Συνέντευξη του Αλεκου Αλαβάνου στον Αντ1 11-1-2012

Posted: 13/01/2012 by Β.Χ. in ΜΕΤΩΠΟ, Συνεντεύξεις
Σχόλια
  1. Ο/Η το διαδίκτυο σας έφταιξε; λέει:

    Η Β.Χ. δεν φταίει Π.Κ., αλλά αυτές οι ομάδες που συμπεριφέρονται έτσι.
    Σωστό Β.Χ. το » Μέχρι πότε η ” αριστερά” θα τα κρύβει κάτω από το “χαλί”;

  2. Ο/Η το διαδίκτυο σας έφταιξε; λέει:

    Η γνωστές κατάρες στην αριστερά, η χαφιεδολογία και η άρνηση συζήτησης των πολιτικών ζητημάτων. Εδώ φίλε μπαίνουν πολιτικά ζητήματα για όλη την αριστερά.

  3. Ο/Η ενας λέει:

    Ντροπη σε οποιον ανεβασε αυτο το υλικο στο διαδικτυο. Θα πρεπει να απευθυνθει κατευθειαν στην ασφαλεια για δουλεια. Αισχος!

    Κριμα για οσους απογοητευτουν και αποστρατευτουν.

  4. Ο/Η B.X (διαφορετικός από τον προηγούμενο) λέει:

    Πασαδόροι και λοιπά σκοτεινά κέντρα εκτός ΚΟΕ.

    1. Οι διαδικασίες της οργάνωσής μας αφορούν αποκλειστικά την ίδια. Αυτό ισχύει και για αυτούς
    που υποστηρίζουν την γραμμή και για τους φραξιονιστές. Η ΚΟΕ είναι γέννημα και των 2.

    2. Καταλαβαίνω το άγχος και τη προσπάθεια να δημιουργήσετε παραπάνω προβλήματα σε μια οργάνωση που βλέπατε ότι λειτουργούσε διαφορετικά, δεν ήταν ακολουθητής κέντρων και ανθρώπων, είναι ανεξάρτητη, δεν ήταν χειροκροτητής και όσο και να θέλατε δεν μπορούσατε να την κάνετε καλά.

    3. Να είστε σίγουροι ότι δεν κλείσαμε τον κύκλο μας και αυτό το ξέρετε καλά. Να είστε σίγουροι -και αυτό το ξέρετε ακόμα περισσότερο- ότι επειδή δεν αποτελούμε γκρούπα του συρμού και επειδή υπάρχουμε για να υπηρετούμε μια γενική γραμμή ότι από όλο αυτό θα βγούμε πιο ενωμένοι και δυνατοί.

    4. Δε θα υποκύψουμε στο πτώμα του παλιού.

    5. Το τι αποφασίζουμε εσωτερικά αφορά εμάς. Το τι θα γίνει με τους φραξιονιστές πάλι αφορά τους ίδιους και το εσωτερικό μας.

    6. Σβήστε άμεσα τα κείμενα. Η πρακτική σας παραπέμπει σε χαφιεδισμό, ρουφιανιά, τροτσκιστικής αντίληψης και έμπνευσης ενέργεια (δεν περίμενα κάτι καλύτερο από εσάς). Να θυμάστε ότι η ιστορία έχει απαντήσει τι κάνει σε αυτούς. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον αλλά δεν ανταποδίδουμε, θα ήταν άστοχο κιόλας να το κάνουμε σε κάποιους που το μόνο που έχουν προσφέρει στο λαό και το κίνημα είναι το κουτσομπολιό, η ιντριγκα, τα σχολιάκια, τα κολπέτα.

    Έστω και τώρα θυμηθείτε τι σημαίνει αξιοπρέπεια και ήθος της αριστερής κουλτούρας.

    Εξαγριωμένος ΚΟΕτζης.

  5. Ο/Η ερώτηση λέει:

    γιατί κατέβηκαν τα κείμενα;
    υπάρχουν εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1369563

    και εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1369583

  6. Ο/Η Τι ύφος είναι αυτό Κοετζή λέει:

    Να σταματήσουν οι τραμπουκισμοί από την ΚΟΕ, η Πασα δεν πρέπει να εκβιάζεται και να απειλείται από κανέναν.

    Να ξαναανέβουν όλα τα σχόλια.

  7. Ο/Η ΔΟ λέει:

    Η εσωτερική αλληλογραφία μιας λίστας δεν μπορεί να κοινοποιείται. Προς το παρόν όλα τα σχόλια κατεβαίνουν.

    Δημ. Οικονομίδης

    • Το ότι ανέβηκαν όμως κατι δείχνει … και αφού ανέβηκαν κατά την γνώμη μου κακώς κατεβηκαν και μάλιστα με απαίτηση των θιγομένων.
      Πέρα όμως από αυτά. Αφού οπως λέει η ΚΟΕ μιλώντας για τις αναρτήσεις <> θα έπρεπε να αφήσουν τις αναρτήσεις στην θέση τους και να εξηγήσουν στην κοινωνία — υπερ της οποιας λένε πως αγωνίζονται — πανω σε ποιά ζητηματα προσπαθούν (όπως λένε) να λύσουν <>, ποιές είναι οι διαφωνίες τους και ποιές είναι τελικά οι θέσεις της ΚΟΕ.
      Να ξερεί τέλος παντων βρε παιδιά και η κοινωνία πώς θα σωθεί απο τον γκρεμό.

    • Συγνώμη, επαναλλαμβανω το σχόλιο γιατί απο λάθος μου χαθηκαν τα εντός εισαγωγικών:

      Το ότι ανέβηκαν όμως κατι δείχνει … και αφού ανέβηκαν κατά την γνώμη μου κακώς κατεβηκαν και μάλιστα με απαίτηση των θιγομένων.
      Πέρα όμως από αυτά. Αφού οπως λέει η ΚΟΕ μιλώντας για τις αναρτήσεις «Η κοινωνία που δοκιμάζεται σε μια δύσκολη κατάσταση δεν έχει να ασχοληθεί με σενάρια και διαδρομισμούς τέτοιου είδους αλλά με πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Με αυτά τα προβλήματα θα αναμετρηθεί η ΚΟΕ όλο το επόμενο διάστημα» θα έπρεπε να αφήσουν τις αναρτήσεις στην θέση τους και να εξηγήσουν στην κοινωνία — υπερ της οποιας λένε πως αγωνίζονται — πανω σε ποιά ζητηματα προσπαθούν (όπως λένε) να λύσουν «με δημοκρατική συζήτηση στο εσωτερικό της [ΚΟΕ]», ποιές είναι οι διαφωνίες τους και ποιές είναι τελικά οι θέσεις της ΚΟΕ.
      Να ξερεί τέλος παντων βρε παιδιά και η κοινωνία πώς θα σωθεί απο τον γκρεμό.

      • Ο/Η k.s λέει:

        Συγνωμη τις ακριβώς θες να πεις οτι το οτι ανεβηκαν κατι δείχνει….σαφώς και πιθανόν να δείχνει κατι….αλλά εσένα τι σε αφορά είσαι ΚΟΕτζής; Αν δεν είσαι μπορείς κάλλιστα να ρωτήσεις εναν γνωστό σου ΚΟΕτζή να σου πει αν θέλει. Δεν μπορώ να καταλάβω απο πού και ως που μας αφορά το εσωτερικό μιας οργάνωσης. Ειδικά η ΚΟΕ που έχει και δημοκρατικό συγκεντρωτισμό που σημαίνει ότι αν υπάρχουν διαφωνίες και λυθουν εσωτερικά θα ακούσεις της υπάρχουσα άποψη της ΚΟΕ αν δεν μπορούν να λυθουν εσωτερικά κάποια στιγμή αν το θελήσουν όσοι διαφωνούν θα αποχωρήσουν και θα μπορέσεις να ακούσεις και την δικιά τους…..εως εκείνη τη στιγμή η όλη κουβέντα είναι παραφιλολογία, κουτσομπολιο και δεν βοηθαει ούτε τους συντροφούς της ΚΟΕ ούτε της υπόλοιπης αριστεράς και σαφέστατα δεν αφορά το απλό κοσμάκη. Εχω βαρεθεί ειλικρινα εχουμε σαπίσει σαν αριστεροί…..εχουμε μπλοκαρει και κοιταμε το διπλανο αριστερο με ετοιμη την κατηγόρια αντι να δουμε και εμεις τι κανουμε….

        • Αγαπητέ k.s Θα μπορούσα και εγώ να πω «εσένα σε τι σε αφορά το κουτσομπολιό το δικό μου» και να ξεμπερδεύω. Όλα αυτά που λες περί «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού» και περί «δεοντολογίας» πραγματικά δεν με ενδιαφέρουν και ελπίζω όταν λες ότι «έχουμε σαπίσει σαν αριστεροί» να εννοείς τον εαυτό σου, και κάποιους που ξέρεις γιατί αφού είσαι ανώνυμος εμένα δεν δικαιούσαι να με ξέρεις.
          Επίσης ως ανώνυμος δεν δικαιούσαι να ξέρεις αν έχω σχέση με την ΚΟΕ και τι σχέση έχω. Αν θέλεις (πράγμα που δεν το πιστεύω) να μάθεις ρίξε μια ματιά σ’ αυτό το κείμενο:
          http://www.critici.gr/PageText.php?text_flag=1&item_id=314
          που έχει τίτλο: Πριν 13 χρόνια: Πως άρχισε η πολιτική φάρσα που κατέληξε στην ΚΟΕ.
          Να διευκρινίσω όμως — γιατί προφανώς δεν το κατάλαβες αν και είναι προφανές — τι εννοώ όταν λέω «κάτι σημαίνει» ότι τα κείμενα διέρρευσαν!
          Σημαίνει λοιπόν ότι οι «σύντροφοι» (επιτελείς) της ΚΟΕ έχουν τόσο πολύ ξεχαρβαλωθεί που δεν μπορούν να ούτε καν να κρατήσουν τουλάχιστον κρυφή την βρώμα τους. Με άλλα λόγια εγώ δεν είμαι κουτσομπόλης, γιατί δεν πήγα να ψάξω τα «εσωτερικά» τους, εγώ είπα ότι κακώς οι διαχειριστές του site της ΠΑΣΑ κατέβασαν τα κείμενα που διέρρευσαν. Αυτοί που λειτουργούν με το «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» ας φρόντιζαν να μη διαρρεύσουν.
          Και εσύ που σε ενδιαφέρει ο εαυτός σου και μόνο, αντί να τα βάζεις μαζί μου πήγαινε να τα βάλεις με τους επιτελείς της ΚΟΕ που φιλοδοξούν να οργανώσουν την κοινωνία και δεν μπορούν να προφυλάξουν το «εσωτερικό» τους από τις διαρροές. Άσε που οι κακές γλώσσες λένε ότι τα διέρρευσαν οι ίδιοι.

          • Ο/Η Fotis λέει:

            Μα είναι γνωστό τοις πάσοι ότι τα διέρρευσε η ΚΟΕ όλα τα κείμενα.

          • Ο/Η k.s λέει:

            επειδή όντως δεν σε ξέρω αλλά δεν με ενδιαφέρει και να σε μάθω μιας και το πας προσωπικά….όσο κατι δείχνει μια αναρτηση διαρροη ή μη εσωτερικών κειμένων( επέτρεψε μου να εχω αμφιβολίες πόσο ισχύουν ή αν είναι τρολλιές-άλλωστε δεν ζούμε και σε αθωους καιρους) άλλο τόσο κατι δείχνει και το δικό σου άγχος να αποδείξεις κατι το οποίο προσωπικά δεν σε αφορά…..αν θες να ενταξεις την κριτική σου στην ΚΟΕ εδικικά με αφορμή το τελευταίο περιστατικο στην γενικότερη κριτική για την Αριστερά που την κάνουμε όλοι μας και δικαίωμα σου είναι και σεβαστο….αλλά από τη στιγμή που δεν είσαι και δεν είμαι μέλος μιας οργάνωσης δεν μας αφορούν τα εσωτερικά τους….δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω κάτι για τον εαυτό μου όπως απότι φαίνεται δειχνει και το ύφος και η επιχειρηματολογία σου για σένα. Η κοινωνία έχει χεσμένη και την ΚΟΕ και εσένα και εμένα δυστυχώς ή μαλλον ευτυχώς….Αν εσύ επιθυμείς ένα ρεζιλι της ΚΟΕ για να ευχαριστηθείς που επιβεβαιώνεσαι ειναι δικό σου θέμα. Εμένα με ενδιαφέρει αν αξιόλογοι ανθρωποι και αγωνιστές είτε στην ΚΟΕ είτε σε αλλη αριστερή οργάνωση δεν αποστρατευτούν από τετοιες αναξιοπρεπείς αντιδράσεις.

            • Εντάξει αγαπητέ k.s. νομίζω συνεννοηθήκαμε αμοιβαία και σε ευχαριστώ για τα πολύ χρήσιμα μαθήματα αριστερού σαβουάρ βιβρ !! ;-)

              • Ο/Η l.s λέει:

                Δεν είναι «σαβουάρ βίβρ» όπως λες φίλε μου(δεν σε λέω σύντροφε) είναι θέμα ηθικής και κουλτούρας το να ψάχνουμε να βρούμε πώς να χωθούμε στον από δίπλα αριστερό… Εδώ καλά καλά δν τον ξέρεις τον k.s και πας να τον φας…. Όσο αναφορά βέβαια το πολιτικό ερώτημα π σ έθεσε δν απάντησες…. Και για να ευθυγραμμιστώ και εγώ με αυτή σου τη στάση. Το post σου θυμίζει κλασσικό πρόωρο εκσπερματιστή ΕΑΑΚιτη στην πρώτη του συνέλευση στη σχολή… Δυστυχώς από ότι είδα έχεις ρίξει και σε άλλα σου άρθρα αρκετή χολή στην ΚΟΕ και αυτό σε κάνει 1000 φορές πιο καμένο και από αυτούς π κάθονται και συζητάνε αν το μνημόνιο θα δώσει ώθηση στην οικονομία ή όχι…. Σκέψου απλά να αφιερώσεις τον ίδιο χρόνο για να προσπαθήσεις όχι να κράξεις αλλά να πάρεις μια πρωτοβουλία για να αλλάξουν τα πράγματα στην αριστερά… Σκέψου το ;)

  8. Ο/Η Τι ύφος είναι αυτό Κοετζή λέει:

    Να σταματήσουν οι απειλές από την ΚΟΕ, η ΠΑΣΑ έχει αποδείξει ποια είναι και πόσο καθαρή είναι, για άλλους δεν ξέρω.

    Γιατί ψαρώνει η Δ.Ο. από τις απειλές της ΚΟΕ

  9. Ο/Η projectfuture λέει:

    επιτέλους….

  10. Ο/Η Ανακοίνωση λέει:

