελευταία γραμμή άμυνας, μια σχετικά κακή διαδικασία ορισμού αντιπροσώπων είναι πολύ καλύτερη από το πάει όποιος θέλει να χειροκροτήσει ή να μαλώσει… Στην πράξη, όποιοι μπορούν να αποφασίσουν στη Νομ. Συνέλευση αντιπροσώπους ας το κάνουν. Όσο για τα ποσοστά δεν νομίζω ότι τελικά θα τα αποφύγουμε, εξάλλου θα έχει πλάκα:

    Αν η γραμματεία αποφασίσει ότι πρέπει να «συμπληρώσει» (κοπτάτσια το λέγανε παλιά) αντιπροσώπους για να φτάσουν σε κάποιο ποσοστό, ας το κάνει. Δυστυχώς οι «ποσοστολόγοι» θα δυσκολευτούν να συμπληρώσουν τα ποσοστά, σε αρκετές περιοχές και ορισμένοι συνιστωσάρχες θα πρέπει να φροντίσουν να μας φέρουν «μεταγραφές» γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε παντού όλες τις συνιστώσεις. Επίσης όπου δυσκολευόμαστε να βρούμε ανέχταχτους αντιπροσώπους (δεν φτάνει να υπάρχουν ανένταχτοι, πρέπει και να θέλουν να οριστούν αντιπρόσωποι) μπορούν κάποιοι «ενταγμένοι» να διαγραφούν ώστε να βγεί το ποσοστό. Επίσης αν οι ανέχταχτοι αρνηθούν να συγκροτήσουν τη συνιστώσα των ανένταχτων και να εκλέξουν κάποιους στον κατάλληλο αριθμό, να κλειδωθούν στην αίθουσα μέχρι να μετανοήσουν και να προσκομίσουν τον σχετικό κατάλογο. Δυσκολότερο είναι να εφαρμοστεί ποσόστωση κατά φύλο, εκτός και αν η γραμματεία αποφασίσει ένα ποσοστό του ποσοστού να ντυθεί γυναικεία…. Τέλος σε κάθε συνέλευση πρέπει να υπάρχει ειδικός τοποτηρητής «ποσοστάρχης» με λαπτοπ και ειδικό λογισμικό για να ορίζει τι πρέπει να ψηφιστεί…

  3. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    1. Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να συμφωνηθεί μια διαδικασία εκλογής/επιλογής αντιπροσώπων, και να γίνεται συνδιάσκεψη χωρίς κανείς να ξέρει ποιοί θα μετέχουν! Αυτή η γραμματεία είναι όντως παιδική χαρά! Και κάποιους τους βολεύει μια χαρά να είναι έτσι. Ο Συν αν επιμείνει στην πρόταση Φλαμπουράρη, βάζει μπουρλότο και στην συνδιάσκεψη και γενικότερα στον Σύριζα.

    2. Ο Νταβανέλος έχει πλήρη σύγχηση! Λέει οτι διαφωνεί με τον ορισμό μέλους της Πασα (χωρίς να τον γνωρίζει!) και οτι συμφωνεί με τον ορισμό μέλους του σχεδίου Μπανιά-Σαπουνά, ενώ οι δύο ορισμοί είναι ταυτόσημοι. Επίσης η ΔΕΑ είναι η μοναδική συνιστώσα που δεν έχει καταθέσει πρόταση! Μήπως παζαρεύουν με τον ΣΥΝ;

    3. Επι της αρχής συμφωνώ με τον Σταύρο, αλλά μπορεί να υπάρξουν και περιοχές οπου η τοπική Σύριζα δεν έχει συνεδριάσει. Αν εκεί εξ οφίτσιο πάνε αντιπρόσωποι απο συνιστώσες, δεν μπορούν να αποκλειστούν και όσοι ανένταχτοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης συντονισμός απο την γραμματεία η οποία πρέπει να γνωρίζει που συνεδρίασαν τοπικές Σύριζα και που δεν συνεδρίασαν. Και μόνο το μπάχαλο αυτό δείχνει πόσο απαραίτητες είναι η κάρτα μέλους, και κάποιες στοιχειώδεις διαδικασίες συντονισμού μέσα στον Σύριζα!

