Ποιά είναι τελικά η «Απόφαση» της Γραμματείας για την 3η ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ;

Posted: 30/11/2009 by Ioannis Kyriakakis in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

Σύγχυση δημιούργησε όλο το διάστημα από την λήξη της ΠΣ μέχρι την ανάρτηση της απόφασης της ΠΣ στο site του ΣΥΡΙΖΑ η αναμετάδοση διαφορετικής εκδοχής της από το ΑΠΕ.

Για την ιστορία, οι διαφορετικές εκδοχές της εισήγησης και της τελικής απόφασης, όπως παρουσιάστηκαν στο site Σύριζα Αλίμου και ότι μετέδοσε το ΑΠΕ έχουν ως εξής:

Επειδή διαπιστώνεται οτι υπάρχει ένα ολοένα ανακυκλούμενο μπέρδεμα/ασάφεια/ανακρίβεια γύρω από το ποιά είναι η απόφαση που τελικώς παρουσίασε ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά το κλείσιμο των εργασιών, σε σχέση με τις προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε -ως απόπειρα ενός “συνθετικού” κειμένου- κατά την έναρξη της Συνδιάσκεψης (καθώς και τα δυο κείμενα έχουν 7 σημεία, αλλά όχι τα ίδια), και για να αποφύγουμε παρανοήσεις, παρατίθενται ακολούθως τα δυο κείμενα (από το εισηγητικό κείμενο δημοσιεύεται μόνο η 4η σελίδα του, που περιλαμβάνει τα “7 σημεία”):  

Εισήγηση, Παρασκευής 27 Νοεμβρίου, βάσει του 4σέλιδου κειμένου που μοιράστηκε
(με έντονα γράμματα, σημειώνονται τα σημεία που δεν περιλαμβάνονται ή έχουν τροποποιηθεί στην απόφαση):

“………………………………………
Σύμφωνα με τις ως τώρα συζητήσεις, τα θέματα που προτείνουμε να κλείσουν στην παρούσα Πανελλαδική Σύσκεψη, είναι τα εξής:

1. Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκδοση περιοδικού και λειτουργία του site με επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Βασικά “κύτταρα” της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές. Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών που έχει δικαίωμα να αποφασίσει- με συναίνεση ή ψηφοφορία– για τα τοπικά ή Νομαρχιακά ή Κλαδικά, πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας, των Επιτροπών.
3. Θεσπίζεται η έννοια του “μέλους” του ΣΥΡΙΖΑ σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και “θεματικές” όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με “κάρτα μέλους” με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.
4. Θεσμοθετείται ως “ενδιάμεσο” σώμα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Αποτελείται από τα μέλη της Γραμματείας, της Κ.Ο. και τους συντονιστές-συντονίστριες (ή συμφωνημένες αντιπροσωπείες) των τοπικών επιτροπών. Έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της πολιτικής δραστηριότητας ή τη συζήτηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων της συγκυρίας.
5. Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα- με ευθύνη της Γραμματείας- όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών-Νομαρχιακών- Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση, ώστε η σύνθεση της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.
6. Την ευθύνη ανάμεσα σε δυο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με τη μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά θα συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη)
7. Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα, -αν χρειαστεί-  θα πάρουν πιό συγκεκριμένη μορφή στη διαδικασία κλεισίματος της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, με βάση τη συζήτηση και τις απόψεις που θα κατατεθούν.
Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτυχθούν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση ενός ζητήματος- συγκροτείται Ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει -σε συνεργασία με την Γραμματεία- να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Αυτή θα συγκληθεί  την Άνοιξη του 2010 και με βάση τις αποφάσεις της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα έχει τη δυνατότητα και τη συγκρότηση να πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Η Γραμματεία σας καλεί να προχωρήσουμε σε αυτή τη συζήτηση με θάρρος, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ που χρειαζόμαστε όλοι μας, αλλά που κυρίως χρειάζονται οι αγώνες του κόσμου μας, εκεί έξω, σε μια πραγματικότητα που γίνεται ολοένα πιό σκληρή.”

…και η απόφαση, κατά το κλείσιμο του Σαββάτου 28 Νοεμβρίου (με έντονα γράμματα σημειώνονται οι τροποποιήσεις-προσθήκες, σε σχέση με το εισηγητικό κείμενο):

“Μπαίνουμε σε μια περίοδο κρίσιμη: Από τη δράση της αριστεράς ,από τη δράση μας, θα εξαρτηθούν πολλά. Τόσο το επίπεδο των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ,όσο και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων , η σταθερότητα – ακόμη και η επιβίωση του πολιτικού τοπίου που ονομάσαμε « δικομματισμό».

