Απλή αναλογική, τώρα!

Posted: 07/05/2012 by Odo in Αριστερά, Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ

Λοιπόν, το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική για μια ουσιαστική αλλαγή. Οι 108 έδρες της ΝΔ του 18,85% έναντι των 52 εδρών του ΣΥΡΙΖΑ του 16,78% αποτελεί κανονικό ξεμπρόστιασμα για την αντιδημοκρατικότητα του εκλογικού νόμου, που έχει απονομιμοποιηθεί στα μάτια όλων. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ το προηγούμενο πεντάμηνο απέδειξε ότι ο εκβιασμός «αν δε δώσουμε το μπόνους των 40-50 εδρών στο πρώτο κόμμα θα έχουμε ακυβερνησία και χάος» εκτός από αντιδημοκρατικός ήταν και πλαστός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει τη διερευνητική εντολή στα χέρια του και έχει τρεις μέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να φτιάξει «αντιμνημονιακή κυβέρνηση με επίκεντρο την αριστερά», όπως θέλει – από ό,τι φαίνεται, μάλλον όχι. Μπορεί όμως, και επιβάλλεται, να κάνει κάτι άλλο: Αν μετά από δύο μέρες πχ αποτύχουν οι προσπάθειές του, να κάνει ένα κάλεσμα σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα για τη δημιουργία κυβέρνησης με ένα μόνο στόχο: να ψηφίσει εκλογικό νόμο που θα θεσπίζει την απλή αναλογική και να οδηγήσει σε νέες εκλογές. Ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε ένα τόσο αυτονόητο αίτημα χωρίς να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια του λαού ως αντιδημοκράτης;

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι πραγματικά εννοεί αυτά που έλεγε για την απλή αναλογική, ότι πραγματικά θέλει να εκφράζεται όσο γίνεται πιο ανόθευτα η βούληση του λαού. Αλλιώς, αν πετάξει αυτή τη μοναδική ευκαιρία που μπορεί να μην ξανάρθει, θα είναι δύσκολο να μη σκεφτεί κάποιος ότι απλώς ονειρεύεται το μπόνους των 50 εδρών για τον εαυτό του στις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ΣΗΜΕΡΑ τη δύναμη να ανατρέψει αυτόν τον αντιδημοκρατικό νόμο. Πιστεύετε, αγαπητοί σύντροφοι, ότι η απλή αναλογική είναι προτιμότερη από την «ενισχυμένη πλειοψηφία»; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Πάνος Δαμέλος

Σχόλια
  1. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

    δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα να ψηφιστεί η απλή αναλογική χωρίς την ύπαρξη βουλής…

  2. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

    Αυτό λέω, να συγκροτηθεί κυβέρνηση μόνο με αυτό το στόχο (με όλα τα κόμματα που συμφωνούν, όχι μόνο αριστερά), να ψηφιστεί και αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές.

  3. […] dosepasa 0.000000 0.000000 Μοιρασθῆτε τὸ ἑξῆς:EmailTwitterἘκτύπωσηFacebookΣᾶς ἄρεσε;Μοῦ ἀρέσειΔηλῶστε πρῶτος/-η ὅτι σᾶς ἀρέσει. Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας. ← Νέος αρχηγός ή μήπως νέο κόμμα; […]

  4. Λέγεται ότι θεσμικά δεν γίνεται, ακόμα και αν υπήρχε βουλή, ακόμα και αν υπήρχε πλειοψηφία θα ίσχυε στις μεθεπόμενες εκλογές.. Ωστόσο, αν υπήρξε ποτέ κάτι που ο λαός έπρεπε να διεκδικήσει με όλα τα μέσα είναι το αίτημα για απλή αναλογική και ο χρόνος είναι τώρα!! Εύστοχος ο τίτλος, λοιπόν.

  5. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

    Δεν είπα ότι πρέπει ντε και καλά να γίνει στις επόμενες! Το θέμα είναι να παρθεί η πρωτοβουλία και να ψηφιστεί, τώρα που υπάρχει η ευκαιρία. Ας ισχύσει από τις μεθεπόμενες. Και ας τολμήσει, όποιος κάνει κυβέρνηση μετά, να επιστρέψει στην ενισχυμένη πλειοψηφία χωρίς να υποστεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα.

