Δεν τιμώ και δεν σέβομαι (της Ελένης Πορτάλιου)

Posted: 18/01/2010 by Γιάννης Χ. in Αριστερά, Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ *

ΔΕΝ ΤΙΜΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΙ

 

Δεν τιμώ και δεν σέβομαι τον Λεωνίδα Κύρκο, άλλωστε «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Η τιμή και ο σεβασμός βασίζονται στην αμοιβαιότητα. Στον ορίζοντά του και στον ορίζοντα αυτών που καλύπτονται πίσω του, οι άνθρωποι της αριστεράς, στους οποίους τοποθετώ τον εαυτό μου, δεν υπάρχουν, δεν αξίζουν τίποτε. Οι αγώνες και η ηθική μας τού  είναι/τούς είναι ξένοι. Από το ήθος και ύφος του παρελθόντος έχει μείνει μόνο το ύφος της εξουσίας – της δοτής από τις συστημικές δυνάμεις εξουσίας.

Ποιος είναι αλήθεια ο σκοπός που αγιάζει το μέσον ενός δείπνου με παράγοντες του δικομματισμού και του κεφαλαίου; Μια νέα εθνική ενότητα ή μια πρόσδεση στο ΠΑΣΟΚ; Ο σκοπός κατέρρευσε πάνω στη θλιβερή εικόνα που κόσμησε τις τηλεοράσεις μας. Όσο για τα μέσα, ο σταλινισμός με ανθρώπινο πρόσωπο είναι ίδιος με τον σταλινισμό χωρίς πρόσωπο.

Ο καθένας δικαιούται να οδηγεί ελεύθερα τις ιδέες του στο έσχατο όριό τους. Το ίδιο και ο Λεωνίδας Κύρκος. Το πρόβλημα είναι ότι το κάνει στο όνομα μιας ιστορίας της οποίας όλοι μετέχουμε. Και όποιος δεν αντιδρά μετέχει του εξευτελισμού.

Στο νεκρόδειπνο αυτό παρακάθισαν ενεργά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τις δικές μας ψήφους και, κυρίως, χάρη στο πολιτικό, αγωνιστικό και αξιακό κεφάλαιο που δημιουργήσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια σισύφεια πορεία στην οποία συνεχώς μας πυροβολούν κατά μέτωπο. Ο Φ. Κουβέλης, θεσμικός παράγων και ο Σ. Λυκούδης, απών από τους αγώνες της αυτοδιοίκησης, τα βρήκαν συνδειπνούντες με αυτούς που απεργάζονται φτώχεια και ανεργία για τον κόσμο της βιοπάλης, που αποκηρύσσουν τον Δεκέμβρη και θέλουν να καταργήσουν το άσυλο.

Αν η δημοκρατία επιτρέπει να χάνει κανείς το μέτρο του αυτοσεβασμού, απαγορεύει πάντως στους – τρόπος του λέγειν – αντιπροσώπους του λαού της αριστεράς να παραβιάζουν τη θέληση και τις αποφάσεις αυτού του λαού.

Ο δρόμος από την καθημερινή παρουσία στα κανάλια μέχρι το δείπνο είναι σύντομος και από κει οδηγεί μεταμεσονύχτια στον Πρετεντέρη και στις θερμές επιδοκιμασίες του Μίχαλου προς τον σοβαρό πολιτικό Φ. Κουβέλη. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναζητήσει τιμές και δόξες οπουδήποτε η συνείδησή του το επιτρέπει, but not in our name.