Σ’ αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σαν άγραφο χαρτί: στις Διακηρύξεις του ‘03 και του ’07,στα εκλογικά προγράμματα  μας, στους  «15  άμεσους στόχους πάλης» δεσμευτήκαμε  στην πάλη για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, στην αντίθεση στον δικομματισμό και την κεντροαριστερά ,στην αναφορά στον στρατηγικό  στόχο του σοσιαλισμού. Αυτά είναι κεκτημένα. Δεν μπορούν να τεθούν σε αναθεώρηση ή αμφισβήτηση. Είναι μια στέρεα βάση πάνω στην οποία έχουμε το καθήκον να χτίσουμε, να περιγράψουμε τη γραμμή μας για τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές. Αντιμετωπίζουμε πλέον μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση . Μια  κυβέρνηση που σε ελάχιστο χρόνο βιάστηκε να αποδείξει ότι θα ακολουθήσει την πορεία όλων των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε  η παρούσα Πανελλαδική Σύσκεψη κατέληξε :

 1.    Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ,έκδοση περιοδικού και  λειτουργία  του site με συντακτική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

 2.    Βασικά «κύτταρα»  της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές  Επιτροπές . Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών  που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει – με συναίνεση ή ενισχυμένη πλειοψηφία– για  τα τοπικά  ή Νομαρχιακά ή Κλαδικά ,πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας κάθε επιτροπής.

 3.    Θεσπίζεται η έννοια του «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και «θεματικές» όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών που περιλαμβάνει τα μέλη των συνιστωσών, αλλά και τους/τις ανένταχτους/ανένταχτες. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης  επιτροπής.

 4.    Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα –με ευθύνη της Γραμματείας-όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών –Νομαρχιακών –Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή ,με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση ,ώστε η σύνθεσή της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.

 5.    Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

 6.    Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.

 7.    Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτύχθηκαν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και όποια μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση των ζητημάτων- συγκροτείται ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τη Γραμματεία να διερευνήσει και να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ΄ όλες τις τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές. Αυτή θα συγκληθεί μέσα στο 2010, με προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.”

Όπως φαίνεται καθαρά τα σημεία που άλλαξαν απο την εισήγηση έως την τελική απόφαση (;) είναι πολύ σοβαρά και αλλάζουν εντελώς τον πολιτικό χαρακτήρα του κειμένου! Γιατί λοιπόν δεν ενημερώθηκε το σώμα της ΠΣ γι αυτές τις αλλαγές; γιατί δεν αιτιολογήθηκαν; και γιατί δεν επιχειρηματολόγησε η Γραμματεία υπέρ τους μέσα στην Συνδιάσκεψη, ή έστω πριν το κλείσιμο;

 

  Εν τω μεταξύ, το ΑΠΕ και η Ελευθεροτυπία δημοσιεύουν μια «ελαφρώς» διαφορετική εκδοχή του πιο πάνω κειμένου ως απόφαση  της 3ης ΠΣ:

1.Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ,έκδοση περιοδικού και λειτουργία του ιστοχώρου με συντακτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    2.Βασικά «κύτταρα» της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές. Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών, που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει -με συναίνεση ή ψηφοφορία- για τα τοπικά ή νομαρχιακά ή κλαδικά πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας, των Επιτροπών.

    3.Θεσπίζεται η έννοια του «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και «Θεματικές όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.

    4.Θεσμοθετείται ως «ενδιάμεσο» σώμα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Αποτελείται από τα μέλη της Γραμματείας , της Κ.Ο. και τους συντονιστές-συντονίστριες (ή συμφωνημένες αντιπροσωπείες) των τοπικών επιτροπών. Έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της πολιτικής δραστηριότητας ή τη συζήτηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων της συγκυρίας.

    5.Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα -με ευθύνη της Γραμματείας- όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών-Νομαρχιακών-Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση, ώστε η σύνθεση της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.

    6.Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

    7.Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.

    Όπως σημειώθηκε στην εισήγηση, «Όλα τα παραπάνω ζητήματα -αν χρειαστεί- θα πάρουν πιο συγκεκριμένη μορφή στη διαδικασία κλεισίματος της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με βάση και τη συζήτηση και τις απόψεις που θα εκτεθούν. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτυχθούν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση του ζητήματος- συγκροτείται Ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει -σε συνεργασία με τη Γραμματεία- να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Αυτή θα συγκληθεί εντός του 2010 και με βάση τις αποφάσεις της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα έχει τη δυνατότητα και τη συγκρότηση να πάρει τις οριστικές αποφάσεις».-

 Δείτε τις διαφορές ανάμεσα σε αυτό το κέιμενο που προφανώς μοιράστηκε από το Γραφείο Τύπου της ΠΣ και με εκείνο που αναρτήθηκε σήμερα στο site του ΣΥΡΙΖΑ ! Ποιός αναμετάδωσε λάθος την απόφαση της ΠΣ στο ΑΠΕ? 