    4. Το σχέδιο Μπανιά Σαπουνά, ενώ έχει θετικά στοιχεία στο τέλος νομίζω προτείνει ποσόστωση για την σύνθεση της Πανελλαδικής 1/3 ΣΥΝ, 1/3 υπόλοιπες συνιστώσες και 1/3 ανένταχτοι! Το να εφαρμοστεί ποσόστωση στους αντιπροσώπους, εκτός απο γελοίο, απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, είναι και πρακτικά ανεφάρμοστο όπως λέει κι ο Σταύρος. Ποσόστωση πρέπει να υπάρχει, ως μεταβατική διάταξη, στα όργανα που θα εκλεγούν, πανελλαδικό συντονιστικό και γραμματεία, και πουθενά αλλού…

    εν κατακλείδι αν δεν συμφωνηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες στην αντιπροσώπευση και στην διαδικασία, προβλέπεται μπάχαλο, χάος και παταγώδης αποτυχία!

  4. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 2 επιλογές. Τα στελέχη των συνιστωσών και τα μέλη της Γραμματείας έχουν ιστορική ευθύνη για το ποιό δρόμο θα επιλέξουν :
    1η επιλογή : Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολιτική συμμαχία κορυφής όπως επιμένει ο Φλαμπουράρης καιτα προβεβλημένα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας και οδηγείται σταδιακά σε εμφύλιο σπαραγμό, πλήρη εσωστρέφεια, κοινωνική περιθωριοποίηση και πολιτικό εκφυλισμό. Θάβει μαζί του τις ελπίδες για μια ανασύνθεση της αριστεράς και στέλνει χιλιάδες κοινωνικούς αγωνιστές στο σπίτι τους.
    2η επιλογή : Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με τόλμη στην ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του από τα κάτω, στην όσμωση των ανθρώπων του, είτε είναι μέλη συνιστωσών είτε όχι, μετατρέπεται σε ενιαίο φορέα στην προοπτική ενός μαχητικού κόμματος της ελληνικής αριστεράς .
    Την 1η επιλογή της συμμαχίας ακολούθησαν στην Ισπανία. Γίνανε μαλλιά κουβάρια, οι συνιστώσες έγραφαν και ξεγραφαν μέλη από τα μητρώα για να ελέγξουν τους συσχετισμούς, φτάσανε μέχρι στα αστικά δικαστήρια για να βρουν τίνος είναι τα γραφεία κλπ. Ευτυχώς τώρα συνειδητοποίησαν ότι οδεύουν προς την καταστροφή και αποφάσισαν φέτος (βλ. σχετική συνέντευξη στην ΕΠΟΧΗ) να προχωρήσουν σε ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ξαναγράφοντας μέλη από την αρχή και από τα κάτω σε μια ανοικτή διαδικασία διαρκούς διαλόγου με τα κινήματα.
    Την 2η επιλογή του ενιαίου κόμματος ακολούθησαν η Λίνκε και το Μπλόκο (βλ. καταστατικά στο blog της Πασας)με τα γνωστά πολύ θετικά αποτελέσματα στην οργανωτική τους ανάπτυξη, στη σχέση τους με την κοινωνία, στις εκλογικές τους επιδόσεις κλπ κλπ.
    Η επιλογή (1) είναι απόλυτα ασφαλής για τη θέση του Φλαμπουράρη και διάφορων άλλων «αιωνίων στελεχών» των συνιστωσών, δε λέει όμως τίποτα στην σημερινή κοινωνία της απόλυτης ανασφάλειας.

  5. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

    Μια διευκρινιστική που λέγαμε παλιά στις σχολές: Που ανήκουν , σε ποιά συνιστώσα ( η είναι ανένταχτοι ) οι σ. που κάναν τοποθετήσεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμην για τον κόπο που σας βάζω!