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΕ
    1. Αισθανόμαστε την ανάγκη για αυτοκριτική τοποθέτηση και για μια δημόσια συγγνώμη προς τα μέλη της ΚΟΕ για τις ευθύνες που είχαμε για τον τρόπο που εξελίχθηκε και κλιμακώθηκε μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές μέσα στα πλαίσια της οργάνωσης. Γνωρίζουμε ότι πολλοί σύντροφοι εδώ και καιρό σοκαρίστηκαν, πληγώθηκαν, απογοητεύτηκαν και αυτό μας βαραίνει. Η χωρίς αρχές αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την μέθοδο αποστολής των τελευταίων email (κατευθείαν στη λίστα koegsf) από την πλευρά της πλειοψηφίας της Γραμματείας, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του ΚΟ για να δημιουργήσει τετελεσμένα χωρίς περιθώριο, χωρίς καν να δοθεί η δυνατότητα λογοδοσίας μέσα στο όργανο ή στην ΚΕΕ.
    2. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δώσουμε την δική μας αφήγηση για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, γιατί έχουμε συναίσθηση ότι πολλοί σύντροφοι της ΚΟΕ έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα. Οι εύκολες διαπιστώσεις και η εικόνα που φαίνεται να δημιουργείται ότι ένα μέρος της καθοδήγησης κινούνταν μυστικά για να διαλύσει την οργάνωση ή ότι κάποιοι οδηγήθηκαν σε αυτές τις κινήσεις γιατί επιδίωκαν την εξουσία ή ανάποδα ότι επιδίωκαν την ιδιώτευση, ούτε πολιτικοποιούν την συζήτηση, ούτε φωτίζουν τα αίτια της κρίσης της ΚΟΕ. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να θέσουμε στην κρίση της οργάνωσης τα ζητήματα, όπως εδώ και 1,5 χρόνο εκτυλίχθηκαν, με χρονολογική σειρά – και όχι με σκηνοθετημένο copy-paste – γιατί έχει σημασία και πως κλιμακώθηκαν και πως «ξέφυγαν» από τις φυσιολογικές λειτουργίες και το γιατί.
    3. Η ΚΟΕ βρέθηκε μέσα στη δίνη της κρίσης της Αριστεράς – μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας κρίσης που καθορίζεται από τις αδυναμίες της Αριστεράς – της ΚΟΕ συμπεριλαμβανομένης – να δώσει απαντήσεις και διέξοδο για τον λαό και τον τόπο σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του καπιταλισμού, σε μια καταστροφική περίοδο για τη χώρα. Αλλά αυτό είναι προφανώς μια μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί από το παρόν κείμενο -και που δεν επιτράπηκε ποτέ, δεν δόθηκε χώρος και χρόνος για να γίνει αυτή η συζήτηση. Το πρόβλημα στην ΚΟΕ όμως δεν ήταν μόνο η αδυναμία απάντησης. Είναι ότι δεν επιτράπηκε αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό της οργάνωσης και είναι διπλό το πρόβλημα γιατί δεν επιτράπηκε αυτή η συζήτηση, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΟΕ αναπτύχθηκαν διαφορετικές απόψεις στην καθοδήγηση της ΚΟΕ, πράγμα θετικό και όχι αρνητικό κατ’ ανάγκη.
    4. Η κρίση της ΚΟΕ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε ως μια κρίση της καθοδήγησης ανάμεσα στους βασικούς ανθρώπους, περίπου από την έναρξη της νέας καθεστωτικής φάσης στην Ελλάδα. Οι έντονοι τσακωμοί μέσα στη Γραμματεία, η διάρρηξη των προσωπικών σχέσεων 2 βασικών μελών της καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της εσωκομματικής κατάστασης. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για μικρές οργανώσεις όπως η ΚΟΕ. Μετά από την αποτυχία και της Ελεύθερης Αττικής, αλλά όχι συνολική αποτυχία της οργάνωσης πανελλαδικά, τον Νοέμβρη του 2010, θα μπορούσε να επιλεχθεί μια διεξοδική, φυσιολογική και ήρεμη συζήτηση, κυρίως μεταξύ αυτών των βασικών ανθρώπων, για να δρομολογηθεί μια πορεία διόρθωσης των υπαρκτών στρεβλώσεων της προηγούμενης περιόδου της ΚΟΕ. Αντί αυτού, που θα συνέβαλλε στην ουσιαστική ανασυγκρότηση, επιλέχθηκε, από τον Φλεβάρη του 2011, η διαδικασία μιας προσχηματικής ανασυγκρότησης σαν βασικό όχημα πολιτικής αναίρεσης όλης της προηγούμενης πορείας και βασικών εκφραστών αυτής. Στην ανάγκη ανασυγκρότησης της οργάνωσης υπάρχει πλήρης συμφωνία, στην μεθόδευση όμως της ανθρωποφαγίας καθώς και στις πολιτικές της προεκτάσεις υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες.
    5. Μέσα σε μια τέτοια πορεία, μια σειρά στελεχών που είτε είχαν προσωπικές διενέξεις με την βασική καθοδηγητική ομάδα της προηγούμενης περιόδου, είτε αισθανόντουσαν πολιτικά παραμερισμένοι είτε είχαν διαφωνίες στον τρόπο συγκρότησης και δράσης της ΚΟΕ από την ίδρυσή της και μετά, βρήκαν εύφορο έδαφος και συσπειρώθηκαν στην παραπάνω διαδικασία.
    6. Στα παραπάνω έχει ο καθένας από μας προσωπική ευθύνη για τον τρόπο που ψηφίσαμε ή συμμετείχαμε στις διαδικασίες αυτές. Συνεχίστηκε ένα από τα βασικά κουσούρια του ΚΟ, από ιδρύσεως ΚΟΕ, που είναι «ένας εισηγείται – οι υπόλοιποι συμφωνούν» και λόγω «παραδοσιακής αθωότητας» και εμπιστοσύνης μεταξύ μας, τα προβλήματα που εντοπίζαμε και το κακό κλίμα θεωρούσαμε ότι με κάποιον τρόπο θα λυθούν.
    7. Τα παραπάνω τίθενται γιατί αυτή η «βίαιη» αλλαγή πλεύσης της οργάνωσης και άρνησης της προηγούμενης πορείας της, χωρίς εκτεταμένους, βαθιούς και συγκεκριμένους απολογισμούς, χωρίς επί της ουσίας συλλογική και ατομική αυτοκριτική, με έντονο το στοιχείο των προσωπικών αντιπαραθέσεων, αποτελούν την βάση για ότι ακολούθησε και κλιμακώθηκε μετά. Και τονίζουμε, όλα αυτά σε ένα περιβάλλον κρισιακό, ρευστό, με όχι εύκολες απαντήσεις στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, με ενδείξεις ότι κανενός φορέα το πολιτικό σχέδιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ίδια την ζωή.
    8. Τον Μάιο ψηφίσαμε την εισήγηση για την ΠΟΚΔ. Ένα κείμενο γενικών εκτιμήσεων και γενικής πολιτικής κατεύθυνσης, το οποίο ήταν απ’ όλους αποδεκτό ότι απαιτούσε εξειδικεύσεις, γεμίσματα και συγκεκριμενοποιήσεις. Μετά τις πλατείες και μέσα στην συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας (συμφωνία 21ης Ιουλίου), στο ΚΟ (αρχές Ιουλίου) γίνεται συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Εκεί τίθενται πρώτη φορά με πιο μαζικό τρόπο, σε εισήγηση που έγινε, και χωρίς καμιά απολύτως συνεννόηση, η ανάγκη να συγκεκριμενοποιήσουμε θέσεις και πρωτοβουλίες, να συζητήσουμε πιο αναλυτικά για τις απαραίτητες κινήσεις, που πρέπει να κάνει η ΚΟΕ για την οικοδόμηση πολιτικού μετώπου, να πάρουμε πρωτοβουλίες αντίστασης απέναντι στην επικείμενη χρεοκοπία, ένας προβληματισμός που φάνηκε ότι υπήρξε σε πρωτόλειο επίπεδο στη βάση της οργάνωσης ήδη από τις διαδικασίες συζήτησης της γραμμής. Η μόνιμη απάντηση σε αυτές τις απόψεις ήταν να κόβεται η συζήτηση διότι «έχουμε γραμμή», «τα μέτωπα που λέτε μας γυρίζουν στα παιχνίδια με την αριστερά», «η οργάνωση πρέπει να κάνει ανασυγκρότηση και όχι να τρέχει». Υπάρχει η πρόταση για εκτεταμένη συζήτηση απολογισμού της ΚΟΕ μετά το καλοκαίρι ώστε να υπάρχει κοινή βάση εκκίνησης και όχι αυθαιρεσίες. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΟ στις 3 Σεπτέμβρη και αφού η συζήτηση για τον απολογισμό τρώγεται χωρίς εξηγήσεις, η εισήγηση καταλήγει σε αποφάσεις για τους «3 κύκλους επαφών» με κόσμο εκτός-εντός ΚΟΕ και μια εσωτερική αναδίπλωση της ΚΟΕ, αντί για μια εξώστρεφη δράση. Εκεί πρώτη φορά, αρκετά μέλη του ΚΟ, βάζουν διαφωνίες για την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για το πολιτικό μέτωπο, για την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για την αντίσταση του λαού, για την διασταλτική ερμηνεία της γραμμής της ΠΟΚΔ στην μονοκαλλιέργεια περί ανατροπής του πολιτικού συστήματος – μεταπολίτευση του λαού. Η απάντηση στις διαφωνίες συνεχίζει να είναι «γραμμή έχουμε», «αυτά που λέτε είναι εκτός γραμμής» κοκ. Η ατομική εισήγηση του ΡΡ προς το ΚΟ κατεβαίνει στην οργάνωση χωρίς καμία σύνθεση ή διαφοροποίηση με βάση τη συζήτηση και αυτό έκτοτε έγινε ο μοναδικός τρόπος αποφάσεων σε επίπεδο γραμματείας και ΚΟ. Σε αυτό το ΚΟ υπάρχει επιμονή να κάνουμε κάποια στιγμή μια συζήτηση για το θέμα της αριστεράς και των πρωτοβουλιών μας γύρω από την γραμμή του πολιτικού μετώπου. Δύο μέρες σε συζήτηση του ΧΚ με τον ΡΡ γύρω από αυτά τα θέματα ο ΧΚ προτείνει την κατεύθυνση του μετώπου με πέραν της αριστεράς δυνάμεις (Σπίθα, Καζάκης) με ειδική πίεση σε αντιΕΕ-ανεξαρτησιακές δυνάμεις στην αριστερά. Μετά από λίγες μέρες γίνεται πανελλαδική γραμματεία με παρουσία της ΚΕΕ. Εκεί είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα μέτωπο-αριστεράς (θέματα στα οποία μέχρι τότε δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις) και ζητιέται από τον ΧΚ να συζητηθούν σε ΚΟ, να παρθούν αποφάσεις με πλειοψηφίες αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι αποφάσεις σαφείς και όχι κατά το δοκούν ερμηνευόμενες. Η επίμονη απάντηση είναι να πάμε σε αχτίφ και ο καθένας από τη γραμματεία και το ΚΟ να πει την άποψή του απολύτως ελεύθερα και να κατεβάσει όποιο κείμενο θέλει. Αυτή η απάντηση δίνεται με μεγάλη έμφαση. Σε επόμενη γραμματεία μία βδομάδα πριν το αχτίφ 7-8/10 με θέμα «αριστερά», ο ΧΚ δίνει το κείμενο του στην γραμματεία. Αφού δέχεται εξαντλητική επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς, ζητιέται να μην κατέβει το κείμενο στο αχτίφ. Προφανώς δεν γίνεται αποδεκτό (με δεδομένη την ήδη ειλημμένη απόφαση για ελεύθερη συζήτηση) και έκτοτε κλιμακώνεται η χωρίς αρχές αντιπαράθεση στα πλαίσια της καθοδήγησης και μετά το αχτίφ και στα μέλη των γραφείων. Το βασικό επιχείρημα για την «μεθόδευση» είναι γιατί στο αχτίφ υπήρξαν στελέχη που συμφώνησαν με το κείμενο του ΧΚ. Ξεχνιέται ότι το προηγούμενο διάστημα η Οργανωτική Επιτροπή, έβρισκε ισχυρές διαφωνίες, ενστάσεις και προβληματισμούς σε ταξίδια που έκανε ανά την Ελλάδα (γραφείο Θεσσαλονίκης, σπουδάζουσα Πάτρας κοκ) στην προσπάθειά τους να πείσουν για την πληρότητα της γραμμής της ΚΟΕ(χωρίς να είναι αρμοδιότητα της). Αυτοί οι σύντροφοι, μέσα από συμφωνημένη διαδικασία, είχαν πάρει 3 κείμενα (Κατσούλας, Καραμάνος, Τσίπρας). Και τοποθετήθηκαν με βάση αυτά. Απαγορευόταν να συμφωνήσουν με το κείμενο Κατσούλα; Το κείμενο Κατσούλα, ενώ ήταν το πιο ήπιο σε κριτική προς την «επίσημη» γραμμή, η αντιμετώπισή του από τον ΡΡ στο άνοιγμα της διαδικασίας ήταν σφοδρή, επιθετική με όρους προπηλακισμού. Γιατί; Αν επιλεγόταν μια συζήτηση, με διαφωνίες και συμφωνίες, με πολιτικό τρόπο και όχι με όρους στησίματος και φιμώματος ενός στελέχους και με κατηγορίες για ύπουλες μεθοδεύσεις και σκοτεινά κέντρα, θα μιλάγαμε διαφορετικά σήμερα; Μετά το αχτίφ και με την καταγγελία της «σκοτεινής ομάδας που θέλει να μας ξαναπάει στην αριστερά», γίνεται συστηματική εξωοργανωτική διαμόρφωση, γίνονται συζητήσεις με μέλη που δεν ήταν στο αχτίφ, από τον Δρόμο και από τις δημόσιες εκδηλώσεις αποκλείονται σύντροφοι που έκφρασαν συγκεκριμένες απόψεις στο αχτίφ, στα όργανα ότι κι αν λες δεν παίρνεται υπόψη και οι προφορικές εισηγήσεις, κυρίως του ΡΡ, γίνονται αποφάσεις και προωθούνται και ζυμώνονται προς την οργάνωση. Έκτοτε κλιμακώνεται ένας πόλεμος και επισημοποιείται η ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση, οι εκατέρωθεν εξωοργανωτικές διαμορφώσεις και συννενοήσεις.
    9. Από το αχτιφ και μετά, είχαμε δύο επιλογές. Ή να σωπάσουμε και να κάτσουμε στην γωνία, μέχρι να περάσει η μπόρα (που απ’ ότι φαίνεται δεν θα περνούσε) ή να προσπαθούμε να κατακτήσουμε το δικαίωμά μας να γίνει συζήτηση και να πούμε την άποψή μας σε μια ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση; Επιλέξαμε το δεύτερο και από εκεί γεννήθηκε δύο και πλέον μήνες μετά και η ομαδοποίηση και η λίστα μιας μικρής ομάδας μελών. Όμως το ερώτημα παραμένει. Ποιος και τι ώθησε να φτιαχτεί ομαδοποίηση; Ποιος δεν άφησε άλλα περιθώρια; Υπήρχαν περιθώρια, και αν ναι ποια, όταν από την ανασυγκρότηση και μετά αναπτύσσεται μια συστηματική ανθρωποφαγία; Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το ΚΟ που έγινε 22-23/10 και εκεί ζητήθηκε προσφυγή στη βάση, συνέδριο και συνθετική πολιτική συζήτηση για να επιλυθεί η κρίση στην ΚΟΕ. Εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής για όργανο της ΚΟΕ επίθεση και φραστικός προπηλακισμός. Ο φανατισμός ήταν τέτοιος, με προειδοποιήσεις ότι πάμε για διάσπαση και για να «χτυπηθούμε», που αποσύρθηκε η πρόταση για ένα συντεταγμένο σώμα. Ποιος αλήθεια δεν νοιαζόταν για την διάλυση της ΚΟΕ; Εκεί δηλώνεται ξεκάθαρα από την οριακή πλειοψηφία του ΚΟ, ότι από δω και πέρα θα πηγαίνει να πιάνει έξω από διαδικασίες μέλη της οργάνωσης, για να τα πείσει ενάντια στην αντικομματική ομάδα. Έκτοτε μιλάμε για δύο φράξιες μέσα στην ΚΟΕ και για μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές. Όσο και να εκτιμούμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι γιατί στην αντιπαράθεση αυτή, αναπτύσσονται άσχημες πλευρές και φανατισμοί (εκατέρωθεν) και χαλάνε σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα σε κοινούς αγώνες. Από την πλευρά μας το θεωρούμε πολύ κακή εξέλιξη αλλά και μια νόμιμη άμυνα. Άλλο δρόμο δεν είχαμε. Μιλάμε για δύο φράξιες και ας υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία μόνο για την μία. Όμως η εδώ και 3 μήνες παράκαμψη του ΚΟ Θεσσαλονίκης και η απευθείας «σύνδεση» μελών του γραφείου πόλης με την Αθήνα, οι μονόπλευρες ενημερώσεις ολόκληρων οργανώσεων (πχ Κρήτης), οι αποφάσεις της γραμματείας για επιτροπεία στα όργανα της νεολαίας, η διάχυση της πληροφορίας ανά την Ελλάδα για το τι έγινε στο τάδε όργανο ή στην τάδε εκδήλωση (και με ταυτόσημη επιχειρηματολογία), είναι καθαρότατες πολιτικές ενδείξεις για λειτουργία της πλειοψηφίας του ΚΟ με όρους ομαδοποίησης. Από τη μεριά μας δεν παρακολουθούμε εδώ και μήνες κάποιο mail συντρόφου της άλλης άποψης, και άρα τεχνικές αποδείξεις δεν υπάρχουν.
    10. Η ύπαρξη πλατφόρμας και τα πολιτικά ζητήματα. Η πλειοψηφία του ΚΟ μας κατηγορεί ότι θέλαμε απλά να κάνουμε το παιχνίδι μας χωρίς να έχουμε άποψη και «πλατφόρμα» για το που θέλουμε να πάμε, τι θέλουμε να κάνει η ΚΟΕ. Όντως, από την πλευρά μας δεν υπήρξε πλατφόρμα, γιατί δεν υπήρξαμε ως φράξια, παρά μόνο αρκετά μετά τα τελευταία γεγονότα όπως εξηγήθηκαν παραπάνω. Υπήρξαν όμως απόψεις. Μέσα στην κρίση έχουν τεθεί θέματα και αντιπαραθέσεις, μπροστά σε μια όλο και κλιμακούμενη διολίσθηση της ΚΟΕ σε απολίτικες ή και φιλοσοσιαλδημοκρατικές θέσεις, οι οποίες ποτέ δεν έφτασαν στην βάση της οργάνωσης. Ενδεικτικά:
    – Υπάρχει ένα θέμα πολιτικού και οργανωτικού σχεδίου μέσα στην κρίση. Η κρίση θα είναι ευκαιρία για την ΚΟΕ ή περίοδος όπου δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και πρέπει να αναδιπλωθούμε; Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ή δεν μπορούν να γίνουν πολλά; Θα είμαστε απλά παρατηρητές και σχολιαστές της πραγματικότητας ή ενεργά υποκείμενα αλλαγής της; Ποια είναι η στρατηγική και η τακτική της κομμουνιστικής αριστεράς απέναντι στην κρίση; Αρκούν οι γενικόλογες τοποθετήσεις που αναμένουν τον λαό να ξεσηκωθεί και περιγράφουν αυτό που πιθανά θα γίνει, αφαιρώντας διαρκώς το πολιτικό στοιχείο και ποιος θα τα κάνει αυτά; Όλα αυτά τα σύνθετα ζητήματα – δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι έχουμε επαρκείς απαντήσεις – πήγαμε να τα λήξουμε με γενικόλογες αναφορές για τον λαό, τον κανένα, την μεταπολίτευση του λαού, με ουραγό και κομπάρσο την ΚΟΕ στις επανεκκινήσεις του Σύριζα ή στα παντρέματά του με την υπό εκκόλαψη κεντροαριστερά (Κοτζιάς κλπ), την απουσία τοποθέτησης για την αριστερά και την αριστερή πολιτική μέσα στην κρίση.
    – Υπάρχει ένα πρόβλημα αναφοράς. Άλλο πράγμα η κριτική στην υπαρκτή αριστερά, άλλο πράγμα η συνεχής απολίτικη επίκληση του «κανένα» και του «νέου», μαζί με την γενικόλογη απαξία της αριστεράς που επί της ουσίας σε οδηγεί σε εκχώρηση, σε απραξία. Και το χειρότερο αυτή η πολιτική τελικά σε οδηγεί αμαχητί στην διολίσθηση στην νέα υπό διαμόρφωση κεντροαριστερά. Σε ένα πολιτικό σύστημα που ανατρέπεται ραγδαία και διαμορφώνονται νέα πολιτικά μπλοκ από την δεξιά έως την κεντροαριστερά, ποια η πολιτική μας για την αριστερά και την μετωπική της συγκρότηση; Ποιο το σχέδιο για το πολιτικό μέτωπο; Με ποιες συμμαχίες; Γιατί ακόμα και το ευρύτερο μέτωπο με αμφιλεγόμενες «πατριωτικές» δυνάμεις (Μίκης, Κοτζιάς, Πασοκογενείς κοκ) δεν περπατά; Και βέβαια ποιες οι πρωτοβουλίες μας για το κοινωνικό μέτωπο; Αντικειμενικά ποια είναι η φυσιογνωμία της ΚΟΕ στα θέματα αυτά; Ρίχνουμε ή όχι νερό στον μύλο σε μια υπό διαμόρφωση νέα σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ και Πασοκογενείς) αντί να προπαγανδίζουμε, προωθούμε την ιδέα μιας νέας διαφορετικής αριστερής μετωπικής συγκρότησης;
    – Υπάρχει ένα πρόβλημα σιωπηρών μετατοπίσεων που έχουν σχέση με τα παραπάνω. Το θέμα του χειρισμού του ζητήματος του ευρώ, από μια δύναμη που έχει σαν ιδρυτική της πράξη την αντιΕΕ ταυτότητα, οι χειρισμοί, οι διπλότητες, η σχετική αρθρογραφία από γραμματεία και Δρόμο. Υπήρξε μια λογική ειρήνευσης με τον ευρωπαϊσμό και τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα χτύπημα και μέτωπο απέναντι στις αντιεε δυνάμεις και στην αναπαραγωγή της ευρω-τρομοκρατίας του συστήματος (η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή);
    – Πως υπήρξε η μετατόπιση από την θέση «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νεκρό σχήμα και η επανεκκίνηση είναι προεκλογική κίνηση», στην εντατική συμμετοχή στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκδηλώσεις του, στα όργανά του, αλλά πάντα ως ουραγοί και σαν ακολουθητές στον Τσίπρα, απέναντι στα θέματα που έβαζε η ίδια η ζωή; (ευρώ, εκλογές, κεντροαριστερά κοκ).
    Από ένα σημείο και μετά, αν μίλαγες για αυτά μέσα στην ΚΟΕ, ήθελες την διάλυση της οργάνωσης!
    11. Οι «επαφές» εκτός ΚΟΕ.
    Σε αυτό το θέμα έγινε η μεγαλύτερη καπηλεία από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΚΟ. Σε αυτό το «μέγα σκάνδαλο» έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
    Πρώτον το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο αποτελούσε και αποτελεί γραμμή της οργάνωσης μας. Οι επαφές αυτές στα πλαίσια αυτά ήταν. Πριν διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις στην καθοδήγηση, υπήρξε δήλωση για αυτές τις όντως ατομικές επαφές του ΝΓ στην γραμματεία με πολλαπλές επισημάνσεις ότι δεν προχωράνε (συζητήσεις με Κουβελάκη, Λαπαβιτσα, Λαφαζάνη κοκ) και ότι έχουν τελειώσει.
    Δεύτερον, οι συγκεκριμένες κινήσεις για κείμενα υπογραφών κοκ, όπως φαίνονται και από τα e-mail, ναυάγησαν τον Σεπτέμβρη. Ένα από τα mail που δεν δόθηκαν διευκρινίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι με αυτούς. Η κρίση στην ΚΟΕ οξύνεται από τον Οκτώβρη. Γιατί;
    Τρίτον, είναι αστείο να «στήνεται» η οργάνωση με το επιχείρημα ότι αυτές οι κινήσεις επιδιώκουν την διάλυση της ΚΟΕ. Και να παντρεύεται μάλιστα με την θέση για ανάγκη μετασχηματισμών στην κομμουνιστική αριστερά, ανάγκη που έχει τεθεί και ιστορικά και από άποψη δρώντων υποκειμένων στην χώρα μας (ο Δρόμος προϊόν αυτής της πολιτικής είναι). Είναι απαγορευμένη αυτή η συζήτηση; Ο κομμουνιστικός φορέας του 21ου αιώνα θα είναι η ΚΟΕ και η γραμμική ανάπτυξή της; Αυτά έχουν τεθεί από το 1ο συνέδριο της ΚΟΕ. Ο τρόπος, η μέθοδος, ο χρόνος έχουν σημασία, αλλά μέσα στην επιτάχυνση του ιστορικού χρόνου μέσα στην κρίση, εμείς επιλέξαμε να δαιμονοποιήσουμε αυτό το ζήτημα.
    Τέταρτον τον Ιούλιο είχε γίνει ένα κλιμάκιο του ΚΟ Αθήνας για να εξετάσουμε προβλήματα που υπήρχαν στην εκπροσώπησή μας στον ΣΥΡΙΖΑ (ΝΓ), και στο ΜΑΑ (Χρ. Καρ.). Ο πρώτος διαπομπεύεται για τα e-mail που έστελνε γύρω από κείμενα. Ο δεύτερος που υπέγραφε κείμενα (πχ πρωτοβουλία ενάντια στην ΕΕ), για τα οποία υπήρξε απόφαση να μην τα υπογράψουμε, ξεχάστηκε και αρθρογραφεί στον Δρόμο.
    12. Οι «σπασμένοι» νέοι που θέλουν να «αράξουν» και δεν ενδιαφέρονται για την ΚΟΕ.
    Η πλειοψηφία της οργάνωσης, μας γνωρίζει με ονοματεπώνυμο. Για την μέχρι προχθές προσφορά μας στην εργατική δουλειά, στην συνοικιακή δουλειά, στις πλατείες, στο σπουδαστικό, στην ενδυνάμωση της ΚΟΕ, στην ύπαρξη μιας ζωηρής, ζωντανής, αναπτυσσόμενης ΚΟΕ. Η μεταβατική ηλικία μερικών από εμάς και το περιβάλλον της κρίσης διαμορφώνουν δύσκολες συνθήκες. Οι περισσότεροι δεν σταματήσαμε ποτέ να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που μας έβαζε η οργάνωση, άλλοι τίμια και με ειλικρινή τρόπο δηλώσαμε την πρόθεσή μας να απαλλαγούμε από κάποιες ευθύνες. Κανείς μας όμως δεν δήλωσε ποτέ παραίτηση από το ΚΟ, προσπαθούσαμε να ανταπεξέλθουμε, δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από την υπόθεση του κινήματος. Η επιχειρηματολογία για τους «σπασμένους» πιτσιρικάδες που δήθεν βάζουν θέματα γιατί έχουν κλατάρει θυμίζει άλλες κακές παλιές εποχές που το μότο αυτό ήταν η μόνιμη απάντηση ευκολίας και αποδιοπομπαίου τράγου, μπροστά σε συνθήκες αδυναμίας συνολικότερων απαντήσεων. Και επειδή γίνεται άλλη μια σκύλευση σχετικά με το ότι το τελευταίο διάστημα απλά φραξιονίζαμε και αδιαφορούσαμε για την πορεία της ΚΟΕ, υπάρχουν καταγεγραμμένες τοποθετήσεις μας και εισηγήσεις για την μάχη ενάντια στα χαράτσια, για τις μάχες προ της απεργίας 19-20/10 και τις παρελάσεις 28/10, για τις πλατείες, για την δουλειά στην σπουδάζουσα, την οργανωτική ανάπτυξη κοκ. Γιατί τέτοια προσπάθεια όμως πραγματικά να «σπάσουν» άνθρωποι ηθικά και πολιτικά;
    13. Υπάρχει διέξοδος;
    Η πλειοψηφία του ΚΟ, σκηνοθέτησε την «αποκάλυψη της φράξιας», μία μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΟ στις 14-15/01, ενώ είχε υποκλέψει το e-mail του ΠΚ μήνες πριν. Γιατί δεν τα έθεσε υπόψιν της ΚΕΕ αμέσως; Γιατί δεν κάλεσε έκτακτο ΚΟ και συντεταγμένες διαδικασίες της οργάνωσης για να απολογηθούμε και επέλεξε την απευθείας αποστολή στην λίστα; Και μάλιστα κάλεσε και στην συνεδρίαση μέλη της ΚΟΕ, για να έχουμε τι; Λαϊκό δικαστήριο; Κάτι άλλο; Η σκηνοθεσία είχε συγκεκριμένη στοχοθεσία. Τα «κεφάλια της αντιπολίτευσης». Όπως η ανασυγκρότηση είχε στόχο το κεφάλι του ΝΓ και η μετά το αχτιφ ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση το κεφάλι του ΧΚ. Σε ραντεβού μελών του ΚΟ και από τις δύο πλευρές, την τελευταία βδομάδα, υπήρξε από την πλευρά μας αίτημα για να κάνουμε όλοι βήματα πίσω, να κάτσουμε να συνεννοηθούμε όπου μπορούμε, να μην πάμε για διάλυση. Πολλοί από εμάς έθεσαν τις «θέσεις» τους στα όργανα στην διάθεση της οργάνωσης. Αυτά σύντροφοι, για όποιον θέλει να καταλάβει, δεν δείχνουν αποφασισμένη και αδίστακτη φράξια που θέλει να διαλύσει την οργάνωση. Σε όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία του ΚΟ, Αρνήθηκε πεισματικά γιατί στόχο είχε την σκηνοθεσία της διαπόμπευσής μας. Και με βάση την απόφαση του ΚΟ, την διαγραφή μας. Με οποιοδήποτε κόστος. Ο ίδιος αδίστακτος τρόπος που στήθηκε η αντιπαράθεση εντός ΚΟΕ, εδώ και ένα χρόνο, η ίδια αδίστακτη ανθρωποφαγία, εκφράστηκε και με τις τελευταίες κινήσεις που αδιαφορούν για το κόστος στην ΚΟΕ, σε ανθρώπους, σε αγωνιστές. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει θέληση για ενωτικό και πολιτικό συνέδριο με ψήφιση ενός νέου ΚΟ, χωρίς κανέναν από τους πρωταγωνιστές της καθοδηγητικής κρίσης της ΚΟΕ από όλες τις πλευρές. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει θέληση και επιθυμία για αποκατάσταση της ψυχικής ενότητας, ώστε να αποκατασταθεί και η πολιτική ενότητα.
    Μαζί με την συγκεκριμένη απολογία μας προς τα μέλη της ΚΟΕ, στέλνουμε και ένα αρχείο με ανταλλαγή πολιτικών απόψεων στην περιβόητη λίστα, με προσωπικούς προβληματισμούς ανάμεσα σε 2-3 μέλη του ΚΟ νωρίτερα από το αχτίφ, που δείχνουν τα αδιέξοδα – μέσα στις πνιγμένες διαδικασίες της οργάνωσης – πολλών από ‘μας.
    Το κείμενα αυτά είναι μία πρώτη απάντηση προς τα μέλη της ΚΟΕ. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να στείλουμε σε επόμενο χρόνο δύο ακόμα κείμενα. Το ένα για τον απολογισμό της ΚΟΕ μετά το 2ο συνέδριο και ένα ακόμα για τις πολιτικές διαφωνίες και την πολιτική γραμμή της ΚΟΕ.