 

Σχόλια
  1. Ο/Η pentanostimi λέει:

    ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΙΑ ΛΆΘΗ;…..ΚΑΤΑ ΛΑΘΟς ΕΞΕΠΙΤΗΔΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΠΑΠΟΥς ΜΟΥ

  2. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΥ:
    συγκροτείται Ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει -σε συνεργασία με την Γραμματεία- να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Αυτή θα συγκληθεί την Άνοιξη του 2010 και με βάση τις αποφάσεις της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα έχει τη δυνατότητα και τη συγκρότηση να πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

    ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ:
    συγκροτείται ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τη Γραμματεία να διερευνήσει και να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ΄ όλες τις τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές. Αυτή θα συγκληθεί μέσα στο 2010, με προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.”

    ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΘΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ «ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΤΟΥ 2010!

    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ!
    ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ:

    1. ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ?
    2. ΠΟΤΕ ΑΛΛΑΞΕ? ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ? ΜΕ ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ?
    3. ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΡΙΖΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ;

    ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΣΥΣΣΩΜΗ ΑΜΕΣΩΣ. ΑΣ ΟΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ

  3. Ο/Η vps λέει:

    Ντροπή!! Αν έχει γίνει αυτή η λαθροχειρία (που έχει γίνει αναμφισβήτητα-βλέπε ΑΠΕ http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8187072&maindocimg=6518685&service=9) να παρατηθούν άμεσα αυτοί (σήμερα! Τώρα! Αυτή τη στιγμή και δημόσια με ανακοίνωση!) που το δημοσίευσαν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Μετά βλέπουμε…

  4. Ο/Η geros λέει:

    Ενδειχτικό της παραπάνω κατάστασης έιναι οτι στην έναρξη ο Νταβανέλος διάβασε άλλο κείμενο απο αυτό που μοιράτηκε. Η αλλαγή ήταν στο κομβικό σημείο του μέλους. Οπου στο προφορικό κείμενο είχε προστεθεί: των συνιστωσών. Οταν του είπαμε ότι ωφείλει να κάνει διευκρίνηση στο σώμα, μας είπε ότι αν δεν υπάρχει στοιχειώδη εμπιστοσύνη να το διαλύσουμε. Ποιοί είναι αυτοί οι καχύποπτοι;Ποιός έχει τέτοια τρέλα να παρακολουθεί το κείμενο που διαβάζεται, λέξη προς λέξη. Φυσικά δεν έκανε καμία διευκρίνηση.Αλλά τελικά αποδεικνύεται οτι οι τρελοί και οι καχύποπτοι έχουν δίκιο. Αν τελικά αποδειχτεί ότι υπήρχε πρόθεση παραπλανησης της συνδιάσκεψης,αν αλλο κείμενο διαβάστηκε στο σώμα και άλλο ανακοινώθηκε ως τελικό τότε υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Τέτοιες πολιτικές ευθύνες υπάρχουν ακόμη, γιατί ο Νταβανέλος ώφειλε στο κλείσιμο να ενημερώσει τον κόσμο τι άλλαξε στην απόφαση κατά την διάρκεια της συνδιάσκεωης.Δεν είναι πρόβατα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ!

  5. Ο/Η alexius λέει:

    Το πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία:

    Φτιάξε και εσύ μια απόφαση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, μπορείς!!!

  6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    το πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία:

    Πως να εξαφανίσεις ένα Πανελλαδικό συντονιστικό Σύριζα μέσα σε μιάμιση μέρα!!

  7. Ο/Η Raindog λέει:

    Λοιπόν, προκειμένου να μην παίζουμε άλλο με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ: καλούνται οι «υπεύθυνοι» να αποσαφηνίσουν το ζήτημα μέχρι αύριο το πρωί, γιατί κινδυνεύουν να ξυπνήσουν από τη μυρωδιά της πυρκαγιάς που άναψαν οι ίδιοι. ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ. Μην σπέρνετε ανέμους γιατί ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΤΕ ΘΥΕΛΛΕΣ.

    Αυτά, και αμαρτίαν ΟΥΚ έχομεν!

  8. Ο/Η alexius λέει:

    Έχουμε και λέμε. Αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένη η «απόφαση» στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ και στο ΑΠΕ και μια «ενδιάμεση» παραλλαγή της στο σαιτ tvxs.

    Πάμε να δούμε τις διαφορές:

    ΣΥΡΙΖΑ 2. «… Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει – με συναίνεση ή ενισχυμένη πλειοψηφία- για τα τοπικά ή Νομαρχιακά ή Κλαδικά ,πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας κάθε επιτροπής.»