Περίμενα από τα «όργανα» να δώσουν ένα τέλος στα καμώματα αυτών που κατέστησαν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά τόσο διάτρητες ώστε να μπορούν να μπαινοβγαίνουν από τη μια στην άλλη πλευρά ανενδοίαστα,  ανάλογα με το προσωπικό τους συμφέρον. Το πρόβλημα δεν είναι ότι στο πάνελ του δείπνου δεν κλήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Τότε θα είχαμε μια ακόμα ωραιότερη ατμόσφαιρα διχασμένων συνειδήσεων και ραγισμένων ταυτοτήτων. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς από τους εκπροσώπους μας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν σκέφτηκε ότι έχει υποχρέωση να μιλήσει στο δικό μου όνομα και στο όνομα χιλιάδων άλλων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσβολώνονται καθημερινά μπροστά στο δελτία ειδήσεων. Μικροσυσχετισμοί, μικροϋπολογισμοί, χειρισμοί μικροϋποθέσεων έχουν οδηγήσει τις μεγάλες υποθέσεις των ανθρώπων σε αδιέξοδο. Ποια ισότητα, ποια δικαιοσύνη, ποια αλληλεγγύη θα υπερασπιστεί μια αριστερά που δεν γνωρίζει τίποτε από ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ;  

Μπορούμε να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό που μας δυναστεύει ή πρέπει να επαναλάβουμε την απάντηση της Σύλλας Παπαγιαννοπούλου « Σύντροφοι , καληνύχτα !» .

Ελένη Πορτάλιου    

μέλος ΣΥΡΙΖΑ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας

* Το κείμενο έχει σταλεί σε όλα τα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευση

Σχόλια
  1. Ο/Η σπύρος λέει:

    συμφωνώ. Πολυ καλη τοποθετηση.

  2. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

    κειμενο οργης…αδικαιολόγητης γιατί αυτή την αντίληψη των ευρύτερων συνεργασιών , εχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα τα περισσότερα απο τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ – ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ…ΠΟΛΛΆ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ με τα οποία εξακολουθεί να συνεργάζεται ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ: ΑΚΕΛ-κατεξοχήν το ΑΚΕΛ,αλλά και Γαλλικό ΚΚ,Γερμανική «ΑΡΙΣΤΕΡΑ!»…ΓΙΑ ΤΗΝ » ΧΡΌΝΙΑ ΑΝΤΙΚΥΡΚΙΤΙΔΑ» παραπέμπω σε σχόλιό μου στο ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟ στην αναδημοσίευση σημειώματος στον ΙΟ/ΣΑΒΒΑΤΟ 16.1.2010….ΕΊΝΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΥΤΗ ( και η αποψη ΚΥΡΚΟΥ -και οι επικρίσεις της )ΤΗΣ «ΥΠΑΡΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» , και σκέφτομαι σοβαρά να υπογράφω απο τώρα και στο εξής, ως «ΑΛΑΒΑΝΟΚΥΡΚΙΚΟΣ»….

    • Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

      Αγαπητέ σύντροφε Γιάννη Ιωάννου (έχουμε συνομιλήσει ηλεκτρονικά και στην ανάρτηση για το προξενειό του Φώτη)πως καταφέρνεις να αφηγείσαι με τόσο ισοπεδωτικό τρόπο καταστάσεις τόσο διαφοροποιημένες. Δεν μπορώ να το αρνηθώ είναι ένα ταλέντο.Αλλά είναι δυνατό να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά ο Κύρκος και ο Αλαβάνος (έστω και καθ’υπερβολή).Δεν μπορώ παρά να εξάρω το απόλυτα ευπρεπές ύφος σου, αλλά ρε σύντροφε με τον Κύρκο, το Τζεφρώνη, το Δημητρίου, το Γιάνναρο, το Δρακόπουλο και τους άλλους μοιραίους του ΚΚΕεσ φάγαμε τα νιάτα μας, φάγαμε την πιο δημιουργική περίοδο της πολιτικής ζωής μας μέσα στον αποπροσανατολισμό, στη ύπουλη συκοφάντηση της άλλης άποψης, στη διαρροή δήθεν φραξιονιστικών σεναρίων ενάντια σ’ όσους διαφοροποιούνταν, στη συστηματική υπονόμευση της προσωπικότητας των στελεχών που σήκωναν το ανάστημά τους απέναντι στον Λ.Κ. (η αναφορά σου: Ν.Καρράς=φουκαράς, αυτή την άθλια συνήθεια ανακαλεί στη μνήμη μου), στο ξερίζωμα κάθε ριζοσπαστικής άποψης, πρωτοβουλίας, απόφασης.
      Όχι σύντροφε δεν μπορώ ούτε να τιμώ ούτε να σέβομαι το Μητσοτάκη της Αριστεράς.