    Τα καθαιρεθέντα μέλη του ΚΟ:
    Γαλάνης Νίκος, Παπαποστόλου Αποστόλης, Χαραλαμπίδης Αποστόλης, Κουτσιανάς Πάνος, Κουτσιανάς Παντελής, Μητρόπουλος Δημήτρης, Κατσούλας Χρήστος, Κόγκας Σπύρος, Κωστόπουλος Κώστας, Κοδέλας Δημήτρης, Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος, Χατζηνάκης Βασίλης

  11. Ο/Η Ανακοίνωση λέει:

    Δεν είναι από εσωτερική αλληλογραφία, είναι η δημόσια τοποθέτηση μας για την κρίση στην ΚΟΕ.

    Τα καθαιρεμένα μέλη του ΚΟ της ΚΟΕ

    1. Αισθανόμαστε την ανάγκη για αυτοκριτική τοποθέτηση και για μια δημόσια συγγνώμη προς τα μέλη της ΚΟΕ για τις ευθύνες που είχαμε για τον τρόπο που εξελίχθηκε και κλιμακώθηκε μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές μέσα στα πλαίσια της οργάνωσης. Γνωρίζουμε ότι πολλοί σύντροφοι εδώ και καιρό σοκαρίστηκαν, πληγώθηκαν, απογοητεύτηκαν και αυτό μας βαραίνει. Η χωρίς αρχές αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την μέθοδο αποστολής των τελευταίων email (κατευθείαν στη λίστα koegsf) από την πλευρά της πλειοψηφίας της Γραμματείας, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του ΚΟ για να δημιουργήσει τετελεσμένα χωρίς περιθώριο, χωρίς καν να δοθεί η δυνατότητα λογοδοσίας μέσα στο όργανο ή στην ΚΕΕ.
    2. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δώσουμε την δική μας αφήγηση για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, γιατί έχουμε συναίσθηση ότι πολλοί σύντροφοι της ΚΟΕ έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα. Οι εύκολες διαπιστώσεις και η εικόνα που φαίνεται να δημιουργείται ότι ένα μέρος της καθοδήγησης κινούνταν μυστικά για να διαλύσει την οργάνωση ή ότι κάποιοι οδηγήθηκαν σε αυτές τις κινήσεις γιατί επιδίωκαν την εξουσία ή ανάποδα ότι επιδίωκαν την ιδιώτευση, ούτε πολιτικοποιούν την συζήτηση, ούτε φωτίζουν τα αίτια της κρίσης της ΚΟΕ. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να θέσουμε στην κρίση της οργάνωσης τα ζητήματα, όπως εδώ και 1,5 χρόνο εκτυλίχθηκαν, με χρονολογική σειρά – και όχι με σκηνοθετημένο copy-paste – γιατί έχει σημασία και πως κλιμακώθηκαν και πως «ξέφυγαν» από τις φυσιολογικές λειτουργίες και το γιατί.
    3. Η ΚΟΕ βρέθηκε μέσα στη δίνη της κρίσης της Αριστεράς – μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας κρίσης που καθορίζεται από τις αδυναμίες της Αριστεράς – της ΚΟΕ συμπεριλαμβανομένης – να δώσει απαντήσεις και διέξοδο για τον λαό και τον τόπο σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του καπιταλισμού, σε μια καταστροφική περίοδο για τη χώρα. Αλλά αυτό είναι προφανώς μια μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί από το παρόν κείμενο -και που δεν επιτράπηκε ποτέ, δεν δόθηκε χώρος και χρόνος για να γίνει αυτή η συζήτηση. Το πρόβλημα στην ΚΟΕ όμως δεν ήταν μόνο η αδυναμία απάντησης. Είναι ότι δεν επιτράπηκε αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό της οργάνωσης και είναι διπλό το πρόβλημα γιατί δεν επιτράπηκε αυτή η συζήτηση, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΟΕ αναπτύχθηκαν διαφορετικές απόψεις στην καθοδήγηση της ΚΟΕ, πράγμα θετικό και όχι αρνητικό κατ’ ανάγκη.
    4. Η κρίση της ΚΟΕ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε ως μια κρίση της καθοδήγησης ανάμεσα στους βασικούς ανθρώπους, περίπου από την έναρξη της νέας καθεστωτικής φάσης στην Ελλάδα. Οι έντονοι τσακωμοί μέσα στη Γραμματεία, η διάρρηξη των προσωπικών σχέσεων 2 βασικών μελών της καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της εσωκομματικής κατάστασης. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για μικρές οργανώσεις όπως η ΚΟΕ. Μετά από την αποτυχία και της Ελεύθερης Αττικής, αλλά όχι συνολική αποτυχία της οργάνωσης πανελλαδικά, τον Νοέμβρη του 2010, θα μπορούσε να επιλεχθεί μια διεξοδική, φυσιολογική και ήρεμη συζήτηση, κυρίως μεταξύ αυτών των βασικών ανθρώπων, για να δρομολογηθεί μια πορεία διόρθωσης των υπαρκτών στρεβλώσεων της προηγούμενης περιόδου της ΚΟΕ. Αντί αυτού, που θα συνέβαλλε στην ουσιαστική ανασυγκρότηση, επιλέχθηκε, από τον Φλεβάρη του 2011, η διαδικασία μιας προσχηματικής ανασυγκρότησης σαν βασικό όχημα πολιτικής αναίρεσης όλης της προηγούμενης πορείας και βασικών εκφραστών αυτής. Στην ανάγκη ανασυγκρότησης της οργάνωσης υπάρχει πλήρης συμφωνία, στην μεθόδευση όμως της ανθρωποφαγίας καθώς και στις πολιτικές της προεκτάσεις υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες.
    5. Μέσα σε μια τέτοια πορεία, μια σειρά στελεχών που είτε είχαν προσωπικές διενέξεις με την βασική καθοδηγητική ομάδα της προηγούμενης περιόδου, είτε αισθανόντουσαν πολιτικά παραμερισμένοι είτε είχαν διαφωνίες στον τρόπο συγκρότησης και δράσης της ΚΟΕ από την ίδρυσή της και μετά, βρήκαν εύφορο έδαφος και συσπειρώθηκαν στην παραπάνω διαδικασία.
    6. Στα παραπάνω έχει ο καθένας από μας προσωπική ευθύνη για τον τρόπο που ψηφίσαμε ή συμμετείχαμε στις διαδικασίες αυτές. Συνεχίστηκε ένα από τα βασικά κουσούρια του ΚΟ, από ιδρύσεως ΚΟΕ, που είναι «ένας εισηγείται – οι υπόλοιποι συμφωνούν» και λόγω «παραδοσιακής αθωότητας» και εμπιστοσύνης μεταξύ μας, τα προβλήματα που εντοπίζαμε και το κακό κλίμα θεωρούσαμε ότι με κάποιον τρόπο θα λυθούν.
    7. Τα παραπάνω τίθενται γιατί αυτή η «βίαιη» αλλαγή πλεύσης της οργάνωσης και άρνησης της προηγούμενης πορείας της, χωρίς εκτεταμένους, βαθιούς και συγκεκριμένους απολογισμούς, χωρίς επί της ουσίας συλλογική και ατομική αυτοκριτική, με έντονο το στοιχείο των προσωπικών αντιπαραθέσεων, αποτελούν την βάση για ότι ακολούθησε και κλιμακώθηκε μετά. Και τονίζουμε, όλα αυτά σε ένα περιβάλλον κρισιακό, ρευστό, με όχι εύκολες απαντήσεις στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, με ενδείξεις ότι κανενός φορέα το πολιτικό σχέδιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ίδια την ζωή.
    8. Τον Μάιο ψηφίσαμε την εισήγηση για την ΠΟΚΔ. Ένα κείμενο γενικών εκτιμήσεων και γενικής πολιτικής κατεύθυνσης, το οποίο ήταν απ’ όλους αποδεκτό ότι απαιτούσε εξειδικεύσεις, γεμίσματα και συγκεκριμενοποιήσεις. Μετά τις πλατείες και μέσα στην συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας (συμφωνία 21ης Ιουλίου), στο ΚΟ (αρχές Ιουλίου) γίνεται συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Εκεί τίθενται πρώτη φορά με πιο μαζικό τρόπο, σε εισήγηση που έγινε, και χωρίς καμιά απολύτως συνεννόηση, η ανάγκη να συγκεκριμενοποιήσουμε θέσεις και πρωτοβουλίες, να συζητήσουμε πιο αναλυτικά για τις απαραίτητες κινήσεις, που πρέπει να κάνει η ΚΟΕ για την οικοδόμηση πολιτικού μετώπου, να πάρουμε πρωτοβουλίες αντίστασης απέναντι στην επικείμενη χρεοκοπία, ένας προβληματισμός που φάνηκε ότι υπήρξε σε πρωτόλειο επίπεδο στη βάση της οργάνωσης ήδη από τις διαδικασίες συζήτησης της γραμμής. Η μόνιμη απάντηση σε αυτές τις απόψεις ήταν να κόβεται η συζήτηση διότι «έχουμε γραμμή», «τα μέτωπα που λέτε μας γυρίζουν στα παιχνίδια με την αριστερά», «η οργάνωση πρέπει να κάνει ανασυγκρότηση και όχι να τρέχει». Υπάρχει η πρόταση για εκτεταμένη συζήτηση απολογισμού της ΚΟΕ μετά το καλοκαίρι ώστε να υπάρχει κοινή βάση εκκίνησης και όχι αυθαιρεσίες. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΟ στις 3 Σεπτέμβρη και αφού η συζήτηση για τον απολογισμό τρώγεται χωρίς εξηγήσεις, η εισήγηση καταλήγει σε αποφάσεις για τους «3 κύκλους επαφών» με κόσμο εκτός-εντός ΚΟΕ και μια εσωτερική αναδίπλωση της ΚΟΕ, αντί για μια εξώστρεφη δράση. Εκεί πρώτη φορά, αρκετά μέλη του ΚΟ, βάζουν διαφωνίες για την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για το πολιτικό μέτωπο, για την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για την αντίσταση του λαού, για την διασταλτική ερμηνεία της γραμμής της ΠΟΚΔ στην μονοκαλλιέργεια περί ανατροπής του πολιτικού συστήματος – μεταπολίτευση του λαού. Η απάντηση στις διαφωνίες συνεχίζει να είναι «γραμμή έχουμε», «αυτά που λέτε είναι εκτός γραμμής» κοκ. Η ατομική εισήγηση του ΡΡ προς το ΚΟ κατεβαίνει στην οργάνωση χωρίς καμία σύνθεση ή διαφοροποίηση με βάση τη συζήτηση και αυτό έκτοτε έγινε ο μοναδικός τρόπος αποφάσεων σε επίπεδο γραμματείας και ΚΟ. Σε αυτό το ΚΟ υπάρχει επιμονή να κάνουμε κάποια στιγμή μια συζήτηση για το θέμα της αριστεράς και των πρωτοβουλιών μας γύρω από την γραμμή του πολιτικού μετώπου. Δύο μέρες σε συζήτηση του ΧΚ με τον ΡΡ γύρω από αυτά τα θέματα ο ΧΚ προτείνει την κατεύθυνση του μετώπου με πέραν της αριστεράς δυνάμεις (Σπίθα, Καζάκης) με ειδική πίεση σε αντιΕΕ-ανεξαρτησιακές δυνάμεις στην αριστερά. Μετά από λίγες μέρες γίνεται πανελλαδική γραμματεία με παρουσία της ΚΕΕ. Εκεί είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα μέτωπο-αριστεράς (θέματα στα οποία μέχρι τότε δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις) και ζητιέται από τον ΧΚ να συζητηθούν σε ΚΟ, να παρθούν αποφάσεις με πλειοψηφίες αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι αποφάσεις σαφείς και όχι κατά το δοκούν ερμηνευόμενες. Η επίμονη απάντηση είναι να πάμε σε αχτίφ και ο καθένας από τη γραμματεία και το ΚΟ να πει την άποψή του απολύτως ελεύθερα και να κατεβάσει όποιο κείμενο θέλει. Αυτή η απάντηση δίνεται με μεγάλη έμφαση. Σε επόμενη γραμματεία μία βδομάδα πριν το αχτίφ 7-8/10 με θέμα «αριστερά», ο ΧΚ δίνει το κείμενο του στην γραμματεία. Αφού δέχεται εξαντλητική επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς, ζητιέται να μην κατέβει το κείμενο στο αχτίφ. Προφανώς δεν γίνεται αποδεκτό (με δεδομένη την ήδη ειλημμένη απόφαση για ελεύθερη συζήτηση) και έκτοτε κλιμακώνεται η χωρίς αρχές αντιπαράθεση στα πλαίσια της καθοδήγησης και μετά το αχτίφ και στα μέλη των γραφείων. Το βασικό επιχείρημα για την «μεθόδευση» είναι γιατί στο αχτίφ υπήρξαν στελέχη που συμφώνησαν με το κείμενο του ΧΚ. Ξεχνιέται ότι το προηγούμενο διάστημα η Οργανωτική Επιτροπή, έβρισκε ισχυρές διαφωνίες, ενστάσεις και προβληματισμούς σε ταξίδια που έκανε ανά την Ελλάδα (γραφείο Θεσσαλονίκης, σπουδάζουσα Πάτρας κοκ) στην προσπάθειά τους να πείσουν για την πληρότητα της γραμμής της ΚΟΕ(χωρίς να είναι αρμοδιότητα της). Αυτοί οι σύντροφοι, μέσα από συμφωνημένη διαδικασία, είχαν πάρει 3 κείμενα (Κατσούλας, Καραμάνος, Τσίπρας). Και τοποθετήθηκαν με βάση αυτά. Απαγορευόταν να συμφωνήσουν με το κείμενο Κατσούλα; Το κείμενο Κατσούλα, ενώ ήταν το πιο ήπιο σε κριτική προς την «επίσημη» γραμμή, η αντιμετώπισή του από τον ΡΡ στο άνοιγμα της διαδικασίας ήταν σφοδρή, επιθετική με όρους προπηλακισμού. Γιατί; Αν επιλεγόταν μια συζήτηση, με διαφωνίες και συμφωνίες, με πολιτικό τρόπο και όχι με όρους στησίματος και φιμώματος ενός στελέχους και με κατηγορίες για ύπουλες μεθοδεύσεις και σκοτεινά κέντρα, θα μιλάγαμε διαφορετικά σήμερα; Μετά το αχτίφ και με την καταγγελία της «σκοτεινής ομάδας που θέλει να μας ξαναπάει στην αριστερά», γίνεται συστηματική εξωοργανωτική διαμόρφωση, γίνονται συζητήσεις με μέλη που δεν ήταν στο αχτίφ, από τον Δρόμο και από τις δημόσιες εκδηλώσεις αποκλείονται σύντροφοι που έκφρασαν συγκεκριμένες απόψεις στο αχτίφ, στα όργανα ότι κι αν λες δεν παίρνεται υπόψη και οι προφορικές εισηγήσεις, κυρίως του ΡΡ, γίνονται αποφάσεις και προωθούνται και ζυμώνονται προς την οργάνωση. Έκτοτε κλιμακώνεται ένας πόλεμος και επισημοποιείται η ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση, οι εκατέρωθεν εξωοργανωτικές διαμορφώσεις και συννενοήσεις.