    ΑΠΕ 2.»… Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών, που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει -με συναίνεση ή ψηφοφορία- για τα τοπικά ή νομαρχιακά ή κλαδικά πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας, των Επιτροπών.»

    ΤVXS = όπως ΑΠΕ

    ΣΥΡΙΖΑ 3. «… Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών που περιλαμβάνει τα μέλη των συνιστωσών, αλλά και τους/τις ανένταχτους/ανένταχτες.Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.»

    ΑΠΕ 3.»..Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.

    TVXS 3. ΟΠΩΣ ΣΥΡΙΖΑ!!!

    ΑΠΕ : 4.Θεσμοθετείται ως «ενδιάμεσο» σώμα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Αποτελείται από τα μέλη της Γραμματείας , της Κ.Ο. και τους συντονιστές-συντονίστριες (ή συμφωνημένες αντιπροσωπείες) των τοπικών επιτροπών. Έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της πολιτικής δραστηριότητας ή τη συζήτηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων της συγκυρίας.

    ΣΥΡΙΖΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!

    TVXS : ΥΠΑΡΧΕΙ !!!

    ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

    Επειδή είμαι πολύ συναινετικός και ομόφωνος αν μπορέι κάποιος κάποτε να με ενημερώσει σε τι συναίνεσα και ομοφώνησα. Ή τουλάχιστον σε μια μελοντική ΠΣ (ας πούμε στην 4η) να παρθεί μια απόφαση που να λέει ότι πρέπει να αποφασίσει η 3η ΠΣ σε λιγότερα των τριών κειμένων ή να αποφασίσει να συγκροτηθεί μια επιτροπή να μελετήσει τη δυνατότητα να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

  9. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    Μάλλον είναι 3 τα κείμενα!!! Αρχική Εισήγηση, Τελική Απόφαση 1. και Τελική Απόφαση 2! Εντελώς κουλουβάχατα!!! Που να απολογηθούν και που να λογοδοτήσουν; αφού δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχουν όργανα δεν υπάρχει τίποτα! ένα απίστευτο ΑΛΑΛΟΥΜ!

  10. Ο/Η geros λέει:

    Κοιτάχτε! θέλουνε να κόψουνε ακόμη και το ενδιάμεσο σώμα για να είναι πλήρως ανεξέλενγκτη η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα. Στο τέλος της ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ όταν προτείναμε την εκλογή οργνωτικής επιτροπής είπαμε οτι το κάναμε αυτό για να μην παίρνονται οι αποφάσεις στην γκαρσονιέρα της Βαλτετσίου.Ενοούσαμε τότε τον μικρό-κλειστό πολιτικά χώρο. Τώρα προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη να την χαρακτηρισω με την μεταφορική εννοια του όρου.
    Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα είναι οτι το τι θα μπεί στην απόφαση δεν συζητήθηκε
    δημόσια εστω και μια ώρα στο τέλος μέσα στο σώμα. Ακόμη και αν είχε προαποφασιστεί,για να ακουστεί δημόσια η θέση του καθενός. Εδώ η ηγετική ομάδα όλων των συιστωσών εχουν όλοι τη ευθύνη. Τελικά ετσι θα γίνει προσπάθεια για την ανασύνθεσης της αριστεράς; Φαίνεται ότι νοιάζεται και αυτη η συσπείρωση για ένα καλό μαγαζί στο ΣΥΡΙΖΑ παρά για την στοιχειώδη Δημοκρατία.

  11. Ο/Η αριάδνη α. λέει:

    Επειδή εμείς οι μεγαλύτεροι τα έχουμε ξαναζήσει αυτά, το καθοριστικό είναι να μην αγανακτούμε μόνο, αλλά να σκεφτούμε «Τι να κάνουμε». Ως προϋπόθεση: να μην καταφύγουμε ή ανεχθούμε μια μεθοδολογία του τύπου «κρατάει ο καθένας ό,τι του αρέσει από την απόφαση», γιατί η απόφαση εμπεριέχει τη δυνατότητα πολλαπλών ερμηνειών. Οι «παλιές καραβάνες» λένε: Κάναμε ένα βηματάκι, ας το αξιοποιήσουμε αυτό να πάμε λίγο παρακάτω… Η εμπειρία λέει ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση των διαλυτικών φαινομένων, γιατί ο καθένας θα κραδαίνει τη διαφορετική ερμηνεία του και θα διεκδικεί το δίκιο. Η πιο έντιμη πολιτικά στάση θα ήταν να πουν οι εκπρόσωποι των ηγεσιών των συνιστωσών στη γραμματεία «δεν συμφωνούμε ούτε με Σύριζα μελών, ούτε με εκλογές οργάνων κ.λπ. και εφόσον τίθεται το θέμα από τα κάτω, πάμε σε συνέδρια να αποφασίσουμε». Τα ερζάτς μέλη και οι ερζάτς δημοκρατικές διαδικασίες είναι το χειρότερο. Το fair play είναι το καλύτερο δυνατό σήμερα και ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του και χαράσσει την πορεία του.