  6. Ο/Η vps λέει:

    Εκτιμώ ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ θα έπρεπε να έχει τοποθετεί.
    Αυτήν την εκτίμηση έχω, μετά από την προσωπική συζήτηση που είχα με το Γραμματέα του ΣΥΝ σ. Βίτσα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού.
    Ανεξάρτητα πάντως από τις εκτιμήσεις μου, είναι λυπηρό εκπρόσωποι, διορισμένοι από τις συνιστώσες, να μην έχουν την τόλμη και την αποφασιστικότητα να εκφράσουν ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ εκεί που πρέπει, δηλαδή στη συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα μάλιστα όταν κάποιος επίσημα ζητάει με επιστολή του κάτι σχετικό για την πορεία προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε λίγες ημέρες.
    Ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ αρκούσε και φυσικά το ήξεραν όλοι/ες τους. Κατά την άποψή μου έχουν πολιτική ευθύνη όσοι εκφράζονται ή δεν εκφράζονται στα κρίσιμα ζητήματα της ενότητας δράσης της αριστεράς. Όλοι κρίνονται για αυτά που κάνουν ή δεν κάνουν, και μάλιστα όταν πρέπει και όχι εκ των υστέρων.
    Βασίλης ΨΑΛΛΙΔΑΣ, ΠΚ ΣΥΝ Νέας Σμύρνης

  7. Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ε. λέει:

    Υπάρχει άλλο τοπίο στον ΣΥΝ και άλλο στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο Φλαμπουράρη δεν συγκεντρώνει ούτε όλο το «αριστερό ρεύμα». Ούτε ο Τσίπρας δεν δείχνει να συμφωνεί μαζί του. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ θα κατέβουν τουλάχιστον 4 κείμενα. Ο Φλαμπουράρης «πραξικοπιματεί» εναντίον του Συνασπισμού, η δε ΠΑΣΑ -αλλά και άλλοι από τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- «πραξικοπιματούν» για τους ανένταχτους. Ποιος μπορεί να εκπροσωπεί πολιτικά έναν «ανένταχτο»; Ένας ανένταχτος της αριστεράς μπορεί να κινείται από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τις παρύφές της 17 Νοέμβρη. Και, επιτέλους, τι σόι ανένταχτος είναι, που δεν χωρά σε καμμία από τις 30 τουλάχιστον εκδοχές της αριστεράς για να ενταχθεί, αλλά ωστόσο επιμένει να ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ των μελών; Ας μην υποτιμάμε την νοημοσύνη όλων μας. Όταν αυτά δεν είναι πολιτικά κόλπα για να φτιάχνονται μαγαζιά και να ισχυροποιούνται ομάδες, τότε τι είναι;

    • « Όταν αυτά δεν είναι πολιτικά κόλπα για να φτιάχνονται μαγαζιά και να ισχυροποιούνται ομάδες, τότε τι είναι; »

      Πρωτοβουλίες βάσης στις οποίες δεν είναι συνηθισμένη η υπαρκτή Αριστερά, και που άλλα κομμάτια της τις φοβούνται, άλλα νιώθουν αμήχανα, άλλα μπλοκάρουν. Η «πλάκα» είναι ότι η Αριστερά που δημιούργησε το ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πράσινο φως για να υπάρξουν τέτοιες και ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες! Και στη συνέχεια έβαλε χειρόφρενο-όπισθεν!
      Δηλαδή σ. Κατερίνα ή σε κόλπα θα είμαστε ή σε μαγαζιά ή σε ομάδες; Ευτυχώς υπάρχει και η πραγματικότητα που φέρνει λίγο φρέσκο αέρα. Αλλά κάποιοι αρεσκονται στη μούχλα ( δεν εννοώ εσύ αλλά οι μηχανισμοί. Εσύ απλώς, φαίνεται, να μην φαντάζεσαι ότι υπα΄ρχει κάτι εξω από τα «γνωστά» )/

  8. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Κατερίνα Ε,
    η πάσα δεν εκπροσωπεί τους ανένταχτους ούτε επιδιώκει να παίξει αυτό τον ρόλο. Και αυτό από την φύση και την σύνθεσή της, μιας και συμμετέχουν σε αυτή και μέλη του ΣΥΝ.
    Η πάσα δίνει πάσες με πρωτοβουλίες και δημόσιο διάλογο και όποιος θέλει παίζει μπάλα. Τελεία (με την σπέκουλα)

  9. Ο/Η Μάνος Σ. λέει:

    και να προσθέσω στο σχόλιο του Γιάννη, δηλαδή υπερ ποιανού μαγαζιού είναι η πρόταση για «καμία ποσόστοση στην βάση» και «οι αποφάσεις απο τις συνελεύσεις»;

    Ναι πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, αυτό είναι αυτονόητο αλλά ο στόχος είναι ξεκάθαρος για καθένα απο εμάς «ανένταχτους» ή «ενταγμένους».