    9. Από το αχτιφ και μετά, είχαμε δύο επιλογές. Ή να σωπάσουμε και να κάτσουμε στην γωνία, μέχρι να περάσει η μπόρα (που απ’ ότι φαίνεται δεν θα περνούσε) ή να προσπαθούμε να κατακτήσουμε το δικαίωμά μας να γίνει συζήτηση και να πούμε την άποψή μας σε μια ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση; Επιλέξαμε το δεύτερο και από εκεί γεννήθηκε δύο και πλέον μήνες μετά και η ομαδοποίηση και η λίστα μιας μικρής ομάδας μελών. Όμως το ερώτημα παραμένει. Ποιος και τι ώθησε να φτιαχτεί ομαδοποίηση; Ποιος δεν άφησε άλλα περιθώρια; Υπήρχαν περιθώρια, και αν ναι ποια, όταν από την ανασυγκρότηση και μετά αναπτύσσεται μια συστηματική ανθρωποφαγία; Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το ΚΟ που έγινε 22-23/10 και εκεί ζητήθηκε προσφυγή στη βάση, συνέδριο και συνθετική πολιτική συζήτηση για να επιλυθεί η κρίση στην ΚΟΕ. Εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής για όργανο της ΚΟΕ επίθεση και φραστικός προπηλακισμός. Ο φανατισμός ήταν τέτοιος, με προειδοποιήσεις ότι πάμε για διάσπαση και για να «χτυπηθούμε», που αποσύρθηκε η πρόταση για ένα συντεταγμένο σώμα. Ποιος αλήθεια δεν νοιαζόταν για την διάλυση της ΚΟΕ; Εκεί δηλώνεται ξεκάθαρα από την οριακή πλειοψηφία του ΚΟ, ότι από δω και πέρα θα πηγαίνει να πιάνει έξω από διαδικασίες μέλη της οργάνωσης, για να τα πείσει ενάντια στην αντικομματική ομάδα. Έκτοτε μιλάμε για δύο φράξιες μέσα στην ΚΟΕ και για μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές. Όσο και να εκτιμούμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι γιατί στην αντιπαράθεση αυτή, αναπτύσσονται άσχημες πλευρές και φανατισμοί (εκατέρωθεν) και χαλάνε σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα σε κοινούς αγώνες. Από την πλευρά μας το θεωρούμε πολύ κακή εξέλιξη αλλά και μια νόμιμη άμυνα. Άλλο δρόμο δεν είχαμε. Μιλάμε για δύο φράξιες και ας υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία μόνο για την μία. Όμως η εδώ και 3 μήνες παράκαμψη του ΚΟ Θεσσαλονίκης και η απευθείας «σύνδεση» μελών του γραφείου πόλης με την Αθήνα, οι μονόπλευρες ενημερώσεις ολόκληρων οργανώσεων (πχ Κρήτης), οι αποφάσεις της γραμματείας για επιτροπεία στα όργανα της νεολαίας, η διάχυση της πληροφορίας ανά την Ελλάδα για το τι έγινε στο τάδε όργανο ή στην τάδε εκδήλωση (και με ταυτόσημη επιχειρηματολογία), είναι καθαρότατες πολιτικές ενδείξεις για λειτουργία της πλειοψηφίας του ΚΟ με όρους ομαδοποίησης. Από τη μεριά μας δεν παρακολουθούμε εδώ και μήνες κάποιο mail συντρόφου της άλλης άποψης, και άρα τεχνικές αποδείξεις δεν υπάρχουν.
    10. Η ύπαρξη πλατφόρμας και τα πολιτικά ζητήματα. Η πλειοψηφία του ΚΟ μας κατηγορεί ότι θέλαμε απλά να κάνουμε το παιχνίδι μας χωρίς να έχουμε άποψη και «πλατφόρμα» για το που θέλουμε να πάμε, τι θέλουμε να κάνει η ΚΟΕ. Όντως, από την πλευρά μας δεν υπήρξε πλατφόρμα, γιατί δεν υπήρξαμε ως φράξια, παρά μόνο αρκετά μετά τα τελευταία γεγονότα όπως εξηγήθηκαν παραπάνω. Υπήρξαν όμως απόψεις. Μέσα στην κρίση έχουν τεθεί θέματα και αντιπαραθέσεις, μπροστά σε μια όλο και κλιμακούμενη διολίσθηση της ΚΟΕ σε απολίτικες ή και φιλοσοσιαλδημοκρατικές θέσεις, οι οποίες ποτέ δεν έφτασαν στην βάση της οργάνωσης. Ενδεικτικά:
    – Υπάρχει ένα θέμα πολιτικού και οργανωτικού σχεδίου μέσα στην κρίση. Η κρίση θα είναι ευκαιρία για την ΚΟΕ ή περίοδος όπου δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και πρέπει να αναδιπλωθούμε; Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ή δεν μπορούν να γίνουν πολλά; Θα είμαστε απλά παρατηρητές και σχολιαστές της πραγματικότητας ή ενεργά υποκείμενα αλλαγής της; Ποια είναι η στρατηγική και η τακτική της κομμουνιστικής αριστεράς απέναντι στην κρίση; Αρκούν οι γενικόλογες τοποθετήσεις που αναμένουν τον λαό να ξεσηκωθεί και περιγράφουν αυτό που πιθανά θα γίνει, αφαιρώντας διαρκώς το πολιτικό στοιχείο και ποιος θα τα κάνει αυτά; Όλα αυτά τα σύνθετα ζητήματα – δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι έχουμε επαρκείς απαντήσεις – πήγαμε να τα λήξουμε με γενικόλογες αναφορές για τον λαό, τον κανένα, την μεταπολίτευση του λαού, με ουραγό και κομπάρσο την ΚΟΕ στις επανεκκινήσεις του Σύριζα ή στα παντρέματά του με την υπό εκκόλαψη κεντροαριστερά (Κοτζιάς κλπ), την απουσία τοποθέτησης για την αριστερά και την αριστερή πολιτική μέσα στην κρίση.
    – Υπάρχει ένα πρόβλημα αναφοράς. Άλλο πράγμα η κριτική στην υπαρκτή αριστερά, άλλο πράγμα η συνεχής απολίτικη επίκληση του «κανένα» και του «νέου», μαζί με την γενικόλογη απαξία της αριστεράς που επί της ουσίας σε οδηγεί σε εκχώρηση, σε απραξία. Και το χειρότερο αυτή η πολιτική τελικά σε οδηγεί αμαχητί στην διολίσθηση στην νέα υπό διαμόρφωση κεντροαριστερά. Σε ένα πολιτικό σύστημα που ανατρέπεται ραγδαία και διαμορφώνονται νέα πολιτικά μπλοκ από την δεξιά έως την κεντροαριστερά, ποια η πολιτική μας για την αριστερά και την μετωπική της συγκρότηση; Ποιο το σχέδιο για το πολιτικό μέτωπο; Με ποιες συμμαχίες; Γιατί ακόμα και το ευρύτερο μέτωπο με αμφιλεγόμενες «πατριωτικές» δυνάμεις (Μίκης, Κοτζιάς, Πασοκογενείς κοκ) δεν περπατά; Και βέβαια ποιες οι πρωτοβουλίες μας για το κοινωνικό μέτωπο; Αντικειμενικά ποια είναι η φυσιογνωμία της ΚΟΕ στα θέματα αυτά; Ρίχνουμε ή όχι νερό στον μύλο σε μια υπό διαμόρφωση νέα σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ και Πασοκογενείς) αντί να προπαγανδίζουμε, προωθούμε την ιδέα μιας νέας διαφορετικής αριστερής μετωπικής συγκρότησης;
    – Υπάρχει ένα πρόβλημα σιωπηρών μετατοπίσεων που έχουν σχέση με τα παραπάνω. Το θέμα του χειρισμού του ζητήματος του ευρώ, από μια δύναμη που έχει σαν ιδρυτική της πράξη την αντιΕΕ ταυτότητα, οι χειρισμοί, οι διπλότητες, η σχετική αρθρογραφία από γραμματεία και Δρόμο. Υπήρξε μια λογική ειρήνευσης με τον ευρωπαϊσμό και τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα χτύπημα και μέτωπο απέναντι στις αντιεε δυνάμεις και στην αναπαραγωγή της ευρω-τρομοκρατίας του συστήματος (η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή);
    – Πως υπήρξε η μετατόπιση από την θέση «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νεκρό σχήμα και η επανεκκίνηση είναι προεκλογική κίνηση», στην εντατική συμμετοχή στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκδηλώσεις του, στα όργανά του, αλλά πάντα ως ουραγοί και σαν ακολουθητές στον Τσίπρα, απέναντι στα θέματα που έβαζε η ίδια η ζωή; (ευρώ, εκλογές, κεντροαριστερά κοκ).
    Από ένα σημείο και μετά, αν μίλαγες για αυτά μέσα στην ΚΟΕ, ήθελες την διάλυση της οργάνωσης!
    11. Οι «επαφές» εκτός ΚΟΕ.
    Σε αυτό το θέμα έγινε η μεγαλύτερη καπηλεία από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΚΟ. Σε αυτό το «μέγα σκάνδαλο» έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
    Πρώτον το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο αποτελούσε και αποτελεί γραμμή της οργάνωσης μας. Οι επαφές αυτές στα πλαίσια αυτά ήταν. Πριν διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις στην καθοδήγηση, υπήρξε δήλωση για αυτές τις όντως ατομικές επαφές του ΝΓ στην γραμματεία με πολλαπλές επισημάνσεις ότι δεν προχωράνε (συζητήσεις με Κουβελάκη, Λαπαβιτσα, Λαφαζάνη κοκ) και ότι έχουν τελειώσει.
    Δεύτερον, οι συγκεκριμένες κινήσεις για κείμενα υπογραφών κοκ, όπως φαίνονται και από τα e-mail, ναυάγησαν τον Σεπτέμβρη. Ένα από τα mail που δεν δόθηκαν διευκρινίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι με αυτούς. Η κρίση στην ΚΟΕ οξύνεται από τον Οκτώβρη. Γιατί;
    Τρίτον, είναι αστείο να «στήνεται» η οργάνωση με το επιχείρημα ότι αυτές οι κινήσεις επιδιώκουν την διάλυση της ΚΟΕ. Και να παντρεύεται μάλιστα με την θέση για ανάγκη μετασχηματισμών στην κομμουνιστική αριστερά, ανάγκη που έχει τεθεί και ιστορικά και από άποψη δρώντων υποκειμένων στην χώρα μας (ο Δρόμος προϊόν αυτής της πολιτικής είναι). Είναι απαγορευμένη αυτή η συζήτηση; Ο κομμουνιστικός φορέας του 21ου αιώνα θα είναι η ΚΟΕ και η γραμμική ανάπτυξή της; Αυτά έχουν τεθεί από το 1ο συνέδριο της ΚΟΕ. Ο τρόπος, η μέθοδος, ο χρόνος έχουν σημασία, αλλά μέσα στην επιτάχυνση του ιστορικού χρόνου μέσα στην κρίση, εμείς επιλέξαμε να δαιμονοποιήσουμε αυτό το ζήτημα.
    Τέταρτον τον Ιούλιο είχε γίνει ένα κλιμάκιο του ΚΟ Αθήνας για να εξετάσουμε προβλήματα που υπήρχαν στην εκπροσώπησή μας στον ΣΥΡΙΖΑ (ΝΓ), και στο ΜΑΑ (Χρ. Καρ.). Ο πρώτος διαπομπεύεται για τα e-mail που έστελνε γύρω από κείμενα. Ο δεύτερος που υπέγραφε κείμενα (πχ πρωτοβουλία ενάντια στην ΕΕ), για τα οποία υπήρξε απόφαση να μην τα υπογράψουμε, ξεχάστηκε και αρθρογραφεί στον Δρόμο.
    12. Οι «σπασμένοι» νέοι που θέλουν να «αράξουν» και δεν ενδιαφέρονται για την ΚΟΕ.
    Η πλειοψηφία της οργάνωσης, μας γνωρίζει με ονοματεπώνυμο. Για την μέχρι προχθές προσφορά μας στην εργατική δουλειά, στην συνοικιακή δουλειά, στις πλατείες, στο σπουδαστικό, στην ενδυνάμωση της ΚΟΕ, στην ύπαρξη μιας ζωηρής, ζωντανής, αναπτυσσόμενης ΚΟΕ. Η μεταβατική ηλικία μερικών από εμάς και το περιβάλλον της κρίσης διαμορφώνουν δύσκολες συνθήκες. Οι περισσότεροι δεν σταματήσαμε ποτέ να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που μας έβαζε η οργάνωση, άλλοι τίμια και με ειλικρινή τρόπο δηλώσαμε την πρόθεσή μας να απαλλαγούμε από κάποιες ευθύνες. Κανείς μας όμως δεν δήλωσε ποτέ παραίτηση από το ΚΟ, προσπαθούσαμε να ανταπεξέλθουμε, δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από την υπόθεση του κινήματος. Η επιχειρηματολογία για τους «σπασμένους» πιτσιρικάδες που δήθεν βάζουν θέματα γιατί έχουν κλατάρει θυμίζει άλλες κακές παλιές εποχές που το μότο αυτό ήταν η μόνιμη απάντηση ευκολίας και αποδιοπομπαίου τράγου, μπροστά σε συνθήκες αδυναμίας συνολικότερων απαντήσεων. Και επειδή γίνεται άλλη μια σκύλευση σχετικά με το ότι το τελευταίο διάστημα απλά φραξιονίζαμε και αδιαφορούσαμε για την πορεία της ΚΟΕ, υπάρχουν καταγεγραμμένες τοποθετήσεις μας και εισηγήσεις για την μάχη ενάντια στα χαράτσια, για τις μάχες προ της απεργίας 19-20/10 και τις παρελάσεις 28/10, για τις πλατείες, για την δουλειά στην σπουδάζουσα, την οργανωτική ανάπτυξη κοκ. Γιατί τέτοια προσπάθεια όμως πραγματικά να «σπάσουν» άνθρωποι ηθικά και πολιτικά;
    13. Υπάρχει διέξοδος;
    Η πλειοψηφία του ΚΟ, σκηνοθέτησε την «αποκάλυψη της φράξιας», μία μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΟ στις 14-15/01, ενώ είχε υποκλέψει το e-mail του ΠΚ μήνες πριν. Γιατί δεν τα έθεσε υπόψιν της ΚΕΕ αμέσως; Γιατί δεν κάλεσε έκτακτο ΚΟ και συντεταγμένες διαδικασίες της οργάνωσης για να απολογηθούμε και επέλεξε την απευθείας αποστολή στην λίστα; Και μάλιστα κάλεσε και στην συνεδρίαση μέλη της ΚΟΕ, για να έχουμε τι; Λαϊκό δικαστήριο; Κάτι άλλο; Η σκηνοθεσία είχε συγκεκριμένη στοχοθεσία. Τα «κεφάλια της αντιπολίτευσης». Όπως η ανασυγκρότηση είχε στόχο το κεφάλι του ΝΓ και η μετά το αχτιφ ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση το κεφάλι του ΧΚ. Σε ραντεβού μελών του ΚΟ και από τις δύο πλευρές, την τελευταία βδομάδα, υπήρξε από την πλευρά μας αίτημα για να κάνουμε όλοι βήματα πίσω, να κάτσουμε να συνεννοηθούμε όπου μπορούμε, να μην πάμε για διάλυση. Πολλοί από εμάς έθεσαν τις «θέσεις» τους στα όργανα στην διάθεση της οργάνωσης. Αυτά σύντροφοι, για όποιον θέλει να καταλάβει, δεν δείχνουν αποφασισμένη και αδίστακτη φράξια που θέλει να διαλύσει την οργάνωση. Σε όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία του ΚΟ, Αρνήθηκε πεισματικά γιατί στόχο είχε την σκηνοθεσία της διαπόμπευσής μας. Και με βάση την απόφαση του ΚΟ, την διαγραφή μας. Με οποιοδήποτε κόστος. Ο ίδιος αδίστακτος τρόπος που στήθηκε η αντιπαράθεση εντός ΚΟΕ, εδώ και ένα χρόνο, η ίδια αδίστακτη ανθρωποφαγία, εκφράστηκε και με τις τελευταίες κινήσεις που αδιαφορούν για το κόστος στην ΚΟΕ, σε ανθρώπους, σε αγωνιστές. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει θέληση για ενωτικό και πολιτικό συνέδριο με ψήφιση ενός νέου ΚΟ, χωρίς κανέναν από τους πρωταγωνιστές της καθοδηγητικής κρίσης της ΚΟΕ από όλες τις πλευρές. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει θέληση και επιθυμία για αποκατάσταση της ψυχικής ενότητας, ώστε να αποκατασταθεί και η πολιτική ενότητα.
    Μαζί με την συγκεκριμένη απολογία μας προς τα μέλη της ΚΟΕ, στέλνουμε και ένα αρχείο με ανταλλαγή πολιτικών απόψεων στην περιβόητη λίστα, με προσωπικούς προβληματισμούς ανάμεσα σε 2-3 μέλη του ΚΟ νωρίτερα από το αχτίφ, που δείχνουν τα αδιέξοδα – μέσα στις πνιγμένες διαδικασίες της οργάνωσης – πολλών από ‘μας.
    Το κείμενα αυτά είναι μία πρώτη απάντηση προς τα μέλη της ΚΟΕ. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να στείλουμε σε επόμενο χρόνο δύο ακόμα κείμενα. Το ένα για τον απολογισμό της ΚΟΕ μετά το 2ο συνέδριο και ένα ακόμα για τις πολιτικές διαφωνίες και την πολιτική γραμμή της ΚΟΕ.