  6. Ο/Η Prokopis λέει:

    Εκτός του ότι ένας νέος εκλογικός νόμος θα ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ονειρεύεται να πάρει το μπόνους των 50 εδρών γιατί αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, επειδή είναι συνασπισμός κομμάτων, ακόμη κι αν έρθει πρώτος, για να πάρει τις 50 έδρες θα πρέπει ο μέσος όρος των κομμάτων που τον απαρτίζουν να είναι ανώτερος από το ποσοστό του 2ου κόμματος. Δηλαδή, υποθετικά, αν σε ενδεχόμενες νέες εκλογές πάρει 22% και η ΝΔ 17% το μπόνους πάει στη ΝΔ. Τόσο καλά!!!!!!!!

  7. Ο/Η currentodysseys λέει:

    Συμφωνώ σε γενικό πλαίσιο με το άρθρο σου και ναι, είναι μοναδική ευκαιρία για την απλή αναλογική. Μόνο δύο παρατηρήσεις προς αποφυγή παρερμηνείας:

    1. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και να ήταν τώρα ή να είναι πρωτος θεωρητικά στις επαναληπτικές, ΔΕΝ πριμοδοτείται με 50 έδρες μπόνους σε καμία περίπτωση καθώς ο νόμος ορίζει πως οι 50 έδρες πάνε στο πρώτο κόμμα μεν αλλά ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είναι πολυκομματικός συνασπισμός, κατα συνέπεια, αφού δεν είναι ένα κόμμα, και πρώτος να έβγαινε, δεν θα δικαιούνταν το μπόνους. Αυτό είναι ακόμα ισχυρότερη ένδειξη για το πώς ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ ΝΔ είχε καταστρατηγήσει την ισότητα σχετικά με τη βουλευτική παρουσία και δύναμη στη μετάφραση της ψήφου σε έδρες.

    2. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, δεν θα μπορούσε να ορίσει απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές εάν η προσωρινή κυβέρνηση, σε περίπτωση που κατάφερνε να την δημιουργήσει τώρα, δεν δεχθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Συνεπώς και να θεωρήσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτος στις επόμενες εκλογές ισχύει επί της ουσίας η απλή αναλογική. Το να αυξάνεται με καθόλα ανήθικο τρόπο η δύναμη λήψης αποφάσεων στη βουλή αποτελεί μοναδικό «προνόμιο» της ΝΔ που σφετερίζεται τη Δημοκρατία κατ αυτόν τον τρόπο.

    Η άποψή μου είναι πως εδώ θα φανεί το ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά κόμματα, στο κατά πόσο θα αποδεχθούν να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία με την απλή αναλογική, στηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή του νόμου διότι πρέπει να αφήσουν το ΣΥΡΙΖΑ να την εφαρμόσει δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης με απλή αναλογική για μεταβατική κυβέρνηση και να ξαναπάμε σε εκλογές τον Ιούνιο.
    Συνέπεια του παραπάνω είναι πως Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως με απλή αναλογική καταβαίνει στις εκλογές λόγω του ότι ο νόμος δεν «πριμοδοτεί» (προτιμώ το κλέβει έδρες από τους άλλους για να δώσει στον πρώτο), όταν ο πρώτος είναι κομματικός συνασπισμός. Το θέμα είναι αν το ΠΑΣΟΚ, τώρα που τα βρήκε σκούρα θα κάνει πίσω και θα στηρίξει μεταβατική κυβέρνηση με απλή αναλογική και αν τα άλλα κόμματα που φωνάζουν χρόνια επίσης για απλή αναλογική θα ανταποκριθούν και θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία ή θα αγνοήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία όπως λες, μόνο και μόνο για να πάνε κόντρα και να κάνουν στείρα αντιπαράθεση. Τέλος αν η ΝΔ που τόσο την πειράζει η υποτιθέμενη ακυβερνησία (κάτι στο στυλ 19% αποφασίζει και διατάζει είναι η κυβέρνηση για τη ΝΔ), θα στηρίξει τη δημοκρατία, ψηφίζοντας την απλή αναλογική (και εδώ γελάμε…).

    Ευχαριστώ.

    • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

      Ο σύριζα μπορεί να δηλώσει ότι είναι ενιαίο κόμμα για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών. Μία άλλη σοβαρότατη παράμετρος που ξέχασα να προσθέσω στο άρθρο (το έγραψα λίγο βιαστικά) είναι το ότι, με το όριο του 3%, δεν έχει καμία εκπροσώπηση στη βουλή το 19% του λαού, όσο δηλαδή έχει πάρει και το πρώτο κόμμα! Οπότε δεν ισχύει αυτό που λες, ακόμα κι αν ο σύριζα δεν πάρει τις 50 έδρες δεν θα είναι απλή αναλογική εφόσον ισχύει το όριο του 3%.