  10. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ βρίσκει κάποιος Κατερίνα κάτι να τον εκφράζει στις 30 αυτές εκδοχές της Αριστεράς ξεχωριστά στην κάθε μία; ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ? Αλλά κι αν τον εκφράζει η σύμπραξη και η όσμωση όλων αυτών μαζί σε ένα σχήμα (έχεις ακούσει άραγε τίποτα για ενότητα της Αριστεράς; ή τα ενδιαφέροντά σου σταματάνε στην ενότητα της ΚΠΕ του ΣΥΝ?) να τον βαφτίσουμε προβοκάτορα και ομαδούλα και μαγαζάκι; Ό,τι δεν μπορείς να αντιληφθείς δεν είναι ανάγκη και να το συκοφαντείς…

  11. Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ε. λέει:

    Κατά τη γνώμη μου Γιάννη Κυριακάκη, η ενότητα της Αριστεράς έχει καταντήσει μια καραμέλα. Ακούγεται ωραία, αλλά κατά βάθος είναι ανέφικτη. Η αριστερά δεν είναι ενωμένη όχι γιατί κάποιοι «κακοί» δεν θέλουν, αλλά γιατί υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφορές. Για παράδειγμα, μια από αυτές είναι η εμμονή στην «αμεσοδημοκρατία» που περιγράφει και στο σχόλό του ο Μάνος Σ. Κατά τη γνώμη μου, συμβαδίζει με την απαξίωση της ίδιας της δημοκρατίας (που ή θα είναι αντιπροσωπευτική ή δεν θα υπάρχει) και στην εγκαθίδρυση ενός λαϊκισμού.
    Η ενότητα της αριστεράς, από μόνη της, δεν σημαίνει τίποτα. Για παράδειγμα ένας ανένταχτος που θα ενταχθεί στην ενωμένη αριστερά τι ακριβώς θα πιστεύει; Υπέρ ή κατά της ευρωπαϊκής ένωσης; υπέρ της μεικτής οικονομίας ή υπέρ του εξοβελισμού της ελεύθερης αγοράς; υπέρ ή κατά του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού; και ο κατάλογος δεν θα τελείωνε ποτέ.
    Θέλω δε να πω στον σ. Δημήτρη Οικονομίδη ότι σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια με την οποία πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που περιγράφει. Η χρήση όμως αυτών των πρωτοβουλιών και τελικά των ίδιων των ανθρώπων από κει και πέρα, γίνεται για άλλους σκοπούς από όχι και τόσο «αθώους» συντρόφους.
    Για παράδειγμα στην ΠΑΣΑ συμμετέχουν μέλη του ΣΥΝ από κάποιες συνιστώσες (συγκεκριμένα από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και κάποιοι από το ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟ) οι οποίοι ποτέ δεν έκρυψαν (η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κυρίως) ότι θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα, γιατί θεώρούν ότι στο τοπίο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν οι συσχετισμοί και ενισχύονται οι δικές τους προσεγγίσεις. Αν αυτό δεν είναι «επέκταση του μαγαζιού», τότε τι είναι; Το βαθύ ενδιαφέρον για την ενότητα της Αριστεράς και την εξασφάλιση της πολυχρωμίας της;