  12. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

    Σύντροφε Κυριάκ.
    Παρόλο που θεωρώ ότι τα τρία ερωτήματα σου και η τελική πρόταση σου, είναι απολύτως σωστά, πιστεύω ότι εκφράζουν κάτι δευτερεύον.
    Και εξηγούμαι. Το κύριο είναι:
    Η απίστευτη ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ, που εκφράζουν όχι απέναντι στην Π.Σ.(έτσι κι αλλιώς την είχαν χεσμένη), αλλά κύρια απέναντι στα μέλη τους οι συνιστώσες, απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι μαζί, ακόμα και οι πάλαι ποτέ ανένταχτοι.
    Όποιος από όλους αυτούς τους «συντρόφους», τους ανένταχτους(;), εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι αριστερός αγωνιστής (που θέλει τη νέα αριστερά), να βγει και ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.
    Ο αριστερός είναι αληθινός και ειλικρινής. Αριστερά και αλήθεια είναι έννοιες ταυτόσημες.
    Κωλοτούμπες, παρασκηνιακά παζάρια, πολιτικές υποστήριξης ξεδιάντροπων πρακτικών, ακόμη και τα αστικά κόμματα ντρέπονται να τα εφαρμόσουν και να τα εκφράσουν ανοιχτά.
    Να βγουν και να τοποθετηθούν τώρα, γιατί μόνο ΟΡΓΗ και ΑΗΔΙΑ μας προκαλούν. Να βγουν τώρα, γιατί θα τους ΞΕΦΩΝΗΣΩ ΕΠΩΝΥΜΑ.
    Το 2ο κύριο ζήτημα είναι η κατάσταση των μελών των συνιστωσών :
    Είναι δυνατόν, τα μέλη των συνιστωσών να έχουν διαπαιδαγωγηθεί, μόνο στη βάση του κομματικού πατριωτισμού ; Είναι δυνατόν να αποδέχονται αυτές τις θλιβερές ηγεσίες τους ; Είναι δυνατόν ο αριστερός του 21ου αιώνα, να βάζει πιο πάνω από την αριστερή συνείδηση του, τις άθλιες μεθοδεύσεις των τόσο «μικρών ανθρώπων»;

    Και ίσως σύντροφοι, αυτό να πρέπει να είναι σήμερα το κύριο καθήκον της ΠΑΣΑ και των φίλων της. ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ… να αποκαλύπτουμε… με καθαρά και ξάστερα λόγια, όλες αυτές τις αθλιότητες και ΝΑ ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε σύντροφο ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ.
    Αυτό πρέπει κατα την γνώμη μου, το ΚΑΘΗΚΟΝ κάθε Συρισαίου. Και αυτά δεν είναι κούφια και άχρηστη ηθικολογία…είναι το πρώτο και κύριο αριστερό καθήκον για την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

  13. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    Το μέγα πολιτικό θέμα πάντως είναι οτι ενώ κατεβαίνει η εισήγηση σαν κείμενο ΟΛΗΣ της γραμματείας, η ίδια η γραμματεία αλλάζει την εισήγησή της μέσα σε μυστική συνάντηση σε διπλανό δωμάτιο απο την Πανελλαδική, χωρίς να μπεί τέτοια πρόταση και να αιτιολογηθεί στο σώμα! ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΕΚΤΟΣ! Εδώ οι αλλαγές έγιναν εκτός και ανακοινώθηκαν ΞΑΦΝΙΚΆ στο κλείσιμο απο τον Νταβανέλο! ΠΟΛΛΟΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΛΛΑΓΕΣ!!!! (αφού δεν είχε προηγηθεί καμμιά σχετική συζήτηση!)

    Το τι έγινε μπορούμε να το φανταστούμε: Έπεσε τηλεφώνημα απο την Κουμουνδούρου οτι οι ανανεωτικοί απειλούν με αποχώρηση, ο Φλαμπουράρης έβαλε βέτο στα επίμαχα σημεία και οι υπόλοιπες συνιστώσες και οι «ανένταχτοι» της Γραμματείας ακολούθησαν! Και βέβαια το πέρασαν στα μουλωχτά στο κλείσιμο, για να μην προκληθούν αντιδράσεις….
    Αν θέλουν ας το διαψεύσουν απο την γραμματεία…Έτσι δεν έγινε ρε παιδιά;

  14. Ο/Η alexius λέει:

    Αυτά είναι τα 2 ζητήματα που αναδεικνύονται:

    1) ΠΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ αλλάζει η εισήγηση σε απόφαση. Όχι το ότι άλλαξε. ΑΝ πχ άλλαζε με ψηφοφορία δεν θα πείραζε εμένα προσωπικά.