  3. Ο/Η Οικονομίδης Δημήτρης λέει:

    «Έρχεται η ώρα που θ’ αποφασίσεις , με ποιούς θα πας και ποιους θ’ αφήσεις».

    Ο Κουβέλης έχει αποφασίσει εδώ και καιρό! ( για τον Κύρκο δεν έχω να σχολιάσω, δεν «είναι» στην Αριστερά εδώ και …).

  4. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

    συμφωνώ με την Πορτάλιου και μπράβο της. καιρός ήταν κάποιος να του τα πει δημόσια. Έλεος με τις ιερές αγελάδες της αριστεράς, δεν μπορούν άλλο να μένουν στο απυροβλητο, τα καμωματα τους μας ντροπιάζουν και ακόμα γελοποιούν την αριστερα στον κόσμο.

  5. Ο/Η pentanostimi λέει:

    διαβασα κάπου αυτες τις ημερες του »δέιπνου»πως ο Καραμανλής[Ο ΠΑΛΙΟς ]ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΚΟ οτι διαλεξε λάθος κομμα….
    μπραβο στην παρρησία της Ελένης

  6. Ο/Η Raindog λέει:

    Συμφωνώ μέχρι κεραίας με αυτά που γράφει η συντρόφισσα Πορτάλιου. Αν και νομίζω ότι η τελευταία πρότασή της δεν θα έπρεπε να είναι διαζευκτική: Μπορούμε να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό που μας δυναστεύει.-

    Και θα τον λύσουμε (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο).

  7. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

    Σύντροφοι κάνετε λάθος! Μόνο ο σ. Λεωνίδας κατάλαβε ότι η ταξική πάλη τελείωσε και έχει αντικατασταθεί από την ταψική πάλη. Γι’ αυτό και η επιλογή του δείπνου. Η πρότασή του μάλιστα να αντικατασταθεί και το Κεφάλαιο από τον Τσελεμεντέ, θεωρείται από πολλούς ρηξικέλευθη. Ήδη Πάγκαλος και Βενιζέλος την ενστερνίστηκαν. Να λοιπόν πώς οικοδομούνται οι συμμαχίες! Από τα κάτω (από το τραπέζι).
    Ως επικεφαλής της «πληθυντικής αριστεράς» προτάθηκε ήδη ο Μαμαλάκης.
    Το κεντρικό σύνθημα της νέας αυτής πολιτικής συμμαχίας θα είναι:
    Στο πεζοδρόμιο δεν γίνεται δουλειά,
    Εμπρός για δείπνα, σεμνά και ταπεινά!

  8. Ο/Η KASTRITH KATERINA λέει:

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΗ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΤΡΙΤΗ 5οΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

  9. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

    ειδικα για τον ΤΑΣΟ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ: η χρήση του ψευδωνύμου » ΦΟΥΚΑΡΑΣ» δεν είναι υποτιμητική απο τη μεριά μου.ΙΣΑ-ΙΣΑ σε σχόλιά μου εχω αναφερθεί ιδιαίτερα στο ΣΤΑΥΡΟ και στο ΝΙΚΟ ΚΑΡΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΛΗΘΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ-ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ «ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ»( ΘΑΝ.ΧΑΤΖΗ, Μ.ΒΑΦΕΙΑΔΗ, Λ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Γ.ΧΟΤΖΕΑ,ΣΤΑΘΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ,ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΣΑΛΙΔΗ,ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, Γ.ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟ , Μ.ΡΑΠΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ…)