  12. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

    Κατερίνα Ε.,
    1. Η δημοκρατία ή θα είναι άμεση ή αλλιώς δεν είναι δημοκρατία. Είναι ανάθεση σε «εκπροσώπους». Η ανάθεση, όσο κι αν συνοδεύεται από ελεγκτικά μέτρα, δεν παύει να είναι ανάθεση. Η άμεση δημοκρατία (που δεν έχει σχέση με την οχλοκρατία) εξασφαλίζει την ενεργοποίηση του καθενός και όχι την επανάπαυση. Επίσης η άμεση δημοκρατία δεν απαγορεύει κάποιυ είδους αντιπροσώπευση, στον ελάχιστο βαθμό και για πολύ συγκεκριμένες εργασίες – σε πολύ συγκεκριμένο χρόνο, με συντονιστικά και εκτελεστικά, κυρίως, καθήκοντα.
    2. Το «τι ακριβώς θα πιστεύει» κάποιος που θα είναι στην ενωμένη αριστερά, είναι ζήτημα που θα δουλεύεται συνεχώς, από τα ίδια τα μέλη της ενωμένης αριστεράς και όχι από κάποιυς άλλους. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του – το θέμα είναι όμως α) η ενιαία δράση σε αυτά που συμφωνούμε και β) η ιδεολογική ζύμωση στη βάση και η εφαρμογή των όποιων αποφάσεων στην πράξη. Εκεί θα αποδειχτεί έμπρακτα ποια άποψη είναι σωστή ή όχι και, ενδεχομένως, μια λανθασμένη απόφαση να παρθεί πίσω. Θα είναι όμως μία λάθος απόφαση των πολλών και θα λουστούμε όλοι τα δικά μας λάθη. Μέχρι στιγμής λουζόμαστε τα λάθη των όποιων καθοδηγητικών κέντρων.
    3. Κανείς δεν έχει πει ότι η ενότητα της αριστεράς είναι αυτοσκοπός. Μέσο είναι. Μέσο, όμως, σημαντικό, ειδικά σε αυτή την μεγάλη μεταβατική περίοδο που διανύει η αριστερά, από το 1989 και μετά. Σήμερα που πολλές «βεβαιότητες» του παρελθόντος έχουν καταρρεύσει και υπάρχει η ανάγκη για μια Νέα Αριστερά, με μια φρέσκια και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις πολιτική θεώρηση, το Μέσο της ενότητας της αριστεράς είναι το εργαλείο για την όσμωση ανθρώπων πο ξεκινούν από διαφορετικές πολιτικές και ιστορικές αφετηρίες, ώστε από την κοινή τους δράση να προκύψει και η ποθούμενη νέα πολιτική θεώρηση.
    4. Μάλλον ξέρεις καλύτερα το ποιοι αποτελούν την ΠΑΣΑ, από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτήν. Η συμμετοχή στην ΠΑΣΑ είναι ελεύθερη. Και στην ΠΑΣΑ συμμετέχουν σύντροφοι από όλες σχεδόν της αποχρώσεις της αριστεράς, αλλά και σύντροφοι που κινούνται πιο κοντά στον ελευθεριακό χώρο. Εάν λοιπόν πιστεύεις ότι μέσω της ΠΑΣΑ προωθούνται και επεκτείνονται διάφορα μαγαζιά, δεν έχεις παρά να συμμετάσχεις κι εσύ, ώστε να το αποτρέψεις!

  13. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Κατερίνα Ε.έχω μερικά ερωτήματα:
    1. Δεν είσαι στην πάσα, θα σε ήξερα. Εσύ πως ξέρεις ποιοί συμμετέχουν σε αυτή για να προσάπτεις έμμεσα κατηγορία ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι επέκταση ή αποτέλεσμα χειραγώγησης κάποιου «μαγαζιού»? Όλοι όσοι πήραν μέρος στις ΓΣ στο Γκίνη δεν είναι πασαδόροι αλλά σ. που αυτοπροσδιορίζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο ΣΥΡΙΖΑίοι.
    2. Το αν η μόνη «γνήσια» δημοκρατία είναι η αντιπροσωπευτική είναι μια άποψη που μπορούμε να συζητήσουμε. Μπορούμε ή θα χρειαστούμε να ορίσουμε αντιπροσώπους και γι αυτό?
    3. Βεβαίως και υπάρχουν πολλά επίδικα πολιτικά για να συμφωνηθούν πριν από την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ενότητας της Αριστεράς. Ακόμα και αυτή η «ενοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιάιο κόμμα τίθεται σαν προοπτική και κανένας δεν το θέτει σήμερα. Το ζήτημα είναι πως θα επιλυθούν όσα σχετίζονται με τις διαφορές στην πολιτική. Με εμένα και πιθανόν εσένα σε ρόλο θεατή για το τι αποφασίζεται στην Κουμουνδούρου, στον Περισό ή και τα άλλα κομματικά γραφεία? Ή μέσα στα κινήματα, τις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η πολιτική όσμωση?
    Με πολύ ενδιαφέρον για την ενότητα αυτής της πολύχρωμης αριστεράς, αναμένω.