    2) Η ανικανότητα μετά τόσα χρόνια αυτών των μηχανισμών και των ανθρώπων που τους στελεχώνουν να κάνουν έστω μια δουλειά που η «Φωνή της Άνω Ραχούλας» με τρία άτομα προσωπικό χωρίς μισθό θα την είχε κάνει σωστά.

    Και είναι έλλειμμα απέναντι στον κόσμο του Σύριζα που ούτε ήταν εκεί (τον επικαλέστηκαν όμως στο τέλος για να μην κάνουν έστω μια συμβολική ψηφοφορία) και ούτε έχει την υποχρέωση να μπει στο σαιτ του ΣΥΡΙΖΑ ή να πάρει την ΑΥΓΗ ενώ ΟΛΑ τα ΜΜΕ έχουν τη «λάθος» απόφαση, δηλαδή την αρχική εισήγηση.

  15. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

    Αν κατάλαβα καλά (δεν μπόρεσα να έρθω στην Αθήνα για την ΠΣ), δεν έγινε ψηφοφορία επειδή ήταν «μικρή» η προσέλευση. Ε φυσικά και ήταν μικρή η προσέλευση, αφού η ίδια η γραμματεία την υποβαθμίζει με το να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις των προηγούμενων ΠΣ. Γιατί να πάει κάποιος; Για να συμμετέχει σε μια εκδήλωση που γίνεται επειδή «πρέπει», για το θεαθήναι, για να στείλουμε μετά ένα δελτίο τύπου στα μμε με την κεκλεισμένων των θυρών απόφαση της γραμματείας (!), που θα μπορούσε φυσικά να ανακοινωθεί και χωρίς ΠΣ; Στην επόμενη θα έχει πιθανότατα ακόμα λιγότερο κόσμο, κι έτσι θα βολευτεί μια χαρά η γραμματεία, αφού πάλι δε θα «νομιμοποιείται» η ΠΣ να ψηφίσει.
    Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόθεση να γραφτώ μέλος υπό αυτές τις συνθήκες, και είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλοι όσοι παρακολουθούν τον σύριζα με συμπάθεια τα τελευταία χρόνια (και απομακρύνονται σιγά σιγά, αν δεν έχουν απομακρυνθεί ήδη) έτσι βλέπουν κι αυτές τις εξελίξεις, απόμακρα. Να δείτε που το επόμενο επιχείρημα κατά του σύριζα των μελών θα είναι ότι «ορίστε, επιτρέψαμε την εγγραφή μελών και συνολικά γράφτηκαν 500 άτομα εκτός συνιστωσών, οπότε δεν υπάρχει ουσιαστική απαίτηση για κάτι τέτοιο, και το 1/3 που δίναμε πολύ είναι τελικά».
    Δεν μπορώ να αποφασίσω αν ο σύριζα είμαστε όντως εμείς, και άρα πρέπει να αναλάβουμε δράση όπως προτρέπουν κάποιοι παραπάνω, ή μήπως ο σύριζα είναι όντως η γραμματεία και τα μέλη του «κομματικού πατριωτισμού» και δεν έχουμε καμία δουλειά εκεί μέσα. Μήπως τελικά πρέπει να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με όσες συνιστώσες το επιθυμούν, στη δημιουργία μιας πραγματικά αμεοσδημοκρατικής αριστεράς, χωρίς επαγγελματικά στελέχη και αντιπροσώπευση, κι όπως θέλει να ακολουθήσει; Καταλαβαίνω ότι είναι εντελώς αντι-ενωτική αυτή η πρόταση, αλλά μήπως ο σημερινός σύριζα είναι πραγματικά ενωτικός; Εμένα τότε γιατί με απωθεί;

    • Ο/Η alexius λέει:

      Πάνο η δικαιολογία για μη διεξαγωγή καμίας ψηφοφορίας δεν ήταν η μικρή προσέλευση αλλά η άρνηση της γραμματείας (μέσω του προεδρίου) να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό έγινε και στην έναρξη. Στη λήξη ακούστηκε ότι «οι σύντροφοι που λέιπουν από την αίθουσα δεν θα εκφραστούν». Αλλά αυτό δεν ήταν με την έννοια του χαμηλού αριθμού αλλά ότι κάποιοι είχαν φύγει ή δεν ήταν εκεί. Ήταν μία λογική που δεν έχει κάποια κατάληξη εκτός αν μαζευτούν 315.000 ψηφοφόροι Συριζα κάπου μαζί με 50.000-100.000 συμπαθούντες και ψηφίσουν (γενικά βλέπεις είμαι λάρτζ).