    Η μόνη αναφορά που θυμάμαι γι αυτό είναι σε κείμενο του Ρ. ΟΛΥΜΠΙΟΥ ( ψευδώνυμο ενός εκ των «μαθητών» του ΝΙΚΟΥ ΨΥΡΟΥΚΗ-ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΛΛΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΨΥΡΟΥΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ» ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ 1963-1964 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ)-ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ Ο ΚΥΡΚΟΣ…( ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΤΕΤΡΑΔΙΑ…»-ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΦΝΧ)
    ….» ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΉ ΜΑς ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ»: διαφωνω ΚΑΘΕΤΑ…ειμαστε ενήλικοι μετά τα 18…και για τις επιλογές μας ειμαστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ…δεν μας κρατάγαν με το ζόρι ( στη ΚΝΕ δυσκολεύτηκαν λίγο να μας διαγράψουν)- στο δε ΡΦ και ΚΚΕ ΕΣΩΤ. ηταν πολύ πιο χαλαρά τα πράγματα -ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 78…
    επαναλαμβάνω οτι ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση » ιερη αγελάδα της αριστεράς» : ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ-ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΕΚΚΕ,ΟΜΛΕ ΚΛΠ τον αντιμετωπίζαμε αρνητικά ως προσωποποίηση του » αναθεωρητισμού» και του»ρεφορμισμού»…ΠΙΘΑΝΌΝ ΣΤΟ Ρ.Φ. ΝΑ ΕΔΡΑΣΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ «ΠΙΣΤΟΙ» ΤΟΥ-νομίζω ομως οτι ηταν μειοψηφία μιας μειοψηφίας…
    Στο κάτω-κάτω ο Λ. ΚΥΡΚΟΣ εχει εδώ και πολλά χρόνια αποσυρθεί απο την ενεργό πολιτική…Ακόμη και αν δεχόμαστε χάριν της συζήτησης οτι ο ΚΥΡΚΟΣ «ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ», τότε είναι βέβαιο οτι ολοιμας εχουμε ΕΝΑΝ «ΚΥΡΚΟ » ΜΕΣΑ ΜΑΣ …
    οσο για το «Μητσοτακης της Αριστεράς» -ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ:ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΑ…αν δεν υπήρχαν θα πρεπε να βρούμε εναν ΚΥΡΚΟ Ή ΕΝΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ…οσο για τα κοινά στοιχεία ΑΛΑΒΑΝΟΥ-ΚΥΡΚΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ( ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗ ΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ-το διασαφηνίζω οτι το θεωρώ προσόν)…

  10. Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

    Πολύ καλά τα λέει η σ/φισα Πορτάλιου! Ο Κύρκος μου θυμίζει τον Σαββόπουλο, που ενώ άλλαξε απόψεις, ιδεολογία κλπ. (δικαίωμά του), όχι μόνο προσπαθεί να μας πείσει ότι ΑΚΟΜΑ είναι αριστερός, αλλά κι ότι όποιος είναι/ήταν κάποτε αριστερός πρέπει ν’ ακολουθήσει τη δική του κολοτούμπα, ως φυσική συνέπεια της αριστερής/προοδευτικής πορείας!
    Τουλάχιστον ο Κύρκος είναι απόμαχος της πολιτικής (αν και βολικό σύμβολο ευκαιρίας των Πρετεντεροτρέμηδων). Ο Κουβέλης κι οι συν αυτώ, γιατί δεν παίρνουν πια την ευθύνη των επιλογών τους; Αφελείς ερωτήσεις, θα πείτε…
    Δεν είναι καιρός να τους κάνουμε σαφές ότι ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουν; Όχι πως αυτό θα ‘ταν το τέλος των εσωτερικών προβλημάτων του χώρου, αλλά τουλάχιστον θα ξεκαθάριζαν κάποια ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ πράγματα! Ας βάλουμε το θέμα σε όλες τις τοπικές συν/σεις ΣΥΡΙΖΑ: δεν είναι δυνατόν να μας εκπροσωπούν άνθρωποι που παραβιάζουν κραυγαλέα κάθε απόφαση πλειοψηφίας, συνδιασκέψεων κλπ. και θεωρούν δικαίωμά τους να μην απολογούνται πουθενά! Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει» (για το όποιο θέμα), λες και εξελέγησαν για ν΄αποφασίζουν εν λευκώ, ως άτομα και μόνο, λες και δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ! Αν υποφέρουν πια τόσο πολύ, δε κρατάμε κανένα με το ζόρι -αλλά ούτε κι ανεχόμαστε να μας δουλεύουν «εις υγείαν των κορόιδων» που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, τον έφτασαν πάνω απ΄το όριο κοινοβ/τικής εκπροσ/σης, για να εκλεγούν οι κύριοι που απαιτούν ν’ αποφασίζουν ερήμην μας!