      • Ο/Η currentodysseys λέει:

        Συμφωνώ για το 3%. Δεν θα ήταν απλή αναλογική αλλά σίγουρα θα ήταν πιο δημοκρατική κατανομή βουλευτικής δύναμης και κατανομής εδρών και πρέπει να εφαρμοστεί και ερχόμαστε στο προηγούμενο σχόλιό μου, που εκφράζω την άποψή μου για στήριξη κυβέρνησης με αλλαγή εκλογικού νόμου και νέες εκλογές, ακόμα και αν ο νόμος ισχύει βεβαίως από τις μεθεπόμενες εκλογές.
        Για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά θα μπορούσε να δηλώσει πως είναι ένα κόμμα αλλά προς τιμήν του δεν το κάνει γενικώς και πολύ περισσότερο δεν το κάνει για τις 50 έδρες. Βεβαίως υπάρχει και καταστατικό που θα έπρεπε να αλλάξει αλλά ακόμα σοβαρότερο δυναμική εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
        Είναι πολυκομματικός συνασπισμό και υποστηρίζει την απλή αναλογική. Πιστεύω πως αυτό αποτελεί πάγια και πραγματική τους βάση ιδεολογικά. Αντί να το αμφισβητήσω (και ειδικά στην παρούσα πολιτική κατάσταση), προτιμώ να δώσω την ευκαιρία συνέπειας και να κρίνω εκ του αποτελέσματος.
        Τελειώνοντας, όπως είπα και παραπάνω, πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος να κάνει αυτή την αλλαγή και περιμένω τόσο από μεριά του, όσο και από τα λοιπά κόμματα (ρεαλιστικά εκτός ΝΔ και με καχυποψία για ΠΑΣΟΚ) να στηρίξουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Ελπίζω να μη δούμε κλασσική μικροκομματική συμπεριφορά κομμάτων μειοψηφίας να κάνουν πόλεμο λόγο στείρας αντιπαράθεσης ή λόγω συμφερόντων. Τότε θα με τοποθετήσουν ως ψηφοφόρο στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν ανέχομαι άλλο την κοροϊδία και την εκ του ασφαλούς κριτική κανενός πολιτικού.
        Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σου και την απάντησή σου και για τη «φιλοξενία» 

        • Ο/Η currentodysseys λέει:

          Διευκρίνιση: είπα παραπάνω > «Συμφωνώ για το 3%. Δεν θα ήταν απλή αναλογική αλλά σίγουρα θα ήταν πιο δημοκρατική κατανομή βουλευτικής δύναμης και κατανομής εδρών και πρέπει να εφαρμοστεί».
          Ενοούσα πως δεν θα ήταν όντως απλή αναλογική στις επόμενες εκλογες.
          Ακόμα και δίχως το μπόνους των 50 εδρών, λόγω του 3% όπως επισήμανες θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στο 3% για να είναι πιο δημοκρατική η αντιπροσώπευση. Παρόλα αυτά η απουσία του μπόνους στις επόμενες θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή αντιπροσώπευσης για όσους περνούσαν το 3% γιατί η ΝΔ με τον ισχύοντα νόμο δεν κλέβει μόνο από τον δεύτερο έδρες, αλλά από όλους στην ουσία στις πρόσφατες εκλογές.

  8. Ο/Η todeltio λέει:

    Όπως λέει η παροιμία ενός χαρίζαν γάιδαρο κι’ αυτός τον κοίταζε στα δόντια. Τέτοιες «συμβουλές» δίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια παρόμοιες τάσεις επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις σοσιαλδημοκρατικές φωνές που θέλουν άνευ όρων συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με στήριξη Κουβέλη και Καμένου. Η σημερινή κατάσταση μπορεί να παρομοιασθεί με τη συμμετοχή των μπολσεβίκων του Λένιν στη συγκυβέρνηση Κερένσκυ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του (χωρίς την ανοχή των άλλων κομμάτων) αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να γίνει πιστευτό πως «άλλαξαν» ξαφνικά απόψεις αυτά τα κόμμα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Καμένος κ.λπ.). Τα αστικά κόμματα θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα δικά τους διλήμματα και να τον εκθέσουν στα μάτια των μαζών που τον ψήφισαν, να τελειώσουν μια για πάντα με την αριστερά και τις «εναλλακτικές» πολιτικές, με το μαζικό κίνημα και με τον τρόπο αυτό να παρουσιάσουν τη δική τους λεγόμενη μνημονιακή πολιτική και την ανάγκη «σταθερής κυβέρνησης» σαν τη μόνη εφικτή λύση. Χωρίς αμφιβολία αυτό θα οδηγήσει το εργατικό κίνημα χρόνια πίσω.

    ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ
    http://cms.todeltio.webnode.gr/

  9. Ο/Η currentodysseys λέει:

    Mόλις δήλωσε ο Τσιπρας πως είναι βασική προυπόθεση (πέραν άλλων) η αλλαγή του εκλογικού νόμου με απλή αναλογική για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Δικαίωσε το άρθρο σου ;)

  10. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

    Η αλήθεια είναι ότι η ίδια πρόταση είχε διατυπωθεί και από άλλον πριν από εμένα (το ανακάλυψα κατόπιν εορτής). Είναι όντως θετικό (και η αυγή σήμερα είχε πιο συγκεκριμένη αναφορά σε μία κυβέρνηση με αυτό το σκοπό, από ό,τι μου είπαν), άντε να δούμε.

  11. Ο/Η currentodysseys λέει:

    Χωρίς να το έχω τεκμηριώσει (απλώς μεταφέρω σχόλιο που άκουσα και θέλει τεκμηρίωση) αλλά υπάρχει ένδειξη πως νομικά υπάρχει δυνατότητα αν η αλλαγή εκλογικού ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία (180 ψήφους και άνω) στη βουλή, μπορεί να ισχύσει από τις αμέσως επόμενεςεκλογές ο νέος νόμος. Αν υπάρχει κάποιος νομικός/συνταγματολόγος που μπορεί να μας πεί που να ενημερωθούμε θα το εκτιμούσα.
    Φιλικά,

  12. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου π.χ. Ιωαννίνων προτείνεται για βραβείο Νόμπελ. Ο άνθρωπος αυτός έχει καλές σχέσεις με συναδέλφους και φοιτητές και μια ζωντανή κοινωνική παρουσία στην πόλη. Αποφασίζει λοιπόν να εκτεθεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Πραγματικά παίρνει ένα σημαντικό αριθμό ψήφων, πάνω από όλους τους υποψηφίους.

    Γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής, αλλά απαιτείται να τον έχει ψηφίσει αύτανδρη η Ήπειρος (δηλαδή το 3% του ελληνικού πληθυσμού); Τι λογική και τι ηθική είναι αυτή;

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 3%

  13. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

    Μία σημαντική παράμετρος της πρότασής μου ήταν το να μην παραδώσει την εντολή διερεύνησης ο Σύριζα στο ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ευκαιρία για μνημονιακή κυβέρνηση. Τώρα λέγεται στις ειδήσεις ότι αύριο παραλαμβάνει την εντολή ο Βενιζέλος. Είμαι περίεργος να δω αν θα την παραδώσουν και γιατί.

    • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

      Και ναι, ο Σύριζα αύριο θα επιστρέψει την εντολή διερεύνησης, χωρίς να θέσει προ των ευθυνών τους τα υπόλοιπα κόμματα, ζητώντας τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού για τη θέσπιση της απλής αναλογικής και μετά εκλογές και δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο σκοπός («κυβέρνηση με επίκεντρο την αριστερά») δεν αγιάζει τα μέσα σύντροφοι. Αν πιστεύεις ότι η σημερινή σύνθεση της βουλής και ο σημερινός εκλογικός νόμος δεν εκφράζουν τις διαθέσεις του κόσμου, κάνεις ό,τι μπορείς για να αλλάξουν. Κακή αρχή, λυπάμαι.

  14. Ο/Η Giannis K. λέει:

    Αν δεν κανω λαθος Πανο, αυτη η προταση του Συριζα σημερα.

    • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

      Είπε ότι το πρότεινε στο Βενιζέλο και αυτός αρνήθηκε. Εγώ λέω ότι έπρεπε να το κάνει μεγάλο θέμα, να ζητήσει από τον ΠτΔ εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, να πάει στη βουλή και να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση και να αναγκάσει τους βουλευτές να την καταψηφίσουν. Να τους εκθέσει δηλαδή έναν-έναν ως αντιδημοκράτες. Αν θεωρείς σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας αυτόν τον γελοίο νόμο, δεν εξαντλείς το θέμα στο τι θα σου πει ο Βενιζέλος.

      • Ο/Η Τακης Καρταλης λέει:

        Ας έβγαινε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν νόμιμο και δημοκρατικό το μπόνους των 50 εδρών.
        ΠΡΟΛΕΤΑΓΡΙΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ

Σχολιάστε