      Κατά τα άλλα χωρίς να συντάσσομαι, ο προβληματισμός σου είμαι σίγουρος ότι υπάρχει σε πολλούς.

  16. Ο/Η Μίλεσης Δημήτρης λέει:

    ενότητα σε κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχει υπάρξει ποτέ.για ποιό λόγο στέκονται όλοι σε αυτήν και την επικαλούνται νομίζω είναι προφανές.
    όποιος επικαλείται την ενότητα και μόνο προσπαθεί να κρύβει τις διαφωνίες που υπάρχουν και να βάζει διαχωριστική γραμμή στον πολιτικό του αντίπαλο γιατί δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά ,μπορεί εύκολα να τον κατηγορεί όμως μονίμως ως αντιενωτικό διασπαστή,εμπρηστικό με έναν πολιτισμό που δεν τους χαρακτηρίζει και με λοιπές μαλακίες κουλτουριάρικες.
    εγώ θα πάρω πάσα όπως συνηθίζετε να λέτε σε αυτό το μπλογκ απο έναν της νεολαίας ΣΥΝ(δεν θυμάμαι το παρατσούκλι του) που έλεγε επιτιθέμενος σε εσας εδω:
    «τι πάτε να πετύχετε? κόμμα χωρις μηχανισμούς δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ποτε,και ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα παλι θα υπάρχουν μηχανισμοί.εσεις τελικά τι είστε και τι νομίζετε θα καταφέρετε?»
    πάντως εγώ με τον εν λόγω νεαρό συμφωνώ αλλά απο άλλη αφετηρία .
    όχι αυτή του συμβιβασμού οτι πρέπει να αποδεχόμαστε τις δομές ως έχουν χωρίς κριτική αλλά απο την αφετηρία οτι δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερο κόμμα ή οχι για να έχεις μηχανισμούς και να λειτουργείς συγκεντρωτικά.
    ποιό αριστερό κόμμα στην ιστορία δεν λειτουργούσε με αυτά τα ιεραρχικά δομικά μοντέλα?ας μην κρύβεστε
    ειναι στην κουλτούρα της παραδοσιακής αριστεράς να μην έχει δημοκρατία (συνήθως έχει περάσει πλέον στον γλωσσικό μας κώδικα αυτη η λέξη να είναι σύμφυτη με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν είναι αυτό το νόημα της όμως) στις δομές της σχετικά με την ίδια την διάρθωση της ,την παραγωγή πολιτικής και την λήψη αποφάσεων.
    και η κουλτούρα δεν αλλάζει .
    οι δομές κάποτε μπορεί , η κουλτούρα όχι ,αφορά άλλες κοινωνικές χρονοβόρες διαδικασίες.

    πραγματικά θα ήθελα να δώ με ενδιαφέρον τους συντρόφους της ΠΑΣΑ σε τι περιθώρια θα εξαντλήσουν την δράση τους πλέον πέραν της οριοθετημένης γραμμής που έχει μπει απο διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών.
    πραγματικά θα ήθελα να δώ αν μπορεί η αμεσοδημοκρατική αντισυστημική κουλτούρα σας να επιβιώσει σε ένα τέτοιο αντιπροσωπευτικό σύστημα διαβούλευσης κονκλαβίων (κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος και δήλωσε θέλει να το αλλάξει) και αν ναι πάνω σε ποια κοινή συνισταμένη θα πορευτεί .
    με συντροφικούς χαιρετισμούς

    δημοψήφισμα για ευρωεκλογές και για τον επικεφαλής με ασφυκτική «δημοκρατική» καθοδήγηση και επιβολή για την προώθηση συγκεκριμένου εκλεκτού.

    για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια λες και είναι μικρότερης σημασίας θέμα δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.
    γιατί άραγε?
    και σεις που το ζητάτε θεωρείτε δεν θα γίνονταν με τους όρους παρωδίας – επιβολής απο τα πάνω όπως στην κατάρτιση ψηφοδελτίου ευρωεκλογών?

  17. Ο/Η Νυχτερινός Επισκέπτης λέει:

    Σύντροφοι,
    μια απορία αφελούς. Στον τίτλο γράφεται: Απόφαση της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

    Αν θυμάμαι καλά, ήρθε μια εισήγηση, ακούστηκαν 100 τόσες τοποθετήσεις, ήρθε μια απόφαση από την γραμματεία. Κανείς δεν ψήφισε, κανείς δεν ενέκρινε, δεν υπήρξε ούτε ψηφοφορία δια βοής. Πως λοιπόν είναι απόφαση της 3ης ΠΣ το παραπάνω κείμενο; Προφανώς είναι απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του σώματος, που όπως είχε αποφασίσει η Γραμματεία, δεν είχε δυνατότητα ψηφοφορίας.