  11. Ο/Η x-no λέει:

    Εξαρτάται από την οπτικη του καθενος!
    πχ Ο Κουβέλης προφανώς θεωρεί ότι δίνει λογαριασμό μόνο στους ψηδφοφόρους του και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ που στο κάτω κάτω δεν εξέλεξε ούτε ένα βουλευτή. Προφανώς δεν έχει δικιο, ιδίως όταν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του συλλογικές αποφάσεις του κόμματος του.
    Δεν έχει όμως και απολύτως άδικο, ιδίως από την στιγμή που ΣΥΝ, λειτουργεί με μπολσεβίκικο τρόπο και η πλειοψηφία αδιαφορεί πλήρως για τις απόψεις και τις θέσεις της μειοψηφίας του κόμματος.
    Η κύρια λοιπόν ευθύνη για το σημερινό μπάχαλο, δεν ανήκει στον Κουβέλη και τους ανανεωτικούς, ανήκει στο ρεύμα και την πλειοψηφία, που συνειδητά οδήγησαν το ΣΥΝ στην σημερινή de facto διάσπαση του.
    Οταν η πλειοψηφία συστηματικά αδιαφορεί για την γνώμη της μειοψηφίας, μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό και δίκαιο και η μειοψηφία να κάνει το ίδιο, δηλαδή να αγνοεί συστηματικά όλες τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας.
    Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι διαμαρτύρονται…

  12. Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ λέει:

    Πάρα πολύ καλή τοποθέτηση δεν μπορώ παρά να συμφωνώ

  13. Ο/Η Geros λέει:

    Ο Κουβέλης δίνει λογαριασμό στους σταυρούς που πήρε και στους ψηφοφόρος του, υποστηρίχθηκε σε σχόλιο παραπάνω. Τα ιδια επιχειρήματα είχε και εχει και ο Μητσοτάκης για το 65….

    • Ο/Η x-no λέει:

      δεν καταλαβαίνω γιατί ο Κουβέλης που επιθυμεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι αποστάτης ενώ για τους συντρόφους που επιθυμούν συνεργασία με τις εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει το ίδιο. Στο κάτω κάτω το ΠΑΣΟΚ δεν δηλώνει, τουλάχιστον δημοσίως, ότι επιδιώκει την διάσπαση του ΣΥΝ, όπως κάνουν ανοικτά κάποιες συνιστώσες. Ασε που κάποιες συνιστώσες είναι σαφώς λιγότερο δημοκρατικες από το Πασοκ, ακομα και απο την ΝΔ!
      Εξάλλου η πρώτη αποστασία από τον ΣΥΝ έγινε ήδη και μάλιστα από το ρεύμα! Αναφέρομαι στις αποφάσεις της 3ης ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τα μέλη του ρεύματος προχώρησαν σε συμφωνιά ( πχ μητρώα μελών)χωρίς την σχετική έγκριση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος τους.

  14. Ο/Η galex λέει:

    Ενα μεγάλο εύγε στην Ελένη Πορτάλιου.
    Τα είπε έξω από τα δόντια. Αντρικά δηλαδή.
    Η «ηγεσία», η»ηγεσία» του ΣΥΝ τι κάνει; Τι περιμένει; Να μείνη αυτή και ο κούκος;
    Ας αντιληφθούν ότι ο οίκτος με τον οποίο πολλοί στο παρελθόν αρκετοί ψήφισαν ΣΥΝ, έχει στερέψει.