    Τα καθαιρεθέντα μέλη του ΚΟ:
    Γαλάνης Νίκος, Παπαποστόλου Αποστόλης, Χαραλαμπίδης Αποστόλης, Κουτσιανάς Πάνος, Κουτσιανάς Παντελής, Μητρόπουλος Δημήτρης, Κατσούλας Χρήστος, Κόγκας Σπύρος, Κωστόπουλος Κώστας, Κοδέλας Δημήτρης, Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος, Χατζηνάκης Βασίλης

  12. Ο/Η ΞΑΛΑΦΡΩΣΑ λέει:

    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ… ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ

  13. Ο/Η ΠΠ λέει:

    OUUUUUUUU… egw 8elw na katagilw tin fimosi… san apokliros girizw na diavasw tin anakoinosi kai feugei ap to ena site sto allo prin tin teliosw… mexri tin mesi exw diavasei.. 3 fores….

  14. Ο/Η Fotis λέει:

    Επίσης δείτε την κουβέντα που διεξάγεται εδώ
    http://www.hidejekyl.blogspot.com/2012/01/17-2012.html

  15. Αγαπητοί φίλοι, θέλω κάτι να πω, με αφορμή όχι τόσο το γεγονότος της «διαρροής» των «εσωτερικών» κειμένων της ΚΟΕ, όσο την αντίδραση που υπήρξε σχετικά με την δημοσιοποίησή τους και συγκεκριμένα (1) το γεγονότος του κατεβάσματος των κειμένων και (2) την «καθωσπρεπική» έκρηξης του κυρίου k.s. πιο πάνω.
    1) Σας θυμίζω απλά, χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες, ότι λίγες μέρες πριν η wikipedia απεργούσε γιατί γίνεται μια προσπάθεια (με το SOPA και με το PIPA) στις ΗΠΑ να ελεγχθεί το διαδίκτυο από το εξουσιαστικό σύστημα. Ανεξάρτητα από τα προσχήματα πρόκειται για λογοκρισία.
    2) Θυμίζω επίσης ότι αν έχει επιτευχθεί κάτι στην ελληνική αριστερά (και δεν εννοώ την αριστερά των επιτελείων) είναι ότι χάρη στο διαδίκτυο αρχικά με το indymedia και μετά με τα blogs και τέλος με κάποια site σαν της ΠΑΣΑ και αν θέλετε και σαν το δικό μου είναι το σπάσιμο της στυγνής λογοκρισίας εκ μέρους των επιτελών της υπαρκτής Αριστεράς.
    Το διαδίκτυο έδωσε την δυνατότητα να συγκρούονται αδιαμεσολάβητα οι διαφορετικές απόψεις των αριστερών ανθρώπων χωρίς τον βραχνά των «αυθεντιών» της Αριστεράς.
    Ειδικά οι επιτελείς της ΚΟΕ (οι μεν και οι δε που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη σύγκρουση που είναι τεράστια κολακεία να την ονομάσουμε «φραξιονιστική») δεν έχουν καταφέρει στην πολιτική τους ζωή τίποτα περισσότερο από την διαστρέβλωση, την αποσιώπηση και την υποβάθμιση, με τον πιο ανήθικο και ποταπό τρόπο, οποιασδήποτε κριτικής έγινε εναντίον τους.
    Βεβαίως νοικοκύρηδες είσαστε στην ΠΑΣΑ, Νομίζω όμως ότι εν όψει της κατάστασης που υπάρχει νομίζω πως πρέπει να είσαστε φειδωλοί στον καθωσπρεπισμό και στην «συντροφικότητα» απέναντι στις αυθεντίες της Αριστεράς. Νομίζω επίσης ότι πρέπει να πάρετε μια θέση απέναντι στην απαράδεκτη «επίσημη» ανακοίνωση της ΚΟΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει και ρέστα για το χάλι της από το «διαδίκτυο».

  16. Ο/Η ΔΟ λέει:

    σύντροφε Κώστα,

    καταρχάς ένα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τη συμβολή της ΠΑΣΑ.

    Η δημοσιοποίηση εσωτερικών συζητήσεων, κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν είναι στοιχείο που σπάει τις λογοκρισίες και που συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας. Κάποιοι στην ΚΟΕ – ή όπου αλλού – αποφάσισαν να συζητήσουν μεταξύ τους το πως θα επιρρεάσουν τα πράγματα στην οργάνωσή τους. Καλώς συζητούσαν «ιδιαιτέρως» ( οι ανοησίες περί φραξιών ανοίκουν στο «βαθύ» 20ο αιώνα ). Κακώς, κατά τη γνώμη μου, δεν διατύπωσαν δημόσια τις απόψεις τους. Να τις θέσουν στην κρίση της αριστεράς και -ενδεχομένως – της κοινωνίας. Λέω ενδεχομένως γιατί αμφιβάλλω σοβαρά για το κατά πόσον η κοινωνία, ακόμη και τα τμήματά της που έχουν μπει σταθερά στον αγώνα, ενδιαφέρονται για διαμάχες που δεν δείχνουν να την αγγίζουν ( ακόμη κι αν την αφορούν το τι γίνεται ενδο-οργανωτικά, οι όροι της συζήτησης, η φρασεολογία/ορολογία και last but not least ο τόνος κρατάνε μακρυά και αηδιάζουν ).

    Έτσι, νομίζω πως καλώς δεν αφήσαμε τα mail και τα κείμενα που ήταν «εσωτερικής χρήσης» και που οι γράφοντες δεν ζήτησαν τη δημοσιοποίησή τους. Επίσης, τα σχόλια που ακολούθησαν , τύπου τρολλαρίσματος, δεν είχαν τίποτα από ένα δημοκρατικό και δημιουργικό διάλογο. Καλό είναι κάποια στιγμή να μπαίνει ένα όριο. Διότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρέωση να τηρούνται κάποιοι κανόνες σεβασμού, ευπρέπειας και ευγένειας. Αυτά δεν είναι καθωσπρεπισμός, φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Ο αριστερόμαγκάς που ωρύεται, την πέφτει, πολυβολεί με τις «αλήθειες» του. γιατί τάχαμου αυτός είναι προλεταριακός και επαναστατικός τρόπος έκφρασης ενώ η ευγένεια μπουρζουάδικος :-))) δεν είναι παρά ένας κακομαθημένος ξερόλας που ιδεολογικοποιεί τη ναρκισσίλα και την έλλειψη αγωγής του.

    Μακάρι οι σύντροφοι της ΚΟΕ να μας κάνουν κοινωνούς των προβληματισμών τους με τον τρόπο που ταιριάζει σε μια αριστερά που κατάλαβε στην πράξη τι σημαίνει να σβύνεις ανθρώπους από φωτογραφίες ή από το χάρτη, τι σφαλιάρα της έριξαν και της ρίχνουν οι πλατείες. Αλλά ως προς αυτό, το μπαλάκι είναι στις οργανώσεις και τις συλλογικότητες ( και σε όλους μας ως άτομα, βέβαια).

    Προσωπικά το μόνο που έχω να σχολιάσω για την ανακοίνωση της ΚΟΕ είναι ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση «από τα ίδια», που, κλασσικά, δεν ξεκαθαρίζει τίποτα ( τουλάχιστον μπας και καταλάβουν και μερικοί μη-μυημένοι ), ρίχνει το πρόβλημα «έξαποδω» ( «… προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά… »), έχει τις γνωστές για την αριστερά κινδυνολογικές ατάκες ( «..για άγνωστους λόγους … » ) για λόγους κομματικής συσπείρωσης ( προσοχή εχθρός στις πύλες! ).

    Τώρα: γιατί στον 21ο αιώνα το «τι» και «με ποιό τρόπο» συζητιέται σε μια αριστερή οργάνωση δεν αφορά την κοινωνία, η οποία έτσι θα μπορούσε να κρίνει αν αυτό, που ευαγγελίζεται η τάδε ή δέινα οργάνωση αξίζει τον κόπο να υιοθετηθεί, προφανώς είναι … αξιοπερίεργο :-)

    Δεν με ξαφνιάζει η ανακοίνωση. Όλες, λίγο-πολύ, οι οργανώσεις βγάζουν πανομοιότυπες ανακοινώσεις πράγμα που συνήθως σημαίνει υπόρρητα, ασυνείδητα….ότι η αλήθεια είναι αυτό ακριβώς που προσπαθείται να διαψεύσθεί ( μηχανισμός απάρνησης σε συνδυασμό με άρνηση της πραγματικότητας βλ Λεξιλογιο της Ψυχανάλυσης : -) Ο καθένας απόφασίζει σε ποιόν αιώνα θα ζήσει. Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνάις έχει βάλει για τα καλά πόδι στον 21ο και αυτά το αφήνουν αδιάφορο, ακόμη και ως κακόγουστα και θλιβερά ανέκδοτα.

    Προβληματιστήκαμε πολύ στην ΠΑΣΑ για το αν θα παρέμενε αυτός ο «διαλογος». Ως γνωστόν ο σχολιασμός στην ΠΑΣΑ δεν περνά από προέγκριση κι αυτό μπορεί κάποιες στιγμές να κάνει το μπλογκ εύκολο «όχημα» για ξεκατίνισαμα και για να δημοσιοποιούνται οχετοί. Στην μικρη μας ιστορία των 21/2 χρόνων αυτό συνέβη σπάνια. Νομίζω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι επιλέξαμε το δρόμο της δημοκρατίας, με ότι δυσκολίες μπορεί να παρουσιάζονται – σπάνια όπως είπα, και οι αναγνώστες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το σέβονται. Αλλά ,όπως ανέφερα παραπάνω, δημοκρατία είναι και το να προστατεύεις το δημόσιο διάλογο, ανθρώπους αλλά και τον εαυτό σου από την ασχήμια …!

    Καλούς αγώνες

    Δημήτρης Οικονομίδης

  17. Αγαπητέ φίλε,
    Δεν λέω ότι είναι εύκολο το πρόβλημα. Πολύ περισσότερο αφού πρακτικά δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι η κρίση και που μας οδηγεί σαν κοινωνία και σαν Αριστερά (της κοινωνικής βάσης — άλλη Αριστερά δεν υπάρχει) Τα μόνα που λέω είναι ότι τα εξής δύο πολύ απλά:
    1) Αυτοί που εμφανίζονται ως ΚΟΕ, αν θέλουν να κρατήσουν «τα εν οίκω [τους] μη εν δήμω» είναι δικαίωμά τους αλλά είναι και υπευθυνότητά τους και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μέμφονται τον δήμο γιατί έμαθε τα άπλυτά τους.
    2) Το ότι τα άπλυτα μιας οργάνωσης σαν την ΚΟΕ βγαίνουν στην φόρα είναι (κατά την γνώμη μου, και για λόγους που προσπαθώ αρκετό καιρό να εξηγήσω και θα συνεχίσω να το κάνω) ένα πολύ σοβαρό πολιτικό γεγονός και επομένως δεν φτάνει η προστασία του δημοκρατικού διαλόγου χρειάζεται και η ενεργοποίησή του πράγμα που έχει γίνει εξαιρετικά, θανάσιμα θα έλεγα, επείγον.
    Νομίζω εν κατακλείδι ότι στο «εσωτερικό» της ΚΟΕ παίζεται αυτή την στιγμή (πειραματικά) το μεγάλο παιχνίδι της Αριστεράς ανάμεσα στην υποκρισία των επιτελείων της Αριστεράς και στην ανάγκη της Κοινωνίας να ανασυγκροτήσει την επαναστατική πολιτική της πλευρά.
    Σ’ αυτό το παιχνίδι όποιος είναι μέσα και όποιος είναι έξω από τις διάφορες ποικίλες οργανώσεις δεν μπορεί να παίξει πια ομαδικά, είναι αναγκασμένος να παίξει μόνος του. Ας παίξει όπως νομίζει ας παίξει από όποια πλευρά θέλει αλλά επιτέλους ας παίξει.
    Τα υπόλοιπα επί του θέματος ΚΟΕ, από μένα, στις Σελίδες Κριτικής.

  18. Ο/Η Τάσος λέει:

    Σωστή η Β. Χ. Πες μας όμως γιατί συμφώνησες να κατέβουν.