  14. σ. Φλαμπουράρης: « Και όλα αυτά που σας είπα, είναι τα όριά μας. » « Μα αυτό που λες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών και όχι των συνιστωσών »

    Γιατί μυρίζουν ΚΚΕ όλα αυτά;

  15. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά (αντιγράφω)

    ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας προς τις συνιστώσες της συμμαχίας το μήνυμα πως, αν επιθυμούν τον μετασχηματισμό της σε ενιαίο κόμμα, θα πρέπει να αποδεχθούν βασικές αρχές και αξίες όπως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και ο δημοκρατικός σοσιαλισμός.
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα οργανωτικά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επέλεξε να δείξει τις προθέσεις του τρεις εβδομάδες πριν από την Πανελλαδική Σύσκεψη- στην οποία θα συζητηθεί η δομή της συμμαχίας- και ουσιαστικά έθεσε τις συνιστώσες ενώπιον του διλήμματος: ή θα πάμε στη λογική ενιαίου κόμματος ή θα παραμείνουμε στο υπάρχον πολιτικό σχήμα.
    Ο Αλέξης Τσίπρας που με την παρέμβασή του εξέπληξε ακόμη και τα μέλη της Γραμματείας αφού πρώτη φορά πήρε σαφείς αποστάσεις από τους σχεδιασμούς των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως «δεν μπορούν να μάς κοροϊδεύουν και να παίζουν για τα οργανωτικά», «ούτε να επιδιώκουν δημοκρατία στη βάση και συγκεντρωτισμό στην κορυφή». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύουν την αποδυνάμωση του ΣΥΝ μέσω της οργανωτικής αναβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ. Με την πρότασή του- έλεγαν αργότερα στελέχη της Κουμουνδούρου- έκανε ένα μεγάλο βήμα αποδεχόμενος τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, έθεσε όμως σαφείς όρους, όπως π.χ. καταστατικό που θα αναγνωρίζει τις τάσεις, ευρωπαϊκή κατεύθυνση και δημοκρατικός σοσιαλισμός, τους οποίους θα πρέπει να τηρήσουν και οι σύμμαχοι του πολιτικού σχηματισμού. «Ζήτησε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος Συνασπισμός» σχολίαζε χθες στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας, το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της παρέμβασης Τσίπρα.

  16. Ο/Η stavros k λέει:

    Κατερίνα Ε.
    Η ενότητα κινδυνεύει να γίνει πράγματι καραμέλα, αν πίσω από τα μεγάλα λόγια την υποσκάπτουμε και αν φιλοδοξούμε να υποταχθούν οι άλλοι στη δική μας άποψη για ενότητα. Επίσης καραμέλες κινδυνεύουν να γίνουν τα όμορφα περί γνήσιας αντιπροσώπευσης και άμεσης δημοκρατίας, όσο δεν παλεύουμε για αυτά και όσο δεν πραγματώνονται. Σε κάθε περίπτωση η συναίσθηση και σεβασμός της διαφορετικότητας μας είναι προϋπόθεση συνύπαρξης αλλά και η διαφορετικότητα έχει όρια ώστε να μην είναι παραλυτική. Μια λεπτή ισορροπία τους στη συγκυρία είναι ένα από τα ζητούμενα και η ιστορία της αριστεράς δείχνει ότι δεν είναι καθόλου δεδομένη ούτε εύκολη.