  15. Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

    Το περιεχόμενο του κειμένου της σ. Ε. Πορτάλιου δεν επιδέχεται συζήτηση κατά την γνώμη μου γιατί δεν λέει τίποτα περισσότερο από τα προφανή για όποιον σήμερα θέλει να αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο της Αριστεράς! Μήπως όμως τελικά η συζήτηση γύρω από προφανή ζητήματα λειτουργεί συγκαλυπτικά για τα πραγματικά προβλήματα;

    Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι θέσεις του Λ. Κύρκου και της παρέας του, αλλά η στάση όλων αυτών που μέχρι χθες ήταν μαζί του, ενώ σήμερα του επιτίθενται χωρίς να κάνουν την αυτοκριτική τους. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στην σ. Ε. Πορτάλιου, αλλά σε αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί του και συγκρότησαν το κόμμα τους, τον ΣΥΝασπισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

    Τόσα χρόνια δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα; Τώρα ανακάλυψαν ποιος είναι ο Λ. Κύρκος; Σήμερα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον Κύρκο. Μετά την αποχώρηση του Ν. Κωσταντόπουλου από την ηγεσία του ΣΥΝ η νέα πολιτική ταυτότητα που σηματοδοτήθηκε με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια νέα κατάσταση για την αριστερά στον τόπο μας. Ιδιαίτερα την περίοδο που ήταν διακριτές οι ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ/, καταγράφεται η δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου με αριστερά χαρακτηριστικά που διεκδικεί την αυτονομία του απέναντι στον δικομματισμό. Το εγχείρημα αυτό δεν κινδυνεύει να ακυρωθεί από τον Λ. Κύρκο και την παρέα του, αλλά από την πολιτική ανικανότητα του «αριστερού ρεύματος», την τυχοδιωκτική πολιτική της «ομάδας Τσίπρας» και των στηριγμάτων της εντός και εκτός ΣΥΝασπισμού.

    Σε όλους αυτούς τους αριστερούς του ΣΥΝασπισμού, που εξοργίζονται σήμερα με τον Λ. Κύρκο τους παραπέμπω στο δημοσίευμα:
    Ο Λεωνίδας Κύρκος και το …φάντασμά του

  16. Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

    Θυμίζω μια παλιά γελοιογραφία του Γιάννη Ιωάννου την εποχή που ο Μίκης συνεργαζόταν με τη Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Μπριλλάκης είχε προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ.Έλεγε λοιπόν ο Μίκης στον Μπρίλλο:»εμείς Αντώνη μου θα ακολουθούμε πιστά τις ιδέες μας όπου και να πάνε».
    Νομίζω ότι καλύπτει όλα όσα συζητάμε πιο πάνω.

  17. Ο/Η Ελενη Μηνακακη λέει:

    Μπράβο στην Ελένη Πορτάλιου. Ευτυχώς που υπάρχουν σύντροφοι-ες που προσπαθούν να σώσουν τη τιμή της Αριστεράς. Δε μπορούμε να ανεχόμαστε πλέον τον εξευτελισμό της Αριστεράς από τον Λ. Κύρκο. Να μη μιλάει στο όνομά μας. Δεν ανεχόμαστε να εξευτελίζουν τους αγώνες μας, τους αγώνες κάθε Συριζίτη-ας ο Φ. Κουβέλης και ο Σ. Λυκούδης. Είναι το λιγότερο πολιτικά ανέντιμο, ανήθικο να δέχεσαι να μετέχεις, να δέχεσαι να εκπροσωπείς, το ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό κοινοβούλιο ή στην Αυτοδιοίκηση. Το ΣΥΡΙΖΑ που δε δέχεσαι το ΣΥΡΙΖΑ που πυροβολείς συνέχεια, το ΣΥΡΙΖΑ του οποίου προσπαθείς να ακυρώσεις κάθε αγώνα και κάθε κατάκτηση, το ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισες ούτε στις Ευρωεκλογές γιατί δεν ταυτιζόταν με τις δικές σου επιλογές. Κατηγορούμε για πολιτική ανηθικότητα τον Φ.Κουβέλη και τον Σ.Λυκούδη. Δεν μπορεί να είναι αντιπρόσωποι της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον τα όργανα οι γραμματείες οι Πρόεδροι κλπ σιωπούν είναι καθήκον κάθε απλού μέλους να υπερασπισθεί τη τιμή της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον δρόμο τον άνοιξε η σ. Ελένη Πορτάλιου.