  18. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    έχεις δίκιο σύντροφε, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΑ αύριο

  19. Ο/Η pantazis λέει:

    Γιατί να ασχολείται κανείς με την απόφαση – μη απόφαση
    της συνδιάσκεψης -μη συνδιάσκεψης ;
    Έτσι κι αλλιώς, το πράγματα κρίνονται στην πράξη.
    Υπάρχουν εκείνες οι ριζοσπαστικές πλην δημιουργικές δυνάμεις που θα λειτουργήσουν και θα ζωντανέψουν τις τοπικές ΣΥΡΙΖΑ; (που δέχεται και η γραμματεία)
    Υπάρχουν εκείνοι οι κομπιουτεράδες που θα αρχίσουν διαλέγονται και να ζωντανεύουν το site του ΣΥΡΙΖΑ; (που θα αναβαθμίει η γραμματεία) αντί να είναι ο καθένας στο site του ;
    Υπάρχουν εκείνοι οι αγωνιστές, που θα ανοιχτούν στην κοινωνία, και στον κοινό καθυμερινό αγώνα ζωής των πολλών ανθρώπων, στους τοπικούς συλλόγους, στους συλλόγους γονέων και στα στέκια της γειτονιάς, δίνοντας ένα παράδειγμα τι θα πει προσφορά, και αλληλεγγύη; αντί να συζητούν σε επιτροπές και διαδίκτυα ;

    ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ και πράξη και όχι απογοήτευση και γκρίνια
    αν δεν υπάρχουν, γιατί τόση φασαρία ;
    Υ.Γ. κατά τα άλλα, μαζί σας είμαι κι εγώ

    • Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

      Ο σύριζα πρέπει να είναι στα χέρια των μελών του, όχι επειδή υπάρχουν αυτά τα μέλη αλλά επειδή αυτό είναι το σωστό με βάση αυτά που διατείνεται ότι πιστεύει. Όταν ζητάς δημοκρατία και διαφάνεια δεν μπορεί να υιοθετείς ο ίδιος αντιπροσώπευση, δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια. Ενεργοί πολίτες που θα στελέχωναν έναν ειλικρινή και δημοκρατικό σύριζα υπάρχουν, όμως δεν είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα – όχι απαραίτητα και όχι όλοι τουλάχιστον. Γιατί, στην τελική, να στελεχώσουν τον σύριζα και όχι τους ο.π. ή την ανταρσύα; Από «κομματικό πατριωτισμό»; Μπράβο σε όποιον έχει το κουράγιο να πολεμά καταστάσεις από μέσα, αλλά δεν είναι λογικό να απαιτούμε «ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ και πράξη» από τους υπόλοιπους. Με αυτή τη λογική να πάμε να φτιάξουμε και το πασόκ, να πάμε στο λάος και να ανατρέψουμε τις φασιστικές του απόψεις κοκ. Φυσικά και είναι αμφίδρομη σχέση, αλλά σε γενικές γραμμές πρώτα ανοίγονται τα κόμματα στον κόσμο και δείχνουν τις ειλικρινείς προθέσεις τους και μετά έρχεται η συμμετοχή. Το πασόκ ξέρω τι είναι και γι’αυτό δε συμμετέχω. Το λάος ξέρω τι είναι και γι’αυτό δε συμμετέχω. Ο σύριζα, στην πράξη δυστυχώς βλέπω τι είναι και γι’αυτό είναι πολύ επιφυλακτικός στη συμμετοχή μου, ακόμα κι αν ιδεολογικά (στα λόγια) είμαι κοντά. Αλλά άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις – αν δεν αποδεικνύουν οι πράξεις και οι πρακτικές ενός κόμματος το λόγο του, ο λόγος του πάει περίπατο…

  20. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Οι πρόθυμοι στήριξης του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και βρίσκονται «εν αφθονία» στους… τρόφιμους αυτού του blog. Πριν ένα μήνα πρόσφεραν την υποστήριξη τους στην Γραμματεία για ΄να στηριχθεί δημόσια διαβούλευση ΣΥΡΙΖΑίων επί των κειμένων για τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ μέσω wiki (και έφαγαν πόρτα…)
    Αλλά έχει πεισματάρηδες πολλούς εδώ pantazis, και με αυτούς δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα.
    Και απ’ ότι ξέρω, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα βάζουν πλάτη για την Αριστερά που έχουμε ανάγκη, και που δεν είναι μόνο καταστατικά, αποφάσεις και γκρινιάρικες διαδικασίες . Συντονίσου και αν έχεις χρόνο, βάλε και την δική σου :-)

Σχολιάστε