    • Ο/Η Β.Χ. λέει:

      Αυτό που αρχικά είπα ήταν :
      Πέρα από το αν έπρεπε να παραμείνουν τα σχόλια στο μπλογκ.
      Αναδεικνύονται προβλήματα που είναι πολύ σοβαρότερα… φαίνεται ότι μπαίνω στα της ΚΟΕ, αλλά νομίζω πως το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στο σύνολο της υπαρκτής αριστεράς.
      Πως, ο κατακριτέος τρόπος που επέλεξαν και μέσω του διαδικτύου να κάνουν γνωστά αυτά που ήδη ήταν από μήνες γνωστά, δικαιολογούσε μια μικρή καθυστέρηση λίγων ωρών ώστε να ακουστεί η γνώμη και των άλλων που συμμετέχουν στη λίστα της ΠΑΣΑ, για το αν πρέπει να αποσυρθούν ή όχι..
      Ο διάλογος που ακολούθησε στη λίστα μας ανέδειξε, ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές πλευρές. Ελπίζω οι σ. που συμμετείχαν να τις δημοσιοποιήσουν .
      Το σκεπτικό μου πάντα είναι να προσπαθώ να καταλάβω την ουσία και τις πραγματικές διαστάσεις των πραγμάτων…
      .

      • Ο/Η Τάσος λέει:

        Αγαπητή Β.Χ., νομίζω ότι προσεγγίζεις σωστά τον πυρήνα του θέματος, αλλά χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Λες κάπου » το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στο σύνολο της υπαρκτής αριστεράς», πάντως τέτοιες καφρίλες εκατέρωθεν είναι πρωτόγνωρες στη μεταπολιτευτική αριστερά. Επεκτάσου αν θέλεις…
        Λες επίσης «να κάνουν γνωστά αυτά που ήδη ήταν από μήνες γνωστά», δηλαδή σιγόβραζε η ιστορία, εσύ τα ήξερες;
        Και τέλος ανάλυσε μας αν θέλεις το «πραγματικές διαστάσεις των πραγμάτων…»

        • Ο/Η Β.Χ. λέει:

          Οι καφρίλες δεν νομίζω πως είναι πρωτόγνωρες….από όσο μπορώ να ξέρω πάντα υπήρχαν και πιο ακραίες…και δεν νομίζω ότι έχει σημασία αν είναι «πρωτόγνωρες στην μεταπολιτευτική αριστερά»….το θέμα είναι τι σόι αριστερά είναι αυτή που καταφεύγει σε μεγάλες ή μικρές καφρίλες, για μένα το ίδιο είναι και οι μικρές.. Τα σχετικά με «τα καλσόν» που γράφεις στο παρακάτω σχόλιο σου τι είναι;( μάλλον φαίνεται πόσο έχετε αφομοιώσει κάποιοι « αριστεροί» άντρες την ισότητα)
          Όσο για τις σωστές διαστάσεις των πραγμάτων δύσκολα προσεγγίζονται ατομικά, αν λειτουργούσε διαφορετικά η αριστερά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα …και η θέση της αριστεράς στην κοινωνία..
          Στο ερώτημα σου για το πότε τα μαθαίνω, λέω να σε αφήσω με την απορία….

          • Ο/Η Τάσος λέει:

            Αγαπητή Β.Χ. γενικά συμφωνώ με τη σκέψη σου, αλλά emails που υποκλέπτονται, ανθρωποφαγία και μπουνιές δεν είναι στην καθημερινότητα των αριστερών συλλογικοτήτων και των κινημάτων. Αυτό με το καλσόν ήταν χιούμορ, δεν νομίζω ότι πρέπει να αποστειρωθούμε. Συμφωνώ απόλυτα για την αριστερά και τη θέση της… Άλλα και εσύ σκέψου για το πως μπορούμε να προσεγγίσουμε τις φανταστικές διαστάσεις των πραγμάτων.
            Νομίζω ότι παρεξηγήθηκα, δεν ρώτησα για το πότε τα μαθαίνεις, είναι σαφές, αλλά γιατί δεν υπήρχε μια παρέμβαση ουσιαστική από κάποιους συντρόφους για να μην φτάσουν τα πράγματα εδώ που φτάσανε.

          • Ο/Η Τάσος λέει:

            Αγαπητή Β.Χ. σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την άποψη σου «σωστές διαστάσεις των πραγμάτων δύσκολα προσεγγίζονται ατομικά, αν λειτουργούσε διαφορετικά η αριστερά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα», αν θέλεις όμως ανέλυσε το περισσότερο. Σκέφτηκες καθόλου αυτό που σε ρώτησα – επισήμανα;

  19. Ο/Η Raindog λέει:

    @Τάσος
    Η Β.Χ. δεν συμφώνησε να κατέβουν. Η πλειονότητα, όμως, όσων είπαν τη γνώμη τους στην ΠΑΣΑ σε ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση στη λίστα, θεώρησε ότι είναι σωστό να κατέβουν.

    Και αυτή ήταν και η άποψή μου.

    Για έναν κατ’ αρχήν λόγο: γιατί πάνω σε επιλεγμένα αποσπάσματα από υποκλαπέντα email, άρα διαστρεβλωμένα de facto, δεν θα μπορούσε να γίνει συζήτηση παρά μόνο στρεβλή, ανούσια, χωρίς διέξοδο και αποτέλεσμα (αυτό άραγε δεν ψάχνουμε;) παρά μόνο για να κορεστούν η οφθαλμολαγνεία κάποιων και η αυταρέσκεια κάποιων άλλων και για να κρύψουν τα υπαρκτά τους προβλήματα στο ζήτημα της δημοκρατίας κάποιοι άλλοι στην καμπούρα της ΚΟΕ (και της κάθε ΚΟΕ).

    Και για έναν άλλο λόγο ουσίας (κατ’ εμέ): γιατί αυτό το γαμημένο απόρρητο της αλληλογραφίας, που κατοχυρώθηκε με το Διαφωτισμό και τη Γαλλική επανάσταση, και που οι ίδιοι οι αστοί έκτοτε χρησιμοποιούν διάφορες «έκτακτες» περιστάσεις για να περιστείλουν, θα πρέπει κάποιοι να το υπερασπιστούν επιτέλους ακόμα και στην εποχή του διαδικτύου. Φράξια ξεφράξια, δεν με νοιάζει ας τα λύσει αυτά η ΚΟΕ ως οφείλει ανοιχτά και σταράτα κατ’ αρχάς στον κόσμο της και έπειτα μπροστά σε όλο τον κόσμο της αριστεράς. Δεν μπορούμε όμως να γίνουμε Μαυρίκηδες στη θέση του Μαυρίκη (αυτού του ΟΤΕ που έκανε τις υποκλοπές) αριστεροί άνθρωποι! Και όσοι τα έβγαλαν στη φόρα (δεν ξέρω ποιοι είναι και ούτε θέλω να ξέρω για λόγους αισθητικής) έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό.

    Έστω, ας γίνει το θέμα αυτό το έναυσμα για μια συζήτηση για τη δημοκρατία και το δημοκρατικό διάλογο στις οργανώσεις της αριστεράς αλλά και για το πολιτικό πρόταγμα στη συγκυρία που πρέπει να έχει το αναγκαίο μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις του αστισμού. Μια συζήτηση που ο ΣΥΝ (για να μην ξεχνιόμαστε) αρνήθηκε πεισματικά να γίνει μετά την 1η Π.Σ και που η ΠΑΣΑ με τις δυνάμεις που είχε αντιπάλεψε χωρίς επιτυχία και χωρίς ίσως την ικανότητα να το κάνει (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που αξίζει επίσης να συζητηθεί). Τώρα βέβαια ο ΣΥΝ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τα γεγονότα στην ΚΟΕ μέσω δημοσιευμάτων των διάφορων Ζαγαράδων της Αυγής αλλά «σε ξένο κώλο εκατό ξυλιές» λέει μια παροιμία.

    Σε αυτόν λοιπόν το διάλογο ας προσέλθουν όλοι να συζητήσουμε ισότιμα και ανοιχτά. Και ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος τον λίθο.

    Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε παρά μόνο τις αλυσίδες μας.

    Αυτά για αρχή.

    • Ο/Η Τασος λέει:

      Δηλαδή θα έχει και τέλος το λογύδριο σου, πόσο ακόμα; Σιγά μη σκίσεις κανα καλσον, εσύ σίγουρα τα ξεκοκάλισες μέχρι τελευταίας κεραίας. Να βγει η Β.Χ. να ακούσουμε το σωστό σκεπτικό της.

  20. Αν μου επιτρέπετε, νομίζω ότι η συζήτηση περί του «αν έπρεπε ή δεν έπρεπε» (να κατέβουν τα στοιχεία που «διέρρευσαν») είναι άνευ αντικειμένου, γιατί στο διαδίκτυο δεν υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής λογοκρισίας. Τα κείμενα έγιναν τελικά γνωστά και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δεν μας φώτισαν και τόσο σε κάτι που δεν ξέραμε ή δεν φανταζόμαστε με βεβαιότητα.
    Αυτό που μένει για συζήτηση είναι πως πρέπει να σταθούν, και να στέκονται εφεξής, οι αριστεροί απέναντι στα τεκταινόμενα στο υποτιθέμενο «εσωτερικό» μιας από τις υποτιθέμενες «συνιστώσες» της υποτιθέμενης «ενωμένης» Αριστεράς.
    Πρέπει εν προκειμένω να αποφασίσουμε αν μιλάμε σαν αριστεροί της κοινωνικής βάσης η αν μιλάμε σαν αριστεροί των επιτελείων εφόσον βεβαίως δεχόμαστε (όπως εγώ) αυτό τον διαχωρισμό:
    Στην πρώτη περίπτωση σαν αριστερός της κοινωνικής βάσης εγώ δεν νομίζω ότι οι σύντροφοι μιας συνιστώσας μπορούν και πρέπει να μου κρύβουν τις «εσωτερικές» τους διαφορές σε ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την Αριστερά. Πάρτε για παράδειγμα την «μεταπολίτευση του λαού» που ο Ρινάλντι φόρεσε καπέλο στα παιδιά της ΚΟΕ και θέλει να την επιβάλει σε ολόκληρη την Αριστερά. Τι νόημα έχει να προσπαθούν οι σύντροφοι της ΚΟΕ να προπαγανδίζουν μια άποψη κρύβοντας ότι στο εσωτερικό τους έχουν γίνει βίδες γι αυτήν. Και κατά την γνώμη μου — έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουν — γι αυτό έχουν γίνει βίδες.
    Στην δεύτερη περίπτωση, αν μιλάμε σαν αριστεροί των επιτελείων (και δυστυχώς έτσι μιλάνε οι περισσότεροι) πράγματι δεν μπορούμε να αφήνουμε να βγαίνουν στην φόρα οι εσωτερικές μας βρομιές, οι αριστεροί της βάσης πρέπει να τα μαθαίνουν από τα ΜΜΕ, γιατί αυτοί είναι το έπαθλο της διαμάχης μας. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως σύντροφοι ας προσέχουμε να μη μας ξεφεύγουν γιατί θα γελάνε μαζί μας και οι κότες.
    Κ.Π.

  21. Ο/Η φράξια και πάσα πάνε μαζί λέει:

    Εσωτερική ενημέρωση
    Αγαπητοί σύντροφοι,
    Θα θέλαμε να μην υπάρξει καμιά άλλη ενημέρωση τέτοιου είδους. Είναι, όμως, καθαρό ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο διάλυσης της ΚΟΕ που επιδιώκεται ανοιχτά πλέον από τη φράξια. Το σχέδιο αυτό είναι σίγουρο ότι θα πέσει στο κενό αλλά θα πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη.
    Είναι γνωστό από την αλληλογραφία ότι η τακτική της ομάδας στελεχών ήταν να εντοπίζει κάθε φορά τα «σημεία τριβής» στα οποία θα χτυπάει την οργάνωση για να κάνει ζημιά.
    Τα σημεία τριβής αυτή τη βδομάδα είναι:
    1) Να διαχυθεί σε όλη την οργάνωση ένα κλίμα διάλυσης και απογοήτευσης, ότι σε κανέναν δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη, ότι «όλοι φταίνε», «όλοι ίδιοι είναι», ότι υπάρχουν «δύο στρατόπεδα» κλπ. Αυτό οδηγεί στοχευμένα στην αποστράτευση.
    2) Να διαχυθεί ότι δήθεν από τη μεριά της οργάνωσης υπάρχει ανθρωποφαγία απέναντι σε όσους συμμετείχαν στη φράξια. Αυτό είναι ξεκάθαρο ψέμα. Από την πρώτη στιγμή έγινε καθαρό ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι αποκλειστικά πολιτική. Είναι πρώτη φορά στα χρονικά που μια τόσο ξεκάθαρα φραξιονιστική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται έτσι, χωρίς διαγραφές, χωρίς ακρότητες και δίνοντας δικαίωμα λόγου σε όλα αυτά τα μέλη μέσα στις συνελεύσεις της οργάνωσης.
    3) Να χρησιμοποιηθεί η δημοσιοποίηση κειμένων και mail για να δημιουργηθεί και πάλι κλίμα διάλυσης και απογοήτευσης.
    Ειδικά για αυτό το τελευταίο:
    Πανελλαδικά πιάνεται κόσμος για να διαρραγεί η σχέση του με την οργάνωση. Είναι γνωστό ότι όλους τους τελευταίους μήνες, είναι η συγκεκριμένη ομάδα που δημοσιοποιούσε εσωτερικά ζητήματα της οργάνωσης. Η «Αυγή» στις 11/09 μια βδομάδα μετά το ΚΟ του Σεπτεμβρίου δημοσίευσε απόψεις και προθέσεις συγκεκριμένων στελεχών που ανήκαν στη φράξια και ο δημοσιογράφος όταν ρωτήθηκε από εμάς από πού έχει αυτές τις πληροφορίες επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο. Στις 20/11 η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε πάλι προθέσεις της φράξιας και είχαμε βγάλει τότε ανακοίνωση διάψευσης. Την Παρασκευή 13/01 η Καθημερινή και πάλι δημοσίευσε ότι ομάδα στελεχών της ΚΟΕ διαφωνεί, θέλει να αποχωρήσει κλπ.
    Ταυτόχρονα, σε μια σειρά κύκλους της αριστεράς με τις οποίες έχει προνομιακή σχέση η φράξια (μέλη της ΑΡΑΝ, της ΠΑΣΑ, του αριστερού ρεύματος του ΣΥΝ κλπ), όλο αυτό το διάστημα διαδίδονται χαρτί και καλαμάρι τα εσωτερικά μας θέματα. Το Σάββατο κιόλας μάθαμε ότι στέλεχος της ΑΡΑΝ με ακρίβεια διαδίδει λεπτομέρειες για όλα τα τελευταία. Στις αναρτήσεις οι οποίες έγιναν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα mail όσο και το κείμενο των «11», τα οποία οι ίδιοι έστειλαν τελευταία σε προσωπικές διευθύνσεις συντρόφων.
    Η πραγματικότητα δεν μπορεί να αντιστραφεί: Δεν είμαστε εμείς που γράψαμε όλα αυτά τα αχαρακτήριστα που αναφέρονται στα γνωστά mail. Αυτοί που τα έγραφαν έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Και φυσικά δεν είμαστε εμείς που έχουμε συμφέρον από αυτές τις διαρροές. Οι συνελεύσεις των ΟΒ και οι ολομέλειες υπερψηφίζουν με μεγάλες πλειοψηφίες τα κείμενα του ΚΟ και της ΚΕΕ και θέλουμε με κάθε τρόπο να σταματήσει κάθε καινούριο επεισόδιο αυτού του κλεφτοπόλεμου ενάντια στην ΚΟΕ.
    Από τη μεριά μας, μόλις αντιληφθήκαμε τις δημοσιεύσεις παρεμβήκαμε τόσο στην ΠΑΣΑ όσο και στο indymedia και πετύχαμε να κατέβουν οι αναρτήσεις. Με το που κατέβηκαν τα mail, ανέβηκε στην ΠΑΣΑ το κείμενο των «11» για να κοπεί και αυτό, ενώ το βράδυ της Τρίτης και πάλι παρεμβήκαμε σε άλλη ιστοσελίδα που αναπαρήγαγε τις αναρτήσεις και έτσι αυτή τη στιγμή κανένα από αυτά τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχει στο διαδίκτυο.
    Σύντροφοι, καταλαβαίνουμε ότι αυτά μπορούν προσωρινά να δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό μας. Αυτό είναι σχεδιασμένο και συνδυάζεται με συντεταγμένες αποχωρήσεις μελών σε τομέα που ήταν σε περίφραξη κάτω από την επιρροή της φράξιας (νεολαία Αθήνας), στο πνεύμα της διαλυτικής φθοράς που προσπαθιέται να επιβληθεί. Στην Πάτρα πιάνονται μέχρι και μαθητές για να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά εκτός ΚΟΕ. Στην πορεία της Τρίτης στην Αθήνα, χτεσινά μέλη της οργάνωσης, γελώντας έλεγαν ότι θα καταφέρουν να διαλύσουν την ΚΟΕ. Είναι φανερό ότι η ομαδοποίηση μετράει κάθε μέρα τη ζημιά της ΚΟΕ: Πόσοι απογοητεύτηκαν, πόσοι έσπασαν ψυχικά, πόσοι αποχώρησαν. Γελιούνται όμως. Η οργάνωση θα σταθεί στα πόδια της, θα προχωρήσει, δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις που ασκούνται.
    Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συνελεύσεων και ολομελειών, να αντιμετωπίσουμε πολιτικά τις όποιες άλλες προκλήσεις υπάρξουν και να προχωρήσουμε στα δύο βασικά καθήκοντα που έχουμε: Αφενός τη στροφή της οργάνωσης προς τα πραγματικά προβλήματα και τον κόσμο. Αφετέρου στην οργάνωση της εσωτερικής συζήτησης για την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων και την πορεία προς ένα δημοκρατικό και ουσιαστικό συνέδριο.
    Ελπίζουμε να είναι η τελευταία ενημέρωση που γίνεται για τέτοια νοσηρά φαινόμενα.
    Καλή δύναμη σε όλους.
    18/01/2012
    Η γραμματεία του ΚΟ

    • Ο/Η B. B. λέει:

      Ο Ρουντι Ριναλντι ας θυμιθει την περιβοητη ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ και τα κατορθωματα του τοτε, που συνεβαλαν αποφασιστικα στην διαλυση της οργανωσης που συματειχε τοτε.

      Η ιστορια ειναι πανομοιοτυπη, τοτε σαν τραγωδια, τωρα σαν κομωδια.

      Καποιοι απο τα παλια.