  18. Ο/Η Δημήτριος Κλαδίτης λέει:

    Αγαππητέ χ- no τι εννοείς όταν γράφεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα βουλευτή? και να τοποθετηθώ πάνω σε αυτά που είπες. Ο Κουβέλης δεν βγήκε μόνο απο τους ψηφοφόρους του γιατί μόνο με αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει 3% Και ο Κουβέλης ωφείλει να εκπωσοπεί ΟΛΟΥΣ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ Αυτή τη στιγμή αυτό δεν το κάνει άρα θα πρέπει να παραιτηθεί. Συμφωνώ στο θέμα που θίγεις με τις πλειοψηφίες. Αλλά ο καθένας κάνει τα καπρίτσια του και διχάζει τον κ΄9οσμο του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν πως τον έχουν χ…

  19. Ο/Η Οικονομίδης Δημήτρης λέει:

    Και για να μην «ξεχνιόμαστε».

    Το ΚΟΚΚΙΝΟ FM ανακοίνωσε στις ειδήσεις των 2μμ ότι έληξε με επιτυχία η συνάντηση ΣΥΝ-ΟΠ, για διευρεύνηση δυνατοτήτων συνεργασιών στις ΔΕ.

    Εκτός από την ΑΠ και το «βαθύ ρεύμα» [απο διαοφεριτκή βέβαια οπτική, η κάθε τάση ] , η «προεδρία Τσίπρα» δεν φαίνεται να συμβάλλει ιδιαίτερα «δημιουργικά» στην ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως το ζητούμενο της δειλής και προσεχτικής απεθυνσης στη βάση, μέσω των περιφερειακών συναντήσεων ( δλδ φιλτραρισμένα σώματα ) και της πρότασης για συνέδριο, δεν είναι τόσο μια ακόμη πιο αριστερη και συριζική στροφή του ΣΥΝ αλλά για ισχυροποίηση μιας νέας ενδοσυστημικής μηχανής. Με ολίγον από «δάφνες» ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο 2004-2009 και μπόλικον από αντιπολίτευση χωρίς συγκρουσιακό χαρακτήρα και νέες συμμαχίες μακριά από τα ριζοσπαστικά «βαρίδια» του ΣΥΡΙΖΑ;

  20. Ο/Η Οικονομίδης Δημήτρης λέει:

    … σε τοπικό επίπεδο όχι κεντρικά! Και με βάση προγραμματικές συγκλείσεις και σεβασμό στη δυναμική των τοπικών κινήσεων. Ουφ, είπα κι εγώ!

  21. Ο/Η sarantamilakokkina λέει:

    Σκληρή αλλά δίκαιη τοποθέτηση της σ.Πορτάλιου

  22. Ο/Η ftanei_pia λέει:

    Νάσαι καλά ρε συντρόφισσα Πορτάλιου που τόλμησες και είπες όσα εμείς κλωθωγυρίζαμε στον ουρανίσκο μας. Ναι! Με τη δική σου φωνή απελευθερώθηκε και η δική μας! Νάσαι καλά!

  23. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση η
    νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις κατακτήσεις και τα
    δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των κοινωνικών στρωμάτων της
    χώρας μας, το κεντρικό καθήκον του λαικού κινήματος,των δυνάμεων της
    Αριστεράς,αλλά και κάθε αριστερού αγωνιστή, θα έπρεπε να ήταν η πιο
    αποτελεσματική οργάνωση των αντιστάσεων στις επιλογές της κυβέρνησης.

    Αντʼ αυτού, ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ
    στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό
    παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν
    ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του
    ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές «συναίνεσης» και «εθνικής
    ενότητας», που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της
    κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων
    και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όμως αμφισβητούν την ίδια
    την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πιστεύουμε ότι η στάση αυτή, δημιουργεί σοβαρές συγχύσεις στους πολίτες
    και τραυματίζει σοβαρά τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες, και τη
    φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ .

    Η διγλωσσία όμως εκτός των άλλων,αναπαράγει τις αντιπαραθέσεις και την
    εσωστρέφεια και αποπροσανατολίζει από το κεντρικό στόχο της συμβολής του
    ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων σʼαυτή την κρίσιμη περίοδο.

    Το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό, για όλα
    ανεξαιρέτως τα μέλη και τα στελέχη. Και προφανώς μπορεί να ασκείται και
    δημόσια. Όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα
    ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα
    δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται,για να απορρίπτουν και να
    καταγγέλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν
    μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις.

    Με αυτή τους τη στάση οδηγούμαστε σʼ ένα χώρο και ένα άθροισμα
    παραγόντων, που επιχειρεί, εκτός και ερήμην των συλλογικών διαδικασιών,
    να επιβάλει τις απόψεις του.

    Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο στελέχη που τηρούν αυτή τη στάση να
    εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε κορυφαίες
    θέσεις,όπως αυτή του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και πρέπει να
    αντικατασταθούν.

    Στο όνομα της περιφρούρησης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ,ζητάμε την άμεση
    σύγκληση, κοινής συνεδρίασης της Γραμματείας με την Κοινοβουλευτική
    Ομάδα του, ώστε να συζητηθεί το επείγον αυτό θέμα που αφορά ολόκληρο το
    ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο το ΣΥΝ, να στηριχθεί η ομόφωνη απόφαση της
    Γραμματείας για τις 100 μέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και
    να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 3^ης
    Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑΘΗΝΑ 19/01/2010

    Γαλάνης Νίκος
    Γιαννόπουλος Τάκης
    Γλέζος Μανώλης
    Δεμέστιχας Γρηγόρης
    Ζαχαριάδης Αδάμος
    Καρακώστα Εύη
    Κατσούλας Χρήστος
    Κοσμάς Πάνος
    Μαντάς Παναγιώτης
    Μαστρογιαννόπουλος Τάκης
    Μπαλαούρας Μάκης
    Μπανιάς Γιάννης
    Μπαρσέφσκι Μάνια
    Μπουζάνης Νίκος
    Νταβανέλλος Αντώνης
    Παγιάτσος Αντρέας
    Ρήγος Αλκης
    Σαπουνάς Γιώργος
    Σπαθής Μάκης
    Χριστοδουλοπούλου Τασία
    Ψυκάκος Δικαίος

  24. Ο/Η ΣΥΛΛΑ λέει:

    Εξεράγεις σ. Ελένη και αυτός ο θυμός συνάντησε το δικό μου θυμό αλλά και τον θυμό και την απογοήτευση των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ που συναντήθηκαν στην Πανελλαδική και δήλωσαν αυτά που και συ η ίδια δηλώνεις σήμερα και αποχώρησαν με πικρή γεύση στο στόμα. Προσωπικά δεν περιμένω τίποτα απο τον Φ. Κουβέλη και την παρέα του. Περιμένω όμως πολλά από τους συντρόφους μου εντός των συνιστωσών – και ίσως κύρια από αυτούς της ΑΚΟΑ που ζήσαμε τε έργα και τις ημέρες της ίδας παρέας εντός του ΚΚΕ Εσωτερικού και του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ- που εδώ και δύο χρόνια κοντά δηλιάζουν να βάλλουν τα ζητήματα ουσιαστικά στο τραπέζι της Βαλτετσίου για το που βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα βαρίδια που σέρνει κύρια η πλειοψηφούσα συνιστώσα του. Με ένα τρόπο κόβεται ο Γόρδιος δεσμός και ας ελπίσουμε ότι η επόμενη Πανελλαδική θα τα καταφέρει.

  25. Ο/Η Νίτσος Θόδωρος λέει:

    Πορτάλιου, να διαγραφούν όσοι πήραν μέρος στο μνημόσυνο του «προδότη» Λεωνύδα Κύρκου. Αυτή είναι η αριστερά σήμερα και πάντα, μικροπρεπείς, μικρόψυχοι, μικρόνοοι.
    Καληνύχτα σύντροφοι.

Σχολιάστε