    Το παρόν φόρουμ της ΠΑΣΑ, είναι αυτή τη στιγμή η πιο ανοιχτή και ελπιδοφόρα ευκαιρία ενημέρωσης και διαλόγου για το ΣΥΡΙΖΑ, στον ηλεκτρονικό κόσμο. Συχνά διαφωνώ με το ιδεολογικό στίγμα που διαπνέει παρεμβασεις σ. της ΠΑΣΑ, διαφωνώ ακόμα και με τη τάση για «αντισυστημικότητα», ωστόσο δεν έχω βρεί κάποια καλύτερη προσπάθεια συζήτησης για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ στο ιντερνετ. Στο κάτω – κάτω ακόμα και αν κάποιοι θέλουν να χειραγωγήσουν, ως επέκταση μαγαζιών, μπορούν να χειραγωγήσουν τους χειραγωγίσιμους. Η εξουσία προϋποθέτει εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο, πάνω από όλα τη νομιμοποίηση της εξουσίας στον ίδιο τον εξουσιαζόμενο. Ισως τα παραπάνω φαντάζουν αυτονόητα και λίγο βαρετά, αλλά στη συγκυρία νομίζω ότι οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από την αυτονόητη ανάγκη για πληροφόρηση (πχ τι σηζητιέται στη γραμματεία και στις συνιστώσεις), τη διατύπωση γνώμης του καθένα και καθεμιάς και τον τρόπο που θα συνθέσουμε το τι κάνουμε. Σε αυτά κρίνονται και τα κόμματα και οι ομάδες – τάσεις και κυρίως κρίνεται ο καθένας από εμάς. Το τι θα βγεί τελικά θα είναι το αποτέλεσμα της συνείδησης και της ικανότητας μας.

  17. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

    Σταύρο, πιθανόν ο σκεπτικισμός σου όσον αφορά την «αντισυστημικότητα» που προτάσσουν οι πασαδόροι κι οι πασαδόρισσες να οφείλεται στην κακή χρήση του όρου από ορισμένες ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Με τον όσο «αντισυστημικότητα» δεν εννοούμε την αντικαπιταλιστική, αντισυστημική φλυαρία, αλλά την προσπάθεια να δημιουργήσουμε χώρο έκφρασης και δράσης που διαπνέεται από αξίες αντίπαλες με αυτές του κυρίαρχου εξουσιαστικού συστήματος.Π.χ. η ισότητα όλων των σ. ανεξάρτητα απο το εαν έχουν «στελεχικές περγαμηνές» στην πληροφορία, στην διαμόρφωση άποψης, στην προβολή της άποψής τους, στον έλεγχο των οργάνων, η οικονομική διαφάνεια κλπ είναι αντισυστημική πρακτική. Το να πράττεις αυτά που διακηρύττεις είναι αντισυστημικό. Το να παράγεις πολιτική ελεύθερα κι ανεξάρτητα από τις επιταγές και τους εκβιασμούς των media είναι αντισυστημικό. Η οριζόντια δικύτωση είναι αντισυστημική. Η εναλλαγή στα όργανα, η κατάργηση των αιώνιων επαγγελματικών καθοδηγητικών στελεχών είναι αντισυστημική. Το να αναπτύσσεις πολιτική δράση σαν εθελοντική προσφορά και όχι σαν υπόθεση ειδικών και επαγγελματιών είναι αντισυστημικό. Γενικά το να έχεις στο κέντρο της προσοχής σου τους πραγματικούς ανθρώπους και όχι τα κομματικά εικονίσματα είναι αντισυστημικό.
    Σ’ ευχαριστούμε για τις παρεμβάσεις σου.

    • Ο/Η x-no λέει:

      Εγώ πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί η αριστερά (ή καλύτερα ένα κομμάτι της), προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται χρησιμοποιώντας αρνητικούς όρους (πχ αντισυστημική) και όχι όρους θετικούς που να προτάσσουν τις ιδέες της. Θα προτιμούσα μια αριστερά κομμουνιστική, σοσιαλιστική , δημοκρατική ή οτιδήποτε άλλο όχι όμως μια αριστερά …..αντί

      Δεν είναι δυνατό να προσδιοριζόμαστε σε αντιπαράθεση με τους άλλους και όχι με βάση το τι εμείς πρεσβεύουμε για την κοινωνία, αριστερά δεν είχαι χώρος διαμαρτυρίας, έχει προτάσεις και ιδέες, δεν μαζεύει όποιον διαμαρτύρεται για όποιον λόγο και αν διαμαρτύρεται

      Για μένα η χρήση όρων όπως αντισυστημική, αντικαπιταλιστική αντινεοφιλελεύθερη αριστερά κτλ υποκρύπτει είτε ένδεια ιδεών, είτε πρόθεση για καιροσκοπικές συμμαχίες. Άλλωστε οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε είναι αντισυστημικός ή αντικαπιταλιστής δεν είναι απαραίτητα και σύμμαχος ή φίλος, γιατί υπάρχουν (και μάλιστα πολλοί)αντικαπιταλιστές ή αντισυστημικοί, πολλοί πιο επικίνδυνοι από το σύστημα και την αστική δημοκρατία.