    • Ο/Η c.k λέει:

      Αναρωτιέμαι, αν είσαι μέλος της ΚΟΕ γνωρίζεις τι σημαίνει για μια κομμουνιστική οργάνωση η έννοια κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης; Αντικειμενικά δεν νομίζω ότι συμβάλλεις ούτε στην δική μας ενημέρωση ιδιαίτερα( πέρα από την ικανοποίηση μιας περιέργεια μας) ούτε και στην υπεράσπιση των επιλογών της οργάνωσης σου.

      Αν η συγκεκριμένη ανάρτηση προέρχεται από μη μέλος ΚΟΕ ειλικρινά αναρωτιέμαι αν γινεται με καλη πρόθεση (ενημέρωση του κόσμου τη Αριστεράς) ή με κακή πρόθεση( έκθεση της συγκεκριμένης οργάνωσης και των εσωτερικών προβληματων της);

      Και στις 2 περιπτώσεις πώς μπορούμε εμείς να είμαστε σίγουροι για το αληθινό του περιεχομένου, να είμαστε σίγουροι οτι δεν ειναι προιον παραποίησης ή και κατασκευής;

      Επιπλέον μήπως με τέτοιου είδους αναρτήσεις κειμένων δημιουργείται πρόβλημα και στον υπόλοιπο κόσμο της αριστεράς που αντί να απαιτεί και να παλεύει για διάλογο εντος της αριστεράς και της κοινωνίας και κοινες δράσεις πάνω στα υπαρκτά προβλήματα μετατρέπεται σε θεατή ενδοαριστερού σίριαλ;

      Τέλος αν συντροφοι της ΚΟΕ διαβαζουν τα σχολια στο διαδίκτυο κλπ κλπ ας αντιληφθούν ότι όσο δεν προασπίζονται ενεργητικά τις εσωτερικές τους διαδικασίες και αφήνουν να εμφανίζονται «εσωτερικᨻ κείμενα αμφιλεγόμενης προέλευσης αλλά ταυτόχρονα δεν κάνουν και μια σοβαρή δημόσια τοποθέτηση για τα παραπάνω συμβάλλουν και αυτοί στο όλο περίεργο κλίμα.

  22. Ο/Η αρες μαρες κουταμάρες λέει:

    Γιατί η «φράξια να θέλει να διαλύσει την ΚΟΕ»; Γιατί ο Ρ.Ρ. δεν πήγαινε σε μια πανελλαδική συνάντηση να λύσει ολα τα ζητήματα; Μήπως επειδή φοβόταν μήπως χάσει την πλειοψηφία, στην μεγάλη του ιδέα για μεταπολίτευση του λαού, χωρίς τίποτα συγκεκριμένο ως πρόγραμμα; Μέτωπο με κέντρο την αριστερά η αόριστο μέτωπο, ακόμη και με τον σερ (Μαρκεζίνη); Τι έλεγε το συνέδριο της ΚΟΕ για το ευρώ και την Ε.Ε.; Γιατί ο Ρ.Ρ. την έκανε ξεσκονόπανο; Επειδή δεν πήγε καλά το μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές;
    ΄Μήπως στην πολιτική επιλλογή παίζει κύρια ρόλο η επιχορήγηση (αρα βγάζουμε εφημερίδα, οπως και ο Μπανιάς) κλπ, και ο βουλευτής που θα δώσει ο Τσίπρας;
    Κάπως ετσι φαίνονται να είναι τα πολιτικά ζητήματα, απο τα κείμενα που φάνηκαν στο ιντερνετ.
    Ολα τα άλλα περι Αραν-Πασας-ρεύματος, είναι αρες μάρες κουταμάρες για να «στηθεί η οργάνωση» απέναντι σε κάποιους ανθρώπους και να κρυφτεί η πολιτική συζήτηση. Δυστυχώς ετσι κάνουν αυτοί που φοβούνται οτι θα χάσουν τον έλεγχο στις οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς. Ο Ρ.Ρ, δεν γύρισε στην εποχή του 81, αλλά μας θυμίζει την πιο παλιά διάσπαση και την «Δάφνη»…..Δεν καταλαβαίνει οτι κάνει ετσι κακό στην οργανωσή του και οτι οι περισσότεροι σπάνε πλάκα , ενώ υπάρχουν και οι λίγοι που πονούν. Τον μόνο που τον νοιάζει, είναι μη χάσει το τιμόνι, δεν αποκλείεται να πιστεύει οτι είναι ο διάδοχος του μεγάλου τιμονιέρη. Δεν ντρέπεται να χρησιμοποιεί ξένη αλληλαγραφία;
    Ξεχνάτε την λάσπη που έφαγε ο «τρελλός» απο την παρέα του ΣΥΝ;
    Εν λίγοις οι «φράξιες¨» γίνονται για να γίνουν πλειοψηφία στις κομμουνιστικές οργανώσεις, και όχι για να τις διαλύσουν. Ιδίως αυτή η ομάδα που πιθανόν σε συνέδριο θα επαιρνε την πλειοψηφία.

  23. Ο/Η Χαρά Πασαντωνοπούλου λέει:

    Κάποιοι επιμένουν να εμπλέκουν την ΠΑΣΑ σε μια υπόθεση που δεν είναι δική της. Η εμμονή αυτή είναι τουλάχιστον περίεργη. Οι σύντροφοι της ΚΟΕ (εάν είναι σύντροφοι της ΚΟΕ όσοι γράφουν σχόλια ως ΚΟΕτζήδες της μίας ή της άλλης άποψης) ας φροντίσουν να μη μεταφέρουν τα προβλήματά τους σε άλλους. Εάν μια εκ των δύο (αν είναι μόνο δύο), ή, και οι δύο πλευρές επιθυμούν να βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα, ας μπουν στον κόπο να δημιουργήσουν ένα δικό τους μπλογκ για να εξυπηρετήσουν τους όποιους σκοπούς τους. Όταν αποφασίσουν ότι είναι έτοιμοι για ένα σοβαρό διάλογο, χωρίς διαρροές και άλλα φαιδρά, ευχαρίστως θα πρότεινα στη ΠΑΣΑ να τους φιλοξενήσουμε στο μπλογκ μας.
    Παρεμπιπτόντως, ήμουν της άποψης να κατέβει το πρώτο κείμενο. Σε καμία περίπτωση δεν είχα αυτή την άποψη λόγω «άνωθεν» παρεμβάσεων. Εξάλλου αν ήξερα τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί η απόφασή μας αυτή, θα είχα την άποψη το κείμενο να παραμείνει.
    Χαρά Πασαντωνοπούλου, συμμετέχουσα στην ΠΑΣΑ

    • Η «νέα μεταπολίτευση» της ΚΟΕ: αρχή του τέλους της υπαρκτής Αριστεράς

      Πολύ μικρό ποσοστό από τους ανθρώπους της κοινωνικής βάσης ξέρουν ποια είναι η ΚΟΕ και ελάχιστοι άνθρωποι από την κοινωνική βάση της Αριστεράς έχουν τα στοιχεία για να εκτιμήσουν την σημασία του ρόλου της στις πολιτικές εξελίξεις. Φαίνεται τελικά ότι ο ρόλος αυτής της οργάνωσης θα γίνει γνωστός (ακόμα και στα μέλη της) όταν στο δράμα που ξεκίνησε με την ίδρυσή της θα έχει πέσει η αυλαία. Το βέβαιο είναι ότι η ΚΟΕ σαν οργάνωση περνάει πλέον στην ιστορία και μένει να δούμε τι σχήμα θα πάρει το σύνολο των ανθρώπων και των πραγμάτων που την αποτελούσαν μέχρι σήμερα.

      Όποιος ενδιαφέρεται για το υπόλοιπο κείμενο θα το βρει στο ακόλουθο link …

      http://www.critici.gr/PageText.php?text_flag=1&item_id=324

    • Ο/Η μέλος της ΚΟΕ λέει:

      Ρε συ Χαρά, τι είναι αυτά που λές ότι αδίκως μπλέκουν την Πάσα. Η Β.Χ. λέει παραπάνω ότι της ήτανε γνωστά μήνες και μάλιστα ήθελε να μείνουν τα κείμενα, να μην κατέβουν. Καταλαβαίνεις ότι είναι έκθετη και μάλιστα ειρωνεύεται όταν τη ρωτάνε ποιος τη τα έκανε γνωστά εδώ και μήνες;

  24. Ο/Η αρες μαρες κουταμάρες λέει:

    @»μέλος» της ΚΟΕ: Αρχίσαμε τώρα και τις ερμηνείες σχολιων και προτάσεων, με το «ήταν γνωστά», Ποιά ήταν γνωστά και απο που ήταν γνωστά, το ερμήνευσες. Αν δεν είσαι διαδρομιστής και είσαι κομμουνιστής, το θέμα είναι η πολιτική ταυτότητα της ΚΟΕ και οι πολιτικές της κολοτούμπες και οχι το α ή β κουτσομπολιό που ισως έμαθε η Βάσω, ή αν η Βάσω «ακουσε» πχ, υπάρχουν διαφωνίες κλπ, η το κατάλαβε απο τις τοποθετήσεις των μελών της.
    Στην πολιτική ουσία είναι η συζήτηση και οχι στον μικρόκοσμο του κουτσομπολιού….Εχετε νέους ανθρώπους και καλο είναι να μην τους σπείρετε τα παλιά μικρόβια της αριστεράς .Πολιτική κουβέντα και μόνο και τίποτα άλλο.

    • Ο/Η μέλος της ΚΟΕ λέει:

      Τώρα θα τρελαθούμε, διαδρομισμοί είναι ότι άνθρωποι εκτός οργάνωσης γνώριζαν χαρτί και καλαμάρι τι γίνεται μεσα στην οργάνωση. Η Β.Χ. που είναι στην Πάσα το παραδέχθηκε ότι τα ήξερε μήνες και τώρα το παίζει ανήξερη και μάλιστα ειρωνεύεται. Ποιος της τα έλεγε, ανοικτά να ειπωθούν όλα.

      • Βρε μέλος της ΚΟΕ, εσύ είσαι που πας να τρελάνεις τον κόσμο. Ξέρεις τι λες τώρα; Λες ότι αν ήξερε κάποιος (η Β.Χ. για παράδειγμα) τα «μυστικά» (!!!) της ΚΟΕ πρέπει να απολογηθεί για το γεγονός ότι τα έμαθε και να καρφώσει αυτόν που του τα είπε;

        εγώ είμαι από αυτούς που χάρηκαν για το ξεκατίνιασμα της «μεταπολίτευσης του λαού» γιατί αυτή η φασιστική αηδία, δεν αξίζει πιο σοβαρή αντιπαράθεση. Η έλλειψη όμως μιας στοιχειώδους πολιτικής και οργανωτικής λογικής σημαίνει ότι όταν θα αγριέψουν τα πράγματα θα δεν θα την βγάλουμε εύκολα καθαρή.

        Αν ακούει κανένας από τους σοβαρούς της ΚΟΕ, αποφασίστε παιδιά: ή πετάξτε έξω τους 4-5 καραγκιόζηδες και τους σφογκοκολάριους που και συμμαζέψτε την κατάστασή σας προσωρινά ώσπου να δείτε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ή μαζέψτε τα μπογαλάκια σας και βγείτε στον καθαρό αέρα της κοινωνίας να ανασάνετε.

  25. Ο/Η Συγκαταβατικός λέει:

    Πω πω… Το όνειρο του κάθε καμένου «αριστερού»: Ίντριγκα, προσωπικές αλληλογραφίες, ψεύτικα ονόματα, ιστορίες για ανθρωποφάγους, παραποιημένα εσωτερικά κείμενα. Μα πόσο τραγικοί είναι αυτοί που βρίσκουν θεωρητικά υπόβαθρα για να ακουμπήσουν τη διάθεσή τους για κουτσομπολιό και κοίταγμα στην κλειδαρότρυπα;;; Από κοντά και ορισμένοι που έχουν σκοπό ζωής την παρενόχληση της συγκεκριμένης οργάνωσης και τώρα εμφανίζονται σαν τα κοράκια… Θα περάσει κι αυτό το επεισόδιο των αριστερών κους κους, θα περάσουν ωραία κάποιοι μικρόκοσμοι. Και μετά βαρεμάρα και αναμονή για το επόμενο… Η ζωή είναι όμως αλλού…

  26. Ο/Η Ρούντι και Θεοδωράκης λέει:

    Εντάξει, συναντήθηκε ο ρούντι με τον Θεοδωράκη, έπεσε πολύ κλάψα και παρακάλι στον Αλαβάνο για να γίνει η συνάντηση. Τελικά τα κατάφερε ο Ρούντι.

  27. Ο/Η O Μικης και ο Ρούντι λέει:

    Οχι μόνο πήγε αλλά οργανώθηκε κιόλας. Γυρω στις 25 Μαρτίου, μαζι με την γονιμοποίηση της Θεοτόκου, η (μισή) ΚΟΕ θα γονιμοποιήσει την Σπίθα, με την συμμετοχή της σε αυτην.
    Το ερώτημα είναι, τι λέει ο Παπαθεμελής; Πως θα συμφωνήσουν στο νυκτερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων; Γιατί άλλο προγραμματικό στοιχείο δεν αναμένεται στην ΕΛΛΑΔΑ.
    Ενας υπουργός του Μητσοτάκη, ενας τεως υπουργός του ΠΑΣΟΚ και άνθρωπος της εκκλησίας, και ενας μαρξιστής λενιστής και αυθεντία στην διδασκαλία του μεγάλου τιμονιέρη, συναντιώνται για την μεταπολίτευση του λαού (θεού)….Καλή επιτυχία στην κομμουνιστική υπόθεση, και ο Τσίπρας απο κοντά, και ο Γλέζος, καλή επιτυχία και στον ευρωκομμουνισμό…..
    Και μια ερώτηση: Ο Ρούντι ήταν στο προεδρείο στην εκδήλωση του Καζάκη. Στις 1 Φεβρουαριου ο Καζ΄κης θα κληθεί στην εκδήλωση του Μίκη; Ο Ρούντι και το ήμισι της ΚΟΕ τι λένε; Γιατι αποκλείουν το ΕΠΑΜ;
    Αβυσσος η σκεψη του…..

  28. Ο/Η O Μικης και ο Ρούντι λέει:

    Εξ άλλου πάντα ο Γ.Χοτζέας αγαπούσε και εκτιμούσε τον Μίκη. Ο Ρούντι επρεπε να ακολουθήσει την γνώμη του «δασκάλου»….»του»….

    • Ο Χοντζέας εκτιμούσε τις καλλιτεχνικές ικανότητες του Μίκη, δεν εκτιμούσε την πολιτική του εγωπάθεια και βεβαίως δεν εκτιμούσε τον ρόλο που έπαιξε στον χώρο της μουσικής (επέβαλε το ρεμπέτικο σαν «εθνική» μουσική και το μπουζούκι σαν «εθνικό» μουσικό όργανο) ούτε και την επίδραση που είχε η μουσική του στα πολιτικά πράγματα.
      Όσο για το πόσο «μαθητής» του Χοντζέα είναι ο Ρούντι, αυτό θα φανεί γρήγορα από τις πολιτικές εξελίξεις.

  29. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

    ….αξιζει αραγε να ασχοληθουμε περισσοτερο , με την «διασπαση» της ΚΟΕ , ιδιαίτερα οσοι δεν ειμαστε μέλη ή «φιλοι» της ;
    …ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ» θεμα ή εχει ευρύτερο ενδιαφερον-και οχι μονο για την «ριζοσπαστικη αριστερα» ;
    …ας μου επιτραπει να σημειωσω ορισμενες παραμετρους:
    -προκειται μηπως για μια ακομη διασπαση στην σειρα τοσων αλλων στο κομμουνιστικο κινημα , παγκοσμιο και ελληνικο, που θυμιζει το αναλογο φαινομενο των ποικιλων παραλλαγων του χριστιανισμου ( ορθοδοξοι,καθολικοι,προτεσταντες, και απο κοντα δεκαδες μικρες εως μικροσκοπικες «αιρεσεις» ή «ορθοτερες» ερμηνειες
    του «δογματος») ; αναλογια που με τη σειρα της θετει το ερωτημα της ομοιοτητας των κομμ. οργανωσεων με τις θρησκευτικες ομαδες και σεχτες , της εσωκομματικης ιεραρχιας με την ιεραρχια, του θρησκευτικου υποστρωματος της αντιληψης για την «ιστορικη αναγκαιοτητα» της «σοσιαλιστικης επαναστασης»;

    …ΘΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ οτι η ΚΟΕ «καταγεται» απο το χωρο του «ελληνικου μαοϊσμου» -απο τη μεγαλυτερη και ιστορικοτερη οργανωση, την ΟΜΛΕ , η οποια θα γνωρισει τις πρωτες αποσχισεις ηδη την εποχη της δικτατοριας ( ΕΕΑΜ , ΜΛΚΕ/ΛΔΜΕ, ΟΕΜΛ ;…), για να διασπαστει το 1976 σε ΚΚΕ ( μ-λ),και σε Μ-Λ ΚΚΕ.
    Το ΚΚΕ (μ-λ) νομιζω οτι υπηρξε η οργανωσητου «μ-λ κινηματος» με την μεγαλυτερη αυτονομια απο τις αποψεις των ΚΚΚΙΝΑΣ και ΚΕΑΛΒΑΝΙΑΣ , και η μαζικοτερη μετα το 78 , οταν αρχιζει να φυλορροει το ΕΚΚΕ( Εχουν ηδη διαλυθει το ΕΛΕΚ-«λενινιστες» με σαφη αναφορα στη ΜΠΠΕ και στους γαλλους μαοϊκους-Μπετελλεμ,…,το ΚΚΕ/ΜΛ-της «ομαδας ΖΑΧΟΥ»,το ΕΕΑΜ εχει προσχωρησει στο ΠΑΣΟΚ…)…το ΚΚΕ (μ-λ) θα αυτοδιαλυθει απο τα πανω , στη πορεια προς το β’συνεδριο ( εχω ακομη μερικα αποκομματα απο την ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ με τον περιφημο «διαλογο» -οπου η ηγεσια απαντουσε σε καθε αρθρο σχεδον , συχνα σε μεγαλυτερη εκταση)…Μια μικρη ομαδα , μελων και στελεχων , η ονομασθεισα «Α/ΣΥΝΕΧΕΙΑ» θα επιμεινει στην αναγκη καταρχην θεωρητικης εμβαθυνσης στη κριση του κομμουνιστικου κινηματος( γιανα ανοιχθει ως ΚΟΕ πολυ αργοτερα), ενω οι «θεσσαλονικεις» θα συνεχισουν αμεσως ως ΚΚΕ(μ-λ)…

    ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ (μ-λ)ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΣΤΩ ΕΠΙΡΡΟΗ , ενω η ΚΟΕ θα καταφερει και αυτη να μαζικοποιηθει ικανοποιητικα-ιδιως σε νεους ανθρωπους -οπου κομματα οπως ο ΣΥΝ ειχαν χαρακτηριστικη αδυναμια αναπαραγωγηςτης επιρροης τους…
    …αυτες οι οργανωτικες επιτυχιες -δεν ειναι προφανως το παν , αλλα εχουν μια ιδαιτερη σημασια ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ( οπως και η περιπτωση της σχετικης μαζικοποιησης της ολιγαριθμης ΟΣΕ του 70-85 , στο σημερινο ΣΕΚ)…
    …ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ νομιζω ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ.
    …ζεματισμενη η αριστερα απο την ιστορικη εμπειρια του εφαρμοσμενου σοσιαλισμου-που συνηθως πηρε μορφες αρχαϊκης «προσωπολατρειας» , παραγνωριζει συστηματικα τον ρολο που παιζουν τα προσωπα σε καθε κοινωνικη-πολιτικη δραστηριοτητα.
    …και η προσφατη «διασπαση» της ΚΟΕ , οπως και η μεχρι τωρα «αναπτυξη» της , δεν μπορουν να ερμηνευτουν χωρις να φωτιστουν ηγετικες αρετες και ελαττωματα των συγκεκριμενων προσωπων.
    Η γνωμη του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, παρα τη προσωπικη φορτιση -αναποφευκτη για καποιον που συμμετειχε -οπως λεει -στην ιστορια της Α/ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ειναι ασφαλως χρησιμη στη σχετικη συζητηση…
    …για μενα, που ημουν απλως ενας «ανησυχος κνιτης» η δεκαετια του 70 , και γνωριζω το χωρο αυτο , κυριως απο τα εντυπα του , η σχετικη συζητηση εχει ενδιαφερον- και οχι μονο λογω νοσταλγιας για την εποχη που οι δυο φιλοι μου συνδικαλιστες της ΠΠΣΠ του ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ «γλυκοκοιτουσαν» το κινημα της ιταλικης «αυτονομιας» -λιγο πριν τη διαλυση …

    ΠΑΝΤΩΣ για μια οργανωση που ακολουθουσε τον δημοκρατικο συγκεντρωτισμο -ειναι μαλλον ατοπημα η ανακοινωση των ονοματων ολων των καθαιρεθεντων στελεχων του ΚΟ ( οταν αν δεν κανω λαθος δεν ανακοινωνονται ολα τα μελη του)…

  30. Ο/Η μ.γ.δ. λέει:

    Η ΚΟΕ δεν απευθύνεται σε κουτσομπόληδες, αλλά στην κοινωνία. Για αυτό έχει την πιο «φασιστική», «δεξιά» και «αταξική» γραμμή από όλες τις αριστερές οργανώσεις και θέλει να την κάνει περισσότερο.
    Με τα κριτήρια της εργαζόμενης κοινωνίας, λοιπόν, κρίθηκαν όσοι ελάχιστοι (ποια διάσπαση;) κινήθηκαν πισώπλατα από τους συντρόφους τους, επηρεασμένοι από ξένες προς το μαρξισμό-λενινισμό ιδέες και συμπεριφορες. Η εργαζόμενη κοινωνία, που έχει μπέσα, ανθρώπους που κινούνται πισώπλατα και λένε ψέμματα απλώς τους φτύνει, κι ας μην τους ονομάζει φραξιονιστές. Σε όλους τους πρώην σ., που και αυτοί κάποτε συνέβαλαν στην ισχυροποίηση της ΚΟΕ και θα τους αναγνωρίζουμε εκείνη τους τη συμβολή, δόθηκε ο λόγος. Κάποιοι από αυτούς δεν άντεξαν να έρθουν, να μιλήσουν στην απλη «πλέμπα». Γιατί είτε δεν ανέχονται την κριτική είτε ήξεραν ότι δεν μπορούν να κοιτάνε πια στα μάτια τους σ. τους(πολλώ δε μάλλον την κοινωνία).
    Το μόνο που συνέβη, επομένως, ήταν να κλείσει η πολιτική «καριέρα» ελαχίστων. Γιατί τι να εμπνεύσει το λαό ένας ψεύτης, που, από ένα σημείο και μετά, χρησιμοποίησε τους σ. του ως βατήρα για προσωπική ανέλιξη;
    Το πρόβλημα πλέον δεν το έχει η ΚΟΕ, που είναι η ΜΟΝΗ εδώ και δεκαετίες που τόλμησε να δώσει το λόγο στη βάση και να καθαιρέσει εκφυλίσμένα-βάσει των κριτηρίων της κοινωνίας- στελέχη της, και ήδη επούλωσε τις πληγές που της κατάφεραν αυτά, αλλά η υπόλοιπη αριστερή μικροοικογένεια, στον (εξαιρετικά μεγαλύτερο) βαθμό που την αφορά.
    Κάτι παραπάνω θα ξέρει από το τελευταίο μέλος της ΚΟΕ η κάθε «παράγοντας» ΒΧ, που σε όμοιούς της ξέρναγαν όλα τα καμώματά τους κάποιοι, προκειμένου, με τη βοήθεια της κάθε ΕΞΩκομματικής ΒΧ, να «γίνουν πλειοψηφία ΕΝΤΟΣ της οργάνωσης», όπως λέει και κάποιος αφελής σύντροφος, θέλοντας να μας πείσει για την εικονική του πραγματικότητα.
    Και τώρα επιστροφή στη δουλειά..

    • Αγαπητοί φίλοι της ΚΟΕ,

      αφού από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσετε για κάποιο καιρό να λειτουργείτε την ΚΟΕ αποφασίστε τουλάχιστον να την λειτουργείτε σοβαρά. Και για να την λειτουργείτε σοβαρά πρέπει όσοι μιλούν δημόσια να μιλούν σοβαρά και με ενιαίο τρόπο.

      Δεν μπορεί το κάθε μέλος της ΚΟΕ να αυτοσχεδιάζει και να λέει ότι του κατεβάσει η γκλάβα του.

      Για παράδειγμα αν ο/η μ.γ.δ. είναι μέλος της ΚΟΕ αυτά που λέει είναι σαχλαμάρες αν δεν είναι κακώς δεν έχετε εξασφαλίσει ότι δεν θα μπορεί ο κάθε προβοκάτορας να σας δυσφημεί.

      Προσπαθεί να παραστήσει την ΚΟΕ σαν άνετη και ότι τάχα έφυγαν λίγοι που χτύπησαν πισώπλατα την οργάνωση, και ποια διάσπαση και άντε τώρα δουλειά… !!!!

      συγνώμη παιδιά δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά…

      το πρόβλημα δεν είναι οι αριθμοί… πραγματικά αυτή δεν είναι διάσπαση, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα σ’ αυτούς που έφυγαν και σ’ αυτούς που έμειναν οι διαφορές είναι για το ποιος θα κρατήσει το «μαγαζί».

      Η διαφορά δεν είναι ανάμεσα σε «φράξια» και «πλειοψηφία» αλλά ανάμεσα στην βάση και στο επιτελείο.

    • Ο/Η ΔΟ λέει:

      HABEMUS REUS….

      Πυκνός*, λευκός καπνός αναθρώσκει από την καμινάδα της αίθουσας συνεδριάσεων του κογκλαβίου των καρδιναλίων, στην Αγία Έδρα του Γνήσιου μαρξισμού-λενινισμού, μιας από τις πιο πρόσφατες θρησκείες του ανθρωπίνου γένους ( η απελπισία του ανθρώπου μπροστά στην καταπίεση, το άγνωστο και το θάνατο γεννά συνεχώς ιδεολογήματα, παράδοξα, προλήψεις, χίμαιρες και ,σε τακτά χρονικά διαστήματα, τέρατα ).

      Έχουμε ένοχο!!!

      Οι πολυήμερες διερευνήσεις, αναλύσεις στοιχείων, πληροφοριών και διαισθητικών ενοράσεων κατέληξαν στο να ανευρεθεί ο «Ένοχος». Το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών στην πλατεία του Αγίου Ιωσήφ, έβγαλε ομαδικό, ομόφωνο και ταυτόχρονο αναστεναγμό κομματικής ανακούφισης. Ενώ, εκ του παραπλησίως ευρισκομένου ιερού ναού των αγίων ισαποστόλων Χαριλάου και Λεωνίδου, οι καμπάνες έστελναν το χαρμόσυνο μήνυμα στα πέρατα της Οικουμένης, εναλλάσσοντας – πάντα καμπανιστά – τον ύμνο των ΕΣΣΔ, Κίνας, Ρουμανίας και λοιπών μαρξιστικών-λενινιστικών χωρών.

      Αυτός που έσπειρε τα ζιζάνια, αυτός που «ήξερε», ο Εξαποδώς ( όπως εξωκομματικός) ευρέθει. Και όχι μόνον ήτο και «κάθε», και «παράγοντας» και «εξωκομματικός» αλλά, και πως θα ήτο άλλωστε δυνατόν φυσικά, «Αυτός» δεν θα μπορούσε παρά να είναι …« Αυτή». Ακόμη μιά φορά, γυναίκα!
      Η «κάθε-παράγοντας-εξωκομματική Β.Χ.». Δισεγγονή μιας παράνομης σχέσης μεταξύ Μάτα Χάρι και του πατρός Φίλμπυ ( πράγμα που εξηγεί και το δόλιον του χαρακτήρος της ).

      @ Αγαπητέ ΠΓΔΜ …

      Εν έτει 2012

      1.δεν έχεις καταλάβει ότι οι οργανώσεις είναι σουρωτήρια – ακόμη κι από το ΚΚΕ διαφεύγουν ενημερώσεις. Ότι ο κόσμος έχει σιχαθεί τη σέχτα και μιλάει, μοιράζεται, ανταλλάσει απόψεις και πληροφορίες και έχει καταλάβει ότι, από τη συζήτηση δεν έχει να χάσει το κίνημα κι αριστερά αλλά μόνο οι μηχανισμοί και η εθελόδουλία, που ιδεολογικοποιούν την πνευματική τους οκνηρία,φόβο και βόλεμα στο να πάνε λίγο παρακάτω, έστω κι αν βρεθούν μόνοι για λίγο, να πάνε με άλλους, να σπάσουν τα καβούκια της ψεύτικης ασφάλειας της μικρο-οικογένειας και της Αγίας Ιδεολογίας ( και το καβούκι της πραγματικής ασφάλειας επιχορηγήσεων, θέσεων, αποσπάσεων, γοήτρου και καριέρας ).
      2. η κλασσική εύκολη αντίδραση ποιόν θα πείσει; Το κακό ( αν δεχτούμε, για λόγους οικονομίας της συζήτησης, ότι υπάρχει «κακό» στο να διαφωνούν μέλη μιας οργάνωσης και να το βγάζουν προς τα έξω ) είναι πάντα «εκτός». Το φέρνουν «μέσα» οι «επικίνδυνοι, οι δόλιοι, οι εχθροί του κόμματος και του λαού».

      Μα την Παναγία …:-) Έχουμε και δουλειές, τρολλάρετε κάπου αλλού. Και προσπαθείστε, τουλάχιστον , το τρολλάρισμα να είναι λίγο πιο «21ου» αιώνα κι όχι δεκαετίας ’30 και με ένα λόγο λιγότερο … εκφυλισμένο :-) Ακούει και κόσμος !

      * πυκνός διότι, σύμφωνα με τον Γνήσιο μ-λ, τα επαναστατικά πράγματα είναι : πυκνά, αντρίκια, στιβαρά, μπετατζίδικα κι όχι: ανάερα, ελαφρά, γυναικουλίστικα, κατινίστικα δλδ σοσιαλδημοκρατικο-ρεφρορμιστικά.

      Για το Διεθνές Τμήμα Κατασκοπικού Ρεπορτάζ της ΠΑΣΑ

      Δ.Οικ ( για λόγους συνωμωτικότητας γράφεται μόνο το κωδικό όνομα του πράκτορα μας ).

      • Ο/Η μ.γ.δ. λέει:

        Δ.Οικ,
        Η ΚΟΕ, έστω και στα λόγια, είναι κομμουνιστική οργάνωση και άρα προσπαθεί να εμφυσήσει κάποια κομμουνιστικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων και του σεβασμού του καταστατικού, που περιέχει και τη δημοκρατική συζήτηση εντός της οργάνωσης και όχι εκτός. Δεν είναι ο σεβασμός του καταστατικού που συνδέεται με πνευματική οκνηρία. Μάλλον το φουσκωμένο «εγώ» είναι που δεν αναγνωρίζει καταστατικά, θέλει πάση θυσία να πει την αποψάρα του και το ιδεολογικοποιεί, όπως εσύ. Δεν το ενδιαφέρει η άποψή του, εντός συγκεκριμένων διαδικασιών, να συντεθεί, μαζί με άλλες, ώστε να βγει κάτι καλό. Το ενδιαφέρει απλώς η άποψή του να ακουστεί, να ξεχαρμανιάσει, ασχέτως των συνεπειών, ασχέτως του αν συμβάλλει κάπου ή όχι.
        Μάλλον, λοιπόν, για εσένα είναι κάτι το «ξένο» αυτό το στοιχείο της δημιουργικής συμβολής, και τσιρίζεις εγγράφως εναντίον του «ξεπερασμένου» δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, όπως 110 χρόνια τώρα κάνουν οι όμοιοί σου που «νουθετούν» τους κομμουνιστές για να τα ξερνάνε στους ενδιαφερόμενους (επαγγελματικά ή μη). Ωστόσο, «ο κόσμος» δεν είναι μόνο η παρέα σου. Κόσμος για μένα είναι και όσοι δεν βγάζουν μιλιά στα βουνά των Τρικάλων για το πού κρύβεται ο Παλαιοκώστας, κι ας μην ξέρει τι θα πει «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός».
        Για να κλείνω: ναι, είναι αστικό, άρα «κακό», το να μη σέβεσαι καταστατικό οργάνωσης το οποίο με την ένταξή σου αποδέχεσαι. Το αν αναπαράχθηκε αυτό το αστικό χαρακτηριστικό εντός μιας κομμουνιστικής οργάνωσης σε μικρό βαθμό, αφ’ης στιγμής μια κομμουνιστική οργάνωση, έστω και στα λόγια, προσπαθεί να διαδώσει αντίπαλα των αστικών χαρακτηριστικά, ναι, ήρθε από τα έξω, χωρίς απαραιτήτως να φταίνε πάντα «εχθροί του λαού».
        Προς «Γιάννη Ιωάννου»: συμφωνώ με όσα λες για τις συνήθειες και την αμεσοδημοκρατία.
        Προς Κ.Π: Επειδή είσαι «πρώην» δεν σημαίνει πως «ξέρεις κάτι παραπάνω». Τα περί «βάσης» και «επιτελείου» είναι «από την ανάποδη», που λες και εσύ.
        Συνέβαλες μεν κάποια χρόνια στην ενδυνάμωση της Α/συνέχεια, όμως άλλα τόσα χρόνια λειτουργείς σαν να έχεις κόμπλεξ.

  31. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

    …αν αληθευουν τα ( λιγα ΕΩς ΤΩΡΑ ) δημοσιευματα ( ΑΥΓΗ, ΕΠΟΧΗ…) ,
    μαλλον προκειται για «πολιτικες» διαφορες , και οχι «ιδεολογικες»…περαν της απηχησης των θεσεων των «δυο πλευρων» , κατι που θα φανει στο αμεσο μελλον…
    Η ανιχνευση της «πραγματικης» ταυτοτητας των διαφορων ( εαν δηλαδη ειναι πολιτικες ή προσωπικες «μεταμφιεσμενες» -εστω και ασυνειδητα , σε «πολιτικες» ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ , που νομιζω οτι απαιτει μια εκτενεστερη συζητηση , που θα αγγιζε και την «φυση του πολιτικου» ( αν π.χ. ειναι «παραγωγο» μιας «οικονομικης» βασης¨ ή ειναι παρον ηδη στην βαση αυτη , οποτε και η προσωπικη φιλοδοξια ή και ματαιοδοξια εχει και αυτη «πρωτογενη πολιτικη αξια» και παραγει πολιτικα αποτελεσματα…).
    Επαναλαμβανοντας την επισημανση οτι η αριστερα -στις ποικιλες αποχρωσεις της , δεν ασχολειται με το ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ( σε αντιθεση με το «συστημα» που το μελετα μεσα απο μια σειρα επιστημονικων κλαδων), θα προσθεσω μια παρατηρηση , για τους υποστηρικτες της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: η αποδυναμωση ή και η καταργηση της σχεσης εκπροσωπησης/αντιπροσωπευσης, δεν σημαινει οτι θα σταματησει να λειτουργει στις ανθρωπινες κοινωνιες το φαινομενο της ΗΓΕΣΙΑΣ…η ιστορια της αθηναϊκης αμεσης δημοκρατιας, οπου δεν υπηρχαν κομματα , αλλα υπηρχαν παραταξεις εχει αρκετα παραδειγματα ( «θετικα » και «αρνητικα»)…
    Επισης ενδιαφερον ( και οχι μονον ακαδημαϊκο) θα ειχε, μια συγκριση
    της λειτουργιας ευρωπαϊκων χωρων -με ομοια κοινωνικη-οικονομικη δομη αλλα διαφορετικο πολιτικο συστημα π.χ. το σχετικα παραδοσιακο διπολικο- δικομματικο ( Μ. Βρετανια-εως προσφατα) , με το παραδοσιακα διπολικο-πολυκομματικο (π.χ. Ιταλια) , και την εξελιξη του ελληνικου απο σχεδον δικομματικο (1981-2011) σε πολυκομματικο…
    Ενα ακομη ειδικοτερο ερωτημα που απαιτει , μιαν απαντηση ειναι ο πολυκατακερματισμος της ελληνικης «αντικαπιταλιστικης» αριστερας σε εικοσι(+) , μικρεςπ.χ. ΝΑΡ, ΣΕΚ εως μικροσκοπικες οργανωσειςπ.χ.ΟΚΔΕ,ΚΟΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ … ΚΑΙ η «ατολμια» των «συνεργατικων»σχηματων , να ενοποιηθουν σε ενιαια πολυτασικα κομματα..ισχυει το ερωτημα ΚΑΙ για ΣΥΡΙΖΑ και ΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ…

Σχολιάστε