  18. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    x-no,
    και ο όρος Αριστερά για μερικούς θεωρείται (ενδεχομένως και όχι άδικα και παρά τις ιστορικές καταβολές του όρου στη Γαλλική Επανάσταση) αρνητικός όρος. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με τις ταμπέλες, την ιστορία τους και την σημειολογία τους. Το όνομα «Πρωτοβουλία Αντι-συστημική αριστερά», πρόκυψε μετά από ψηφοφορία σε αυτό το blog (δες στο αρχείο της πάσας, είναι το πρώτο post). Τα άλλα ονόματα που προτάθηκαν ήταν
    2. Μαύρη Αλήθεια
    3. Η Στρατηγική των κινημάτων
    και επικράτησε το Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά γιατί έκανε ωραίο ακρωνύμιο (ΠΑΣΑ)επειδή αυτή η ομάδα συντρόφων αυτό ακριβώς κάνει, δίνει πάσες. Περιμένουμε έτσω και καθυστερημένα την δική σου πρόταση για ένα όνομα που να μας προσδιορίζει.

    ΥΓ Στην ψηφοφορία προτάθηκε και το ευφάνταστο ΚΑΙΑΔΑΣ από το «Κίνημα για μια Αριστερά Ισχυρή, με Άμεση Δημοκρατία, Αντί για Στελέχη”
    Πριν μας ρίξεις εκεί, μάθε τι κάνει και τι λέει αυτή η Πρωτοβουλία :-)

    • Ο/Η x-no λέει:

      Οχι, ο όρος «αριστερά» δεν είναι αρνητικός (κατά καμία ερμηνεία) αρνητικός όρος είναι η «αντιδεξιά»
      Το πρόβλημα προφανώς δεν είναι η ΠΑΣΑ, αλλά πως αυτοπροσδιορίζουμε τον χώρο μας συνολικά. Προσωπικά οι όροι «αντισυστημική» ή «αντικαπιταλιστική αριστερά» μλου φαίνονται απολίτικοι, για να μην πω επικίνδυνοι.

      Και αν κρίνω από τους δίαφορους τριγυρω αντικαπιταλιστές (από μπαχαλάκιδες των εξαρχείων μέχρι σταλινικούς), ίσως να μην είναι και τόσο κακή η αστική δημοκρατία

  19. Ο/Η ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ λέει:

    Σύντροφοι,
    η πολύ διαδικαστικολογία με τρομάζει.εύχομαι αυτή η πανελλήνια να μην μετατραπεί σε παλιό πανσπουδαστικό συνέδριο.
    Ας αφήσουμε την ΝΔ,οσο κιαν είναι «κουφή» η σύγκριση,να πνιγεί στα διαδικαστικά. Μην την μιμηθούμε.
    Δόστε με σαφήνεια το σχέδιο ανασυγκρότησης γιατι υπάρχει κίνδυνος να το καταλαβαίνουν μόνο οι μηχανισμοί.

  20. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    σύντροφε Τσεκούρα βρίσκεται στα 6 Σημεία στην κορυφή του blog όπου ζητάμε και υπογραφές! Πιό σαφές δεν γίνεται…

  21. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Yes master Alexis! Δηλώνω πίστη στον ευρωκομμουνισμό! Δεν είμαι αντιευρωπαϊστής και κάθε μέρα σηκώνω ψηλά τα λάβαρα του Ντούπτσεκ, του Μπερλίνγκουερ και του Τσαουσέσκου! Υπογράφω και δήλωση μετανοίας!

    μπορώ τώρα να γίνω μελάκι του ΣΥΡΙΖΑ; Σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ…

Σχολιάστε